Tästä tulikin mieleen viime viikolla lukemani artikkeli oligarkkien roolista ja siitä, miten länsi on ymmärtänyt sen väärin.
The west misunderstands the Russian concept of oligarchy, which leaves these powerful actors more beholden to the state, says Olga Chyzh
www.theguardian.com
Näin. Eli Putin omistaa kaiken Venäjälle ja jakaa hallintaoikeuksia omille suosikeilleen. Oligarkit ovat niitä, jotka ovat onnistuneet varastamaan käyttöönsä huomattavan määrän valtion omaisuutta, mutta tämä omaisuus voidaan ottaa oligarkeilta pois. Toisin sanoen, Putinin valta ei riipu oligarkeista, vaan oligarkkien omistukset Putinista. Liittyy laajemminkin siihen, että läntisen mallin mukaista omistusoikeutta ei ole Venäjällä koskaan syntynyt. Omistusoikeus on taas syvemmin yhteydessä oikeusjärjestelmään, joka kuten tunnettua, Venäjällä toimii täysin eri pelisäännöin kuin lännessä. Oikeuspäätöksiä kyetään taas aikaansaamaan pelkästään tarkoituksenmukaisuusperiaatteella.
Myös kummallinen umpikorruptoitunut systeemi heijastaa tätä samaa omistusoikeuden puuttumista. Varastaminen on mahdollista vain, jos omistusoikeutta on olemassa. Kun tällaista oikeutta ei ole, silloin jokainen voi arvonsa mukaan ottaa käyttöönsä ns. yhteistä omaisuutta. Yhteinen omaisuus on periaatteessa Putinin, mutta jalomielisesti hän ei turhan tarkasti ole kiinnittänyt huomiota tähän ongelmaan. Putinilta saa ottaa, kunhan muistaa olla lojaali häntä kohtaan.
Armeijan nykytila heijastaa tällaisen, oudon systeemin ongelmia. Aika moni potentiaalinen panssarivaunu lepää jossakin Etelä-Euroopan satamassa purjeveneenä tai muuna ökyaluksena. Putinin olisi tietysti pitänyt kieltää armeijalta varastaminen, mutta hän ei varmaan ole huomannut ongelmaa, koska hän on riippuvainen siitä datasta, joka hänelle toimitetaan. Koska kaikki varastavat, armeijaltakin varastaminen on maan tapa. Puuttuisi vielä, että panssarivaunuissa olisi vain kuoret tai että koko kalusto olisi vain paraatikäyttöön.
Mitään vallan kolmijakoa ei tietenkään ole, vaan Putin on sekä henkilö että systeemi, jonka kautta valta operoi. Suhde on molemminpuolinen, Putin on sekä valta että sen symboli, jolloin hänellä itselläänkin on tavallaan vain välineellinen rooli valtiaana. Hän olemassaolevaa jumalaista valtaansa ympärilleen. Putin toimii kuten hänen odotetaankin toimivan, mitään mahdollisuuksia ei ole päästä hänestä eroon demokraattisen prosessin kautta. Putin voisi toki vetäytyä vallasta, mutta hänestä tulisi uuden hallinnon riippakivi, joten siksi vetäytyminen vaatii aika kovaa luottamusta systeemiin.
Putinin hovi eli ydinpiiri on se, joka viime kädessä voi syrjäyttää Putinin. Luontevimmin se käy vanhaan tapaan eli myrkyttämällä (joka ei ole ollut kovin tehokas tapa) tai ampumalla kuula kalloon. Ampuja kuitenkin itse menettää oikeutensa valtaan, joten se on myös asioita mutkistava tekijä. En oikein usko, että Putinin tappaja voisi itse tulla putiniksi putinin paikalle. Tarvitaan siis joku, joka on valmis uhraamaan itsensä Venäjän hyväksi: joku joka voidaan tarpeen tullen myös tappaa. Japanilaisille oli aikoinaan mukava kysymys: kuka haluaa tämänpäiväiselle kamikaze-lennolle, mutta entä eliittiin kuuluvalle putinistille?