Unohdit Jarno Pikkaraisen, jolla ei ollut mitään näyttöjä. Minulle ainakin NLA TOP4 sijoitus on kovempi kuin Mestis-mestaruus, mutta makuasioita nämä. Kokemattomuuden kohdalla ei kahta sanaa.
Makuasioita kyllä. NLA on kovempi sarja ja siinä on kovempia pelaajia kuin Mestiksessä, mutta pelaajien ja valmentajien taso ei välttämättä korreloi suoraan. Se, että pelaajat eivät ole huonompia, ei tee valmentajista automaattisesti huonompia. Jotkut Mestiksen kautta tulleet valmentajat ovat osoittautuneet päteviksi Liiga- tai NLA-tasollakin, kuten Dufva tai Törmänen. Ihan turha väheksyä voittamista Mestiksessä, se on kuitenkin kovempi juttu kuin häviäminen siellä. Käsi sydämelle, kuten JHag olisi sanonut. Jos kyseessä olisi joku muu kuin Ville Peltonen, niin kenen mielestä häviäminen NLA:n välierissä olisi riittävä meriitti? Tämä myös vastineena
@-Kantor- :lle.
Tarkennetaan vielä, että en myöskään pidä Pikkaraista erityisen hyvänä valmentajana, eikä hän ole onnistunut saamaan HIFK:ta pelaamaan hyvin ja voittavasti kuin ajoittain. Hän on kuitenkin urallaan vienyt valmentamansa joukkueet useasti finaaliin, runkosarjan voittoon, ja pari kertaa mestariksi. Toki alemmalla tasolla kuin Liigassa, mutta kuitenkin samantasoisia vastustajia vastaan. Peltosen debyyttikausi Lausannessa oli hyvä, muttei mitenkään ylimaallinen. En toisaalta myöskään ole sitä mieltä, että Ville Peltonen olisi huono valmentaja. Varsinaisesti ongelma on se, etten tiedä, onko Peltonen hyvä vai ei, enkä usko että kovin moni muukaan tässä keskustelussa. Millaista kiekkoa Peltonen peluuttaa? Millaista kiekkoa Lausanne pelasi hänen alaisuudessaan?
Siltä varalta, että kukaan ei osaa vastata näihin kysymyksiin, yritin hieman perehtyä asiaan. Peltonen aloitti siis LHC:n valmentajana 2018-19 kaudella, joka oli hänen ensimmäisensä päävalmentajana. Löysin jonkun sivuston ennakon kaudesta (
Lausanne HC - 2018-19 season preview! - Leading Sport | Swiss Ice Hockey Magazine | Sito specializzato sull'hockey su ghiaccio in Svizzera.). Tuskin yllättäen Peltosta pidetään kysymysmerkkinä, mutta joukkueen materiaalia kovana. Lausannen nostaminen yhdeksänneltä sijalta kolmanneksi ei siis ole mikään valtava ihme, vaikka toki onnistuminen. Mutta oikeastaan paremman kuvan LHC:n pelaamisesta Peltosen alaisuudessa saa seuraavan kauden ennakosta
Lausanne HC - 2019-20 season preview! - Leading Sport | Swiss Ice Hockey Magazine | Sito specializzato sull'hockey su ghiaccio in Svizzera..
Tobias Stephan and Luca Boltshauser are two great goalies… the defense can count on excellent players, both offensive and defensive ones… and finally, there is also Ville Peltonen’s system of play. If we consider all this, Lausanne look solid like a rock! When the Lions Vaudois follow the system of play to the letter, the opponents darn struglle [sic] to create clear scoring chances. Without forgetting that Ville Peltonen have an impressive character… they put that on display last season when they bounced back after rough patches!
Vahvuutena siis tarkka puolustussysteemi, ja toisaalta Peltosen johtajuus. Toisaalta samassa artikkelissa tuodaan esille myös varjopuolena:
System of play
As mentioned above, when Lausanne follow their system of play to the letter… life is hard for the opponents. At the same time, however, last season we almost had the impression that when the Lions Vaudois followed their system of play to the letter, they weren’t bringing in enough emotions into the game. Especially during playoffs. The hope is that things can slightly change this season… because come on, on paper Lausanne have a team that can gift the fans with some great hockey!
Eli tiukka ja kurinalainen pelisysteemi, mutta varsinkin pleijareissa jäi tunnepuolelta vajaaksi.
Löysin myös podcastin, jossa tuoreeltaan käsiteltiin Peltosen potkuja:
Saison 2, épisode 31: Lausanne change tout - Cold Facts (ranskaksi valitettavasti, mutta sveitsiläiset puhuvat hitaasti, jos osaa edes auttavasti). Tässä muutamia poimintoja siitä (jotka vahvistavat yllä olevaa kuvaa):
- Omistajanvaihdos: on todennäköistä, että valmentajaa oltiin vaihtamassa kesällä. Potkut siis vain aikaistuivat.
- Mutta: kovasti satsannut Lausanne oli vasta seitsemäntenä, eikä playoffs-paikka ollut varma. Uusi omistajataho koki, että jotain oli tehtävä.
- Lopulta: puhutaan valmennustyylistä, mikromanageerauksesta (missä kulmassa mailan pitää olla jne.) - tämä kuulostaa hieman vanhanaikaiselta tavalta verrattuna siihen, miten vaikkapa Jukka Jalonen nykyään puhuu. Saan vaikutelman, että pelaajat olivat jokseenkin väsyneitä tähän. Toki on huomautettava, että suomalaiset pelaajat ovat ehkä tottuneempia taktiseen valmennukseen kuin sveitsiläiset...
Eli Peltonen peluuttaa tämän perusteella taktista ja puolustusvoittoista peliä (joskin sillä varauksella, että Törmäsen peli näyttää Sveitsissä organisoidulta). Tämä varmasti käy muille kuin ryminäpronssin kannattajille, niin kauan kuin tulokset ovat hyviä. Ongelmat ehkä tulevat siinä vaiheessa, jos tulokset kääntyvät vastaan. Peltonen ei pystynyt toisella kaudella LHC:ssä oikaisemaan kurssia, ja pelaajat vaikuttivat väsyvän henkisesti. Itse asiassa Peltonen kuulostaa jossain määrin kopiolta Kari Jalosesta, eikö? Tiukka organisaatio ja mikromanagerointi, mutta toisinaan tunne puuttuu. Ja KJ oli kuitenkin yhden Riksmanin torjunnan päässä flopista, vaikka kaikki sitten lopulta päättyi hyvin.
Vaikka kirjoitan nyt negatiivisesti, niin toivotan kyllä Peltosen tervetulleeksi. Olen häntä salaa toivonut valmentajaksi, ja todella toivon hänen onnistuvan, ehkä enemmän kuin jonkun toisen. Peltosessa on paljon mahdollisuuksia, mutta myös uhkakuvia, eikä kannata ummistaa silmiä ja leikkiä, että uhkia ei ole.