Historiallisessa mielessä
@Sako Ruotsin turvallisuuspolitiikasta Neuvostoliittoa ja Suomea koskien
kylmän sodan aikana kannattaa erottaa kolme asiaa:
1. Ruotsi valmistautui sotaan, jota ei käydä alkuun ja mielellään ei lainkaan Ruotsissa, vaan Ruotsi tuhoaa vihollisen Suomessa. Ruotsilla oli useita suunnitelmia ja maalitettuja kohteita sadoittain. Tätä sotaa Ruotsi valmistautui käymään maalla (Ahvenanmaa, Suomen manner), ilmassa (ilmatila Suomen yläpuolella) ja merellä (Turun saaristo, Ahvenanmaa).
2. Ruotsi toimi yhdessä lännen kanssa yhteistyössä Suomen sotilastiedustelun ja muiden tahojen kanssa. Tämä toiminta ulottui myös operaatioihin Neuvostoliiton alueella, mutta se varautui erityisesti Neuvostoliiton toimesta tapahtuvaan Suomen miehitykseen ja vastarinnan jatkamiseen sen jälkeen. Osassa operaatioita toimeksiantajana on NATO, ja mukana oli suomalaisia sotilaita.
3. Ruotsi neuvotteli jatkuvasti Neuvostoliiton kanssa pyrkien vahvistamaan omaa ja Suomen asemaa. Ei varmaan ole ainakaan täysin väärin sanoa, että Ruotsi ehkäisi toimillaan hieman Neuvostoliiton painostusta Suomen suuntaan, vaikka se muuten olikin erittäin kovaa ja uhkailevaa.
Ruotsissa mitataan muuten edelleen Suomen kestoa Neuvostoliiton maahyökkäyksessä lähinnä sen osalta, kuinka monta päivää kestää Neuvostoliiton saapua Suomen yli Ruotsiin. Tätä varten Ruotsilla on uskoakseni sama suunnitelma edelleen eli Suomeen isketään, ja kaikki mikä hidastaa venäläisten vyöryä Ruotsiin, tuhotaan.
Mutta tuollainen sota ei mielestäni ole enää nykyaikaa, vaan Venäjä hakee aivan erilaista sotaa kuin vyöryttää Suomen yli Ruotsiin. Siinä ei oikein järkeä ole, ja se hinta materiaalina on Venäjälle kallis. Henkiä ne tuskin laskee siellä edelleenkään. Toki joku despootti voi Venäjällä nousta valtaan ja päättää, että raja siirretään Norjan rajalle, jotta Suomi ja Ruotsi voivat toimia puskureina. Tähän en usko.