Viestin lähetti Gellner
Ihan pakko kysyä, että miten olet noin varma Viivin epäpätevyydestä Eu-ehdokkaaksi? Onko jossain käynyt ilmi että hän ei sovellu tehtävään? Miksi "julkkikset" eivät voisi olla yhtä hyviä ehdokkaita kuin muutkin? Vai onko hyvä ehdokas 15 vuotiaana puoleeseen liittynyt aktiivi, joka on käynyt läpi koko puoluekoneiston? Minusta nämä rutinoituneet poliitikot eivät ole niin ylivertaisia, että vain heidät pitäisi vuosi toisensa perään asettaa ehdokkaisi.
Tähän on nyt vaan pakko puuttua. Sen enempää Viivia morkkaamatta, on kuitenkin pakko kommentoida näistä julkkis-ehdokkaista muutamia asioita.
On hyvinkin mahdollista että julkkis on erittäinkin pätevä poliitikko ja pystyy hoitamaan hommansa hyvin. Varmasti julkisuuden henkilöllä on normaaliin kaduntallaajaan verrattuna enemmän esiintymiskokemusta ja muutenkin erilaisia kokemuksia.
Politiikassa enemmän ja vähemmän onnistuneita julkkisehdokkaita on esim. Antti Kalliomäki, jota tuskin enää kukaan mieltää seiväshyppääjäksi. Myös Tanja Karpela, Marjo Matikainen-K. ja jopa Lasse Viren ovat pystyneet hoitamaan hommansa poliittisella urallaan tyydyttävästi.
Mutta nyt tulee se tärkeä pointti. Julkkisehdokkaat eivät kuitenkaan useinkaan ole kovinkaan kiinnostuneita itse politiikasta, vaan enemmän siitä julkisuudesta. Vaikka he olisivatkin edes jossakin määrin kiinnostuneita politiikasta, ei heillä käytännössä ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa.
Esimerkiksi Viivi ?kuulunee? Benin talliin. Hänenn mielipiteensä ja toimintansa tulevat olemaan pitkälti määräytyneet sen mukaan miten Ben on opettanut. Ristiriitatilanteissa hän kysyy Benin neuvoa, tekemättä sen enempää omia päätöksiä. Tärkeissä äänestyksissä Ben kertoo, mitä nappia painetaan.
Julkkisehdokkailla ei ole juurikaan tietoa siitä miten valtion hallinto toimii. Lisäksi juuri kenelläkään ei ole tietoa kunnallispolitiikasta. Vaikka heillä olisikin kuinka mainioita ideoita, ei heillä ole juurikaan välineitä, joilla he todella pystyisivät vaikuttamaan. Koska he eivät ole tehneet mitään vastaavaa työtä aikaisemmin.
Valitettavan usein, tällaiset läpipäässeet julkkisehdokkaat ovat vain todella politiikasta kiinnostuneiden sätkynukkeja. Lisäksi julkkiehdokkailla ei ole aikaa itse politiikalle, koska heidän aikansa menee omiin harrastuksiin tai julkisuuskuvan ylläpitämiseen (vrt. Salovaara liikenteessä, Vatanen rallia ajamassa.)
Pohtiessani ketä äänestän kunnalllisvaaleissa tai eduskunta vaaleissa katson hieman ehdokkaiden historiaa läpi. Minusta eduskuntaan valittaessa pitää olla jo selvä poliittinen historia. Poliittiseen historiaan ei kuulu 3 suoritettua opintoviikkoa Helsingin yliopistolla tai se että osaa juosta/hiihtää kovaa. Minusta kunnallispoliittinen ura tai joku vastaava asiantuntijuus on ehdoton edellytys, että poliitikko voidaan ottaa vakavasti.
Minusta on todella ikävää, että ihmiset äänestävät julkkiksia, vain heidän julkkiskuvan perusteella. Kuka oikeasti haluaa, että Salovaara ja Halme päättävät yhteisistä asioista?
Avovaimoni, joka on poliitikassa aktiivisesti mukana, surkuttelee usein sitä millaisen kuvan eduskunnasta annetaan julkisuuteen. Ihmisiä kiinnostaa Meriläisen roiskeläpät, Halmeen ampumiset, Tanjan kampaukset tai vaikkapa jonkun mieskansanedustajan letin värjäys. Päivittäin kuitenkin ihmiset tekevät siellä arvokasta työtä. Mitä enemmän eduskunnan arvovaltaa syödään äänestämällä sinne "pellejä", sitä pienempi porukka tekee ne todelliset päätökset.
Palataan vielä Viiviin hetkeksi. Kuinka paljon luulet, että Viivi tietää päätöksen teosta europarlamentissa? Mikä on hänen aikaisempi poliittinen uransa? Millainen pätevyys ja motivaatio hänellä on tehdä yli 12 tunnin työpäiviä ja tehdä sellaisia päätöksiä, että ne olisivat Suomelle eduksi? Luuletko, että iltaisin Viivi kävisi kirjastossa hakemassa kansainvälistä politiikkaa käsitteleviä opuksia ja tutustuisi euroopan hallintoon? Kävisikö Viivi useiden tuntien pohdiskelevia keskusteluja euroopan tulevaisuudesta ja Suomen asemasta EU:ssa?
Minä luulen että Viivistä on vain hienoa olla ehdokkaana, koska sillä tavoin pääsee lehteen kertomaan "mielipiteitänsä". On jännää seurata, saako tarpeeksi ääniä ja tuleeko läpipääsy juhlat.
Viivin kiinnostus lopahtanee samantien, kun juhlahumu on ohi ja ensimmäisenä työpäivänä pitää pohtia politiikkaa.
masu