Itse kuitenkin olet kysynyt esim. tuolloin Oilersin paidassa pelanneilta pelaajilta, että kiinnostiko ihan kybällä? Vai? Olen aikalailla täysin varma, ettei yhtäkään normi NHL-pelaajaa kiinnostanut joku Neuvostojengiä vastaan pelaaminen yhtä paljon, tai edes lähelle yhtä paljon kuin Stanley Cupin finaalit.
En usko että juuri tuo kyseinen ZSKA-Edmonton peli oli Edmontonin pelaajille yhtä tärkeä kuin Stanley Cupin seitsemäs finaali, mutta uskoisin pelin olleen heille tärkeämpi kuin tavallinen runkosarjapeli.
Enkä usko sitäkään, että peli oli ZSKA:n pelaajille yhtä tärkeä kuin olympiafinaali, mutta varmasti tärkeämpi kuin Neuvostoliiton runkosarjan ottelu.
Larry Robinson puhuu lämpimikseen.
Minulla on ko. peli nauhalla jossa Robinsonia haastateltiin. Robinson ei näyttänyt siltä että olisi puhunut lämpimikseen.
Miksi ihmeessä Robinson olisi sanonut että Challenge Cup on hänelle tärkeämpi kuin Stanley Cup, jos ei oikeasti tarkoittanut sitä? Vai kuinka monta kertaa pohjoisamerikkalaiset NHL-pelaajat ovat MM-kisoissa "lämpimikseen" sanoneet, että MM-finaali on heille tärkeämmät kuin Stanley Cupin finaali? Ei varmasti kertaakaan.
Challenge Cupiin panostettiin etukäteen hurjasti. Ottelut pelattiin parhaalla mahdollisella paikalla eli New Yorkissa. Ottelut televisioitiin koko Pohjois-Amerikassa ja myös muissa maanosissa. Otteluilla oli kymmeniä miljoonia katsojia ympäri maailman. Ottelut keräsivät suuremman katsojamäärän kuin Stanley Cupin finaalit. Madison Square Garden oli ääriään myöten täynnä. New York Times kirjoitti ottelusta etukäteen "Vuosisadan ottelusarjana" (Series of the Century). Elettiin vielä kylmän sodan kylmintä vaihetta.
Miten helvetissä joku voi väittää, että NHL-pelaajat eivät olisi lähtenee näihin otteluihin
vähintään samalla intensiteetillä kuin Stanley Cup -finaaleihin? NHL pelasi tässä sarjassa omasta kunniastaan kymmenien miljoonien katsojien edessä. Kyseessä ei todellakaan ollut mikään "Victoria Cup", kuten tässä ketjussa joku hyvin sanoi, vaan kylmän sodan taistelu maailman kiekkoherruudesta.
Se että Challenge Cupista ei ole jälkikäteen ainakaan lännessä paljon puhuttu johtunee "väärästä" lopputuloksesta. Pohjois-Amerikassa ottelusarja haluttiin unohtaa mahdollisimman nopeasti viimeisen ottelun 0-6 nöyryytyksen jälkeen. Itse asiassa NHL:n All Stars -joukkue ei tehnyt ottelusarjassa yhtään maalia viiden viimeisen erän aikana! NHL:n viimeinen maali ottelusarjassa syntyi toisen ottelun ensimmäisessä erässä.
Viisi perättäistä maalitonta erää silloin kun kaukalossa ovat yhtä aikaa Lafleur, Perreault, Bossy, Trottier, Gillies, Clarke, Dionne, Robinson, Gainey, Salming, Potvin, Clarke, Barber, Sittler, McDonald, Nilsson, Hedbergh, Savard ja kumppanit on varmasti jotain sellaista, mitä NHL ei jälkikäteen paljoa muistele. Samalla tämä kertoo jotain siitä, että millainen joukkue oli Neuvostoliiton maajoukkue vuosimallia 1979.
Median hypetystä on turha ottaa mukaan tähän, koska jenkkimedian mukaan All-Stars -peli on "yksi kauden kohokohdista". Oikeasti tuo ei kiinnosta kunnon lätkäfania muuten kuin parhaimmillaankin ihan ok viihteenä.
Toivottavasti ymmärsit Challenge Cupin ja tavallisen All Stars -ottelun eron ylläolevasta selostuksestani.
Ei niin. Lähemmäs 5 pisteen keskiarvolla, kevyesti.
En usko että Gretzky olisi tehnyt Neuvostoliiton mestaruussarjassa pisteitä yhtä hyvällä ottelukohtaisella keskiarvolla kuin NHL:ssä. Pelkästään erot sarjojen pelityyleissä olisivat estäneet tämän. Neuvostoliiton mestaruussarjassa tehtiin jo silloin paljon vähemmän maaleja kuin NHL:ssä. Nykyinen KHL ja entinen Superliiga ovat myös selvästi vähämaalisempia sarjoja kuin NHL.
Bourqueta en ole koskaan livenä nähnyt, mutta videomatskun perusteella sanon, että parempaa puolustajaa on todella vaikea löytää.
Videomatskun perusteella sekä Fetisov että Kasatonov olivat uransa huipulla parempia kuin Bourque, jos heitä verrataan toisiinsa niissä peleissä joissa he pelasivat toisiaan vastaan. Vertaa esimerkiksi samanikäisiä Bourqueta ja Kasatonovia vuoden 1981 Kanada Cup -finaalissa! Siinä pelissä Bourque oli suorastaan paska (ainakin kaksi neukkumaalia meni suoraan Bourquen tunarointien piikkiin), siinä missä Kasatonov oli kentän paras pakki.