Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 051 375
  • 61 639

Hokileidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dynamo Moskova, NHL, Jokerit 2014-2022
Mikäli tuo roisto nostetaaan venäjän toimesta pressaksi, veikkaan sisällissotaa. Kyseinen mulkvistihan on maanpaossa. Sitä ennen toki ryösti valtion kassan tyhjäksi.
Janukovits pakeni vuonna 2014 Venäjälle ja hänen kerrotaan asuvan datsakylässä Moskovan alueella, lähellä yhtä Venäjän ylintä johtajaa. Jos oikein muistan, niin naapurustossa asuu puolustusministeri Shoigu.
 

Loorz15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit | Huuhkajat | Teuvo Teräväinen
Tulen tekemään samallalailla, kun pääsen kotiin. Osaisiko joku palstalainen kääntää tuon tekstin venäjäksi?

Edit. luin aika huonosti viestin, kun olikin laittanut tuon translateen.
Kannattaa kääntää kieleltä Englanti, toimii luotettavammin niin.

Sen verran mitä tämän erään kanssa juttelin, niin hän kertoi, että toivoisi että koko maailma (tai lähinnä Eurooppa) tietäisi mitä Venäjällä tapahtuu ja on tapahtunut. Hän hämmästyi, kun kerroin että kyllä täällä tiedetään, miten korruptoitunut valtio Venäjä on. Eli ilmeisesti jonkin sortin sensuuri siellä kyllä toimii, kun ei tiedetä mitä länsimaat Venäjästä kirjoittaa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saa nähdä aukeaako Moskovan pörssi enää koskaan, vai kansallistetaanko yritykset ja siirrytään suunnitelmatalouteen.

Kyllähän Venäjä tekee ja on tehnyt jo käsittämättömästi hallaa taloudelleen jo vuosikymmeniksi eteenpäin. Joo iso maa ja valtavat luonnonvarat, mutta länsimaisten pääomien ja yritysten poistuminen, yhdistettynä pakotteiden vaikutukseen on niin lamauttava, että käsillä on modernin historian ennennäkemättömin talousromahdus.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Tämä on vähän sama kuin pitäisi intialaisia koodareita keskimäärin alan kärkenä pätevyydessä, koska Rajeev Suri oli Nokian toimari.

Kuitenkin kylmä fakta on, että venäläisten operaatio on toistaiseksi ollut materiaaliylivoimaan nähden täydellisen naurettava esitys ja keskimäärin taistelijat eivät ole kauhean kelvollisia.

Gerasimovkin voi olla ihan noheva johtaja, mutta Ukraina on kuitenkin ensimmäinen Venäjän asevoimien vastus sitten Afganistanin, jolla on edes vähän alusta kykyä ja halua pistää vastaan ja tulokset ovat samankaltaisia toistaiseksi kuin Talvisodassa.

Venäjän ammattisotilaat ovat erittäin vaarallisia, varsinkin kokeneemmat Syyrian joukot. Nuo nuorista kootut joukot taas ovat niitä jotka ei halua taistella, koska kokevat veljeyttä ja inhoa sotaa kohtaan = huono motivaatio. On kuitenkin vaarallista sanoa että ihan kaikki olis huonoja.

Sota ei todellakaan ole sujunut ennustetusti.
 

Byvajet

Jäsen
Sberbankia ja Gazprombankia ei suljettu Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Tuhnuksi jäi tämä. Kun jotain tehdään, pitäisi sitten yrittää tehdä kunnolla. Valituista toimista on pidettävä kiinni.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kiitokset tänne linkittämistäsi sodan tilannekatsauksista. Ne auttavat hahmottamaan kokonaisuutta.

Minua on ihmetyttänyt täällä yleisesti esitetyt näkemykset siitä, että venäläiset ovat tyyliin maailman surkeimpia sotilaita. Nimenomaan sodankäynnissä maa lienee paremmalla tasolla kuin suurin osa maailman valtioista. Osa osaamisesta liittyy ikävä kyllä nimenomaan maan suhteellisen tuoreisiin kokemuksiin sodankäynnistä ja toisaalta maan historiaan.

Esim. Venäjän asevoimien komentaja Gerasimovin CV Wikipediassa on vertailukelpoinen USA:n kollegansa CV:hen. Surullistakin se on, mutta esim. hänen CV:nsä kuten korkeiden ammattisotilaiden CV:t yleensä, on pitkä lista taisteluja (ja samalla verenvuodatusta).

Gerasimovin CV sisältää hyvin erikoisen yksityiskohdan. Hän toimi jonkin armeijan tai vastaavan komentajana Tsetsenian sodassa numero 2. Eräs paikallinen nainen tapettiin (ja sitä ennen väitetään myös raiskatun) muutaman venäläisen sotilaan toimesta. Gerasimov lupasi selvittää rikoksen, saattoi syylliset (, joista yksi upseeri) oikeuteen, jossa saivat tuomiot. Myöhemmin epäselvissä oloissa kuollut toimittaja Anna Politkovskaja antoi rikoksen selvittämisestä tunnustusta Gerasimoville ”upseerina, joka ei luopunut sotilaan kunniasta”.

Tällä keskustelupalstalla yleisesti esitetty väite venäläisten kelvottomuudesta sodankäynnissä on mielestäni liian musta-valkoinen ja vanhentunut. Esim. Gerasimovia pidetään Wikipedian tietojen mukaan kyvykkäänä sotilaana jopa amerikkalaisten sotilasasisntuntijoden keskuudessa. Ammatissaan päteviä sotilasjohtajia ja tavallisia sotilaita löytyy Venäjältä kuten muualtakin.

Sotien oikeutus ja se, että ihmiset antavat omat lahjansa käyttöön organisaatioille, jotka pahimmillaan surmaavat ihmisiä ja kaikkea inhimillistä, on sitten eri tason asia. Kuten aikaisemmin olen myöntänyt, niin itselläni on ristiriitaisia ajatuksia filosofisessa miehessä, koska läheisistäni on löytynyt tai löytyy yksi ammattisotilas ja toisaalta eettisistä syistä siviilipalveluksen suorittanut. On vaikeata muodostaa yksiselitteistä ja selkeää mielipidettä, vaikka lähtökohtaisesti haluaisin ”syleillä koko maailmaa”.

Jokohan tää sun venakkojen ihannointi alkais kohta riittää? Onhan tuo toiminta tuolla Ukrainassa valovuosien päässä siitä millaisena sotilasmahtina ryybeneitä on pidetty. Ihan täyttä kummelia odotuksiin verrattuna.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Reflektoin vielä itse aiemmin linkkaamaani luentoa (ks. edellinen viestini ketjussa):

Jokainen Suomessa asepalveluksen suorittanut on kuullut varmasti lauseen vihollinen tulee aina idästä. Jotta voisi ymmärtää sitten taas Venäjän vastaavan ajattelun niin ensin pitää katsoa asiaa heidän historiastaan käsin, joten heille on historiallisesti vastaava lause kuin meillekin totta eli vihollinen tulee aina lännestä. Venäjä on pystynyt historiallisesti patoamaan näitä yrityksiä valloittaa sen aluetta, mutta trauman syvyys kohdistuu enemmänkin Venäjän helppoon asemaan: niin Napoleon kuin Hitlerkin etenivät suhteellisen ongelmitta aina Uralille asti - tämä johtuu siitä, että Venäjä sinne asti on helppokulkuista aroa, jonka puolustaminen on ollut historiassa aina vaikeaa. Neuvostoliiton aikana tämä todellisuus laajentui siihen, että Venäjällä koettiin laajasti helpommaksi puolustaa "sydäntä", kun sitä tehdään entisten Varsovan liiton alueiden kautta. Demokratia joutuu Venäjällä aina historialliseen kilpailuasetelmaan, jonka vastustus nojautuu sen synonyymiseen käyttöön sekasorron kanssa. Vahvat johtajat ovat vapauttaneet Venäjän ja ongelmalliseksi koettuja lyhyitä vaiheita demokratiaa kohti on leimannut sekasorto.

Venäjä on siis koko historiansa, jopa 1600-luvulta alkaen kokenut uhkan saapuvan lännestä ja kaikki maat, jotka vain sattuvat osumaan Venäjän kuvitellun hyökkäyssuunnan tielle ovat heille ainoastaan tästä omasta paradigmasta lähtöisin. Jo 1948 amerikkalainen suurlähettiläs sanoi, että venäläinen trauma on niin syvä, ettei se usko mihinkään mahdollisuuksiinsa ilman voimaa. Järkipuhe ei tehoa Venäjään - ja tämän paradigman seurauksista nyt koko Eurooppa ja erityisesti Ukraina kärsivät. Lenin sanoi aikanaan, että kokeile pistimellä, jos on pehmeää anna mennä, mutta jos on kovaa niin lähde pois. Tämä samanlainen ajatus on nyt kiitos meidän länsimaisen hampaattomuuden annettu uudestaan täydessä mitassa Venäjälle. Venäjä kävi kokeilemassa pistimellä Ukrainassa jo 2014 ja totesi, että on pehmeää ja alkoi ottamaan. Lännen reaktiot siihen ovat olleet samanlaisia pehmeitä hipaisuja, jolloin venäläiset kokevat oikeudekseen jälleen kerran kokeilla lisää. Jokainen ymmärtää aseellisen sekaantumisen riskin, mutta epäilen suuresti, ettei Euroopassa ole laajasti tälle vaihtoehtoja, jos tilanne jatkuu. Putinin hallintokoneisto ei kuuntele pehmeää saarnaustamme - sen sijaan se tulee uskomaan kovaa vastarintaa.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Sberbankia ja Gazprombankia ei suljettu Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Tuhnuksi jäi tämä. Kun jotain tehdään, pitäisi sitten yrittää tehdä kunnolla. Valituista toimista on pidettävä kiinni.
Euroopan Sberbank meni jo konkurssiin. Nämä on ymmärtääkseni niitä kaasumaksuja varten. Uskoisin että valmius sulkea on jos kaikki tulevat ton pankin asiakkaaks.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pientä raporttia tähän väliin: Laitoin Tinderissä sijainniksi Moskovan, ikähaarukaksi 18-100v., etäisyydeksi suurimman mahdollisen (olisiko ollut 160km), bioon Google translaten avulla Venäjäksi "Putin kills in Ukraine! Your government is lying to you! You need to stop him!", käytin yhden ilmaisen tinder-boostin, ja aloin swaippailemaan.
Tuossa eilettäin ajattelin, että jos venäläisille haluaa propagandaa, niin mielestäni yksi tehokas keino voisi olla vedota slaavilaisuuteen, juuriin ja veljeskansaan: Kiovaa pommittamalla Venäjä tuhoaa luokkaa tuhatvuotiasta slaavilaista kulttuuriperintöä.
 

Aamuetana

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Vaikka tuntuu pahalta sanoa, niin kyllähän se taitaa valitettavasti niin olla, että Ukraina on tavalla tai toisella ”uhrattava”, ettei tämä lähde täysin lapasesta. Kukaan tuskin haluaa ydinsotaa (paitsi Putin), ja Ukrainan tilanteen ratkeamiseksi en yksinkertaisesti näe mitään järjellistä keinoa. Venäjä ei tule perääntymään yhtään, eikä NATO halua tulla väliin ymmärrettävistä syistä.

Mitä kauemmin tämä kestää, sitä enemmän tilanne menee huonompaan suuntaan isossa kuvassa.

Se mitä tämän jälkeen Venäjä keksii jäänee arvoitukseksi. Putinillakin rupeaa jo ikää olemaan, että toivottavasti paskaläjä kuolisi nopeasti luonnollisesti. Sen jälkeen tilanne olisi paljon valoisampi.
 

Laukoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,
Tarkoitin, että jos tarkoitus on saada maa polvilleen, kannattaisi tehdä ihan kaikki siihen pääsemiseksi.
Ei viikos ny ihan mahdottomiin pysty mutta vuoden kuluttua Venäjä on kehitysmaa. Ihan sama kuinka pitkään tai lyhyeen sota kestää. Länsi tekee siitä kehitysmaan ja sille edes Putin ei mahda mitään
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitä kauemmin tämä kestää, sitä enemmän tilanne menee huonompaan suuntaan isossa kuvassa.
Vaikka tämä on isossa kuvassa täysin moraalitonta todeta, niin nähdäkseni Suomen kannalta parempi mitä pidempään ja enemmän Venäjä tapattaa omia kansalaisiaan ja tuhoaa sotakoneistoaan. Jos Ukraina tekee rauhan lupaamalla pysyä liittoutumattomana, eli jää Venäjän etupiiriin, niin kyllä Putin voi kuvitella pystyvänsä samaan Suomessa. Valitettavaa.
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
En tiedä onko jo vanha juttu mutta Ukraina sanoo eliminoineensa presidentin salamurhaa yrittäneet tsetseenikommandot. Cama!

Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston johtaja Oleksii Danilov on kertonut ukrainalaismedialle, että maan puolustusjoukot ovat tiistaina onnistuneet pysäyttämään kaksi presidentin kimppuun lähetettyä eliittiryhmää.

Danilovin mukaan Volodymyr Zelenskyin kimppuun lähetetyt yksiköt olivat tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrovin joukkoja. Tiedustelutiedot olivat Danilovin mukaan peräisin Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n edustajilta, jotka ”eivät halua ottaa osaa tähän veriseen sotaan”.


Tämä olisi kyllä yllättävä veto ja aivan mahtava juttu!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Eipä tässä taida rauhaa syntyä vähään aikaan. Onko P-Koreasta uhkaa että lähtevät tukemaan Venäjää sotaan? Käykää nyt joku hoitelemassa toi Putin päiviltään

Ukrainassa tuskin tekevät mitään, mutta pahin olisi ainakin nimellisesti taas Soulin ja Tokion uhkailu ydinaseilla toki vain 'ohjuskokeiden' nimen alla.

Melkoisen tuhnuksi ovat jääneet, mutta onhan niillä kaikkea vasten se ydinase kuitenkin ollut pidemmän aikaa.
 

ijuka

Jäsen
Kiitokset tänne linkittämistäsi sodan tilannekatsauksista. Ne auttavat hahmottamaan kokonaisuutta.

Minua on ihmetyttänyt täällä yleisesti esitetyt näkemykset siitä, että venäläiset ovat tyyliin maailman surkeimpia sotilaita. Nimenomaan sodankäynnissä maa lienee paremmalla tasolla kuin suurin osa maailman valtioista. Osa osaamisesta liittyy ikävä kyllä nimenomaan maan suhteellisen tuoreisiin kokemuksiin sodankäynnistä ja toisaalta maan historiaan.

Esim. Venäjän asevoimien komentaja Gerasimovin CV Wikipediassa on vertailukelpoinen USA:n kollegansa CV:hen. Surullistakin se on, mutta esim. hänen CV:nsä kuten korkeiden ammattisotilaiden CV:t yleensä, on pitkä lista taisteluja (ja samalla verenvuodatusta).

Gerasimovin CV sisältää hyvin erikoisen yksityiskohdan. Hän toimi jonkin armeijan tai vastaavan komentajana Tsetsenian sodassa numero 2. Eräs paikallinen nainen tapettiin (ja sitä ennen väitetään myös raiskatun) muutaman venäläisen sotilaan toimesta. Gerasimov lupasi selvittää rikoksen, saattoi syylliset (, joista yksi upseeri) oikeuteen, jossa saivat tuomiot. Myöhemmin epäselvissä oloissa kuollut toimittaja Anna Politkovskaja antoi rikoksen selvittämisestä tunnustusta Gerasimoville ”upseerina, joka ei luopunut sotilaan kunniasta”.

Tällä keskustelupalstalla yleisesti esitetty väite venäläisten kelvottomuudesta sodankäynnissä on mielestäni liian musta-valkoinen ja vanhentunut. Esim. Gerasimovia pidetään Wikipedian tietojen mukaan kyvykkäänä sotilaana jopa amerikkalaisten sotilasasisntuntijoden keskuudessa. Ammatissaan päteviä sotilasjohtajia ja tavallisia sotilaita löytyy Venäjältä kuten muualtakin.

Sotien oikeutus ja se, että ihmiset antavat omat lahjansa käyttöön organisaatioille, jotka pahimmillaan surmaavat ihmisiä ja kaikkea inhimillistä, on sitten eri tason asia. Kuten aikaisemmin olen myöntänyt, niin itselläni on ristiriitaisia ajatuksia filosofisessa miehessä, koska läheisistäni on löytynyt tai löytyy yksi ammattisotilas ja toisaalta eettisistä syistä siviilipalveluksen suorittanut. On vaikeata muodostaa yksiselitteistä ja selkeää mielipidettä, vaikka lähtökohtaisesti haluaisin ”syleillä koko maailmaa”.
Venäjän kaltaisessa diktatuurissa ne parhaat vaan ei nouse huipulle. Sinne nousee korkeimpiin virkoihin Putinin saunakavereita, Judopäiviltä tai KGB:stä. Eikö hänen kansalliskaartinsakin johtaja ole joku Judokaveri jolla ei ole minkäänlaista asianmukaista koulutusta tai pätevyyttä tehtävään? Ei siis ihmekään jos sotimisen taso on heikkoa, kun tärkein kriteeri johtopaikkoihin pääsemisessä on että osaa sanoa "kyllä" Putinille.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös