On vaikea kasvaa kansakuntana ja maana aidoksi länsimaiseksi demokratiaksi, jos noihin kysymyksiin ei saada koskaan vastausta. Ehkä nuoremmat, joita ei ole aivopesty YYA-hengessä, eivät edes ymmärrä, miksi näitä pitäisi kysellä ja vanhemmat kenties eivät halua kohdata tätä häpeällistä aikaa Suomen historiassa. Vaikea ymmärtää muuten, miksi tätä ei ole jo perattu.
Tuohon viimeiseen sen verran, että syy perkaamattomuudelle on Neuvostoliiton laaja integroituminen päätöstasolla Suomen sisälle. Tämä jatkui pitkälle 1980-luvulle, ja myös 1990-luvun alkuun. Jopa suomalainen valtamedia (siihen aikaan lähinnä YLE, STT, Helsingin Sanomat) oli osittain Neuvostoliiton kontrollissa ja Neuvostoliitolle epämieluisia, mutta faktoihin perustuvia juttuja jätettiin julkaisematta. Sama päti kirjojen kustantamiseen ja tv-ohjelmiin, jos ne antoivat Neuvostoliitosta "väärän" kuvan.
Aika erikoista, että vanhemmat ikäpolvet ovat Venäjä-myönteisempiä kuin nuoret. Itse olen luultavasti elänyt sodan karvaasti kokeneen sukupolven ja vahvan ryssävihan kuplassa. Kotona tai mummolassa ei jäänyt epäselväksi mitä mieltä venäläisistä oltiin.
Näin oli myös koulussa, jota Kaakkois-Suomessa kävin. Silloiset kouluneuvostovaalit voitti aina selvästi "Porvaririntama".
Kouluun ilmestyi jopa Sirola-opiston agitaattori-kurssin käynyt uusi oppilas, jonka ankara työ kantoi hänet itsensä yhtenä vuonna kouluneuvostoon (kuului ryhmään "Kommunistit"), mutta menestys oli lyhytaikainen, porvaririntama jyräsi hänet puolueineen. Mukava kaveri kännissä ja jos ei puhuttu politiikasta. Ei jatkanut isona politiikkaan, vaan opiskeli psykiatriksi...
Vanhemmilla ikäpolvilla oli luottamus Kekkoseen ja Koivistoon. Molemmat heistä halusivat hyvät suhteet Neuvostoliiton kanssa kaikkein tärkeimpänä asiana. Se tarkoitti totuuden väistymistä Kremliin suunnatun pokkuroinnin edestä. Tätä pidettiin normaalina Suomen tienä, jossa Neuvostoliitto arvostaa yli kaiken suomalaista ystävyyttä ja takaa ikuisen erikoisedun ystävyyden vaunussa, vaikka sota syttyisi.
Eihän tuo eroa Niinistön väitteistä palovakuutuksen tarpeettomuudesta, koska sen voi ottaa kun talo palaa. Ihan varmasti NATO-maista Unkari, Kreikka, Puola ja monet muut sen siinä tilanteessa ovat valmiita tarjoamaan...
Kansa kuitenkin ostaa Niinistön puheet samalla tavalla kuin osti aikanaan Kekkosen ja Koiviston. Juuri tästä eroon päästäksemme Neuvostoliiton vaikutus Suomeen tulisi avoimesti käydä läpi. Niin hyvin kuin mahdollista. Ja juuri siksi sitä ei tule uskoakseni tapahtumaan.
e: jotta ei jää väärää kuvaa, Suomessa oli useita erilaisia tiedustelutahoja, jotka kaivoivat Neuvostoliitosta tietoa. Osan hyödynsi Suomi, osa toimitettiin USA:lle, Britannialle ja muille länsimaille. Suomi myi tai pikemminkin vaihtoi tietoa tietoon. Tämän puolen tunsivat kaikki isot poliittiset johtajat, mutta se pyöri tietysti epävirallisesti. Joten kyllä Suomessa myös tehtiin oikeita asioita, vaikka tekijät eivät voi niistä juuri puhua.