Venäjän nykytilanne

  • 3 860 176
  • 19 623

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Edellä muistaakseni sekolust mainitsi, ettei ole yhtä yhteistä tekijää, joka kaikille kansoille ja kulttuureille toimisi yhtäläisenä kapinaan nostattajana tjsp. En minäkään usko, että erilaisissa oloissa ja erilaisilla kokemuksilla lähdettäisiin yhtäkkiä kaikkialla barrikadeille jonkun universaalin kipukynnyksen ylityttyä.

Enemmän hain tuossa sitä, että ns. kipukynnys on erilainen eri paikoissa. Kärjistäen Suomessa homma läikkyy yli jos jokin tärkeäksi mielletty brändi/tuoteryhmä myydään tai kielletään, Venäjällä tuo ei ole niin justiinsa kunhan jotain on ja Etelä-Sudanissa kysytään mikä on ruokabrändi. Noilla kaikilla kolmella porukalla tulee yhtä lailla nälkä jos ruoka loppuu, mutta suomalainen todennäköisesti reagoisi ruokahuollon ongelmiin nopeammin kuin venäläinen, siinä missä venäläinen reagoisi nopeammin kuin eteläsudanilainen.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Noilla kaikilla kolmella porukalla tulee yhtä lailla nälkä jos ruoka loppuu, mutta suomalainen todennäköisesti reagoisi ruokahuollon ongelmiin nopeammin kuin venäläinen, siinä missä venäläinen reagoisi nopeammin kuin eteläsudanilainen.
Venäläiset ovat ankeina aikoina tottuneet elämään pelkällä kaalisopalla. Luulisin sen olevan heillä niin verissä, etteivät venäläiset ihan helposti ruuasta valita.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Venäläiset ovat ankeina aikoina tottuneet elämään pelkällä kaalisopalla. Luulisin sen olevan heillä niin verissä, etteivät venäläiset ihan helposti ruuasta valita.

Venäläiset kestävät oligarkkien toiminnan ja nälän vahvan johtajan Rodina-liturgialla.

Suomalainen aktivisti kaalisopan uhatessa valittaa ensin eduskunnan oikeusasiamiehelle, sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
Ja koko prosessin ajan hillittömästi valittaa ja myös masinoi kapeakatseisempia kansalaistovereitaan valittamaan, kuinka Suomi on paska maa.

Kymmenen nykysuomalaista ei vastaa kolmea kuuskytluvun suomalaista.
Kymmenen nykyvenäläistä saattaa vastata kuutta kuuskytluvun venäläistä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Venäläiset ovat ankeina aikoina tottuneet elämään pelkällä kaalisopalla. Luulisin sen olevan heillä niin verissä, etteivät venäläiset ihan helposti ruuasta valita.
Samoinhan voisi päätellä että suomalaisilla on pettuleivällä eläminen verissä kun maamme oli Euroopan ehdotonta kurjalistoa vielä pitkän aikaa itsenäisyyden alettuakin. Viimeisin virallisiin kirjoihin nälkäkuoleman kokenut muistaakseni vuodelta -19 ja vasta 30-luvulla voidaan alkaa näkemään reformien vaikutusta ja elintason nousemista. Ilman toista maailmansotaa olisi Suomi ollut Ruotsin rinnalla elintasossa todennäköisesti jo 40-luvulla, mutta toisaalta todennäköisesti myös sen verran mukavoitunut että N-liitolle ei olisi ollut suuri vaiva alistaa "pehmeät suomalaiset" valtansa alle yksittäiskaappauksena 50-luvulla.

(Toki jossittelu on helppoa ja jotta sillä olisi minkäänlaista lisäarvoa mihinkään pohdiskeluihin, pitäisi siinä huomioida kaikki mahdolliset muuttujat, esimerkiksi N-liiton reippaan voimistumisen 2MS:n seurauksena, länsiblokin liittoutumisen sodan jälkeen yms.)

Melkein jo unohdin, mutta ensimmäisen kappaleen höpinäni tarkoitus oli huomauttaa että kyllähän elämä on ollut kurjaa ja perseestä ja monissa paikoin maailmaa on sitä yhä (konkreettisestikin, ts. tarvehierarkiasta puuttuu perustavimpiakin portaita), mutta tiettyyn elintasoon tottuminen muuttaa aiemman kurjastelun lähinnä nostalgian kohteeksi jota voidaan toki viinaspäissään hehkuttaa ("kyllä me vaan ollaan ihan vitun kovia"), mutta ei siihen välttämättä olla kovinkaan valmiita palaamaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kymmenen nykysuomalaista ei vastaa kolmea kuuskytluvun suomalaista.
Tämä vaan on aika vaikea todistaa oikeaksi millään. Jos otetaan kymmenen maaseudun asukkia vertailuun keskenään molemmilta vuosikymmeniltä, niin enpä nyt tiedä, kuinka oleellinen ero lopulta olisi. Tai kirkonkylän asukkia. Tai kaupunkiduunaria. Tai Helsingin herraa. Totta kai tilanne vaatisi hiukan sopeutumista, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan ei tuo askel edes kaltaiselleni semilusmulle sisätyöntekijälle ole erityisen paha. Asuimme 90-luvun puolivälissä puoli vuotta Virossa ensin maatalossa, jossa oli puulämmitys, ulkovessat ja kantovesi ja vajaan puoli vuotta kerrostalossa, johon lämmintä vettä tuli vain lauantaisin. Maatalossa tuli rottia pakkasilla sisälle, kerrostalostakin (2. krs) löysimme jo jonkin aikaa asuttuamme hiiren. Eipä tuo teininä lopulta niin kummallista ollut. Vierailimme paikoissa, joissa oli maalattiat ja kanat paskoivat sisällä jalkojen juureen samalla kuin söimme härskiintyneitä smetanaleipiä. Reilu kymmenen vuotta sitten ostimme aluperäiskuntoisen rintamamiestalon, jossa asustelimme yhden syksyn ilman juoksevaa vettä ja sisävessaa ja koko omistusajan puulämmityksellä. Aika helppoa tuohonkin oli lopulta tottua.

En väitä, että edelliset olisivat jotenkin erityisiä extreme-kokemuksia, mutta meinaan vaan sitä, ettei se loikka käytännön elämän kannalta lopulta mahdoton välttämättä olisi suurimmalle osalle ihmisiä, tosin enpä minäkään tätä voi millään tämän kummemmalla empirialla väittää. Vaan heitänpä vain tällaisen kyssärin, että kuinka helppoa sillä moskovalaisella tai pietarilaisella 90-luvulla syntyneellä nuorella aikuisella olisi tottua 60-luvun neuvostoliittolaiseen yhteiskuntaan tai elämäntapaan harrastuksineen päivineen. Puhumattakaan siitä, että verrokki otettaisiin jostain kolhoosista. Vaikka 60-luvun Suomi oli hyvin erilainen yhteiskunta kuin nykyinen Suomi, oli perusoikeudet ihmisillä kuitenkin olemassa. Teknologinen loikka on suuri, mutta vielä suurempi se on Venäjällä, ja siinä on lopulta kyse tottumisesta. Samoin on ruoanhankinnassa, työnteossa ja asumisessa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Hesarissa oli tänään juttua Venäjän taloustilanteesta ja aika synkkä kuva siellä kerrottiin. Venäjän gdp oli vielä muutama vuosi sitten noin sijoilla 8-9 koko maailmassa. Nyt Venäjän talouden koko on suunnilleen samaa tasoa Meksikon ja Espanjan kanssa ja sijoitus noin 13-15. Venäjän talouden alamäki jatkunee vuonna 2016, kun öljyn hinta barrelilta on noin $32-35 tällä hetkellä ja asiantuntijat ennustavat enemmänkin lisälaskua öljyn hinnalle kuin nousua, tämän vuoden aikana. Tulevaisuuden ennustaminen on tietysti aina vaikeaa, joten katsotaan nyt. Toivoa vaan sopii, ettei Putin käytä vuoden 2015 menetelmiä lisää, esim. Krimin valtaus, peitelläkseen omalta kansalta maan todellista taloustilannetta.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Toivoa vaan sopii, ettei Putin käytä vuoden 2015 menetelmiä lisää, esim. Krimin valtaus, peitelläkseen omalta kansalta maan todellista taloustilannetta.
Sotilaallisen voiman käyttäminen taloustilanteen peittelyyn on vielä todella onneton toimintamuoto, sillä siitähän kustannuksia vasta muodostuukin. Lisäksi ainakin Krim on alueena täysin Moskovan rahoituksen varassa, tuloja niemimaalta ei taida liiemmin tulla. Syyrian operaatiosta on kanssa hankala nähdä mitään suuria taloudellisia voittoja saatavan, rahaa palaa ilmaan vaan kiihtyvässä tahdissa.

Eli jos armeijan käyttö talousongelmien hoitamiseen on Putinin toimintamalli, niin jossain vaiheessa (ennen rahojen loppumista) on armeija usutettava sellaiselle ryöstöretkelle, josta on saatavissa saalista enemmän kuin mitä retkeen käytetään rahaa. Ideahan ei sinänsä ole uusi, esimerkiksi Kustaa Aadolfin ajatus oli, että valloitusarmeijan tulisi olla omavarainen (eli elää valloittamiensa alueiden ja ryöstösaaliin tuloilla). Käytännössä omavaraisuus toki vaatii jatkuvia onnistuneita valloituksia sellaisilla alueilla joilla on merkittäviä tulonlähteitä. Ikävästi sellaiset alueet tuppaavat olla myös puolustettuja, joten valtaaminen voi käydä hyvinkin kalliiksi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Asevoimien seikkailuja käytetään peittämään talousongelmia, ei niiden hoitamiseen. Vissi ero.
Toki niiden primääri tarkoitus on talousongelmien piilottaminen, mutta ongelma on että seikkailut ainoastaan syventävät talousongelmia ja jossain vaiheessa Putin tarvitsee myös taloudellisesti voitokkaita aikoja jotta vielä hyvin komennossa pysyvät asevoimat ovat jatkossakin Kremlille assetti, ei uhka. Kenraalikunta on oppinut siihen että armeijan budjetti kasvaa ikuisesti. Talouden realiteetit tulevat jossain vaiheessa tämän opin kyseenalaistamaan eikä mikään määrä tulostettuja ruplia siihen pidemmän päälle vaikuta jos niiden taustalla on konkurssissa oleva keskuspankki.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sotaseikkailupolitiikalla ostetaan aikaa, jotta energian hinta voisi elpyä ja samalla se käy hyväksytystä syystä kiristää vyötä, koska ulkoiset viholliset. Lisäksi voi varastaa enemmän, koska sen seuraukset voidaan laitta em ulkoisten vihollisten piikkiin. Kaikki voittaa paitsi venäjän kansa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ongelmana on sotaseikkailupolitiikan hinta ja se, ettei energian hinta vaikuta olevan nousemassa vielä aikoihin. Venäjän valtion laari tyhjenee sitä nopeammin mitä enemmän laarin tyhjenemistä pyritään sotaseikkailuilla piilottelemaan ja jossain vaiheessa Putin on tovereineen sellaisessa valintatilanteessa jossa varaa on enää pariin pienimuotoiseen (nykyisenkaltaiseen) seikkailuun tai vaihtoehtoisesti yhteen isoon rähinään. Kysymys kuuluukin, mitä Kremlissä päätetään silloin tehdä?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ongelmana on sotaseikkailupolitiikan hinta ja se, ettei energian hinta vaikuta olevan nousemassa vielä aikoihin. Venäjän valtion laari tyhjenee sitä nopeammin mitä enemmän laarin tyhjenemistä pyritään sotaseikkailuilla piilottelemaan ja jossain vaiheessa Putin on tovereineen sellaisessa valintatilanteessa jossa varaa on enää pariin pienimuotoiseen (nykyisenkaltaiseen) seikkailuun tai vaihtoehtoisesti yhteen isoon rähinään. Kysymys kuuluukin, mitä Kremlissä päätetään silloin tehdä?

Se on vaarallisin hetki ulkopuoliselle maailmalle, kun pää on tulossa vetävän käteen: ei Putin ole koskaan pääsemässä jollekin rauhalliselle eläkkeelle ja kun kulissit alkavat lopulta pakosta sortua niin voi tulla aikamoinen loppunäytös tuolle roistohallinnolle. Toivottavasti ei mikään kirjaimellinen Götterdämmerung.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ongelmana on sotaseikkailupolitiikan hinta ja se, ettei energian hinta vaikuta olevan nousemassa vielä aikoihin. Venäjän valtion laari tyhjenee sitä nopeammin mitä enemmän laarin tyhjenemistä pyritään sotaseikkailuilla piilottelemaan ja jossain vaiheessa Putin on tovereineen sellaisessa valintatilanteessa jossa varaa on enää pariin pienimuotoiseen (nykyisenkaltaiseen) seikkailuun tai vaihtoehtoisesti yhteen isoon rähinään. Kysymys kuuluukin, mitä Kremlissä päätetään silloin tehdä?

Ja öljyn hinta tuskin enää nouseekaan aivan niin koviin lukemiin, kuin mitä aiemmin, ainakaan pitkäksi aikaa. Syy löytyy tietysti Persi... öh Iranista, joka on lähentynyt jenkkien kanssa ja pääsee mukaan öljybisneksiin ilman pakotteita. Shaahin ollessa vielä vallassa maa oli yksi maailman johtavia öljyntuottajia erittäin isolla %osuudella.

Ei suoraan tämän ketjun aihetta, mutta hivenen huvittavaa katsoa, miten saudien ja Iranin välit ovat viime aikoina tulehtuneet oikein kunnolla. Saudeilla on paljonkin pelättävää, paitsi öljyn suhteen, niin myös sen suhteen, että mikäli jenkkilään valitaan seuraavaksikin demokraattipressa, niin on mahdollista, että Iran-yhteistyö tiivistyy Valkoisen Talon suunnalta ja saudien aseman ykkösliittolaisena voi olla uhattuna.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Jotkut amerikkalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että sinänsä sotaseikkailu Syyriassa ei aiheuta ylimääräistä hallaa Venäjän budjetille, koska nuo kulut pysyvät nykyisen puolustusbudjetin sisällä. Samalla saavat sitten tyhjennettyä vanhoja ammusvarastoja, testattua uusia aseita ja hankittua kokemusta varsinkin ilmavoimille. Tosin eri asia on sitten kuinka kauan pystyvät pitämään nykyistä puolustusbudjettia kun kaikesta muusta joudutaan tinkimään. Kovin helpolla ei kuitenkaan lähdetään puolustusbudjettia karsimaan, jotta pidetään armeijan kenraalit tyytyväisinä.

Ei suoraan tämän ketjun aihetta, mutta hivenen huvittavaa katsoa, miten saudien ja Iranin välit ovat viime aikoina tulehtuneet oikein kunnolla. Saudeilla on paljonkin pelättävää, paitsi öljyn suhteen, niin myös sen suhteen, että mikäli jenkkilään valitaan seuraavaksikin demokraattipressa, niin on mahdollista, että Iran-yhteistyö tiivistyy Valkoisen Talon suunnalta ja saudien aseman ykkösliittolaisena voi olla uhattuna.

USA:n ja Iranin väleissä on kuitenkaan sen verran kitkaa ihan tuolta islamilaisen vallankumouksen jälkimainingeista lähtien, eivätkä ne unohdu ainakaan yhden sukupolven aikana. Lisäksi USA:n suhteet Israeliin pitävät suuremman yhteistyön USA:n ja Iranin välillä jokseenkin vaikeana. Sinänsä Iran olisi USA:lle luonnollisempi kumppani (olisiko jopa Kissinger joskus näin sanonut). Iranin nuoriso ja varsinkin koulutettu väki on huomattavan paljon länsimaisempaa vrt. suurin osa arabimaiden väestöstä, joten jos joskus tuo Iranin pappisvalta murenee niin suurempaa lähentymistä saattaa USA:n ja Iranin välillä tapahtua.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ongelmana on sotaseikkailupolitiikan hinta ja se, ettei energian hinta vaikuta olevan nousemassa vielä aikoihin.
Putlerin hallinto on erinomainen taktisissa lyhyen tähtäimen valinnoissa, mutta kykenemätön kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Joten Wiljami ajattelee eteenpäin jopa kasi tai kolme askelta verrattuna siihen, mihin putinistit kykenee.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Putlerin hallinto on erinomainen taktisissa lyhyen tähtäimen valinnoissa, mutta kykenemätön kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Joten Wiljami ajattelee eteenpäin jopa kasi tai kolme askelta verrattuna siihen, mihin putinistit kykenee.

Viesteistäsi saa sen käsityksen, että peli alkaa olla pian putinistien osalta pelattu, kun ovat ajaneet itsensä nurkkaan niin talou- , sisä- kuin ulkopoliittisestikin.

Mutta mikä lienee todellinen tilanne ja millä aikavälillä tässä nyt uskaltaisi jotain romahdusta todella nähdä? Minun mielestäni KGB:n vanhassa pelikirjassa on vielä aika monta käyttämätöntä sivua jäljellä, eli keinoja joihin ei olla jouduttu turvautumaan.

Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieliin joskus aiemmin kertaalleen kuvailemani tapahtumaketju siitä, mitä Moskovassa ja Pietarissa tapahtui aivan 90-luvun alussa, neukkulan romahtaessa. Tuolloin oli ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa aito uhka siitä, että turvallisuuspalveluiden eliitti menettää valta-asemansa, kansan mellakoidessa kaduilla. Mutta silloinkaan tätä ei loppuviimeksi tapahtunut.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieliin joskus aiemmin kertaalleen kuvailemani tapahtumaketju siitä, mitä Moskovassa ja Pietarissa tapahtui aivan 90-luvun alussa, neukkulan romahtaessa. Tuolloin oli ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa aito uhka siitä, että turvallisuuspalveluiden eliitti menettää valta-asemansa, kansan mellakoidessa kaduilla. Mutta silloinkaan tätä ei loppuviimeksi tapahtunut.

Niin, sanotaan että Jeltsinillä olisi ollut pari-kolme kuukautta aikaa viedä demokratia kunnolla läpi ja suistaa turvallisuuskoneisto lopullisesti vallasta, mutta ei sitten tätä tehnyt. Mitenkähän lienee - siitä maasta kun on lähes mahdotonta saada varmaa tietoa eliittien sisäisestä valtakamppailuista (muuten kuin jälkikäteen).
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Niin, sanotaan että Jeltsinillä olisi ollut pari-kolme kuukautta aikaa viedä demokratia kunnolla läpi ja suistaa turvallisuuskoneisto lopullisesti vallasta, mutta ei sitten tätä tehnyt. Mitenkähän lienee - siitä maasta kun on lähes mahdotonta saada varmaa tietoa eliittien sisäisestä valtakamppailuista (muuten kuin jälkikäteen).

Juuri näin ja käytännössä tuolla tilanne oli aivan veitsenterällä hetken aikaa. KGB:n päämaja Lubjanka oli jo valikoitunut kadunmiesten kohteeksi, joka oli tarkoitus tuhota ja vallata. Muistan kuulleeni sellaisen arvion jollain luennolla, että tuo olisi symboliselta arvoltaan ollut lähellä Bastiljin valloitusta.

KGB:n yksi viimeisimpiä keinoja tuolloin oli leipä- ja elintarvikerekkojen ajaminen keskusta-alueelle jakamaan evästä kansalle, mutta tuolloin tuokaan ei tuntunut tepsivän. Tepsi kuitenkin sen verran, että neuvottelijat onnistuivat voittamaan aikaa ja kääntämään mielenosoittajien pään lupaamalla uudistuksia ja järjestelmän tuuletusta.

Tätä nykyä Lubjanka on muuten jälleen kunnostettu ja ainakin joitain FSB-elimiä taitaa pitää sitä päämajanaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jeltsinin ajasta muuten sen verran vielä - kun täällä sitä ovat muutamat käyttäneet esimerkkinä, että venäläisilläkin meni hetken aikaa paremmin - niin tämähän ei nyt kaikilta osin pidä paikkaansa.

Laittomuus ja korruptio rehottivat samaan malliin kuin aiemmin ja nykyään ja itse asiassa osasyy Putinin nousuun oli juuri lupaus siitä, että tilanne rauhoitetaan. Tuolloinhan jo osa ihmisistä toivoi paluuta neukkuaikaan.

Minulla muuten on vakaa usko siitä, että joidenkin vuosikymmenten jälkeen saamme tietää tarkemmin tämän Putinin valtaannousun todelliset kuviot. Itse uskon siihen, että taustalta paljastuu jo rapistuneen Jeltsinin pakottaminen allekirjoittamaan eteensä tuodut paperit. Putin valittiin siksi, että hän lupasi eri eliiteille rauhoittavansa tilanteen. Ei siis siten, että Putin olisi ollut Jeltsinin oma ja vapaa valinta.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Ei suoraan tämän ketjun aihetta, mutta hivenen huvittavaa katsoa, miten saudien ja Iranin välit ovat viime aikoina tulehtuneet oikein kunnolla. Saudeilla on paljonkin pelättävää, paitsi öljyn suhteen, niin myös sen suhteen, että mikäli jenkkilään valitaan seuraavaksikin demokraattipressa, niin on mahdollista, että Iran-yhteistyö tiivistyy Valkoisen Talon suunnalta ja saudien aseman ykkösliittolaisena voi olla uhattuna.

Ei tosiaan liity ketjuun, mutta pakko tähän sanoa että en oikein usko tuon tapahtuvan. Syy on yksinkertaisesti se, että vaikka Iranilla olisi yhteiskunnan rakenteiden kautta enemmän yhteistä jenkkien kanssa, niin se on silti shiiamuslimeiden valtio eikä sunnimuslimeiden. Sunneja on muslimeista enemmän ja saudit siinä porukassa se tärkein tekijä, kun on Mekka ja Medina maillaan ja helkkaristi öljyrahaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei tosiaan liity ketjuun, mutta pakko tähän sanoa että en oikein usko tuon tapahtuvan. Syy on yksinkertaisesti se, että vaikka Iranilla olisi yhteiskunnan rakenteiden kautta enemmän yhteistä jenkkien kanssa, niin se on silti shiiamuslimeiden valtio eikä sunnimuslimeiden. Sunneja on muslimeista enemmän ja saudit siinä porukassa se tärkein tekijä, kun on Mekka ja Medina maillaan ja helkkaristi öljyrahaa.

No, en minäkään tuohon kyllä usko, aikomoinen "long shot" kyseessä.

Saudien ja Iranin välit joka tapauksessa kiristyvät päivä päivältä, saa nähdä kuinka pitkälle vihamielisyyksissä lopulta mennään.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viesteistäsi saa sen käsityksen, että peli alkaa olla pian putinistien osalta pelattu, kun ovat ajaneet itsensä nurkkaan niin talou- , sisä- kuin ulkopoliittisestikin.
Sisäpoliittisesti eivät vielä ole nurkassa, mutta se hetki lähestyy, koska eivät ole kyenneet pitämään putinilaista vallanjakosopimusta:1 Putler hallitsee, 2 tuo taloudellista hyvää ja 3 ihmiset saa olla rauhassa kuhan eivät sekaannu politiikkaan. Osa 1 pitää, 2 on romahtanut ja 3 ollaan takaisin neuvostoliitossa. Putlerin lienee piakkoin valittava, että lähteekö pohjois-korealaiselle tielle keskitysleireineen, sillä en usko Jukosin kaltaisten näytösoikeudenkäyntien ja esimerkkituomioiden enää tehoavan.

Putinin valta voi kestää 3 kk tai 30 vuotta, ennustaminen on vaikeaa. Mun veikkaus on, että hän lähtee parin vuoden sisään aseilla yhdistämään neukkulaa ja sen seurauksena valta Venäjällä taas vaihtuu. Näin ole kristallipallosta katsonut.
Minulla muuten on vakaa usko siitä, että joidenkin vuosikymmenten jälkeen saamme tietää tarkemmin tämän Putinin valtaannousun todelliset kuviot. Itse uskon siihen, että taustalta paljastuu jo rapistuneen Jeltsinin pakottaminen allekirjoittamaan eteensä tuodut paperit. Putin valittiin siksi, että hän lupasi eri eliiteille rauhoittavansa tilanteen. Ei siis siten, että Putin olisi ollut Jeltsinin oma ja vapaa valinta.
Jeltsin sai syytesuojan, kun luopui vallasta ja antoi sen vallankaappaajalle. On siellä varmasti muutakin sovittu, mutta tuo oli tärkeää, koska milloin venäläisillä johtajilla olisi olleet puhtaat jauhot pusseissa?

Jeltsinin aika oli taloudellisesti kurjaa. Vapaus ja demokratia meni anarkiaksi asti ja järjestystä kaivattiin. Jeltsinin demokratiakokeilu päättyi epäonnistumiseen. Demokratia ei ole silmänkääntötemppu ja sitä ei voi kaataa ulkopuolelta. Sen on osoittanut Venäjä ja arabi kevät.

edit
Yllätysilmoitus: Venäjä perustaa kolme uutta divisioonaa läntiseen sotilaspiiriin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
Isoista taloudellisista vaikeuksista huolimatta sotilaallinen voima lännessä kasvaa 3 divisioonalla. Venäjä suojaa itsensä ydinaseilla tavanomaisilta sotilaallisilta hyökkäyksiltä, joten mihin sotavoimaa tarvitaan lisää?
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Saksa on Venäjän suhteen heikko lenkki. Putte kertoilee heille satuja, joita sakut haluavat kuulla ja läpi menee. Koska he haluavat uskoa siihen kaasuputken tähden...
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Saatan vaikuttaa rikkinäiseltä äänilevyltä, mutta öljy ja rupla sukeltavat jälleen rajusti. Venäjä mitä ilmeisimmin yrittää saada Iranin ja Saudien välille sodan nostaakseen öljyn hintaa, mutta tuskin onnistuu. Veikkaan Jemenin konfliktin pysyvän paikallisena, sillä molemmilla osapuolilla on liikaa hävittävää avoimen sodan syttyessä. Putin osaa kylvää sortoa ja jättää jälkeensä ruumiskasoja, mutta varsinaiset tavoitteet näyttävät karkaavan. Putinilla on pari tärkeää deadlinea:

-Reservien riittävyys. Jos Putin aikoo tehdä jotain isoja sotilaallisia muuveja, on ne tehtävä ennen talouden totaalista romahtamista. Eli vielä kun kansansuosio kantaa.
-Seuraava USA:n presidentti tulee olemaan Obamaa aggressiivisempi. Kaikki kandidaatit ovat haukkoja nykyiseen kyyhkyyn verrattuna, myös Hillary. On toimittava vielä kun Obama istuu käsiensä päällä.

Kreml ei ole oikein onnistunut missään vähään aikaan. Alkaa olla iso riski, että joku sisäpiiristä kyllästyy menoon ja lähtee syrjäyttämään Putinia. Nykyinen eliittii saa kiittää kaikesta Putinisteja, mutta jos Moskova käskeekin heitä maksamaan velkansa korkoineen, saatta hyvinkin seurata hajaannus. Ja pakotteiden vuoksi rahojen palauttaminen lännestä voi olla ihan teknisestikin vaikeaa.

Olen ehkä optimisti, mutta näen lopun lähestyvän nopeasti. Jo nyt monet Venäjän hankkeista ovat kaatuneet (mm. uuden kaasuputken tilaus peruutettiin) ja moni uljas suunnitelma jää paperille. Samalla moni menettää duuninsa ja epävakaus leviää. Toivon asioiden nopeaa etenemistä, sillä nykyisen Venäjän kanssa kauppa ei toimi ja ko. maa on maailmassa suurin yksittäinen epävakautta luova tekijä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös