Venäjän nykytilanne

  • 3 862 338
  • 19 625

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Koska nesteytetty kaasu ei ole taloudellisesti kilpailukykyistä ja uusien kaasuputkien vetäminen on hidasta, niin vuosien projektista on kysymys. Toivottavasti ei vuosikymmenen projektista.Vaihtoehtona on tietysti osittainen luopuminen kaasun käytöstä.

Vuosien projektin ymmärränkin, jäi täsmentämättä, että puhun vuosien projekteista enkä "nyt heti" -tapahtuvat projektista. Toki suunnittelu pitää aloittaa "nyt heti" ja edetä sen jälkeen järkevällä aikataululla, mutta pahimmassa tapauksessa kyseessä on joku v. 2030-projekti tai projekti, joka ei johda mihinkään ja näin valttikortit ovat edelleen Venäjän käsissä.

vlad.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
arvee:

Venäjä ei ole suurvalta, se on "vain" suuri maa ja paikallisesti vahva tekijä. Sen entisestä suuruudesta on jäljellä paikka turvaneuvostossa ja ydinaseet. Ydinaseiden takia sitä kuunnellaan jokin moisella korvalla ja turvaneuvostossa se pääsee pilaamaan YK:n yhdessä Kiinan kanssa.

Näinhän se on. Vaikka olen kasvanut kylmän sodan aikana, niin ehkä jätän ydinaseen liian pienelle huomiolle.
Se on minusta jotenkin niin järjetön, käyttökelvoton ase.
YK:n turvaneuvosto on vitsi, joten se jäi minulta noteeraamatta, mutta veto-oikeus kieltämättä nostaa Venäjän poliittista painoarvoa kuitenkin.

Aseisiin Venäjällä tuntuu riittävän varoja:

http://yle.fi/uutiset/venaja_nostaa...tomia_panostamaan_lisaa_puolustukseen/7469352

Kotimaista tuotantoahan aseet Venäjällä ovat eli kätevä tapa työllistää väkeä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän asemenot on sikäli huolestuttavia, että kasvu on huikeaa. Onko aseille myös mietitty käyttö? Halu käyttää voimaa on jo osoitettu.

Neukkula hirtti itsensä aseisiin, onko Venäjä tekemässä samaa?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäjän asemenot on sikäli huolestuttavia, että kasvu on huikeaa. Onko aseille myös mietitty käyttö? Halu käyttää voimaa on jo osoitettu.

Neukkula hirtti itsensä aseisiin, onko Venäjä tekemässä samaa?

Niin kauan kuin Venäjän talous ei totaalisesti romahda - kun ollaan edes "nolla-kasvun" tuntumassa, rahaa varmasti virtaa asevarusteluun silläkin uhalla, että yhteiskunnan tila muuten uhkaa romahtaa tai olisi tarpeellisempaa investoida rahaa muualle kuin asevarusteluun, esim. terveydenhuoltoon - kuten tiedettyä, sen osalta tilanne Venäjällä ei ole hyvissä kantimissa.

Mutta siinä vaiheessa jos/kun talous totaalisesti romahtaa eikä yksinkertaisesti enää olisi varaa sijoittaa varoja mittavaan asevarusteluun, on mielenkiintoista nähdä mitä siitä seuraa. Ja onko seuraus se, että silovikkien ja asevoimien "löyhä" liitto alkaa natista. Tai onko seuraus se, että koko Venäjä alkaa natista liitoksissaan.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eräs eurooppalainen maa työnsi hulluna rahaa aseisiin 30-luvulla ja jälkikäteen on arvioitu, että ilman sotaa se olisi mennyt konkkaan. Se lähti sotimaan.

Mikä maa oli kyseessä? (Jep, retorinen.)

Putinistien tapa työntää massia aseisiin ja hakea konflikteja ei ole kestävää kehitystä ellei päämääränä ole kehittää Venäjästä raaka-aineiden tuotantoon keskittynyt valtio. Tuon polun päässä voi hyvinkin lymytä uusi romahdus.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kuinka monta uutta valtiota tuosta voisi seurata? Onhan niitä kaikkia tataareja ja jotain mitä ei suomalainen kadunmies voi tietää.

Käytännössä liene mahdotonta antaa edes mitään suuntaa antavaa vastausta, koska Venäjä muodostuu:

-46 alueesta eli oblastista.
-21 tasavallasta, (nimellisesti autonomisia tasavaltoja, joilla on oma perustuslakinsa, parlamenttinsa ja presidenttinsä. kv. asioissa niitä edustaa Venäjän federaatio).
-9 aluepiiriä (krai).
-4 autonomista piirikuntaa (avtonomnyi okrug), ne ovat Tšukotkaa lukuunottamatta hallinnollisesti alueiden tai aluepiirien alaisia.
-1 autonominen alue eli Juutalaisten autonominen alue.
-2 liittokaupunkia eli Moskova ja Pietari.

Sitten on tietty Krim.

Suurimmalla todennäköisyydellä juuri näistä tasavalloista löytyisi niitä itsenäistymishaluisia alueita/valtioita, esim. Tatarstan, Bashkortostan, mahdollisesti Tshetshenia. Samoin läntisen Siperian alueelta voi löytyä itsenäistysmihaluisia tasavaltoja, kuten vaikkapa Hanti-Mansia. Moni sellainen tasavalta tai alue, jolla on runsaasti luonnonvaroja saattaisi harkita todellista itsenäisyyttä, toinen asia on sitten se, että kuinka Venäjä federaationa siihen suhtautuisi - käyttäisikö koviakin voimakeinoja estääkseen itsenäistymispyrkimykset? Suomen kannalta mielenkiintoinen olisi varmasti Karjalan tasavallan kohtalo - olisiko sillä itsenäistymispyrkimyksiä?

Ei myöskään pidä pitää mahdottomana sitä etteikö Venäjän mahdollista hajoamista seuraisi jonkin islamilaisen kalifaatin perustaminen Pohjois-Kaukasian alueelle esim. Tshetshenian ja Dagestanin kattavalle alueelle.

vlad.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Suomen kannalta mielenkiintoinen olisi varmasti Karjalan tasavallan kohtalo - olisiko sillä itsenäistymispyrkimyksiä?

Niin tietenkin. Suomen riesaksi tuota maapalaa ei haluta, mutta voisiko siellä olla joku joukkue mikä pystyisi omat unelmansa toteuttamaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
En tiedä aivan viime vuosista, mutta vielä viime vuosikymmenen alkupuolella Karjala kuului niihin kulmakuntiin, joista Venäjän keskushallinnon liepeillä käytettiin nimitystä "perspektiivittomät alueet". Tuo kuvasi osuvasti isäntien suhtautumista seutuun, jolla ei ole niin sanotusti väliä. Infrastruktuuri on huonossa kunnossa, erityisiä luonnonvaroja ei metsää lukuun ottamatta juuri ole, väestö on ikääntyvää ja koulutustasokaan ei häikäise.

Riippuu tietenkin mikä mahdollisesti jonakin päivänä itsenäisyyttä havittelevan Karjalan kokonaisuus olisi, mutta sellaisena alueena kuin Karjala yleisesti ymmärretään, olisi aika vaikea kuvitella siitä kehkeytyvän omillaan toimeen tuleva valtio, tai jotain siihen suuntaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Niin tietenkin. Suomen riesaksi tuota maapalaa ei haluta, mutta voisiko siellä olla joku joukkue mikä pystyisi omat unelmansa toteuttamaan.

Jos minulta kysyttäisi alueen edellytyksiä toimia itsenäisenä ja kehittyvänä valtiona niin en niitä kovinkaan kaksisina pitäisi. Syitä tälle Pisin Kääpiö 186 cm jo luetteli eli alue on väestöltään ikääntyvää, talous on hyvin kehittymätön - luonnonvaroja ei juurikaan ole runsaita metsiä lukuunottamatta, maatalous on hyvin vanhakantaista ja kehittymätöntä - monin paikoin verrattavissa Suomen maatalouteen 50-luvulla, eikä alueen väestön koulutustasokaan ole häikäisevän korkealla - kouluttautunut väestönosa kun pyrkii poistumaan alueelta mahdollisimman pian valmistuttuaan tai hakeutuu jo muutenkin koulutukseen muualle Venäjälle - lähinnä Pietariin.

Karjalan tasavalta kuuluu niihin Venäjän köyhimpiin alueisiin, bkt asukasta kohden noin 4862 euroa kun Venäjän federaation bkt asukasta kohden on noin 17 000 USD. Väestö on todellakin ikääntyvää, Karjalan tasavallan alueen väkiluku on reilut 640 000 asukasta (tiedot wikipediasta).

Suomen kannalta alueella ei siis ole oikein mitään tarjolla, ei mitään muuta kuin nostalgisia arvoja ja on syytä miettiä vakavasti mikä rahallinen arvo niillä on. On myös huomioitava, että Viipuri ei kuulu Karjalan tasavaltaan vaan Leningradin oblastiin (johon taasen Pietari ei kuulu), joten Karjalan tasavallan integroituminen Suomeen ei tarkoita, että Viipurin kohdalla niin kävisi.

En ole seurannut Karjan tasavallan itsenäistymispyrkimyksiä kovinkaan tarkoin, joitain spekulaatioita on aina silloin tällöin ollut liikkeellä, mutta niidenkin perimmäinen ajatus on sitten usein läheisten suhteiden luominen Suomeen ja sen myötä alueen kehittäminen - osin tietty suomalaisella rahalla. Veikkaisin siis, että jatkossakin Karjalan tasavalta tulee olemaan (kehittymätön) osa Venäjän federaatiota. Itsenäistymispyrkimys ei kuitenkaan niin voimakas ole, että alueesta olisi todella itsenäiseksi valtioksi - tämän realiteetin alueen ikääntyvän väestön luulisi myös ymmärtävän.

vlad.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
toinen asia on sitten se, että kuinka Venäjä federaationa siihen suhtautuisi - käyttäisikö koviakin voimakeinoja estääkseen itsenäistymispyrkimykset?

Jos tuolla alkaa itsenäistymishaluja esiintymään, niin ne varmasti murskataan alkuunsa. Venäjään kuuluu niin monta eri ryhmittymää ja moni on strategisesti (luonnonvarat, jne.) tärkeillä alueilla. Tuosta jos yksi alue lähtisi itsenäistymisen tielle, seuraisi moni varmasti perässä; monelle jo pelkästään sopisi "omien" luonnonvarojen suurempi hyödyntäminen Moskovan ehtojen sijaan. Päälle vielä identiteettiasiat esimerkiksi muslimialueilla niin mosaiikki on valmis. "Venäläinen Venäjä" kärsisi niin paljon itsenäistymispyrkimyksistä, että se varmasti toimisi kuin Tshetseniassa.

Ja mitä Karjalan tasavaltaan tulee, niin oko alueella oikeasti resursseja toimia itsenäisesti? Vaikka tuolla on metsää ja jonkin verran mineraaleja, niin alue taitaa kuitenkin olla jopa Venäjän mittakaavassa heikossa asemassa. Jos tuohon vielä tarvitsee luoda uskottava puolustus Venäjää vastaan, ollaan hyvin nopeasti aika paskassa tilanteessa. Puhumattakaan siitä, että valtaosa väestöstä on etnisiä venäläisiä ja väkimäärä on hyvinkin pieni. Olisiko noilla oikeasti edes haluja irtautua Venäjästä ja mahdollisuuksia toimia itsenäisesti?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minun on hyvin vaikea kuvitella Venäjän federaation hajoavan pikkuisiin palasiin, vaikka teoriassa asiasta voi toki keskustella. Syitä on monia, mutta mainitsisin isoimmiksi seikoiksi kulttuuriset seikat. Suurin osa näiden oblastien ja aluepiirien asukkaista kokee ensisijaisesti olevansa venäläisiä, Venäjän "suuruus" on ihmisille tärkeä henkinen voimavara. Ihmiset elävät monin paikoin alueilla, jossa olosuhteet ovat lähellä keskiaikaisia, mielestäni on varsin loogista että ihmiset pyrkivät löytämään jotain positiivista ja merkityksellistä itsestään osana yhteiskuntaa, osana "Äiti Venäjää".

Venäjällä kasvatetaan tällä hetkellä uutta sukupolvea, jolla on äidinmaidosta saatuna mielikuvana Venäjän kaikkivoipaisuus, virheettömyys, hyveellisyys ja suuruus.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Venäjällä kasvatetaan tällä hetkellä uutta sukupolvea, jolla on äidinmaidosta saatuna mielikuvana Venäjän kaikkivoipaisuus, virheettömyys, hyveellisyys ja suuruus.

Eiköhän siellä kasvateta sitä porukkaa mikä ymmärtää elämää olevan muuallakin.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja mitä Karjalan tasavaltaan tulee, niin oko alueella oikeasti resursseja toimia itsenäisesti? Vaikka tuolla on metsää ja jonkin verran mineraaleja, niin alue taitaa kuitenkin olla jopa Venäjän mittakaavassa heikossa asemassa. Jos tuohon vielä tarvitsee luoda uskottava puolustus Venäjää vastaan, ollaan hyvin nopeasti aika paskassa tilanteessa. Puhumattakaan siitä, että valtaosa väestöstä on etnisiä venäläisiä ja väkimäärä on hyvinkin pieni. Olisiko noilla oikeasti edes haluja irtautua Venäjästä ja mahdollisuuksia toimia itsenäisesti?

Olin muutama vuosi sitten tammi-helmikuussa Karjalan oblastin Segezhassa, kun sinne iski oikein kunnon talvi. Pakkanen painui reilusti 30 asteen huonommalle puolelle. Kaupungissa on suuri sellu-paperikombinaatti, jonka kattilalaitos huolehtii myös kaupungin kaukolämmön tuottamisesta. 35 asteen pakkasilla sen tehot eivät riittäneet, joten eteen tuli valintatilanne. Piti joko ajaa tehdasta alas tai rajoittaa kaupunkiin menevää lämmitystä. Ratkaisu oli kääntää kaupunkiin menevää hana pienelle. Minun majoitukseni oli paikallisessa sanitoriumissa ja mittasin sängyn vierestä sisälämpötilaksi +8, ikkunalaudalla vesipullo jäätyi kovaan jäähän. No, untuvamakuupussin kanssa ei mitään hätää ollut, mitä nyt aamulla sieltä ulos tuleminen ja vessaan meno vaati tietoisen päätöksen.

Juttelin asiasta tulkin kanssa ja hän kertoi että heidän viisihenkinen perhe oli siirtynyt nukkumaan keittiöön, mihin kaasuliedestä sai hieman lämpöä. Siskonpeti, kierto reunalta keskelle. Eli kun heräät reunimmaisena kylmään, könyät keskelle ja nukahdat kunnes taas heräät reunalta...
No, kysyin häneltä miksi he eivät tee asialle mitään, ilmasto kun on ollut samanlainen jo tuhansia vuosia joten sen piti olla tiedossa että talvisin on pakkasta. Hän kertoi että herrat ovat Moskovassa, eivätkä ne heistä piittaa. Kysyin että miksi he eivät itse tee asialle jotain, puuta kun olisi ympäristössä poltettavaksi pilvin pimein. Oikeastaan mitään muuta sillä seudulla ei olekaan kuin puuta, ryteikköistä metsää, alumiinin lisäksi.
Sitä kysymystä hän ei oikein ymmärtänyt, siis sitä että olisi itse pitänyt asian eteen jotain touhuta, rakentaa vaikka pieniä puuta polttavia kattilalaitoksia. Kun vuosisatoja alistetaan tilanteeseen missä itsenäinen ajattelu ja omien ideoiden esiintuonti on vaarallista, jopa hengelle hupaa, niin sitä kelkkaa ei hetkessä käännetä. Ainakaan niillä seuduilla.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Kuinka monta uutta valtiota tuosta voisi seurata? Onhan niitä kaikkia tataareja ja jotain mitä ei suomalainen kadunmies voi tietää.

Aika monta! Onhan tossa naapurissa jo Karjalan tasavalta, Pietarikin taitaa sijaita Inkerinmaan puolella. Moskova olis varmaan edelleen se "klassinen Venäjä", jonka lähellä olis Komin tasavaltaa, Uralia ja sellaista. Siperia vois jäädä olemaan sellaisenaan tai pilkkoontua Yakutiaan, Taymiriin, Buryutiaan, Omsk-Tomsk, Hantimansiaan, Irkutstkiin ja Primorjeen/Itä-Siperiaan.

Mut äkkiä sieltä taas Moskovasta joku kaveri keksis yhdistää maita ja mantuja, ja alkaa alistamaan naapurikansoja "yhteisen hyvän" nimissä. Ja perustetaan taas liittotasavalta, josta tehdään yhdessä "Uusi Venäjä". Kun ei ole perinteitä itsenäisyydestä, ei siitä kiinnikään osata pitää.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Safkan nimen voisi kyllä vääntää Anti-Suomen Fasistinen Komitea.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minun on hyvin vaikea kuvitella Venäjän federaation hajoavan pikkuisiin palasiin, vaikka teoriassa asiasta voi toki keskustella. Syitä on monia, mutta mainitsisin isoimmiksi seikoiksi kulttuuriset seikat. Suurin osa näiden oblastien ja aluepiirien asukkaista kokee ensisijaisesti olevansa venäläisiä, Venäjän "suuruus" on ihmisille tärkeä henkinen voimavara. Ihmiset elävät monin paikoin alueilla, jossa olosuhteet ovat lähellä keskiaikaisia, mielestäni on varsin loogista että ihmiset pyrkivät löytämään jotain positiivista ja merkityksellistä itsestään osana yhteiskuntaa, osana "Äiti Venäjää".

Venäjällä kasvatetaan tällä hetkellä uutta sukupolvea, jolla on äidinmaidosta saatuna mielikuvana Venäjän kaikkivoipaisuus, virheettömyys, hyveellisyys ja suuruus.

Venäjä ei hajonnut osiin 90-luvun heikkouden vuosina, Tshetshenia yritti kyllä kovasti eroon valtakunnasta mutta se ajatus kukistettiin voimakeinoin kahden sodan myötä. Todennäköisintä olisi ollut, että hajoaminen olisi tapahtunut 90-luvun kaaoksen vuosina, jolloin useamman alueen itsenäistymispyrkimykset olisivat voineet johtaa hallitsemattomaan kaaokseen. Henk. koht. spekuloinnista huolimatta minun on vaikea nähdä, että tulevaisuudessa Venäjä hajoaisi osiin - mahdollisesti eroamaan pyrkiviä alueita on tapauksessa, jossa Venäjän vallan ytimessä Moskovassa tapahtuu yllättäviä ja tietyssä mielessä ennakoimattomia liikahduksia. Mutta en oikein usko, että Moskova tässäkään tapauksessa antaisi vallan luisua pois käsistään kyseisillä alueilla vapaaehtoisesti. Ja kuten totesit, monilla alueilla - väestön ei-venäläisestä luonteesta huolimatta - ajatus on yhteisessä Venäjässä, jonka osa oma alue on, eli välttämättä halua todelliseen itsenäistymiseen ei edes ole olemassa vaan nykyinen asema osana federaatiota riittää.

Oikeastaan ainoa alue jossa uskon huomattavan voimakasta liikehdintää jatkossakin tapahtuvan on Kaukasuksen alue ja toisaalta tähän Moskova on kaiken aikaa varautunut alueelle sijoitettujen asevoimien ja sisäministeriön yksiköiden myötä. Tshetsheniasta Dagestaniin yltävä "Kaukasuksen kalifaatti" on monen muslimin haaveena ja tällainen valtiokyhäelmä on mahdollista muodostua jos Moskovassa tapahtuu vallansiirtoja tai sen valta hetkellisesti heikkenee esim. silovikkien menetettyä asemansa jonkin yllättävän tapahtuman seurauksena.

Oikeastaan ainoa lähitulevaisuudessa tapahtuva "aseman menetys" voi johtua siitä, että "liitto" asevoimien kanssa rakoilee, syystä että talouden romahduksen myötä puolustusbudjetti lopulta romahtaa ja asevoimat joutuu luopumaan paljosta. Tästä voi seurata jopa se, että asevoimien piirissä alkaa liikehdintä silovikkejä vastaan - huom. kyse on hyvin hypoteettisesta spekulaatiosta.

vlad.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Itseasiassa eikös IS ole halukas laajenemaan myös Venäjälle päin? Eli jos heidän voittokulku ei pysähdy, voi he saada uutta virtaa näistä Kaukasuksen muslimeista. Maantieteellisesti tällainen ekslaavi olisi toki haasteellinen hallita.

Mitähän Köningsbergin (Preussi?) itsenäisyysaatteelle kuuluu? Eli nykyisellään Kaliningrad venäläisittäin.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä
Aika monta! Onhan tossa naapurissa jo Karjalan tasavalta, Pietarikin taitaa sijaita Inkerinmaan puolella. Moskova olis varmaan edelleen se "klassinen Venäjä", jonka lähellä olis Komin tasavaltaa, Uralia ja sellaista. Siperia vois jäädä olemaan sellaisenaan tai pilkkoontua Yakutiaan, Taymiriin, Buryutiaan, Omsk-Tomsk, Hantimansiaan, Irkutstkiin ja Primorjeen/Itä-Siperiaan.

Mut äkkiä sieltä taas Moskovasta joku kaveri keksis yhdistää maita ja mantuja, ja alkaa alistamaan naapurikansoja "yhteisen hyvän" nimissä. Ja perustetaan taas liittotasavalta, josta tehdään yhdessä "Uusi Venäjä". Kun ei ole perinteitä itsenäisyydestä, ei siitä kiinnikään osata pitää.

Mutta suurin osa Venäjän osista on kuitenkin etnisesti ylivoimaisesti venäläisiä. Miksi kukaan haluaisi kuulua itsenäiseen valtioon, jos voi kuulua suurempaan venäläiseen valtioon? Kenties sitten, jos oma valtio voisi olla paljon demokraattisempi kuin toinen venäläinen valtio, mutta tuossakin tapauksessa varmaan ennemmin tai myöhemmin jotain yhdistymistä kaavailtaisiin (Etelä- ja Pohjois-Korea juttelevat toisinaan yhdistymisen kaukaisesta mahdollisuudesta). Onhan näitä esimerkkejä "kansoista" jotka ovat tavallaan jakautuneet useampiin valtioihin, kuten Saksa ja Itävalta, mutta aika harvassa ovat.

Kaliningradkin on aivan täysin venäläinen, ehkä muutamia internetin sankareita lukuun ottamatta, saati sitten Inkeri. On muutamia tasavaltoja, joissa venäläiset ovat etninen vähemmistö, mutta kaikki sijaitsevat muistaakseni onnettomasti Venäjän rajojen "sisällä", samalla tavoin kuin Sveitsi on EU:n rajojen ympäröimä. Pari on Kaukasuksella ja se nähtiin jo, miten käy jos siellä joku "vapauteen" haikailee.

Mitä IS:ään tulee, niin veikkaanpa että Venäjän armeija aika surutta pyyhkisi pojilla pöytää jos tuonne Kaukasukselle eksyisivät. IS:n alue tulee muutenkin jäämään "vähän" pienemmäksi kuin niissä kartoissa on kaavailtu.

Ei ehdottamasi aivan sula mahdottomuus ikinä ole, onhan piskuinen Virokin itsenäinen valtio samalla kun iso osa sen kansasta on vieläpä venäläisiä. Olisi periaatteessa mahdollista, että Suomen tyyliin jonkun "kansan" numerot alkaisivat nousta samalla kun ovat vielä osa Venäjää ja haaveita itsenäistymisestä alkaisi syntyä - itsenäisiä valtioita syntyy yhä, uusin kenties ihan kohta Brittein saarella - mutta tällä hetkellä tuuli kyllä puhaltaa jälleen kerran enemmänkin isovenäläisyyden ja venäläistämisen suuntaan.
 
Viimeksi muokattu:

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Ei ehdottamasi aivan sula mahdottomuus ikinä ole, onhan piskuinen Virokin itsenäinen valtio samalla kun iso osa sen kansasta on vieläpä venäläisiä.

Toisaalta Neuvostoliitosta eronneilla mailla oli enemmän tai vähemmän historiaa itsenäisinä valtioina tai vähintäänkin laajempi etninen ryhmittymä takana. Viro esimerkiksi oli kuitenkin "vain" alle ihmiselämän verran Neuvostoliiton alaisena ja sen itsenäisyyttä ajavia/puolustavia tahoja koulutettiin aktiivisesti lännessä. Jopa Neuvostoliitto tunnusti Viron "omavaltaisuuden" Viron Neuvostotasavallan muodossa vai mikä virallinen nimi nyt mahtoikaan olla. Ero esimerkiksi Tshetseniaan on huomattava, Tatarstanista tai vastaavista puhumattakaan. Samoin aikanaan opiskelujen yhteydessä erään aikanaan logistiikka-alla toimineen miehen mukaan PV:n kanta oli Viron itsenäistymisen hetkillä se, että Venäjä ei voi sallia sitä. Todenperäisyydestä en mene takuuseen, mutta jotenkin Suomen tuolloinen ulkopolitiikka ja Koiviston lausunnot tukisivat tätä. Oli ihme, että Viro sai itsenäistyä ja pitää itsenäisyytensä.

Lisäksi historiaa en pitäisi tässä tilanteessa parhaana mahdollisena työkaluna. Joku joskus totesi, että historiaa on syytä opiskella siksi, ettei samoja varhoja toistettaisi uudestaan. Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän huonot vuodet on varmasti huomioitu myös Moskovassa. Vastaavaa tuskin enää sallittaisiin, vaan ihmisoikeuksien, länsimaiden reaktioiden ja talouskehityksen uhallakin vastaaviin riskeihin (=itsenäisyyspyrkimyksiin) todennäköisesti vastattaisiin rajuin ottein. Toki kyseessä on Venäjä ja kaikki on mahdollista, joten ei tyystin lukita vastausta.

Oikeastaan mitään muuta sillä seudulla ei olekaan kuin puuta, ryteikköistä metsää, alumiinin lisäksi. Sitä kysymystä hän ei oikein ymmärtänyt, siis sitä että olisi itse pitänyt asian eteen jotain touhuta, rakentaa vaikka pieniä puuta polttavia kattilalaitoksia.

Mielenkiintoinen tarina kaikkiaan. Ja jotenkin noissa parissa lausessa kulminoituu oma skeptisyyteni Karjalan edes teoreettiseen itsenäisyyteen. Alueella ei tosiaan ole liiemmin "mitään muuta" puun lisäksi, mitä nyt pienä esiintymiä siellä täällä. Nykytiedolla tuo valtio eläisi puusta tai kuolisi sen mukana, muut varannot eivät itsenäistä valtiota pyörittäisi. Kuulostaa varsin vaikealta yhtälöltä, varsinkin kun huomioi puolutusmenojen (Venäjän uhka) tarpeen ja yleisen tilanteen alalla.

Samoin väestön osalta tilanne on mikä on. Väkeä on lukumääräisestä jotain Luxemburgin luokkaa ja demografisesti puhutaan varsin ikääntyneestä väestöstä. Tuo yhdistettynä metsätalouteen on yhdistelmä varsin tilanneherkkä. Vielä kun taustalla kytee varsin vahva "neuvostohenkisyys" keskitetyn talouden ja oman päätösvallan vierastamisen muodossa, on yhtälö mielestäni mahdoton. Ilman suurempia muutoksia tuo alue pärjää vain olemalla osa suurempaa kokonaisuutta ja maantieteellisesti se tarkoittaisi joko Suomea tai Venäjä. Ja suomalaisena en mielelläni tuota ottaisi osaksi valtakuntaa, sen verran kallis operaatio olisi kyseessä jo muutenkin heikossa taloustilanteessa. Muista riskeistä sitten puhumattakaan, se puolimiljoonaa venäläistä kun ei liiemmin houkuttele ainakaan Putinin valtakauden aikana.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä
Toisaalta Neuvostoliitosta eronneilla mailla oli enemmän tai vähemmän historiaa itsenäisinä valtioina tai vähintäänkin laajempi etninen ryhmittymä takana. Viro esimerkiksi oli kuitenkin "vain" alle ihmiselämän verran Neuvostoliiton alaisena ja sen itsenäisyyttä ajavia/puolustavia tahoja koulutettiin aktiivisesti lännessä. Jopa Neuvostoliitto tunnusti Viron "omavaltaisuuden" Viron Neuvostotasavallan muodossa vai mikä virallinen nimi nyt mahtoikaan olla. Ero esimerkiksi Tshetseniaan on huomattava, Tatarstanista tai vastaavista puhumattakaan. Samoin aikanaan opiskelujen yhteydessä erään aikanaan logistiikka-alla toimineen miehen mukaan PV:n kanta oli Viron itsenäistymisen hetkillä se, että Venäjä ei voi sallia sitä. Todenperäisyydestä en mene takuuseen, mutta jotenkin Suomen tuolloinen ulkopolitiikka ja Koiviston lausunnot tukisivat tätä. Oli ihme, että Viro sai itsenäistyä ja pitää itsenäisyytensä.

Lisäksi historiaa en pitäisi tässä tilanteessa parhaana mahdollisena työkaluna. Joku joskus totesi, että historiaa on syytä opiskella siksi, ettei samoja varhoja toistettaisi uudestaan. Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän huonot vuodet on varmasti huomioitu myös Moskovassa. Vastaavaa tuskin enää sallittaisiin, vaan ihmisoikeuksien, länsimaiden reaktioiden ja talouskehityksen uhallakin vastaaviin riskeihin (=itsenäisyyspyrkimyksiin) todennäköisesti vastattaisiin rajuin ottein. Toki kyseessä on Venäjä ja kaikki on mahdollista, joten ei tyystin lukita vastausta.

Kyllä, mutta toisaalta ennen itsenäistymisen palautumista 90-luvun alussa Viro oli ollut itsenäinen vain vähän yli 20 vuotta. Sitä ennen se oli vain provinssi Venäjän imperiumissa ja kylmän sodan aikana Neuvostoliiton miehittämä. Ennen alkuperäistä itsenäistymistä vuonna 1918 virolaisilla ei ollut ikinä ollut itsenäistä valtiota, heitä oli vain vähän yli miljoona ja siitä huolimatta itsenäisyys saavutettiin. Kansallinen identiteetti kehittyi tsaarin ajan viimeisen vuosisadan kuluessa, vaikka kokemusta itsenäisyydestä tai edes autonomiasta ei ollut. Identiteetin muovautuminen kesti yritykset venäläistää valtakunnan raja-alueita.

En silti todellakaan, missään nimessä usko, että tällainen tarina voisi toistua missään nykyisen Venäjän alueella. Kuten sanoit niin Kremlissä opitaan "virheistä" ja kun Venäjästä erillinen Itä-Ukrainakin alkaa jo Moskovan silmissä olla vähän ontuva konsepti niin tuskinpa itsenäinen Tatarstan tai Mari-Elin tasavalta ihan kohta maailmankartalle ilmestyy. Lisäksi suomalaisuuden ja virolaisuuden lopullinen muovautuminen ajoittui juuri tuolle kansallisromantiikan aikakaudelle ja tällaiset tarinat ovat globalisaation aikana melko harvassa. Itsenäisestä Skotlannista on vähän isommissakin piireissä haaveiltu jo ainakin satakunta vuotta eikä sellaisen muodostumisesta silti tänääkään ole varmuutta, vaikka ihan vapaa ja reilu äänestys oikein järjestetään.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi tänään järkyttävän raportin, jonka arvion mukaan Venäjällä vammaisista lapsista iso osa asuu orpokodeissa, joissa heitä pahoinpidellään, pumpataan täyteen lääkkeitä ja neuvotaan omaisia olemaan vierailematta.

“Violence and neglect of children with disabilities in orphanages is heartbreaking and completely deplorable,” said Andrea Mazzarino, a Europe and Central Asia researcher at Human Rights Watch and author of the report. “The Russian government should establish a zero-tolerance policy for violence against children in institutions and immediately strengthen programs to keep children in their families.”

Vaikeimmin vammaiset on yleensä sidottu joko kehtoihin tai huonekaluihin, eikä heillä ole tilaisuutta liikkua tai leikkiä. Kovin kuulostaa taas tutulta tuulahdukselta, mutta mitäs pienistä. Etenkin tuo jaottelu, tulee mieleen eräät saksalaiset kokeet 30-luvulla. Tässä tuntuisi olevan taas yksi kehityskohde, johon öljyrahoja voisi käyttää, hienojen futisareenoiden ja lätkäprojektien, sekä tietysti sotilasmenojen lisäksi.

koko juttu järjestön sivuilla:
http://www.hrw.org/news/2014/09/15/russia-children-disabilities-face-violence-neglect

ps. mitä sanoo Bäckman?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi tänään järkyttävän raportin, jonka arvion mukaan Venäjällä vammaisista lapsista iso osa asuu orpokodeissa, joissa heitä pahoinpidellään, pumpataan täyteen lääkkeitä ja neuvotaan omaisia olemaan vierailematta.

Entisellä työpaikallani Lappeenrannassa työskenteli Neuvostoliiton alueella syntynyt ja kasvanut lähihoitaja, jolla oli myös kokemusta sikäläisistä vanhustenhoitolaitoksista (miehensä kautta). Hän kertoi, että ne vanhukset jotka oli hylätty laitoksiin, joilla ei ollut omaisia tuomassa lääkkeitä/ruokaa tai maksamassa paremmasta hoidosta elivät täysin epäinhimillisissä oloissa. Suomessa ei edes voida kuvitella, että ketään kohdeltaisi niin huonosti mitä hylättyjä vanhuksia (tai raportin mukaan myös orpolapsia) Venäjällä nykyään kohdellaan.

Hoito on ala-arvoista, hoitajat ovat piittaamattomia, vanhukset elävät lukituissa osastoissa lian ja saastan keskellä, ikkunoissa on usein kalterit tms. Tällaisissa laitoksissa jos tulee tulipaloja niin jälki on sen mukaista, kuolleita vanhuksia on hyvinkin kymmeniä - eikä ketään kiinnosta. Ketään ei kiinnosta parantaa olosuhteita muissa vastaavissa laitoksissa, ketään ei kiinnosta se mitä hylätyille vanhuksille tapahtuu - tai, oikeastaan on väärin sanoa ettei "ketään" kiinnosta, koska maassa on vapaaehtoistyöntekijöitä joita kiinnostaa ja jotka yrittävät auttaa näitä vanhuksia, tai lapsia tai psyykkisesti sairaita - jotka ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä kaikista potilasryhmistä huonoimmassa jamassa, jos ei ole olemassa joku joka huolehtii ja tuo turvaa.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös