Venäjä on lopettanut (luonnollisesti, kun parhaat neuvostokeinot on otettu kautta linjan käyttöön) tilastojen julkaisemisen isosta osasta taloutta, rajoittaa merkittävästi ruplien kauppaa (eli pitää keinotekoisesti ruplan arvoa ylhäällä, kun ruplilla ei saa mitään muuta kuin venäläisiä tuotteita ja vientituloista suurin osa on vaihdettava rupliksi), on asettanut hintakontrolleja sekä pitää vieläkin käytännössä Moskovan pörssin myyntilaidan kiinni.
Tämä johtaa siihen, että on hyvin hankala saada länsimaissa kuvaa siitä kuinka isoa osumaa Venäjän talous ottaa ja todennäköisesti ainakin lähivuodet mennään samalla tavalla kuin aikanaan Neuvostoliitossa (jolloin taloustiedot olivat lähinnä arvauksia ja niiden relevanssi oli melko vähäinen, kun tuotanto perustui tuotantosuunnitelmiin, eikä kysyntään).
Lähivuosina mihinkään talouslukuihin ei voi luottaa, kansalaisten ostovoima romahtaa (on jo usealla sektorilla romahtanut) ja lopulta maa muuttuu vielä entistä vahvemmin pohjoiseksi Kongoksi, jossa raaka-aineiden kaupalla oligarkit ja eliitti pysyvät varoissaan, mutta tavallinen kansa kurjistuu kehitysmaatasolle.
IFF on yrittänyt määrittää Venäjän talouden tilaa tavaratuonnin kautta ja on päätynyt ennustamaan, että Venäjällä BKT putoaa noin 30% tämän vuoden loppuun mennessä.
Jotta pääsee vähän kärryille siitä kuinka iso romahdus tuo on, niin Suomessa 90-luvun lamassa BKT supistui pahimmillaan vuositasolla noin 6% ja 2008 pankkikriisin seurauksena noin 8% ja Venäjällä BKT putosi pahimmillaan vuositasolla vajaa 15% Neuvostoliiton hajoamisen jälkimainingeissa.
Jos tämä ennuste pitää paikkansa, niin Venäjän talous romahtaa tämän vuoden aikana lähes yhtä voimakkaasti, kuin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisinä vuosina 1991-1994 kumulatiivisesti yhteensä.