Ihan varmasti näin voidaan toimia, mutta se on silloin kunnan tai rehtorin strateginen valinta. Ilmeistä rohkeuden puutetta, pelätään esim. mediaa.
Ei, vaan yritetään tehdä saman kunnan kouluihin yhtenäiset käytännöt ja tietyt toimintatavat, joita kaikissa kouluissa opettajasta riippumatta noudatetaan. Haetaan tasapuolisuutta ja selkeyttä, opettajat tietävät, miten missäkin tilanteessa toimitaan. Osa käytänteistä sovitaan opettajien kanssa yhdessä, osassa ovat myös oppilaat mukana tekemässä niitä. Tärkeimmät kirjataan koulun järjestyssääntöihin. Kaupungin kouluilla on lisäksi yhteiset järjestyssäännöt. Käytänteet ja säännöt käydään kouluvuoden alussa suunnittelupäivänä opettajien kesken läpi, ja niistä luokanohjaaja tiedottaa oppilaita ja rehtorit Wilma-viesteillä koteja.
Vaikka luokasta poistaminen ei perusopetuslain mukaan aina välttämättä johda kasvatuskeskusteluun, meillä on kirjaamisvelvoitus päätetty tehdä Wilman kurinpitoon kasvatuskeskusteluksi, ja siitä Wilmassa tiedotetaan huoltajaa. Kai tuon kirjaamisen voisi tehdä vaikka ruutuvihkoon, mutta meillä Vantaalla nyt näin. Tässä vielä lainaus oph:n sivulta:
"Koulun opettaja tai rehtori voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan. Rehtori tai opettaja voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan koulun järjestämästä tilaisuudesta. Oppilaan määräämisestä poistumaan on ilmoitettava oppilaan huoltajalle. Oppilaan määrääminen poistumaan tulee kirjata. Opetuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaalle, joka on poistettu oppitunnilta tai koulun tilaisuudesta, järjestetään tarvittava oppilashuolto. Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa poistumaan määräämisen jälkeen. Rehtori tai opettaja päättää, miten valvonta järjestetään."
Harvassa koulussa nykyään löytyy klinikkaluokkaa, minne oppilaan voi poistaa valvotusti. Ainut mahdollisuus on poistaa toisen opettajan tunnille. Aiemmin määräys oli poistaa käytävälle, näyttää paikka ja määrätä istumaan siinä. Opettaja jätti oven auki ja vilkaisi aina välillä, että onko oppilas paikalla. Tämä toimintatapa on nykyään määräyksellä kielletty.
Meille Vantaalle Espoosta tullut opettaja muuten oli ihmeissään, kun pidettiin arviointikeskusteluja oppilaiden kanssa kurssin päätteeksi luokan ulkopuolella ovi auki. Espoossa kuulemma tämäkin oli kielletty, opettajan pitää aina pysyä luokan sisällä oppilaiden kanssa. Eli kaupunkien välillä on eroja.