Venäjän nykytilanne

  • 3 544 347
  • 18 724

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse veikkaisin Venäjän havittelevan eniten V-Venäjää, kun tuo Lukashenka on alkanut pureskelemaan Kremlin talutushihnaa poikki. Kulttuurihan kyseisessä maassa taitaa myöskin olla "sopivan venäläinen", jotta mahdollinen hyökkäys pystyttäisiin markkinoimaan mahdollisimman hyvin omalle kansalle.

Valko-Venäjän kohdalla analogia voisi löytyä Itävallan liittämiseen Valtakunnan yhteyteen - olkoonkin, että se tapahtui ajallisesti ennen Sudeettialueita. Lukashenkan syrjäyttämistä ja kansan vapauttamista diktaattorin ikeestä voitaisiin käyttää tekosyynä maahan tunkeutumiseen. Valko-Venäjän kohdalla ongelma syntyy myös siinä, että Lukashenka on Euroopassakin nähty häiriköksi ja diktaattoriksi. Jos Venäjä tunkeutuu maahan ja kaataa Lukashenkan, Euroopan suunnasta tuleva sympatia Valko-Venäjän suuntaan voi olla selvästi vähäisempää, ja ristiriitaisempaa kuin Ukrainan kohdalla.

Valko-Venäjän tämän hetken kansallisuustunteesta en tiedä, mutta muistelen vielä kymmenisen vuotta sitten lukeneeni, että sellaista ei oikein olisi. Väestöstä suuri osa olisi mieltänyt itsensä enemmän venäläiseksi tai edelleen neuvostoliittolaiseksi. Tiedä sitten, olisiko tilanne muuttunut viime vuosina itsenäisyyden aikana syntyneen ikäluokan tultua jo aikuusikään. Muistelen sellaista, että Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta olisi ollut ainoa osatasavalta, joka vastusti Neuvostoliiton hajottamista.
 

Tuamas

Jäsen
Niin, en nyt ihan hirveän epätodennäköisenä näkisi skenaariota jossa seuraavana dominoleikissä kaatuu Valko-Venäjä, juurikin jenkeiltä kopioidulla "diktaattorin kaatamis"-markkinoinnilla.

Tämän jälkeen olettaisin Venäjän keräävän voimiaan kunnes raaka-ainemarkkinat normalisoituvat ja valtio saa hiukan kerättyä puskuria sotavoimien modernisointiin.

Sen jälkeen Suomi onkin seuraavana "tarjottimella", jos liittoutumiskehitystä ei ole tapahtunut.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kauppalehti maalailee Euroopan tulevaisuuden kannalta hieman positiivisempia tulevaisuudenkuvia. Pakotteet ja talouskriisi ovat alkaneet toden teolla vaikuttaa venäläisten arkeen, ja artikkelissa puhutaan jopa - kärjistäen toki - sotaväsymyksestä.
Yllättävän nopeasti sentimentti on muuttunut, jos näin on. Toki Venäjä on iso maa ja kuten kehittyvissä talouksissa yleensä, maa jakautuu kahtia kaupunkilaisten ja maaseudun välillä. Moskovalaiselle keskiluokalle pakotteet näkyvät elintasossa nopeasti, syrjemmässä ollaan vähempään tyytyväisiä.

Paljon parjatun YLE:n radiopuolella (YLE Areenan Politiikkaradio, linkki alla) Front Capitalin "päästrategi" ennustaa 80% todennäköisyydellä Putinin vallan romahtamista. Aikaväliksi hän kertoo 2016-2018. En tiedä, onko raflaavassa väitteessä PR-hakuisuutta ja firman nimen esille saamista, mutta suosittelen kuuntelemaan kuitenkin.
Politiikkaradio: 80 % todennäköisyys: Putinin valta romahtaa | Radio | Areena | yle.fi

Taloustilannetta seuraaville hyvä taulukko löytyy Venäjän keskuspankin valuuttareservien kehityksestä viimeisen 12 kk:n ajalta (jonne ao. linkki vie):
Monthly values | Databases | Bank of Russia

On tietenkin arvailua kuinka pitkään keskuspankin kassa täsmälleen kestää, mutta taulukosta katsottuna (ruplan tukiostot pois arvioiden) kuukausittainen persnetto on ~10 miljardin dollarin luokkaa. Tammikuussa valuuttavaranto alitti vuoden 2009 talouskriisin tason ollen nyt 376 miljardia USD. Tasaisen vauhdin taulukolla (nykyolosuhteissa) varannoissa on siis puskuria pariksi vuodeksi. Joten Putin & co ovat vaikeiden kysymysten edessä: konflikteilla on taipumusta venyä ja sotiminen ei ainakaan helpota budjettiongelmia.

Sotaretoriikan ylläpito liittyy kansan pelotteluun (kuuliaisena pitämiseen) ja on siten sisäpoliittista polttoainetta. Vaikeudet ovat aina ulkopuolisten syytä. NATO, Amerikka ja EU etunenässä. Suuri johtaja korjaa kaiken ja alamaiset ovat juhlapuheissa valmiit suuriin uhrauksiin hänen tähtensä. Miten mieleeni tulikaan Pohjois-Korea...

EDIT: Lisätty käsin linkkeihin http://-alku, jonka tabletti näköjään poistaa...
 
Viimeksi muokattu:

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Vahvasti epäilen Venäjän valuuttareservien riittävyyttä. Jo ennen Ukrainan kriisiä puhuttiin kahden vuoden puskurista. Mahtaako riittää enää edes vuodeksi, kun öljy ja rupla ovat näin halpoja. Putinin puheet ja reaalimaailma ovat menossa kovasti eri suuntiin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Venäläisten matkustaminen ulkomaille on aika radikaalisti vähentynyt. Sitä hillitsee paitsi ruplan kurssin romahdus niin myös valtion taholta tullut kehotus matkailla vähemmän ja virkamiehille annetut sisäiset kiellot tehdä ulkomaanmatkoja. Viisumeita venäläiset hakivat tammikuussa vain 50% edellisen vuoden määrästä. Pudotus on merkittävä kun luvut nousivat vuosikausia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo venäläisten alentunut matkailu on äärettömän huono asia siinä mielessä, että entistä pienempi osa tavallista kansaa pääsee omin silmin näkemään, miten Länsimaissa eletään. Sen vuoksi Putinin klaanin kansankiihotus saa entistä paremmin jalansijaa Venäjällä.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Katselin tuossa juuri tuon euroviisudokumentin ja ihmettelen kovasti että Georgian kappale "We don't wanna put in" ei saanut edustaa maataan kyseisissä kekkereissä. Jos asiaa katsoo nykyvalossa olisi tuo biisi pitänyt päästää läpi.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Katselin tuossa juuri tuon euroviisudokumentin ja ihmettelen kovasti että Georgian kappale "We don't wanna put in" ei saanut edustaa maataan kyseisissä kekkereissä. Jos asiaa katsoo nykyvalossa olisi tuo biisi pitänyt päästää läpi.

Eikö Ukrainan kappale 2007 joutunut vähän samanlaisen huomion kohteeksi? Siinähän kuullostaa siltä, että siinä lauletaan "Russia goodbye".

Edit. Lyriikoiden mukaan siinä ihan rehellisesti sanotaankin noin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos Putin&Co luulee moisen tarinan iskennän auttavan jotenkin Venäjää, niin ei voi kuin ihmetellä latvalahon laajuutta Kremlissä. Nää ajaa jo niin lujaa latvalataamon kaitaa, että nuo jorinat ei enää aiheuta sekaannusta ja epävarmuutta, kuten tarkoitus on.

Mielenkiintoisin pätkä tuolra avatarin linkistä on tämä: "He looked nervous, perhaps because Sergei Ivanov, chief of staff to Russian President Vladimir Putin and Lavrov's superior, was sitting in the front row, staring at him as if to warn him not to mess up." boldaus minun
Putinin hallinnon sisäinen luottamus on sitä luokkaa, että ulkoministerillä on lapsenlikka vahtimassa puheita. Lavrov on karriääridiplomaatti pitkältä ajalta ja ei siten ns sisäpiiriläisiä, mutta hyvä hommassaan. Onko tämä vahtiminen uusi ilmiö? Säröjä kuitenkin kleptokratian kuoressa...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Lavrov
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Venäjän tilannetta sivuten.

Tunnustanpa pienen aukon yleissivistyksessäni, jota sittemmin olen saanut paikkailtua. Kyse koskee näet azerien ja armenien yli 20 vuotta jatkunutta kylmää konfliktia, joka toki oli tiedossani, mutta mikä ei ollut tiedossa, oli se mittaluokka, jolla Venäjä on asiaan sekaantunut, epävarmuutta lietsoen, uhkaillen ja aseita myyden.

(tiedetään, olisihan tämä pitänyt arvata)

Katsoin nimittäin taannoin YLEn esittämän Ulkolinja-dokkarin aiheesta, sodan syistä ja seurauksista, siitä miten sota vaatii joka vuosi yhä uhrinsa. Dokumentin kiinnostavin osuus oli kuitenkin sen ulkopoliittinen aspekti. Armenia, joka maana oli kääntymässä länteen, saatii kiristämällä takaisin ruotuun, haastateltujen mukaan tilanne keikahti joten kuten yhdessä yössä, Armenian ennen niin länsimielisen presidentin muutettua mielensä.

Venäjä on jatkanut Damokleen miekan heiluttelemista kriisin yläpuolella, viime vuosina azereille myydyillä aseilla pelätään olevan kärjistävä vaikutus. Tilanne on yhä päällä, kylmä konflikti saattaa muuttua täysimittaisesksi sodaksi milloin hyvänsä.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Isä aurinkoinen eli Putin vei tuliaisina Kalasnikovin mennessään valtiovierailulle Egyptiin. Onkohan tässä jotain suurempaa symboliikkaa?
 

räiski

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yksi asia on Venäjällä kuitenkin paremmin kuin Suomessa: mitä pahempi kansantaloudellinen kriisi, sitä alhaisempi vodkan/alkoholin hinta on. Putinhan päätti laskea viime budjettiesityksessä Vodkan hintaa pitäen kansan paremmin tyytyväisenä. Suomessa tuntuu menevän vähän toisin päin eilisenkin keskustelun perusteella eli talouden sakatessa sääntely lisääntyy ja monopolivoima kasvaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Iltalehti antaa otsikossaan ymmärtää, että Venäjän kaupungit alkavat olla jo nälänhädän partaalla, Moskovassa kun jaetaan jo köyhille ruoka-apua. Todellisuudessa kyse on vain työttömiksi jääneille ja tietyn tulorajan alle tienaaville suunnittelusta tuesta, joka ei ainakaan tuon uutisen perusteella ole perusajatukseltaan merkittävästi erilainen suomalaisiin sosiaalitukiin verrattuna. En kuitenkaan kiistä, etteikö Venäjän tilanne olisi hankala. Sen sietääkin olla. Muuten tuo Putinin troikka ei todennäköisesti suostu luopumaan imperialistisista tavoitteistaan.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015021119175883_ul.shtml
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Työttömyys tulee lisääntymään vauhdilla etenkin öljyn hinnan takia. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen visionääri, että ymmärtää ruoka-avun tarpeellisuuden yhteiskuntarauhan kannalta.
 
Pitää kuitenkin muistaa että kyse maasta joka ei ole koskaan ollut kovin kiinnostunut kansalaistensa hengen suojelemisesta ja jonka kansa on aina kestänyt aikamoisia kärsimyksiä. II maailmansodassa NL surmasi itse omia sotilaitaan yhtä paljon kuin Yhdysvalloilta kuoli sotilaita siinä sodassa. Plus kaikki nälkään tapetut, pakkosiirroissa kuoleet jne jne. Mitäs noista, rapatessa roiskuu. Pääasia on heille että muut pelkäävät Venäjää. V
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eihän nuo ajattele kansan hyvinvointia vaan vallan säilymistä. Votkan hinnan alentaminen ja ruoka-apu ovat peliliikkeitä tähän suuntaan. Kännistä ei huolet paina ja täydellä vatsalla miettii hetken ennen kuin osallistuu esim mielenosoitukseen..

edit Vodkan hinnan alentamisen arvellaan johtavan miljooniin kuolemiin, joten syy on jossain muualla kuin hyvinvoinnissa tai des hengissä säilymisessä.
 

tulikaste

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Tero Lehterä

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mitä tuossa videossa mahdetaan molottaa? Kuvasto kuitenkin sotaa ja nuolia ja etäisyyksiä länteen...

Pakkohan tuon on olla jotain huumoria, videossa näytetään viimeiseksi 7500km pitkää hyökkäysnuolta Atlantin valtameren yli Washingtoniin. Kuvaavaa on, että Baltian ja Suomen suunta vilautettiin nopeasti, nuolet Helsinkiin, Tallinnaan jne. Venäjän lippua salkoon.
 

Morgoth

Jäsen
Isä aurinkoinen eli Putin vei tuliaisina Kalasnikovin mennessään valtiovierailulle Egyptiin. Onkohan tässä jotain suurempaa symboliikkaa?

Egyptiläiset soittavat Venäjän kansallislaulun

Taitaa mennä kuitenkin vain osamattomuuden piikkiin kuin tarkoitukselliseen piruiluun. Aavikolle ei kuitenkaan varmaan vihreitä miehiä lähetetä tai muitakaan lomalaisia? Voisivat vaikka käydä opettamassa musiikkia paikallisille.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pitää kuitenkin muistaa että kyse maasta joka ei ole koskaan ollut kovin kiinnostunut kansalaistensa hengen suojelemisesta ja jonka kansa on aina kestänyt aikamoisia kärsimyksiä. II maailmansodassa NL surmasi itse omia sotilaitaan yhtä paljon kuin Yhdysvalloilta kuoli sotilaita siinä sodassa. Plus kaikki nälkään tapetut, pakkosiirroissa kuoleet jne jne. Mitäs noista, rapatessa roiskuu. Pääasia on heille että muut pelkäävät Venäjää. V

Itse uskoisin, että Venäjällä pyritään viimeiseen asti pitämään yhteiskuntarauhaa yllä nimenomaan suurissa kaupungeissa. Ruoka-apu on tähän yksi konsti, ja varmasti tärkeäksi nähty sellainen. Maaseutu ja pienemmät kaupungit tuskin ovat prioriteettilistalla niin korkealla. Tähän on kaksi syytä, joista ensimmäinen on se, että syrjäseuduilla Putinin propaganda todennäköisesti puree paremmin, kun taas kaupungeissa kriittisempiä äänitorvia voisi olla suhteellisesti paljon enemmän, ja siellä tilanteen kurjistuminen myös näkyisi huomattavasti nopeammin. Toinen syy on se, että vallankumoukset alkavat aina suurista kaupungeista. Putin luonnollisesti tietää tämän. Jos Pietarissa tai Moskovassa menisi anarkian puolelle, lähtisi tilanne koko maan tasalla hyvinkin nopeasti käsistä.
 
Tänään oli muuten hesarissa kiinnostava juttu eri puolilla EU:ta Venäjää tukevista puolueista. Yhteistä näille puolueille on äärioikeistolaisuus ja muukalaisvastaisuus. Esim. Unkarin rasististinen Jobbik -puolue ajaa maansa eroa EU:sta ja liittymistä Venäjän hallinnoimaan Euraasian unioniin. Muita Venäjää myötäileviä puolueita ovat Pohjoisen Liitto Italiassa, Ranskan National Front ja Kreikan Kultainen Aamunkoitto. Paradoksaalista on, että vanhasta muistista Venäjää toki tukevat myös äärivasemmistolaiset ainakin Suomessa. Kiinnostaisi tietää saavatkohan nuo kansallismieliset puolueet myös rahoitusta Venäjältä? Kiintoisaa muuten myös tuo venäläismielisten puolueiden koostumus sikäli, että ainakin Ukrainassa venäläiset ja heitä symppaavat kutsuvat mieluusti vastustajiaan fasisteiksi.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kun täälläkin on yritetty rinnastaa Putinia Hitleriin, niin Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki on toista mieltä:

Venäjä on muuttunut Putinin alaisuudessa yhä autoritaarisemmaksi valtioksi, joka rajoittaa kansalaistensa vapautta monin tavoin. ”Rajoituksista huolimatta siellä vallitsee yhä periaatteessa liberaali ja ihmisoikeudet huomioiva demokratia. Se on vielä aika kaukana Hitlerin Saksasta”, maailmanpolitiikan professori Patomäki sanoo.

Venäjän puuttumista Ukrainan sisäisiin tapahtumiin on selitetty sen halulla suojella etupiiriään Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton vaikutuspiirin kasvamiselta omille rajoilleen. Usein muistutetaan, että Putin pitää Neuvostoliiton hajoamista valtavana geopoliittisena katastrofina.

Vaikka on esitetty väitteitä, että Venäjällä olisi kaipausta vanhojen rajojen palauttamiseen, en ole nähnyt mitään sellaista dokumentaatiota, että nykytilanteessa olisi kyse laajemmista alueellisista pyrkimyksistä", Patomäki sanoo.

"Venäjän näkökulmasta kyse on moniarvoisen maailman ja sen sisällä Venäjän suurvalta-aseman puolustamisesta.
Boldaukset omia. Eli ei mitään hätää siis. Venäjä on liberaali demokratia eikä sillä ole alueellisia pyrkimyksiä.

Patomäki on muuten Vasemmistoliiton ehdokas eduskuntavaaleissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös