Ilmoitukset

* Tarvitsetko hyvän syyn kuluttaa aikaasi Jatkoajan keskustelupalstalla vielä nykyistäkin enemmän?
* Haluatko viilata pilkkua tai nipottaa yhdyssanavirheistä?
* Reputitko sinäkin oikeustieteellisen pääsykokeissa?
* Tykkäätkö kurista ja järjestyksestä?

Jos vastauksesi johonkin näistä kysymyksistä on ”kyllä”, niin mikset liittyisi joukkoomme hilpeään?

Haemme lisää moderaattoreita valvomaan Suomen suosituimpiin kuuluvan keskustelupalstan viestejä, opastamaan käyttäjiä ja pitämään muutoinkin yllä palstan hyvää tasoa.

Edellytämme moderaattoreilta yhteistyökykyisyyttä, täysikäisyyttä ja ainakin jonkin asteista täyspäisyyttä. Moderaattorin ei tarvitse päivystää palstalla kellon ympäri, mutta odotamme kaikilta tiettyä aktiivisuutta.

Jatkoajan keskustelupalsta toimii vapaaehtoisvoimin. Moderaattoreille ei makseta palkkaa tai korvauksia, mutta he saavat liittyä Jatkoaika Ry:n jäseniksi ja pääsevät osallistumaan yhdistyksen jäsenilleen järjestämiin tapahtumiin.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi 31.1.2019 mennessä joko yksityisviestinä Moderaattoreille tai sähköpostitse osoitteeseen moderaattorit(at)jatkoaika.com. Mainitse hakemuksen yhteydessä keskustelupalstalla käyttämäsi nimimerkki, mitä palstan osioita seuraat aktiivisimmin sekä miksi haluaisit tai sopisit moderaattoriksi.

Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä sopivimpiin ehdokkaisiin seulottuamme kaikki hakemukset läpi.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Kaukosäädin on saanut kuukauden pelikiellon syyllistyttyään Kannattajatoiminnan lieveilmiöt -ketjussa asiattomuuksiin ja flametukseen. Kyseisen nimimerkin pitkä historia vastaavista rikkeistä vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki t.m.a.l on saanut viikon pelikiellon kirjoitettuaan täysin turhia viestejä Kärppien osioon. Viestien heikko kieliasu vaikutti myös päätökseen pelikiellosta.

Nimimerkki AaTee on seuraavan viikon ajan pelikiellossa, sillä hän on keskittynyt viime aikoina aivan liian usein aukomaan päätään toiselle käyttäjälle itse asian sijaan.

Sulje ilmoitus

Vitutusketju

Viestiketju osiossa 'JYP' , aloittajana kesätyttö69, 26.10.2013 klo 19.46.

 1. Huikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP Jyväskylä, Detroit Red Wings, Tre Kronor
  Eklund on todennäköisesti halunut pois ja Newtonin sopimus on allekirjoitettu jo viime keväänä.
   
 2. HOOLIGAN_ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus
  Lainaus:
  En tiedä tuosta halusta, mutta kysyntää ollut ja alunperin ilmeisesti visiitti JYPissä on myös tarkoituksella ollut vain visiitti. Newtonin tilanteen tietäen, ei tässä sen kummallisempia.
   
 3. Tj Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Melchester Rovers
  Voihan Eklundillakin olla ollut jotain virityksiä jo ennen Jyväskylän-keikkaa. Ja hyvinhän mies on pelannut, vaikka ei olisikaan, niin ei ihme että on saanut hyvän sopimuksen loppukaudeksi.
   
  Hypodermic tykkää tästä.
 4. Vili Huli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyväskylän Palloilijat
  Lainaus:
  Lainaus:
  Lainaus:
  Lopetetaan nyt tämä pelaajiin kohdistuva paskapuhe. @HOOLIGAN_... et tu, Brute? Ei seuralle niinkin paljon antanut puolustaja kuin Mikko Kalteva ansaitse tätä selkäänpuukotuksen määrää.

  ***​

  Tarkempaa tilastojen tutkailua:

  Mikko Kalteva 457 388 54,1% 5,7% 89,7% 95,4%
  Oscar Eklund 199 189 51,3% 11,3% 94,6% 105,9%

  Ensimmäinen lukema koko kentällisen laukausyritykset pelaajan ollessa jäällä puhtaimmassa mahdollisessa jääkiekossa eli 5v5-pelissä, toinen vastustajien, kolmas välisensä suhde (corsi), neljäs koko kentällisen laukausprosentti, viides oman maalivahdin torjuntaprosentti ja viimeinen lukema kaksi edeltävää laskettuna yhteen (PDO).

  Mitä mieltä olette? Voiko Kaltevan vaikutus oman kentällisensä laukausprosenttiin olla noin negatiivinen Eklundiin verrattuna? Puhutaan siis hyökkäyspelaamisesta. Pohtikaa kaksikon pelaajaprofiileja.

  Ainakaan mä en näe kuinka heidän välilleen voisi tehdä tässä kohtaa oleellista eroa vaikka Kalteva olisikin taantunut, joten mitä miehen plusmiinukselle tapahtuu kun Kaltsille antaa saman laukausprosentin kuin Eklundilla? No... koko jengin 5v5-vedoista yli puolet on ammuttu maalia kohti. Käyttäkäämme kuitenkin oman kentällisensä lukuja – niistä käytännössä prikulleen puolet on kohti maalia. Eli kerrotaan 228 kutia Kaltevan ja Eklundin laukausprosentin erotuksella (228*0,056=12,768). Toisin sanoen mies saa pyöristyssääntöjä noudattaen 13 tehtyä maalia lisää ja plusmiinus muuttuu -10 -> +3.

  Entäpä sitten oman kassarin torjuntaprosentti kaksikon kellottaessa jääaikaa? Vastustajan vedoista Kaltevan kentällisen tapauksessa Laurikaisen, Voutilaisen tai Tuokkolan hoideltavaksi on päätynyt 223 laukausta. Tällä kertaa Vinon ja Ruotsin matkamiehen välisten prosenttien erotus tuottaa 11 maalia.

  Hahmotellaan määrää rangaistuslaukausten avulla. NHL:ssä rankkari uppoaa sisään keskimäärin noin 33 prosenttia kerroista, mennään sillä, vaikka muistelenkin Liigassa lukeman olevan pienempi. Koska odotusarvo yhdelle rangaistuslaukaukselle on 0,33 maalia, toi 11 maalia vaatii kolmisenkymmentäkolme (!) rankkaria. Se sattuukin olemaan sopivasti Kaltevan tällä kaudella toistaiseksi pelaama ottelumäärä. Antaako Mikko Kalteva vastustajille todellakin yhden rangaistuslaukauksen arvosta maalipaikkaa per peli Oscar Eklundin tarjoamien tilanteiden päälle? Multa jäänyt erittäin monta matsia syksyllä väliin, mutta siltikin uskallan todeta että vaatii kalibrointia jos jonkun silmätesti väittää niin.

  Tehdään kompromissi ja sovitaan Kaltevan hallitsevan puolustussuunnan pelin puolet Eklundia paskemmin. Se on pyöristämällä viisi maalia. +3 -> +8 ja oho, Kalteva onkin ex-joukkuekaveriaan enemmän plussalla. Eikä mikään ihme, onhan Kalteva koko joukkueen pakiston kovin corseissa. Keuruulle kuuluva ei pystyisi siihen nauttimillaan minuuteilla.

  Toki noilla numeroilla Kaltevan PDO:ksi muodostuu reilut 103, johon ei yllä pitkässä juoksussa edes sarjaa dominoiva pelaaja. Ja vastaavasti sama toimii toiseenkin suuntaan (100 luonnollisesti kaikkien pelaajien keskiarvo). Kaltevan neljä edellistä kautta näyttivät PDO:ta 103,7, 98,4, 101,9, ja 100,8. Perinteinen sata on turvallinen arvio (8,0 + 92,0), ja siksi tehkäämme lopullinen plusmiinuksena korjaus edeltävin prosentein. -10 -> 0. Valtavaa vastuuta kantavalle ihan kelpo lukema.

  TLDR: Kalteva on ollut plus-miinustilastonsa suhteen epäonninen. Toisin kuin Eklund, jonka Jyväskylän reissun teemana oli PDO bender. Vanha kunnon uutuudenviehätykseen lankeaminen...

  ***​

  Alla vielä 5v5-plus-miinus pareittain. Liiga ei valitettavasti jakele vaihtokarttoja julkisesti, joten parien yhteisiä peliminuutteja voi ainoastaan arvailla. Sekä tietty sitä miltä eri parien laukaisukartta näyttää.

  Oscar Eklund +6 (+12/-6)

  Eklund - Kuukka +5 (+8/-3)
  Eklund - Kalteva +2 (+2/0)
  Eklund - Ikonen +1 (+1/0)
  Eklund - Yonkman +1 (+1/0)
  Eklund - Allén -1 (0/-1)
  Eklund - Mäenpää -2 (0/-2)

  Mikko Kuukka +5 (+19/-14)

  Kuukka - Eklund +5 (+8/-3)
  Kuukka - Ikonen +2 (+3/-1)
  Kuukka - Vainio +1 (+5/-4)
  Kuukka - Jokinen 0 (+2/-2)
  Kuukka - Kalteva -1 (0/-1)
  Kuukka - Honka -2 (+1/-3)

  Juuso Vainio +1 (+17/-16)

  Vainio - Allén +1 (+2/-1)
  Vainio - Kalteva +1 (+7/-6)
  Vainio - Kuukka +1 (+5/-4)
  Vainio - Lindroos +1 (+1/0)
  Vainio - Viinikainen +1 (+1/0)
  Vainio - Jokinen 0 (+1/-1)
  Vainio - Honka -1 (0/-1)
  Vainio - Mäenpää -3 (0/-3)

  Joonas Viinikainen +1 (+1/0)

  Viinikainen - Vainio +1 (+1/0)

  Roni Allén 0 (+9/-9)

  Allén - Lindroos +1 (+1/0)
  Allén - Vainio +1 (+2/-1)
  Allén - Eklund -1 (0/-1)
  Allén - Ikonen -1 (+6/-7)

  Alex Lindroos 0 (+3/-3)

  Lindroos - Allén +1 (+1/0)
  Lindroos - Vainio +1 (+1/0)
  Lindroos - Ikonen 0 (+1/-1)
  Lindroos - Jokinen -1 (0/-1)
  Lindroos - Kalteva -1 (0/-1)

  Ossi Ikonen -1 (+13/-14)

  Ikonen - Kuukka +2 (+3/-1)
  Ikonen - Eklund +1 (+1/0)
  Ikonen - Lindroos 0 (+1/-1)
  Ikonen - Yonkman 0 (+1/-1)
  Ikonen - Allén -1 (+6/-7)
  Ikonen - Jokinen -1 (+1/-2)
  Ikonen - Kalteva -2 (0/-2)

  Jaakko Jokinen -1 (+7/-8)

  Jokinen - Honka +2 (+2/0)
  Jokinen - Kuukka 0 (+2/-2)
  Jokinen - Vainio 0 (+1/-1)
  Jokinen - Ikonen -1 (+1/-2)
  Jokinen - Kalteva -1 (+1/-2)
  Jokinen - Lindroos -1 (0/-1)

  Nolan Yonkman -2 (+3/-5)

  Yonkman - Eklund +1 (+1/0)
  Yonkman - Ikonen 0 (+1/-1)
  Yonkman - Kalteva -3 (+1/-4)

  Mikko Mäenpää -5 (0/-5)

  Mäenpää - Eklund -2 (0/-2)
  Mäenpää - Vainio -3 (0/-3)

  Anttoni Honka -6 (+5/-11)

  Honka - Jokinen +2 (+2/0)
  Honka - Vainio -1 (0/-1)
  Honka - Kuukka -2 (+1/-3)
  Honka - Kalteva -5 (+2/-7)

  Mikko Kalteva -10 (+13/-23)

  Kalteva - Eklund +2 (+2/0)
  Kalteva - Vainio +1 (+7/-6)
  Kalteva - Jokinen -1 (+1/-2)
  Kalteva - Kuukka -1 (0/-1)
  Kalteva - Lindroos -1 (0/-1)
  Kalteva - Ikonen -2 (0/-2)
  Kalteva - Yonkman -3 (+1/-4)
  Kalteva - Honka -5 (+2/-7)

  edit: Allén lisätty.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2019 klo 17.54
  Huerzo, Hexa & viikst tykkäävät tästä.
 5. Joonasmmm Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp ja sympatiat Pelicansille
  Lainaus:
  Hieno numeropeliä Kalteva vs. Eklund-vertailussa. Mietin tosi pitkään, että miksi mä en vaan ymmärrä tätä tai mikä tässä nyt ole kohdallaan.

  Mulla kesti tosi kauan ymmärtää se, että sähän nyt käännät tilastoihin perustuvan analytiikan (edistyneet tilastot) kompensoimaan tilastoja +-. Ongelma nyt on vaan siinä, ettei näin voi tehdä, koska yhtälö on epätosi.

  Se on totta, ettei Kaltevan ja Eklundin tilastoja voida vertailla, varsinkaan koko kauden osalta, kuten PasiAnssi yllä teki. Sekin on totta, että Kaltevan ja Eklundin molempien PDO:t ovat hämmentäviä ja ehkä jopa polarisoituneet.
   
  Vili Huli tykkää tästä.
 6. HOOLIGAN_ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus
  Uusi vuosi vanhat kujeet 0-2 --> 2-2
   
 7. cimoh Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, Jokipo, Canucks
  Tää on jo ihan uskomatonta.
   
 8. Hypodermic Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Vituttaa kun en ole vieläkään oppinut yhtälöä JYP + live-vedonlyönti.
   
  HOOLIGAN_ tykkää tästä.
 9. HOOLIGAN_ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus
  Lainaus:
  Periaatteessahan tämä ei ole paljoa muuttunut, ennen livestä otettiin JYPiä kiinni, nyt vastustajaa.
   
 10. Vili Huli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyväskylän Palloilijat
  Lainaus:
  Niin ei voi tehdä, koska...? En toistaiseksi päässyt täysin jyvälle, ja parempi etten esitä arvailuja ajatuksistasi vaan avaat niitä itse selvin sanoin. Sitähän mä en väitä satavarmaksi etteikö teksteissäni saattaisi olla toisinaan lasku- tai ajatusvirheitä, varsinkin sellaisissa jotka kirjoitettu ei-niin-terävän mielentilan alaisena, mutta yksi huolimattomasti perusteltu heitto kirjoittajalta, jonka ajattelua en ennestään tunne, ei ole mulle riittävää kritiikkiä. Katotaan saadaanko syvempää keskustelua. Pallo on sulla.
   
 11. RäpyläRepe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  William "Bunk" Moreland
  @Vili Huli sinänsä mielenkiintoista tilastokikkailua, mutta vaikka antaisikin tuon osumatarkkuuden verran eteen, niin ei se poista sitä tosiasiaa, että Kalteva on ollut tällä kaudella kuin varjo itsestään jokaisella kentän osa-alueella. En toki myöskään ymmärrä, miksi tilastoja pitää vääristää väen vängällä, koska ei se paperiin kääriminen paskasta konvehtia tee.

  Mielestäni tehotilasto osoittaa varsin hyvin Kaltevan nykytason ja hyökkäyspäässä hän on ollut tasan yhtä hyödyllinen kuin tilastot osoittavat. Vääriä ratkaisuja, lepsua pelaamista, muuta hutilointia, kaikkea tätä ja kentän molemmissa päissä.
   
  Hypodermic ja HOOLIGAN_ tykkäävät tästä.
 12. Hexa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, Leijonat
  Lainaus: Laitetaan sama kuormitus ja roolitus kaikille JYPin pakeille, ja katsotaan sitten mitä tehotilasto näyttäisi itse kunkin kohdalla. Tämä on teoreettista tietysti, mutta ainoa tapa suorittaa absoluuttista vertailua.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2019 klo 22.25
 13. HOOLIGAN_ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus
  Lainaus:
  Niin tai näin, mutta myöskään Kalteva ei ole tällä kaudella pystynyt kantamaan vastuutaan, on tällä hetkellä valitettavaa kyllä vain kolmoskorin puolustaja. Missään muussa joukkueessa ei varmasti olisi saanut mahdollisuuksia ja vastuuta näin paljon mitä JYPissä. Esim Lukossa on vastaava esimerkkipelaaja Niskalan Janne. Pitkään sai vastuuta ja mahdollisuuksia, mutta kun pelaaminen ei ottanut luonnistuaiseen vastuu nyt pienentynyt ja välillä myös seiskapakki tai kokonaan kokoonpanon ulkopuolella.

  JYPissä Kalteva saisi jo pikkuhiljaa tai siis ei pikkuhiljaa vaa välittömästi vastata siihen mitä häneltä odotetaan ja totuttu saamaan. Mikäli ei tosiaan riitä, niin vastuu Niskalan tavoin pienemmäksi kiitos. Ei tässä nykytouhussa ole mitään järkeä Kaltevan osalta.
   
 14. Hexa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, Leijonat
  Lainaus:
  Itse en ole ihan noin kriittinen Kaltevan suhteen, on siellä paljon muitakin tekijöitä ollut JYPin pelissä, mitkä ovat vaikuttaneet myös Kaltevan suorituksiin. Uskon että sieltä se vanha Kalteva vielä tulee esille, samalla kun koko muukin joukkue parantaa suoritustaan ja kunhan kevään pelit lähestyvät.
   
 15. Joonasmmm Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp ja sympatiat Pelicansille
  Lainaus:
  Niin, en mä tähän osaa sen tarkemmin vastata, kuin että tuo on manipuloitua analytiikkaa, joka osin pohjautuu tarkasteltaviin tilastoihin. Tottakai, jos kuvitellaan esim. maalivahdin torjuvan enemmän vetoja silloin kun Kalteva on jäällä, kuin mitä maalivahti on todellisuudessa torjunut (torjuntaprosentti), niin silloin Kaltevan +- on parempi kuin mitä se todellisuudessa on.

  Samoin kuin "entä jos joukkue olisi laukonut enemmän tai tarkemmin kun Kalteva on jäällä" näin saadaan Kaltevalle enemmän +merkintöjä, mutta kun se ei ole faktaa.

  Jos noita tilastoita lähdetään noin rajusti muuttamaan, niin silloin siloitetaan paitsi muiden pelaajien, myös Kaltevan virheitä, esim. Kaltevan virheet omassa päässä -> torjuntaprosentti.

  Ja tottakai sä voit näin tehdä, mutta silloin se ei ole enää faktuaalinen osoitus pelaajan suoritustasosta. Kuten jo aiemmin sanoin, niin onhan Eklundin ja Kaltevan molempien PDO:t tosi erikoiset.

  Laskukaavoja tai numeroita en kyseenalaista, etköhän ole matematiikkasi käynyt.

  Syy miksi tartuin tähän on se, että teen duunissakin aika paljon kaikkea tilastollista analyysiä ja mulla meni siis enemmän henkilökohtaisella tasolla "tunteisiin" toi tilastopeli, varsinkin kun et oikeastaan esittänyt tätä hypoteesinä.

  Jos me haluttaisiin vertailla tilastojen kautta näitä kahta pelaajaa, niin sen voisi tehdä esim. siltä 16 pelin jaksolta kun Eklund on joukkueessa ollut -> minimoidaan joukkueen suoritustason väliset erot tai sitten niiden vaihtojen osalta, kun Eklund/Kalteva on pelannut saman hyökkäysketjun takana.

  Täytyy kyllä sanoa, että hyvin oot jaksanu tilastoihin perehtyä ja niitä laskeskella. Peukut siitä.
   
  Vili Huli ja HOOLIGAN_ tykkäävät tästä.
 16. Vili Huli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyväskylän Palloilijat
  Lainaus:
  Mutta arviossa käyttämäni numerot olivat. Jokainen toki päättää lopulta itse, kokeeko toteutuneen tuloksen taakse tilastojen avulla katsomisella olevan arvoa.

  Lainaus:
  Niin, siksihän mä kuvailin rangaistuslaukauksilla, mitä ero Kaltevan ja Eklundin torjuntaprosenteissa tarkoittaa jos muut muuttujat vakioidaan ja oletetaan pelkän pelaajien henkilökohtaisen suoritustason selittävän Eklundin etumatkan.

  Lainaus:
  Enää? Tehotilasto ei ole faktuaalinen osoitus pelaajan suoritustasosta lähtökohtaisestikaan.

  Lainaus:
  Ymmärrän. Kyllä sitä itekin tulee välillä vaivaannuttua toisten numeroiden pyörittelystä ja olen elämäni aikana ihan kiitettävästi mutkia suoriksi vetäviä corsinörttejä sivallellut.

  Lainaus:
  Jep, mutta sellaista dataa ei ole nyt tähän hätään saatavilla.

  Korostetaan vielä ettei mun tarkoitus ollut dissata Eklundin peliesityksiä, tai kertoa että Kaltevan esityksiin täytyy olla tyytyväinen. Niiltä osin mitä mä näin Eklundia, mies esiintyi oikein mallikkaasti – paremmin kuin helsinkiläisten ja kouvolalaisten kommenttien perusteella uskalsi odottaa. Mutta tilastollisesti Eklund juoksi stintillään epärealistisen hyvin, siinä missä Kalteva on juossut tämän kauden epärealistisen huonosti, joten vaikka Kaltsilla ilman muuta on tietty virhemäärä jonka saamista pienemmäksi pitääkin vaatia, niin noi kritisoinnit ovat lähes satavarmasti menneet övereiksi.

  Lainaus:
  Ironista että syytät mua tehotilaston vääristämisestä silloin kun osoitan kahden muun tilaston yhdistelmällä sen olevan nimenomaan nykyisellään erittäin todennäköisesti erittäin vääristynyt. Hyväksyt sitä tai et, mutta PDO:lla saa tehtyä paremman arvion Kaltevan keräämien plussien ja miinusten loppukauden kehityksestä kuin tehotilastolla itsellään. Kalteva on kauden päättyessä todennäköisemmin nykyisen miinuslukemansa huitteilla kuin jatkanut miinusten keräämistä kauden alkupuoliskon tahtiin päätyen johonkin miinus kahdeksaantoista. Kaltevahan on jo ollut edelliset pari kuukautta +-0. Alkukaudesta miinustili karttui eniten Hongan parina pelatessa (-5). TOP4-minuuttilaisten (Vainio, Kuukka ja Eklund) kanssa Kaltevan kausi näyttää lukemaa +2.

  Jaksat jauhaa tehotilastosta ja pisteistä, mutta miksemme vilkaisisi tilastoja syvemmin? Tsekataan miltä Kaltevan edelliskausi näytti tähän verrattuna.

  Kokonaispeliaika per peli, 17-18: 19:06
  Kokonaispeliaika per peli, 18-19: 20:49
  Ylivoimapeliaika per peli, 17-18: 2:36
  Ylivoimapeliaika per peli, 18-19: 2:44
  Alivoimapeliaika per peli, 17-18: 1:48
  Alivoimapeliaika per peli, 18-19: 1:39

  Osan, mutta vain osan, lisääntyneestä jääajasta selittänee se että tällä kaudella ollaan päädytty jatkoille edelliskautta selvästi useammin. Olisi hyvä jos noita kokonaisminuutteja saataisiin alemmas.

  Ylivoimapisteet per 60 min, 17-18: 3,47
  Ylivoimapisteet per 60 min, 18-19: 3,86

  Tämän perusteella Kaltevan taso ylivoimapelaajana ei ole pudonnut, vaan jopa päinvastoin, mutta kyseessä on melkoisen pintapuolinen ja kohinaa sisältävä tarkastelu jota kannattaa kyylätä yhtä varauksella kuin tehotilastoaan.

  Kakkoset per peli, 17-18: 0,25
  Kakkoset per peli, 18-19: 0,29

  Marginaalista nousua jäähyyn johtaneissa rikkeissä, mikä saattaa kieliä siitä ettei Kaltevan pelinluku/jalkanopeus ole ollut aivan edelliskauden tasoa, mutta pidetään mielessä toki lisääntynyt peliaikansa joka kutistaa eroa.

  Laukaukset per peli, 17-18: 2,94
  Laukaukset per peli, 18-19: 3,74

  Eli Kaltevan laukausmäärä on kasvanut viime kaudesta suhteessa enemmän kuin jääaikansa. Kuulostaako loogiselta tasonsa menettäneen pelaajan tapauksessa? Mä kun ajattelisin tason roiman putoamisen vähentävän vetopaikkoihin pääsyä.

  Henkilökohtainen laukausprosentti, 17-18: 5,8
  Henkilökohtainen laukausprosentti, 18-19: 0,0

  Laukausprosenttinsa on sen sijaan romahtanut. Viime kauden prosentilla Kaltevalla olisi tällä hetkellä kasassa seitsemän maalia, mutta 5,8% tietysti on miehelle epärealistisen korkea pitkässä juoksussa eikä täten ylläpidettävissä. Jos mennään uraprosentein (2,8), Kaltevalla olisi 3,56 maalia lisää. Neljä maalia pistesaldoonsa ja tahdiksi totuttu puoli pistettä per peli.

  Henkilökohtainen / joukkueen corsi%, 17-18: 52,8 / 54,5
  Henkilökohtainen / joukkueen corsi%, 18-19, 54,1 / 52,2

  Siinä missä viime kaudella Kalteva suoriutui koko joukkueen numeroita heikommin, tällä kaudella miehellä on ollut niihin KOHENTAVA vaikutus. Tämäkin loogista tasonsa menettäneen pelaajan tapauksessa? Siitähän pääsemme varmasti yhteisymmärrykseen ettei minuuttiensa laatu ole muuttunut oleellisesti. Ne ovat edelleen vaativia, ei Kaltevaa suojailla.

  (Korjaan siltä osin aikaisempaa viestiäni että joukkueen corsikuningas onkin ollut Allén, ei Kalteva. Skannasin silmilläni muiden pakkien luvut liian nopeasti. 57,1% Allénilla. Aika helvetin hieno lukema, vaikka minuuttinsa ovat arvatenkin olleet Kaltevaa suotuisampia corsin kehitykselle.)

  Hyökkäys/puolustusalueen starttien suhde (%), 17-18: 51,9
  Hyökkäys/puolustusalueen starttien suhde (%), 18-19: 51,4

  Kalteva on siis aloittanut tällä kaudella lievästi enemmän puolustuspäästä. Ero on mitätön ja tilasto ylipäätään vaikuttaa corsiin paljon pienemmin kuin aikoinaan ajateltiin, mutta laitetaan nyt näytille siltä varalta että joku yrittää selitellä eroja corsissa hyökkäys/puolustusalueen lähtöjen eroilla.

  Joukkueen laukausprosentti 5v5 kun kentällä, 17-18: 11,5
  Joukkueen laukausprosentti 5v5 kun kentällä, 18-19: 5,9
  Joukkueen torjuntaprosentti 5v5 kun kentällä, 17-18: 92,2
  Joukkueen torjuntaprosentti 5v5 kun kentällä, 18-19: 89,7

  Ihan varppina Kaltevan ja pudonneen tasonsa piikkiin, vai? Asiat, joihin Kalteva itse ei voi vaikuttaa, eivät ole missään nimessä muovanneet suuresti näitä lukuja? Ja nämä numerot kun sattuvat heijastumaan aivan helvetillisellä tavalla tehotilastoon, kuten aikaisemmin osoitin.

  Jos sä Repe edelleen julistat sen olevan tosiasia että Kalteva on varjo viime kaudesta, luulet ittestäs liikoja. Kyllä tässä kohtaa "kalteva ihan paska, kuin varjo, menköön mestikseen" -osaston on jo syytä kyseenalaistaa omaa silmätestiään. Vai keksittekö näkemyksenne ja esitetyn tilastokokonaisuuden väliselle ristiriidalle syitä jotka ovat uskottavampia kuin oma erehtymisenne? Muistakaa ettei sitä tartte hävetä; sattuu ja tapahtuu jopa ammattilaisillekin.

  Nostetaan mietittäväksi muutama asia, jotka voivat viedä harhapoluille.

  Joukkueen voittosarake on tällä kaudella selvästi edelliskautta surkeampi, ja virheet tappiopeleissä porautuvat mieleen paremmin kuin voittopeleissä. Lopputuloksena 0-1 ja sen avauserän maaliin johtaneen virheen muistaa suorastaan murhaavasti, kun taas 6-1 eivätkä ajatukset pyöri siinä samassa virheessä läheskään samalla tapaa pelin jälkeen, jos hetkeäkään, sillä ihmisillä on tapana hakea syyllisiä vain silloin kun tulee turpaan. Tappiopeleissäkin pohjimmiltaan samanarvoiset virheet saattavat olla mieleenpainuvuudeltaan eri luokkaa; esimerkiksi 3-4 rankkareilla päättyvässä matsissa muistaa helpommin sen vastustajan 3-3-tasoituksen ajassa 56:21 kuin 1-1-tasoituksen ajassa 22:44. Eivätkö aika monet Kaltevan mokailuista ole sattuneet just viimeisen vitosen aikoihin tai siihen suuntaan?

  Tota Kaltevan kasvanutta jääaikaakin voi funtsia. Vaikka mies sortuisi nykyään virheisiin ainoastaan yhtä tiheään kuin ennenkin, kiitos kasvaneen kentällä olonsa, Kaltsin virhemäärä matsia kohden on suurempi -> luo illuusiota virheherkkyyden voimistumisesta. Omissahan Kalteva alkoi tehdä yllättävän paljon virheitä jo silloin kun keskittymisensä lähti jakautumaan puolustamisesta kohti kiekollista peliä. Ekan kauden Mikko Kalteva paras Mikko Kalteva. Mutua, mutta jäänyt kuva kuinka pakkipari vaikuttaa muodonmuutoksen kokeneen miehen kiekkoon enemmän kuin vaikkapa Vainiolla ja kuinka esimerkiksi Hongan kaltainen hyökkäävä pakki vierellä aiheuttaa nyky-Kaltsille pienen identiteettikriisin poikasen.

  Vahvistusvinoumaakin on tullut havaittua monella kriitikolla. "Kalteva mokas taas, yllätys" -tyyliset toteamukset huokuvat latautuneisuutta ja työntävät koko ajan kauemmas ja kauemmas objektiivisuudesta.

  Joukkueen ja Kaltevan kauden ekassa puoliskossa on muuten paljon yhteistä. Sekä joukkue että Kalteva ovat saaneet peliesityksistään saatanasti kritiikkiä ja toteutunut tulos on ollut luokaton, mutta molemmilta löytyy lupaavat numerot pohjalta. Pellisen varjosarjataulukossa (perustuu laukaisukartoista johdettuihin maaliodottamiin) sijoitus on kuudes. Nähdyt matsit jääneet iteltä sen verran vähiin ettei oma silmä ole ehtinyt muodostaa kaudesta kunnon kuvaa, mutta numeroita tarkastellessa mun on ollut hyvin hankala uskoa pitkin syksyä täällä sudittua taulua täydestä paskakiekosta. Tunne vienyt liikaa, veikkaan mä.
   
  Huerzo tykkää tästä.
 17. Huerzo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Donnerwetter S.p.A.
  Olen samaa mieltä siitä, että JYP on joukkueena kärsinyt enemmän "huonosta tuurista" kuin hyötynyt siitä. Jo niinkin simppeli joukkuetilasto kuin "tehdyt miinus päästetyt maalit" nostaisi JYPin lähemmäs keskikastia. Pitkässä juoksussa tuuri tunnetusti tasautuu, mutta eihän se kannattajaa paljoa lohduta, kun kauden pituus on 60 peliä satojen sijaan. Lätkässä ei tunneta sarjapisteisiin tehtäviä tuulikorjauksia tai tyylipisteitä.

  Ihmisen oma kokemus on altis ylitulkinnoille ja otannasta johtuville virheille - siksi tilastoilla on oma tärkeä sijansa tapahtumien kuvaamisessa. Sattumoisin luen parhaillaan Moneyball-kirjaa, joka kertoo (mutkat oikoen) kunnon tilastoanalyysin soveltamisesta baseballiin urheilujohtamisen ja scouttaamisen välineenä. Sieltä osui silmiin oheinen pätkä:
  Lainaus:
   
  Vili Huli ja HOOLIGAN_ tykkäävät tästä.
 18. RäpyläRepe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  William "Bunk" Moreland
  @Vili Huli en minä mitään vikaa tilastojen yhdistämisessä nähnyt. Sen sijaan ongelman näin siinä jossittelussa, että jos Kaltevan ollessa kentällä JYP viimeistelisi paremmin, niin hänen tehosaldonsa olisi +3. Valitettavasti näin ei vain ole ja jossittelu mielikuvituksen voimalla on tilastoja katsoessa typerää, mikäli niillä keinoilla yrittää väittää jotain todeksi. Jos JYP olisi voittanut 3pts voittoja yhtä paljon kuin Kärpät, niin se olisi korkeammalla sarjataulukossa. Ei ole ottanut, eikä siitä syystä ole.

  Sen myönnän, että Kaltevan paskuus on osin subjektiivista kokonaisuutta ajatellen. Kuitenkin itselleen epätyypillisesti hän on loistanut huomattavissa virheissä, mikä on näkynyt kiekonmenetyksinä ja merkkausvirheinä, jotka ovat johtaneet vaarallisiin tilanteisiin omissa. Totutusti Kalteva on omissa rauhallinen ja tekee oikeita asioita, joten kontrasti tämän kauden esityksissä nousee ehkä turhan paljon pinnalle kokonaisvaltaista suoritusta arvioitaessa.

  JYPin pakit ovat kyllä tällä kaudella tehneet huomattavan paljon mainittuja virheitä, joten syyn voi olettaa olevan pelitavallinen, kuten se onkin. Siksi en haluaisi niinkään keskittyä vertailemaan JYPin pakkeja toisiinsa, kun kaikki ovat enemmän tai vähemmän alisuorittaneet Allenia lukuunottamatta.

  Kaltevalta voi realistisestikin odottaa kylmänviileää suorittamista omissa, laadukkaita avaussyöttöjä ja muutamaa maalia viivasta, sekä flow-päivinä fiksuja nousuja hyökkäysalueellakin. Tuohon on vielä Mikolla matkaa ja toivotaan, että nyt pienenevä peli-aika ja joukkueen nouseva(?) suoritustaso mahdollistavat Kaltevan itsensä kasaamisen ja paluun liigan kärkipakkien joukkoon.
   
 19. Vili Huli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyväskylän Palloilijat
  Lainaus:
  Vertaus ontuu. Meillä ei ole käsissämme numeroita jotka viittaisivat siihen että jyväskyläläisillä "kuuluisi" olla oululaisia enemmän kolmen pisteen voittoja, mutta omistamme numeroita jotka kuiskuttelevat Kaltevan kärsineen tehotilastonsa suhteen epäonnesta, siis tapahtumista joihin Vino ei voi oikein realistisesti vaikuttaa. Paino sanalla kuiskuttelevat; mistään jumalan sanasta kyseisessä datasetissä ei tietenkään ole kyse, mutta jos on valmis kuuntelemaan, luvut kertovat tarpeeksi jotta voimme todeta julistusten perustilastojen kuvaavuudesta ja mestistoiveiden olevan epäreiluja pelaajaa kohtaan. Totuus löytynee jostain väliltä.
   
 20. Hexa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, Leijonat
  Vieläkin vaan ottaa päähän tuo JYPin munaton esitys suvereenin eka erän jälkeen. Taas luovutettiin voiton avaimet vastustajalle ja ilman paria Voutilaisen huipputorjuntaa ei olisi päästy edes jatkoajalle. Miten voi pelin taso heilahdella JYPillä noin rajusti ottelun sisällä.
   
 21. Jyväsjemmari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Kyllä nämä sulamiset taitavat olla vain henkisiä ongelmia. Tai sitten jos näillä papoilla on niin heikko kestävyyskunto etteivät jaksa enää kolmannessa erässä..
  JYP pelkää sulamista ja siitä pelosta on kyllä pirun hankala päästä eroon. JYPin pitäisi varmaankin unohtaa nuo sulamiset kokonaan jotteivat ne enää kummittelisi mielessä. Menee varmaan ensi kauteen...
   
 22. inkku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kotka Rankki ohutta yläpilveä
  Tästä tämän kauden Jypistä tulee kokonaisuudessaan seuraavia määreitä mieleen: kausialennus, jäännöserä, itseohjautuva, omilla ehdoilla, ostin-kun-halvalla-sain... Ihan kun ei olisi kysymys joukkueesta ollenkaan, joku juttu ei vaan nyt täsmää eikä tästä mitään hyvää seuraa.
   
 23. k0l1kk0 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Sieltä se piste taas hävittiin. Silmiinpistävää oli että ekassa erässä ei paljon roikkuja nähty, mutta het toisessa erässä (pelin ollessa 2-0 eikä mitään hätää) roikkuja ja toivotaan toivotaan kiekkoja alkoi ilmestymään enemmän ja enemmän. Toki osin selittyy sillä että Jukurit alkoi painostaa kovemmin, mutta myös ns. helpoissa paikoissa ennemmin vedettiin kiekko roikulla keskialueelle kuin syötettiin.
   
 24. lainelaser Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, NHL, Leijonat
  Ilmaiseksi voittoja ja oman pään puolustaminen näyttää vitsiltä. Pelirohkeus on täysin kateissa yhtenäisestä viisikkopelistä taas kun ollaan paniikissa - ei tietokaan
   
 25. HOOLIGAN_ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus