Toisaalta yhtä erikoiselta tuntuu, miten Neuvostoliitto onnistui töpeksimään samoissa kisoissa tasapelit Kanadaa ja Tsekkoslovakiaa vastaan, kun se oli muuten täysin ylivoimainen, mm. tehden kahdeksan maalia molempia vastaan aiemmissa kohtaamisissa. Olihan Tsekki-peli tietysti jo sijoitusten kannalta merkityksetön, mutta yleensä punakoneella ei ollut tapana löysäillä merkityksettömissäkään peleissä
Neuvostoliitto pelasi vuoden 1981 MM-kisoissa heille keskinkertaisen mitalisarjan, kun se joutui tyytymään tasapeleihin sekä Kanadan että Tshekkoslovakian kanssa. Alkusarjassa Neuvostoliitto voitti Kanadan 8-2 ja Tshekkoslovakian 8-3, ja kun alkusarjan pisteet periytyivät mukaan mitalisarjaan, oli Neuvostoliitolla jo valmiiksi melkein varma kultamitali tarjottimella.
Tasapeli Neuvostoliittoa vastaan mitalisarjassa oli Kanadalta tosi kova temppu. Heti seuraavassa pelissähän Neuvostoliitto sitten röykytti hopeaa voittanutta Ruotsia 13-1 ja varmisti siinä pelissä jo kultamitalin ennen Tshekkoslovakia -kamppailua. Kanadan valmentaja Don Cherry sanoi hänelle harvinaisella tavalla tasapelin jälkeen, että "on kunnia pelata tasapeli
tuollaista joukkuetta vastaan".
Kanadalla oli vuoden 1981 kisoissa ihan kelvollinen joukkue. Joukkueen tähdet olivat Montrealin Guy Lafleur ja Larry Robinson. Mukaa löytyi myös Dennis Maruk, Mike Gartner, Ryan Walter, Rob Ramage, Lanny McDonald, Rick Green, Dave Babych ja Mike Rogers. Joukkue jäi kuitenkin lopulta neljänneksi.
Neuvostoliitto oli ehkä kaikista parhaimmillaan juuri vuonna 1981 huolimatta pienistä kauneusvirheistä (tasapelit Kanadaa ja Tshekkoslovakiaa vastaan). Vuonna 1979 Neuvostoliitto oli tuloksellisesti täysin ylivoimainen, mutta silloin MM-kisat pelattiin Moskovassa, mikä antoi varmasti punakoneelle vielä yhden uuden vaihteen lisää. Vuoden 1979 joukkueesta puuttuivat loukkaantuneet Maltsev ja Fetisov, jotka olivat vuoden 1981 joukkueessa. Myöskään Krutov, Kasatonov, Drozdetski, Homutov ja Shepelev eivät olleet mukana vielä 1979.
Vuoden 1979 joukkueesta löytyi ketju Harlamov-Petrov-Mihailov joka ei pelannut enää vuoden 1981 kisoissa (ainoastaan Petrov oli mukana enää silloin), mutta varsinkaan Harlamov ei ollut enää vuonna 1979 sama pelaaja kuin oli ollut aikaisemmin.
Katsottuani muutamia 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun pelejä Vladimir Petrovista voisi sanoa sen verran, että kyseessä on yksi aliarvostetuimmista ja parhaista keskushyökkääjistä kautta aikojen. Petrov osasi sijouttua kentällä oivallisesti juuri oikeisiin paikkoihin, oli voimakastekoinen ja taklauksia kestävä pelaaja, hyvä pelintekijä ja taitava viimeistelijä. Vuoden 1981 MM-kisoissa Petrov pelasi nuorten Makarovin ja Krutovin välissä, eikä jäänyt ainakaan alkusarjan Neuvostoliitto-Kanada pelissä yhtään ketjukavereidensa varjoon. Petrov pelasi mahtavan uran ollen mm. MM-kisojen pistetilastossa kaikkien aikojen kolmannella sijalla. Sijoittaisin hänet hyvin korkealle kaikkien aikojen parhaiden keskushyökkääjien listalla.