Tuotantomäärällä on merkitystä silloin kun energia osataan ottaa kustannustehokkaalla tavalla jotta sen voisi käyttää vaikkapa puolen vuoden kuluttua. Niin kauan kun tämä ei ole voimassa, tuulivoima ei ole vaihtoehto yhtään millekään.
Onko näin? Maallikon silmin tuulivoimaa kannattaa koko ajan lisätä, koska sen avulla tuotettu sähkö alittaa ydinvoimalan tuotaman (sopimus)sähkön hinnan. Uudet tuulivoimalat eivät vaadi valtiontukea noustakseen. Ne pystyvät hyödyntämään paremmin heikkoakin tuulta. Mutta eiköhän laajamittainen tuulivoiman hyödyntäminen vaadi uudenlaisia ratkaisuja koko sähköjärjestelmään, ja tätä asiantuntijat ymmärtääkseni pohtivat. Mitä ne onnistuvat ja milloin, siitä varmaan kuullaan ehkä 5-25 vuoden aikana.
Palataanpa ytimeen. Rosatomin voimala on suuri virhe, ja siinä toivottavasti Vihreät ovat edelleen samaa mieltä. Tämä kysymys ei koske ydinvoimaa, vaan Suomen turvallisuutta. Pieni yksityiskohta: Venäjän turvallisuuspalveluita ei tule päästää enempää hääräämään Suomessa ja vaikuttamaan maan politiikkaan. Tämä oli Vihreiden mielipide aiemmin, ja tätä kunnioitan.
Jos Rosatomin voimala Suomeen nousee tilanteessa, jossa Venäjä tekee iskuja EU-maihin, käy sotaa Ukrainassa, räjäyttelee varastoja ja ihmisiä, myrkyttää ja tappaa muilla tavoilla, suuntaa disinfoa jatkuvasti ja useilla eri kanavilla EU:n ja Suomen toimiin, mikään ei ole muuttunut. Vihreät on oikeastaan ainoana puolueena kyseenalaistaneet aiemmin tämän. Toki Moskovan ongelmasta Suomen ydinvoimalan toimittajana on puhunut moni ulkomainen tutkija, mutta Kok, PS, SDP, Kesk ja muut ovat varsin hiljaa.
Tuore näkemys mm. professori Veli-Matti Tynkkyseltä:
Fennovoiman omistajina on lukuisia suomalaisyhtiöitä ja -kuntia, mutta voimalaitoksen toimittaa ja paljolti rahoittaa Venäjä. Tutkijan mielestä Venäjällä on taloudellisia mutta myös poliittisia tavoitteita energiahankkeilleen.
yle.fi
Vuonna 2019 kaikesta Suomeen tuodusta energiasta Venäjältä tuotiin 64 prosenttia.
"Me olemme riippuvaisia venäläisestä energiasta kaikkien energiasektoreiden kautta. Ja tätä kautta Rosatomin hanke on strateginen. Sillä on taloudellinen merkitys mutta myös poliittinen: sitoa Suomea lähemmäksi Venäjää, se on selvää".
Onko niin, että mm. kansalliskonservatiivien hurja metelöinti Suomen toimisesta Brysselin kynnysmattona peittää alleen Suomen sitouttamisen lähemmäksi Venäjää? Venäjä tukee tulitusta väitetystä EU:n luonteesta.
Vihreät voisivat - kenties ainoana puolueena Suomessa - ottaa vielä yhden askeleen ja tuoda esille eurooppalaista tutkimusta Rosatomin toiminnoista ja siitä, miksi useampi eurooppalainen maa on hylännyt, osa jopa useampaan kertaan, Rosatomin toimittajuuden.