Venäjän nykytilanne

  • 3 438 894
  • 18 362

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tällä hetkellä olisi suoraan sanottuna irvokasta ylipäätään juhlistaa liennytystä kun toinen osapuoli ajaa täysin päinvastaista agendaa. Toisaalta olisivat varmaankin mielellään tulleet patsastelemaan rauhan ja ystävyyden hengessä ja etenkin muistuttamaan että vuoden -75 sopimuksessa piti sementoida N-liiton etupiiri ikuiseksi (tai ainakin siihen saakka kunnes pääsisi laajenemaan länttä kohti). Olisi se hienoa kuunnella delegaation paatosta itäblokin murtumisen laittomuudesta tjsp.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
@Kampeaja: Jatkat edelleen tuota samaa lapjt silmillä vetämistä. Ei tuossa hommassa ole kysymys pelkästään Suomen ja Venäjän suhteista, vaan Suomi edustaa pakotteiden tapauksessa huomattavasti isompaa kokonaisuutta. Tämä kokonaisuus on paljon suurempi peluri kuin Venäjä. Sitä saa mitä tilaa ja Venäjä on tilannut itselleen pakotteita ihan puhtaasti omilla toimillaan.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
@Kampeaja: kokonaisuus on paljon suurempi peluri kuin Venäjä. Sitä saa mitä tilaa ja Venäjä on tilannut itselleen pakotteita ihan puhtaasti omilla toimillaan.

Juuri näin. Mutta Kampeaja ei ole yksin. Päivän Hesarin paperiversiossa oli taas kolmekin mielipidekirjoitusta, joissa Suomen toimintaa paheksuttiin, ja kaikissa taustalla oli Venäjän pelko tai usko idänkaupan ihmeeseen. Eräässä jopa sanottiin Suomen tehneen väärän arvovalinnan. Kirjoittajan mielestä siis Suomen olisi hylättävä länsimaiset arvonsa ja asettua selkeästi tukemaan Venäjän diktatuuria lähestyvää valtiota, koska yhteinen raja ja idänkauppa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Koko EU on tehnyt väärän arvovalinnan Venäjän suhteen. Nämä mitättömät eleet, joita pakotteiksi kutsutaan, eivät vaikuta mitään. Venäjän vaikeudet johtuvat alhaisesta energian hinnasta ja heidän omasta tökeröstä talouspolitiikasta...Verrannollista olisi, että oikeudessa murhasta annettaisiin kirjallinen muistutus tuomioksi.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ehkä itänaapurissa tuo uhitteluna nähdään, mutta muun maailman silmissä on vaikea pitää uhitteluna sitä, että kauan sitten julkituoduista pakotteista pidetään kiinni. Typerämmältä mielestäni Suomi näyttäisi, ja vielä oman leirin silmissä, jos pakotteista olisi lipsunut.

Eipä tää niin vaikeeta oo, luxemburg on pj vastuussa oleva maa, jonka huoleksi osaava diplomaatti asian olisi tyrkännyt ja joille se olisi myös kuulunut. Nythän siellä päin ei oltu edes kuultu asiasta ennalta. Pikkuisen järkeä käyttämällä olisi estetty vastapallo idälle ja tyhjä maali. Mielenkiintoista olisi tietää kenen kanssa lipeämättömyydestä sitten muka keskusteltiin, ainoakaan kun ei ole tullut julkisuuteen. Pahaa pelkään, että siellä on jenkkilä takapiruna harrastamassa ystävällismielistä ja provosoimatonta politiikkaansa ja kielet ruskeat lutkuttaa niin ettei hengittää ehdi. Suomettuminen on kyllä tämän kansan perinnöllinen tauti ja homma toimii ilmansuunnasta piittaamatta.

Joku kun tuolla kysäisi noiden pönötyskekkereiden hintaa, niin jo reilun kymmenen vuotta sitten kun itse olin kyseisen lafkan toimija piikki veronmaksajille nousi miljooniin paljon pienemmissäkin pönöttelyissä. Hirvittää edes ajatella mikä lasku tulee tämän herraseurueen tarpeettomasta kesäleiristä, satun tietämään faktana, että lasku ei ole ihan mitätön. Siinä tapauksessa tuon olisi voinut mielessään hyväksyä, mikäli siellä olisi ollut edes yritystäkään saada aikaan jotain, kaikelle kun ei ole hintaa, mutta pelleilyähän tämä nyt on osaamattomuudesta johtuen.
 

Baldrick

Jäsen
Siitä olen samaa mieltä, että jos kokouksessa juhlitaan kahden vastakkain olevan voiman diplomatian eteenpäin harppauksia ja dialogin aikaansaantia, niin on todella hölmöä, ettei toinen näistä osapuolista ole paikalla. Oikeastaanhan tuo kuulostaa enemmän vitsiltä. Mutta vitsihän se olisi koko matkustuskiellotkin, jos niistä lipsuttaisiin sopimusten vastaisesti. Toistaiseksihan ei käsittääkseni ole kuin YK-kokoukset, joihin virallisesti listalla olevat venäläiset saavat EU-maissa osallistua. Sen sijaan tämä Etyj-kokous olisi pitänyt ratkaista jollain tavalla, jotta sen kaikki osapuolet olisivat juhlistamassa tätä 40 vuoden takaista saavutusta ja kenties samassa hengessä toimimassa nytkin. Jotain olisi kuitenkin pitänyt muuttua järjestelyissä, jotta homma olisi saatu skulaamaan niin, että kaikki olisivat päässeet paikalle ja sopimuksista ei olisi lipsuttu. Vaikka jossittelu on turhaa, niin asian olisi voinut hoitaa seuraavilla tavoilla:

A) Siirtää kokouksen pitopaikka jonnekin neutraalille maaperälle. Tämä nyt tietenkin tuntuisi vähän hassulta, sillä Helsingissä koko vyyhti nimenomaan pyörähti käyntiin. Olisi kuitenkin sovitteleva ratkaisu ja viiskymppiset sitten taas Helsingissä, kun suhteet ovat normalisoituneet.

B) Venäjä olisi lähettänyt paikalle sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole kieltolistoilla. Tämä ei nyt tietenkään Venäjälle sopinut, eikä tämä vaihtoehtona realistinen olekaan, sillä eipä itänaapuri taida olla vastaantulevaa sorttia tällä hetkellä.

C) Kokous olisi jätetty pitämättä, kerta kaikki asianosaiset eivät siihen pääse osallistumaan. Tämäkään ei mielestäni olisi ollut huono ratkaisu, sillä olisihan se vähän typerä esimerkiksi häiden vuosipäivää juhlistaa, jos vain toinen osapuoli on paikalla.

Eipä tää tosiaankaan niin vaikeata ole. Jos Suomi on osana EU:ta tehnyt linjauksen, että tietyt venäläiset henkilöt eivät saa maahan tulla, niin silloin siitä sopimuksesta pidetään kiinni. Sitten koitetaan järjestellä asiat toisella tavoin, mutta tällä kertaa nyt jäi käteen vähän tarkoituksettomat juhlat, jos kaikki juhlakalut eivät ole paikalla. Tämä on kylläkin puuttuvan juhlakalun omaakin typeryyttä, ettei osallistuminen ollut mahdollista ja olisivat siihen voineet vaikuttaakin, mutta nyt meni näin ja toivottavasti tästäkin sopasta jotain opittaisiin.

Todettakoon nyt siis vielä, että vaikka Venäjä yhden edustajan paikalle saikin, niin käytännön tasolla eivät nämä yhteiset kekkerit olleet.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Olen tässä lomalla Kuressaaressa ja kävin tutustumassa paikalliseen museoon. Aika rajua oli 40-luvun historia, Kuressaaressa esim. venäläiset joukkomurhasivat vajaa sata virolaista kerralla kun tuli kiire lähteä pakoon Saksan armeijaa. Neuvostoliitolla oli suunnitelmana karkoittaa Virosta vaatimattomasti 700.000 ihmistä (yli puolet kansasta), mutta Operaatio Barbarossa keskeytti operaation kun vasta vajaa 40.000 oli saatu lastattua Siperian juniin. Sitten Venäjällä ihmetellään miksei puna-armeijaa muistella vapauttajana Baltiassa. Tätä taustaa vastaan hävettää myös suomalaisena nämä Halosen ja Tuomiojan arrogantit lausunnot virolaisten "typeristä Venäjä-traumoista".

Toivottavasti Suomessa jaksataan muistaa että Neuvostoliitto murhasi kymmeniä miljoonia omia ja muiden maiden kansalaisia eikä alata vähättelemään tätä. Venäjällä tämä historiallinen painolasti halutaan aktiivisesti kieltää.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Olen tässä lomalla Kuressaaressa ja kävin tutustumassa paikalliseen museoon. Aika rajua oli 40-luvun historia, Kuressaaressa esim. venäläiset joukkomurhasivat vajaa sata virolaista kerralla kun tuli kiire lähteä pakoon Saksan armeijaa. Neuvostoliitolla oli suunnitelmana karkoittaa Virosta vaatimattomasti 700.000 ihmistä (yli puolet kansasta), mutta Operaatio Barbarossa keskeytti operaation kun vasta vajaa 40.000 oli saatu lastattua Siperian juniin. Sitten Venäjällä ihmetellään miksei puna-armeijaa muistella vapauttajana Baltiassa. Tätä taustaa vastaan hävettää myös suomalaisena nämä Halosen ja Tuomiojan arrogantit lausunnot virolaisten "typeristä Venäjä-traumoista".

Joo, ja tuohan oli vasta alkusoittoa. Saksalaisetkaan mitään pulmusia Virossa olleet, mutta venäläisten seuraava tuleminen 1944 aloitti taas uuden, tällä kertaa pitkän sortokauden. Kaikkia kunnia itsenäisyytemme taistelleille veteraaneille, mutta sota- ajan kauhuja muistellessamme taitaa unohtua, että kyllä Viro koko paljon Suomea kovemman kohtalon toisessa maailmansodassa, vaikka ei varsinaisesti juuri sotinutkaan. Sofi Oksasen kirjat tuovat tätä kohtaloa hyvin eteen, vaikkeivat ne tekstin puolesta niin mahtavia olekaan. Suomella on perinteet Venäjä- suhteiden ylläpidosta, mutta en väheksyisi myöskään virolaisten kokemuksia ja näkemystä, että Venäjän uho on tulpattava heti alkuunsa.
 
Suosikkijoukkue
KK
Yksittäisistä valtioista Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein kauppakumppani Saksan (12) ja Ruotsin (11,1) jälkeen. Venäjän osuus 8,3%.

Argumentit joiden mukaan Venäjää on mielisteltävä koska heillä on ydinaseita ovat toki sellaisia joihin on paha mitään sanoa. En nyt oikein usko että he niitä Suomen asettamien matkustuskieltojen perusteella kuitenkaan alkaisivat käyttämään eivätkä ihan heti raskaampienkaan pakotteiden.
Kyllä kyllä, mutta onhan tuo 8,3% viennin osuus aika merkittävä. En toki ole ikinä sanonutkaan, että Venäjää pitäisi mieleistellä tai nöyristellä. Joka tapauksessa moni yhtiö mikä on viennyt suurimman osan tuotteistaan Venäjän markkinoille ei nyt oikein voi toimia. Varsinkin tällaiset yritykset ovat nyt kovassa pulassa ja heitä EU:n pitäisi tällaisina päivinä tukea. Onneksi maitotilat nyt jotain pientä saavat, mutta mielestäni Suomen ja EU:n tulisi tukea nyt näitä yrityksiä enemmän, kuin koskaan.

Itse kyllä ihmettelen Suomen kantaa olla päästämättä Venäläisiä Etyj-kokoukseen. Mielestäni sinne olisi saanut päästää kenet vain ketä Venäjä sinne halusi. Onhan tuo kokous juuri sitä varten keksittykkin, että asioista puhutaan näinä vaikeina aikoina.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Itse kyllä ihmettelen Suomen kantaa olla päästämättä Venäläisiä Etyj-kokoukseen. Mielestäni sinne olisi saanut päästää kenet vain ketä Venäjä sinne halusi. Onhan tuo kokous juuri sitä varten keksittykkin, että asioista puhutaan näinä vaikeina aikoina.

Toisaalta minusta ihan hyvä ettei historia täysin toista itseään. 1975 ETYK-kokouksessa läntiset arvot eivät olleet kovassa huudossa: USA sai turpaansa Vietnamissa, Punainen armeijakunta terrorisoi Länsi-Saksassa ja äärivasemmistolaisuuteen hurahtaneet opiskelijaradikaalit mellakoivat lähes kaikkialla missä mellakoida saivat (ihannoimissaan sosialistimaissa eivät olisi saaneet). Tämän siivellä hyväksyttiin liennytyksen nimissä ETYK-hengessä hiljaisesti itäisen Saksan asukkaiden pitäminen muurien ja piikkilankojen takana ja sementoitiin Neuvostoliiton ylivalta puolikkaassa Eurooppaa. Nyt on aika sen verran muuttunut että vahvemman oikeudella naapuriaan miehittäville ei enää kokoonnuta pitämään maljapuheita vaan pidetään mielummin ulkona koko tapahtumasta.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Juu, sillä on oikein termi eli suomettuminen.

Kyllä, pahimmillaan näin. Mutta on Suomella tällä alueella osaamista, joka oikeastaan puuttuu koko muulta EU:lta, eikä tätä kannata väheksyä, vaikka on Venäjän suuntaan oltu joskus liikaakin rähmällään, ja vaikka Venäjällä valitettavasti edelleen on vaikutusvaltaa asioihimme.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Siis mitä ihmettä? Saksalaiset päästivät iltasanomien mukaan Etyj vieraat maahansa maaliskuussa? Nyt alkaa oikeasti kiinnostamaan, että mitkä oli ne EU-maat, jotka halusivat venäläisten maahantulon estää? Ettei nyt vaan meidän omat kokoomusidealistit olleet asialla ja sen myötä "Suomi jäi yksin" niinkuin Niinistö mediassa vollotti. Vai onko tämä meidän presidentti tyyliin Baltian maiden talutushihnassa...
 

Baldrick

Jäsen
Toisaalta kyllä tässä ollaan myös Balttien kanssa yhdessä linjassa Venäjän rajalla, joten näissä itänaapuria koskevissa arkaluontoisissa asioissa ottaisin varsin painavasti huomioon mitä mieltä he ovat. Toki itsekin haluaisin nyt kuulla, että keiltä tätä päätöstä on konsultoitu... Ja lähinnä se, että onko siellä ollut eriäviä mielipiteitä, jos/kun on kyselty.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Siis mitä ihmettä? Saksalaiset päästivät iltasanomien mukaan Etyj vieraat maahansa maaliskuussa? Nyt alkaa oikeasti kiinnostamaan, että mitkä oli ne EU-maat, jotka halusivat venäläisten maahantulon estää? Ettei nyt vaan meidän omat kokoomusidealistit olleet asialla ja sen myötä "Suomi jäi yksin" niinkuin Niinistö mediassa vollotti. Vai onko tämä meidän presidentti tyyliin Baltian maiden talutushihnassa...
Niinkuin jutussa sanotaan, niin Ranskakin oli taannoin myös kieltäynyt ottamasta vastaan pakotelistalla olevia etyj-edustajia. En tiedä mitä Ranska oli nyt sanonut ja oliko kysytty.

Jokos muuten ketjussa on mainittu että suuri Suomen ystävä Johan Bäckman on tehnyt tästä keissistä kantelun oikeuskanslerille.
Johan Bäckmanin virallinen blogi: Kantelu oikeuskanslerille
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Voisitko tarkentaa tätä osaamista?

Todennäköisesti en voi haluamallasi tavalla. Suomella on pitkä kokemus kahdenvälisten Venäjän suhteiden hoitamisesta. Osa tätä oli rähmällään oloa, mutta suomalaiset ovat myös oppineet neuvottelemaan venäläisten kanssa ja saaneet ajettua läpi tavoitteita, jotka ovat olleet ristiriidassa esimerkiksi NL:n etujen kanssa ilman, että suhteet ovat edes kärsineet. Ei millään muulla EU- maalla oikeastaan ole vastaavaa kokemusta venäläisten kanssa, kun olivat kylmän sodan aikana joko rautaesiripun väärällä puolella tai sitten käytännössä NL:n vallan alla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@Jymäkkä

Mitään todellista akateemista tutkimusta Venäjästä ei Suomessa ole koskaan harjoitettu ja poliittisten suhteiden hoito on ollut varsin KGB-vetoista. Lisäksi yks Kekkonen monopolisoi neukkulan itselleen 25 vuodeksi... On puhdasta ja katteetonta itsekehua mainostaa Suomea Venäjän tuntijana. Sen sijaan olemme olleet hyviä kertomaan salaisuuksia ja pahaa alati syvenevän ystävyyden varjolla naapurin salaiselle palvelulle. Kaikkialla muualla tuollainen toiminta täyttää maanpetoksen tunnusmerkit...
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toisaalta kyllä tässä ollaan myös Balttien kanssa yhdessä linjassa Venäjän rajalla, joten näissä itänaapuria koskevissa arkaluontoisissa asioissa ottaisin varsin painavasti huomioon mitä mieltä he ovat. Toki itsekin haluaisin nyt kuulla, että keiltä tätä päätöstä on konsultoitu... Ja lähinnä se, että onko siellä ollut eriäviä mielipiteitä, jos/kun on kyselty.
Miksi? Mitä hyötyä meille voisi missään kuviteltavassa tilenteessa olla balteista?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Mitä tulee nimenomaan mahdollisiin rauhanneuvotteluihin Ukrainan tilanteesta Helsingin Etyj-kokouksessa, niin sellaisia ei ollut tarkoitus käydä, ainoastaan erilaista keskusteluja delegaattien kesken, myös Ukrainan tilanteesta. Tässä Helsingin kokouksessa ei ollut tarkoitus saada aikaan päätöksiä.
Lisäksi esim. Ukrainan valtuuskunta olisi tiettävästi marssinut kokouksesta ulos, mikäli Venäjän pakotejengi olisi paikalla pasteerannut. Eli yksipuoliseksi olisi keskustelu käynyt siinäkin tapauksessa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Itse kun olen käsittänyt ettei kyseessä olisi kuitenkaan kuin pönötysbileet ja joka tapauksessa Venäjän delegaatio (riippumatta missä seikkailee rauhan ja ystävyyden asialla) on täysin turha instanssi jos heillä ei ole päätöksentekijää (eli oletettavasti toveri Putler, vaikkakin toverin todellista valtaa on alettu epäilemäänkin) mukana, tai vähintään langan päässä.
 
Niinhän siinä kävi, että muutkin moittivat jo Suomen päätöstä jättää nämä Etyj-kokouksen kantilta tärkeimmät edustajat kotimaahansa noudattamalla jotain perseenuolti-linjaa. Suurimmalta osalta diplomaateista on tullut jo negatiivistä tämän takia. Ainoastaan nämä entiset itä-blokin maat, jotka ovat niin traumoissaan vielä menneisyydestä, sekä nykyisesti räjähdysherkkyydestä ovat Suomen takana päätöksessä.

Noh, me ryssätrollit oltiin taas näemmä oikeassa, kun kerrottiin, että päätös oli vähintäänkin kohtalokas alkusysäys Suomen vajoamiselle. Eiköhän nyt näistä muiden EU-poliitikkojen reaktioista selvinnyt jo, että jokainen on tässä sopassa ihan yksinään. Hurraa yhtenäinen Eurooppa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Olisi kyllä ollut mielenkiintoista nähdä reaktiot, jos Suomi olisi päästänyt nämä pakotelistalaiset kokoukseen, Ukraina olisi marssinut ulos ja siinä olisi sitten ihmetelty että ce qui la baise Finlande.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olisi kyllä ollut mielenkiintoista nähdä reaktiot, jos Suomi olisi päästänyt nämä pakotelistalaiset kokoukseen, Ukraina olisi marssinut ulos ja siinä olisi sitten ihmetelty että ce qui la baise Finlande.
Tavallaan kyllä melkoinen lose-lose-tilanne Suomelle koko kuvio. Oikeastaan ihan sama mikä päätös, mieliä oltaisiin pahoitettu joka tapauksessa. Toiseen suuntaan kun kumartaa, niin toiseen pyllistää jne.

Mielestäni Suomi teki kuitenkin oikean ratkaisun, erityisesti koska Venäjä tuskin ihan sattumalta valitsi delegaationsa täyteen matkustuskiellon kohteina olevia. Jälleen kerran suurin häviäjä on kuitenkin "yhtenäinen" Eurooppa, joka on osoittanut munattomuutensa kerta toisensa jälkeen viime vuosina. Näin maallikon silmin on jokseenkin vituttavaa, miten Suomi jätettiin päätöksen kanssa ilmeisen yksin, vaikka maamme on pysynyt tiiviisti pakoterintamassa mukana mm. siitä huolimatta, että Venäjän vastapakotteet ovat osuneet Suomea vastapalloon kaikkein kovimmin. Helvetti, kun ei liitytty Baltian maiden kanssa aikanaan Natoon. EU:lta tuskin tositilanteessa saataisiin mitään teetä ja sympatiaa konkreettisempaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös