Onkohan jenkeillä vain edelleen yksi lentotukialus Euroopassa? Montakohan niitä nyt oli Euroopan valtioilla edes yhteensä..
Lentotukialuksia on montakin eri tyypin luokkaa.
Euroopan valtioilla kaikki tyypit laskien lentotukialuksia on kymmenen kappaletta niitä, mutta niihin on laskettu kaikki tyypit mukaan.
Täysin puhtaita lentotukialuksia eniten on briteillä eli kaksi ja Ranskalla yksi. Tietyin ehdoin Italialla on myös kaksi ja Espanjalla yksi.
Lentotukialuksista puhuen Venäjän ainoa sellaisenaan edes sitä muistuttavana on oikeastaan nk. Super-Raskas Risteilijä alkujaan vain pelkkänä nk. Raskaana Risteilijänä kun edellisen kerran ja ainoan sellaisen kerran lentotukialuksia on ollut Krasnaya Marinskaya Flotalla Neuvostoliiton aikaan.
Lisäksi on tietysti olemassa nk. Puolilentotukialuksia, mutta nämä ovat yleensä tuntuvasti uppoumaltaan kevyempiä ja niitä on yleisesti valjastettu nostohävittäjien ja helikoptereiden tukialuksiksi.
Esimerkiksi Japanilla on useita kappaleita sellaisia juurikin sellaisiin erikoistuneena.
Japanille on tulossa ennen pitkää myös mikäli budjetit niihin hyväksytään niin viimeinkin myös Izumo 3 joka edeltäjistä poiketen on Japanin ensimmäinen täysimittainen lentotukialus sitten Toisen Maailmansodan.
Yleisesti ottaen maailmassa on 47 kappaletta (Telakalla tai eri maiden merivoimien reserveissä sitten vähän enemmän, mutta ei liikaa käyttöiän, huolto- tai merikelvottomuuden takia.) 14 eri maan merillä palvelevaa lentotukialusta ja Yhdysvalloilla on niitä eniten kuten myös ydinlentotukialuksiakin eli 11 kappaletta.
8 maata joukossa muun muassa Venäjäkin on yrittämässä saada itselleen vähintään yhden lentotukialuksen, mutta tämä sota kyllä on pilannut Venäjän hankkeen siinä.
Osahan tietysti on ryhtynyt tekemään merivoimansa osalta niin, että painopiste on nk. Puolilentotukialuksissa kun täysimittaisissa sellaisissa.
Koko- ja uppoumaeroakin eri lentotukialuksissa on kuin yöllä ja päivällä.
Esimerkiksi USS Nimitz on 333 metriä pitkä, takilansyvyyskorkeudeltaan 77 metriä korkea ja meriuppotonneissa sillä on niitä 100 000 tonnin verran.
Vertailuksi esimerkiksi yksi pienimpiä, hädin tuskin lentotukialuksen määritelmän semmoisena täyttäen brittien puolelta HMS Invincible on 210 metriä pitkä, takilansyvyyskorkeudeltaan 36 metriä korkea ja meriuppotonneissa sillä on niitä 22 000 tonnin verran.
On tietysti olemassa myös nk. Jättiläislentotukialuksia, mutta näitä on erittäin vähän maailmassa nykyään ja vain Yhdysvalloilla on niitä.
Aiemmat vastaavat historiallisesti ovat olleet tietysti pienempiä, mutta ne ovat olleet tärkeitä esikuvia nykyisille.