Tulipahan mieleeni, että mikä näistä Venäjän "järjestyksenvalvojista" on se kovin ja miten noiden marssijärjestys oikein menee?
- FSB eli turvallisuuspalvelu
- GRU eli tiedustelupalvelu
- Armeija
- kansalliskaarti
- Wagner
jne jne
Onko joku niin perillä, että osaisi selittää näiden eri ryhmittymien voimasuhteet?
Jos nyt ajatellaan sitä tilannetta, että Venäjällä alkaisi jonkinlainen näkyvä tai kulisseissa tapahtuva vallankaappaus, niin oleellisin kysymys kaikkien näiden osalta on se, että mitkä tahot asettuisivat kenenkin taakse. Miehiä, aseita ja muita resursseja on monella.
Venäjän kansalliskaarti (
Rosgvardiya) on presidentti Putinin henkilökohtainen poliisi- ja sotilasjoukko. Sen miesvahvuus on eri arvioiden mukaan noin 300.000-500.000 henkeä. Tämän porukan tehtävä on puolustaa ja toteuttaa Putinin ja sen myötä myös oligarkkien etuja ja varmistaa heidän pysymisensä vallassa. Kansalliskaarti toimii pääosin sisäisesti Venäjällä, mutta voi osallistua myös operaatioihin ulkomailla. Kansalliskaartin avulla Putin voi kontrolloida paitsi kansalaisiaan ja oppositioita, mutta myös muita virastoja ja armeijaa. Kun tv:ssä näkee, että Venäjällä tapahtuu jotain, niin siellähän näkyy
OMOH-tekstillä varustettuja tyyppejä pamputtelemassa ja kaasuttelemassa. Tämä porukka on kansalliskaartin kovaotteinen eliittijoukko, jonka miesvahvuus on noin 20.000 henkeä. Sen juuret ovat Neuvostoliitossa, jossa se perustettiin mm. hajottamaan mielenosoituksia.
FSB on Venäjän turvallisuuspalvelu, ja KGB:n seuraaja. Lähtökohtaisesti sen tarkoitus on vastata anti-terorrismista sekä kaikista muistakin merkittävistä Venäjän sisäisistä turvallisuusasioista, mutta käytännössä se sotkeutuu usein myös ulkomaan tiedusteluun sekä ulkomailla tehtäviin operaatioihin. FSB on oletettavasti Venäjän sisäisissä asioissa kaikkein voimakkain taho ja toimii myös erikoispoliisitehtävissä (vertaa esim. FBI). Huomionarvoista on myös se, että Venäjän rajavartijat kuuluvat nykyään FSB:n alaisuuteen. Viraston johdossa on perinteisesti ollut Putinille uskollisia entisiä KGB-kavereita. Miesvahvuus on noin 200.000-300.000. Tähän ilmeisetsikin vielä päälle raja- ja rannikkovartioston noin 170.000 työntekijää.
FSO on presidentin ja muun hallinnon turvallisuuspalvelu. Johdossa on pakko olla Putinin luottomiehiä. Arvio miesvahvuudesta on noin 60.000. FSO sotkeutuu myös sisäiseen ja ulkoiseen tiedusteluun. Luultavasti yksi sen isoista tehtävistä on vahtia muiden tiedusteluorganisaatioiden toimintaa ja raportoida niistä suoraan presidentille.
Erikseen on kuitenkin vielä
SBP, jolle vastine on esimerkiksi Yhdysvaltojen salainen palvelu. Tämä virasto vastaa siis presidentin ja pääministerin konkreettisesta suojelusta ja henkivartioinnista. Työntekijöitä on noin 2500-3000. Virastossa on oma "psykologisen palvelun" alahaaraksi nimetty osasto, joka yhdessä muiden tiedusteluviranomaisten asiantuntijoiden kanssa analysoi presidentin turvallisuutta uhkaavia tiedustelutietoja.
SVR on Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu, eli vastine vaikkapa CIA:lle. Myös se on osa entistä KGB:tä, mutta erotettiin omaksi osakseen Neuvostoliiton hajotessa. Tässä porukassa on varmaankin korkein teknologinen osaaminen, juonikkaimmat pomot ja kaikkeista osaavimmat agentit, mutta miesvahvuudeltaan se on hyvin pieni. Arvioiden mukaan työntekijöitä on vain 10.000-20.000. Toki sitten kontakteja, lähteitä ym. avustajia ympäri maailmaa on varmasti paljon. SVR toimii erillään muista virastoista ja suoraan presidentin alaisuudessa. Sen lojaalius Putinille voi kuitenkin olla kyseenalaista. Lähtökohtaisesti sekä päättäjät että toimijat tässä organisaatiossa edustanevat kylmän sodan aikaista maailmankuvaa, jossa toiveissa on mahdollisimman suuri ja voimakas Venäjä joka taistelee muuta maailmaa vastaan.
GRU on Venäjän asevoimien tiedusteluelin. Se suorittaa sekä maan puolustukseen liittyvää tiedustelua ja tarkkailua, mutta osallistuu myös ulkomaiden (sotilas)vakoiluun sekä myöskin ihan konkreettisiin aseellisiin operaatioihin osana muuta Venäjän armeijaa. GRU on kuulunut alusta alkaen armeijaan ja kävi sisäistä vääntöä KGB:n kanssa ulkomaan operaatioiden osalta. Nykyään se kisaa SVR:n kanssa ja niiden välit ovat riitaisat tai ainakin sekavat. Ehkä hankalimmin Putinin ohjailtavissa ja komennattavissa oleva taho? Johdossa on nimittäin ilmeisesti ammattisotilaita, eikä poliitikkoja. Tekee varsinaisia tiedustelupalveluita suoraviivaisempia operaatioita. Esimerkiksi venäläisten Suomessa tekemiä kiinteistöostoja on epäilty juurikin GRU:n hommiksi. Miesvahvuus on noin 100.000-300.000.
Venäjän asevoimissa on normaalisti aktiivipalveluksessa noin miljoona henkeä, lisäksi reservissä noin 2 miljoonaa. Ukrainan sota vaikuttaa kuitenkin tällä hetkellä lukemiin. Armeija lienee lähtökohtaisesti uskollinen omille johtaville upseereilleen. Uskollisuus Putinille ja hallinnolle riippunee siis loppujen lopuksi siitä, kuinka tyytyväisenä kenraalit ja muut sotaherrat saadaan pidettyä. Venäjän armeijassa on lisäksi oma osastonsa sotilaspoliiseille, joita on noin 6000-7000.
Wagner on käsittääkseni ensisijaisesti liikeyritys, jonka Putinin kaverit ovat hänen suostumuksellaan perustaneet. Vastineena tästä Putin ja Venäjä voivat käyttää (ja ovat käyttäneetkin) tätä palkkasotilasryhmää myös omiin likaisiin tarpeisiinsa, joihin mikään virallinen taho ei oikein voisi sotkeutua. Tämä on varmanakin noin 10.000 hengen porukka, toki sitten tarpeen vaatiessa värväävät enemmän miehiä riveihinsä. Näyttöjä ennen Ukrainaa löytyy mm. Afrikasta ja Syyriasta, joissa ovat osallistuneet vallankaappauksiin ja sisällissotiin. Periaatteessa uskollinen Putinille ja hänestä riippuvainen, mutta teoriassa joku kilpaileva taho voisi yrittää ostaa omaksi iskujoukokseen - tosin riskit epäonnistumiseen, kiinnijäämiseen ja varmaan teloitukseen pienetävät tätä todennäköisyyttä.
Venäjän poliisi on mitä nimikin kertoo. Lähtökohtaisesti hoitavat varmaankin näitä peruspoliisin hommia, mitä poliisit muissakin maissa ja kuuluvat sisäministeriön alaisuuteen. Mutta kun Venäjällä ollaan, niin aivan saletisti ovat sotkeutuneet monella tapaa myös poliittiseen valtapeliin. Varmasti joka tapauksessa myös korruptoitunein ja sekalaisin joukko näistä kaikista valtiollisista toimijoista. Miesluku on joka tapauksessa merkittävä sisäistä turvallisuutta ajetellen: poliiseja on noin 700.000-900.000. Lisäksi sisäministeriöllä on vielä erillinen huumeisiin keskittyvä organisaationsa
GUKON.
Venäjän federaation tutkintakomitea on presidentin omissa hyppysissä oleva oikeuslaitoksen osa, eli muusta syyttäjänvirastosta erotettu viranomainen. Se tutkii rikoksia ja valmistelee niistä nostettavia syytteitä. Sen toiminnalla voidaan hyökätä maan sisäisiä haittoja vastaan: oppositiota, niskoittelevia oligarkkeja tai muiden virastojen epäsuosioon joutuneita pomoja. Oikeusministeriön alaisuuteen sen sijaan kuuluu
ФСИН, joka vastaa vankiloista ja muista rangaistusten toimeenpanoista.
Hätätilaministeriöllä ei taida olla juurikaan omia joukkoja, mutta se pystyy johtamaan ja organisoimaan eri virastojen ja viranomaisten käyttöä. Tämän ministeriön varsinainen tehtävä on toimia suuronnettomuuksien ja luonnonkatastrofien kriisinhallinnassa, mutta se voi toimia myös poliittisista tarkoitusperistä. Tähän viittaa jo sekin, että ministeriön johdossa on oikeastaan aina joku Putinin ihan kärkipään luottomies.
Lisäksi on sitten erilaisia sekalaisia ja epävirallisempia ryhmittymiä, joista kukaan ei tiedä varmuudella, että minkä organisaation alaisuuteen kuuluvat. Luultavasti Venäjälläkään ei aivan varmuudella tiedetä, kenelle ne ovat lojaaleja. Tällaisia ryhmittymiä ovat mm. erilaiset valtiollisina toimijoina tai ainakin niiden ohjauksessa toimivat hakkeriryhmät, sekä tiedusteluroganisaatioiden omat salaiset alayksiköt ja solut: esimerkiksi vaikkapa
Yksikkö 29155.