Minkälaiseen tietopohjaan perustatte näkemyksenne hävittäjien suoristuskyvystä ja sopivuudesta?
Todettakoon, että olen itse F-35:n kannalla, jos nyt on ihan pakko tinkiä ja ostaa koneet "säästöbudjetilla", niin Super Hornet + Growlerit menettelee.
F-35:ssä on kieltämättä ollut uutisissa huolestuttavan/harmillisen usein negatiivisessa valossa. On teknisiä vikoja, häiveominaisuuksien ylläpito aika pirun suolaista, kestääkö Suomen sääoloja, jne. Mutta kyseessä on kumminkin tarjolla olevista koneista ainoa uuden sukupolven kone, jonka pitäisi heittämällä olla käytössä vielä kauan, muiden jo aikaa sitten poistuttua käytöstä. Luotan lastentautien korjaamisen jälkeen suorituskyvyn/varmuuden olevan parempi ja koneet toimivat Norjassa kaiketi ihan hyvin, ei ainakaan ole vastaan tullut otsikkoa, F-35:n ongelmista Norjassa, joten toiminee Suomessakin?
Laitan toivoni sen varaan, ettei sodankäynti seuraavan 40v aikana ole muuttunut niin mullistavasti, että hävittäjät ja niiden merkitys siinä muodossa, josta me puhumme, ole menettäneet merkitystään, jolloin pisimpään palveluskelpoinen F-35 olisi menettänyt merkityksensä ja jälkiviisaasti voisi todeta, että olis kannattanu hankkia halvemmat koneet, kun ei näillä enää vuonna 2060 mitään tee, mallista riippumatta. Tuskin sentään.
Painotan valinnassa myös valmistusmaata. Mielestäni on ehdotonta ostaa amerikkalainen hävittäjä, tämä voisi toimia yhtenä kanavana toivottavasti tiivistyvälle dialogille Suomen NATO-jäsenyydestä. Vaikka NATO koostuu muistakin kuin Yhdysvalloista, tulee minulle ensimmäisenä NATO:sta mieleen USA, sen massiivinen armeija, etenkin budjetiltaan, ja sen teoreettinen kyky ilmestyä sotimaan missä huvittaa (ei toki tarkoita, että automaattisesti tulee, vaikka tarvitsisikin). Joten tie NATO:on käy etenkin hyvien USA-suhteiden kautta, vaikkakin hyväksyntä tarvitaan kaikilta jäseniltä, en ole unohtanut. F-35 edustaa "uusinta uutta", joten oletan suhdeboostin olevan suurempi, kuin hiljalleen vanhenevan Super Hornetin vastaavan.
Eurofighterin tai Rafalen ostaminen antaisi boostia EU:n sisällä, mutta mielestäni tämä olisi polku kohti eurooppalaisen sotilasliiton kannatusta. En kannata EU:n omaa sotilasliittoa, koska ilman Yhdysvaltoja se on merkittävästi heikompi, onko edes uskottava pelote? Tietenkin se olisi nykytilannetta parempi vaihtoehto, mutta jos EU nyt alkaisi tätä sotilasyhteistyötä ajamaan kuin käärmettä pyssyyn ja Suomi innostuisi siitä, mielestäni se sulkee Suomessa mahdollisuuden koskaan liittyä NATO:on, koska "mitä me sillä varsinkaan nyt tehdään".
Gripen taas ruotsalaisena on täysin neutraali valinta. Epäilen Ruotsin kokoisen valtion kykyä/halua ylläpitää tukea Gripenille, etenkään kun ostajat koneelle ovat tiukassa. Pahimmillaan oltaisiin tilanteessa, jossa Gripeneitä käyttää Ruotsi ja Suomi, huoltovarmuus ei päätä huimaisi kriisitilanteessa. Ruotsi voitaisiin varmaan itänaapurin toimesta myöskin painostaa lopettamaan Gripen-tuki ja varaosien toimitus Suomeen, kriisin ollessa päällä. Gripenin ostamisesta en näe mitään kehityspolkua tiivistyvälle dialogille NATO-jäsenyydestä tai edes hypoteettiselle "Euroarmeijalle". No ehkä äärimmilleen puristettuna saattaisi poikia kahdenkeskisen puolustussopimuksen Suomen ja Ruotsin välille, mutta sillä lienee painoarvoa yhtä paljon kuin vessapaperilla. Gripen ei ole myöskään ollut koskaan tositilanteessa.
Uskoisin suuremman investoinnin hävittäjiin välittävän myös hieman selvemmän signaalin, että Suomi ottaa puolustuksensa tosissaan. Venäjä kun ei ymmärrä muuta kuin raakaa voimaa ja pitkää keppiä. Laitan paljon painoarvoa yhteistyön tiivistymiselle sen maan kanssa, josta hävittäjä hankitaan, koska kyllähän hävittäjäkauppa aihioita sille antaa, ei välttämättä toki realisoidu, mutta toivon tiivistyvän.
F-35 ei varmasti ole kustannustehokkain valinta, mutta hävittäjät ovat kuitenkin yksi Suomen puolustuksen kulmakivistä, joten mielestäni niitä hankittaessa ei pidä kitsastella.
Tietopohja on siis luettujen uutisten, konetyyppien wikipediasivujen syynäämisen ja oman mielipiteen pohjalla. Ei sillä valitettavasti pääse vielä itse konetta valitsemaan, mutta minkäs teet.