Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 051 167
  • 61 637

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs

Hokileidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dynamo Moskova, NHL, Jokerit 2014-2022
Joo, kyllähän tuolla etelässä venäläiset etenevät jatkuvasti. Eivät välttämättä kovin nopeasti mutta toisaalta etenemisnopeus lienee järkevämpi huollon ja sivustojen turvaamisen kannalta. Samoin idässä ukrainalaiset ilmeisesti ovat vetäytyneet tai vetäytymässä, jotta eivät jää saarroksiin. Mariupolin tuntumassa oleva Venäjän 8. armeija ei Pekka Toverin mukaan ole vielä ollut etulinjassa, mutta ovat alueella ja arvellaan että yleishyökkäys on alkamassa sillä suunnalla.

Itselle on tullut vähän sellainen kuva että venäläiset ovat nyt ikävä kyllä järkeistäneet tekemistään ja keräävät joukkoja ennenkuin alkavat toimimaan. Toki tuo on varmasti pakon sanelemakin muutos sen jälkeen kun nopeat ja uhkarohkeat etenemiset eivät tuottaneet tulosta.
Kiitokset tänne linkittämistäsi sodan tilannekatsauksista. Ne auttavat hahmottamaan kokonaisuutta.

Minua on ihmetyttänyt täällä yleisesti esitetyt näkemykset siitä, että venäläiset ovat tyyliin maailman surkeimpia sotilaita. Nimenomaan sodankäynnissä maa lienee paremmalla tasolla kuin suurin osa maailman valtioista. Osa osaamisesta liittyy ikävä kyllä nimenomaan maan suhteellisen tuoreisiin kokemuksiin sodankäynnistä ja toisaalta maan historiaan.

Esim. Venäjän asevoimien komentaja Gerasimovin CV Wikipediassa on vertailukelpoinen USA:n kollegansa CV:hen. Surullistakin se on, mutta esim. hänen CV:nsä kuten korkeiden ammattisotilaiden CV:t yleensä, on pitkä lista taisteluja (ja samalla verenvuodatusta).

Gerasimovin CV sisältää hyvin erikoisen yksityiskohdan. Hän toimi jonkin armeijan tai vastaavan komentajana Tsetsenian sodassa numero 2. Eräs paikallinen nainen tapettiin (ja sitä ennen väitetään myös raiskatun) muutaman venäläisen sotilaan toimesta. Gerasimov lupasi selvittää rikoksen, saattoi syylliset (, joista yksi upseeri) oikeuteen, jossa saivat tuomiot. Myöhemmin epäselvissä oloissa kuollut toimittaja Anna Politkovskaja antoi rikoksen selvittämisestä tunnustusta Gerasimoville ”upseerina, joka ei luopunut sotilaan kunniasta”.

Tällä keskustelupalstalla yleisesti esitetty väite venäläisten kelvottomuudesta sodankäynnissä on mielestäni liian musta-valkoinen ja vanhentunut. Esim. Gerasimovia pidetään Wikipedian tietojen mukaan kyvykkäänä sotilaana jopa amerikkalaisten sotilasasisntuntijoden keskuudessa. Ammatissaan päteviä sotilasjohtajia ja tavallisia sotilaita löytyy Venäjältä kuten muualtakin.

Sotien oikeutus ja se, että ihmiset antavat omat lahjansa käyttöön organisaatioille, jotka pahimmillaan surmaavat ihmisiä ja kaikkea inhimillistä, on sitten eri tason asia. Kuten aikaisemmin olen myöntänyt, niin itselläni on ristiriitaisia ajatuksia filosofisessa miehessä, koska läheisistäni on löytynyt tai löytyy yksi ammattisotilas ja toisaalta eettisistä syistä siviilipalveluksen suorittanut. On vaikeata muodostaa yksiselitteistä ja selkeää mielipidettä, vaikka lähtökohtaisesti haluaisin ”syleillä koko maailmaa”.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Suomen ja Ukrainan tilanne on siinäkin mielessä erilainen, että kaikki alkoi jo vuonna 2014 Ukrainan vallankumouksesta ja Janukovytshin pakenemisesta Venäjälle, jonka seurauksena ensin otettiin sekasorron keskellä Krimin niemimaa ja sitten Itä-Ukrainan valtasi pienet vihreät miehet. Nämä molemmat ovat myös hyvin venäläismieleisiä paikkoja, joihin olikin helppo iskeä.

Eilen illalla lueskelin sodan taustoja, aina sieltä vallankumouksesta saakka, jonka seurauksena ainakin hetkellisesti mieli rauhoittui ja sai iskoistettua päähän, ettei Venäjä sieltä tosiaan lähikuukausien taikka vuosien aikana ole tulossa Suomea valtaamaan. Ukrainan katastrofin johdosta ja siitä mitä Venäjällä tulee vielä tapahtumaan, en usko että edes on ajatuksissa tulla Suomeen, koska Putlerikaan ei kolmatta maailmansotaa halua aloittaa. Sekin ero on että Ukraina on ollut pakkomielle tolle sotahullulle, toisin kuin Suomi.

Myönnän, että viestissä on aika paljon optimistista ajattelua ja varmaan osaksi harhaluuloa myös mukana. Täysimittaisen sodan aloittaminen itsenäiseen valtioon toki säikäytti aivan helvetisti ja ahdisti koko viime viikon, mutta se suurin hysteria on kyllä onneksi itseltänikin hävinnyt.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että NATOON olisi mentävä ja mielummin nopealla aikataululla, mutta niille jotka miettivät jo asemasotaa Suomessa, niin kehotan pistämään jäitä hattuun ja menemään vaikka kebabille ihan normaalisti, sillä Suomeen ei ole sotaa ole tulossa mitenkään salamana. Silmiä ei kuitenkaan tule sulkea.
Hyvä viesti veli Dolorosa.

Näinhän se on pitkälti kun asioita on tarkemmin miettinyt, turvassa ei olla mekään mutta Ukraina on ollut piikki Putinin perseessä jo yli vuosikymmenen päivät ja henkilökohtainen sokea piste.

Pahin ahdistus on minullakin helpottanut päivien kuluessa. Asiaan ei varmasti auttanut kauheasti se, että viime viikolla keskiviikkoiltana katsoin vielä Tuntemattoman sotilaan alusta loppuun ennen nukkumaanmenoa, ja heti perään aamulla herätessä luin että sota on alkanut. Kyllä siinä tuli pitkän kävelylenkin aikana silloin mietittyä kaikenlaista, ja olo tuntui todella avuttomalta. Joskus lauantai-iltana alkoi vähän helpottaa kun kävin kaverin kanssa tuntikausia näitä asioita läpi ja puhuimme asiat halki.

Elämä jatkuu toistaiseksi, kyllä tämä tästä. Taistele Ukraina!
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Tästä ollaan aika kaukana vielä nyt kuitenkin, kaikesta huolimatta.

No juu onneksi. Tässä karanteenissa on vain aikaa seurata tätä 24/7 ja alkaa jo tuntumaan maailmansodalta.

Ehkä olisi itselleenkin hyvä välillä selailla jotain muuta. Onkohan tepsillä peli tänään.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Joo'o, torstaina tai perjantaina muistaakseni jo sanoin, että pitää jättää aika vähille tämän sodan seuraaminen.

No eihän sitä oikein ole osannut sitä toteuttaa sitten kuitenkaan. Liikaa tämä on imaissut kuitenkin mukaansa, ja kuten varmasti moni muukin meistä, niin itsekin olen kokenut semmoisia tunteita ja ajatuksia, joita en ikinä elämässäni ole vielä toistaiseksi kokenut. Lähtien ihan konkreettisesta sodan pelosta.

Nyt pitää oikeasti ottaa reilummin hajurakoa. Venäjän rikoksia ei saa unohtaa, ja pahoin pelkään, että he jotenkin tästä vielä keplottelevat itsensä ulos sillä tavalla, että pakoterintama alkaa pikkuhiljaa sieltä täältä murtumaan. Toivottavasti olen tässä väärässä, ja Venäjä saa tuntea teoistaan koituvan vastuun aivan täysimääräisesti. Mutta, vaikka heidän taloutensa ja kykynsä varustaa sekä kehittää armeijaansa tästä romahtaisikin semmoisella tavalla, että he keräilevät siitä montusta kamojaan vielä vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä, niin pitkän tähtäimen ongelma on siinä, että ei tuo venäläinen mielenlaatu siitä kuitenkaan muuksi ihan äkkiä ole muuttumassa. Toki olisi hienoa, jos saisivat otettua siellä järjen käteensä, ja näkisivät sen, että mitä itse kansakuntana tekevät väärin. Ei heitä kukaan sotilaallisesti uhkaa, ja tuossa maassa olisi aivan valtavasti potentiaalia lähteä kukoistamaan aivan ennennäkemättömällä tavalla. Mutta kun vuosisatoja ne on jo tuolla samalla linjalla jatkaneet, niin ei tässä oikein henkeään kannata varmaan pidätellä.

Ja Suomi Natoon. Ei sekään liitto ongelmaton ole, mutta minun mielestäni meidän moraalinen velvollisuutemme on nyt näyttää, että missä leirissä seisomme. On aivan liian arvaamatonta ja riskialtista jäädä roikkumaan samaan välimaastoon, jossa Suomi on 2. maailmansodasta lähtien ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan ollut.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Onkohan jenkeillä vain edelleen yksi lentotukialus Euroopassa? Montakohan niitä nyt oli Euroopan valtioilla edes yhteensä..

Lentotukialuksia on montakin eri tyypin luokkaa.

Euroopan valtioilla kaikki tyypit laskien lentotukialuksia on kymmenen kappaletta niitä, mutta niihin on laskettu kaikki tyypit mukaan.

Täysin puhtaita lentotukialuksia eniten on briteillä eli kaksi ja Ranskalla yksi. Tietyin ehdoin Italialla on myös kaksi ja Espanjalla yksi.

Lentotukialuksista puhuen Venäjän ainoa sellaisenaan edes sitä muistuttavana on oikeastaan nk. Super-Raskas Risteilijä alkujaan vain pelkkänä nk. Raskaana Risteilijänä kun edellisen kerran ja ainoan sellaisen kerran lentotukialuksia on ollut Krasnaya Marinskaya Flotalla Neuvostoliiton aikaan.

Lisäksi on tietysti olemassa nk. Puolilentotukialuksia, mutta nämä ovat yleensä tuntuvasti uppoumaltaan kevyempiä ja niitä on yleisesti valjastettu nostohävittäjien ja helikoptereiden tukialuksiksi.

Esimerkiksi Japanilla on useita kappaleita sellaisia juurikin sellaisiin erikoistuneena.

Japanille on tulossa ennen pitkää myös mikäli budjetit niihin hyväksytään niin viimeinkin myös Izumo 3 joka edeltäjistä poiketen on Japanin ensimmäinen täysimittainen lentotukialus sitten Toisen Maailmansodan.

Yleisesti ottaen maailmassa on 47 kappaletta (Telakalla tai eri maiden merivoimien reserveissä sitten vähän enemmän, mutta ei liikaa käyttöiän, huolto- tai merikelvottomuuden takia.) 14 eri maan merillä palvelevaa lentotukialusta ja Yhdysvalloilla on niitä eniten kuten myös ydinlentotukialuksiakin eli 11 kappaletta.

8 maata joukossa muun muassa Venäjäkin on yrittämässä saada itselleen vähintään yhden lentotukialuksen, mutta tämä sota kyllä on pilannut Venäjän hankkeen siinä.

Osahan tietysti on ryhtynyt tekemään merivoimansa osalta niin, että painopiste on nk. Puolilentotukialuksissa kun täysimittaisissa sellaisissa.

Koko- ja uppoumaeroakin eri lentotukialuksissa on kuin yöllä ja päivällä.

Esimerkiksi USS Nimitz on 333 metriä pitkä, takilansyvyyskorkeudeltaan 77 metriä korkea ja meriuppotonneissa sillä on niitä 100 000 tonnin verran.

Vertailuksi esimerkiksi yksi pienimpiä, hädin tuskin lentotukialuksen määritelmän semmoisena täyttäen brittien puolelta HMS Invincible on 210 metriä pitkä, takilansyvyyskorkeudeltaan 36 metriä korkea ja meriuppotonneissa sillä on niitä 22 000 tonnin verran.

On tietysti olemassa myös nk. Jättiläislentotukialuksia, mutta näitä on erittäin vähän maailmassa nykyään ja vain Yhdysvalloilla on niitä.

Aiemmat vastaavat historiallisesti ovat olleet tietysti pienempiä, mutta ne ovat olleet tärkeitä esikuvia nykyisille.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Minä olen siis tähtäimessä. Kirjoitan tälle palstalle ja olen Nordean asiakas. Pitääkin vähän seurailla, että minkä näköistä kaveria pyörii kotikulmilla.

Vladimir, anteeksi siitä vahanukke-vitsistä. Se oli mauton, mutta en ole oikein tyytyväinen viime päivien käytökseesi, niin tuli tehtyä ylilyönti. Älä jooko enää hyökkää Jatkoaikaa vastaan.
Älä turhaan.

”Vladimir, you filthy Russian war pig, fuck you”.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Styroksia.

Bensaan sekoitettuna siitä tulee sellaista tahmaista geelia, joka tarttuu pintoihin. DIY-napalmia.
Kyllä. Tätä on joskus tehty itsekkin nuorempana poikana. Pitihän sitä kokeilla miten "napalmin" teko onnistuu kotona. Styroksia menee yllättävän paljon tuonne bensan sekaan.
 

Tuamas

Jäsen
Tällä keskustelupalstalla yleisesti esitetty väite venäläisten kelvottomuudesta sodankäynnissä on mielestäni liian musta-valkoinen ja vanhentunut. Esim. Gerasimovia pidetään Wikipedian tietojen mukaan kyvykkäänä sotilaana jopa amerikkalaisten sotilasasisntuntijoden keskuudessa. Ammatissaan päteviä sotilasjohtajia ja tavallisia sotilaita löytyy Venäjältä kuten muualtakin.

Tämä on vähän sama kuin pitäisi intialaisia koodareita keskimäärin alan kärkenä pätevyydessä, koska Rajeev Suri oli Nokian toimari.

Kuitenkin kylmä fakta on, että venäläisten operaatio on toistaiseksi ollut materiaaliylivoimaan nähden täydellisen naurettava esitys ja keskimäärin taistelijat eivät ole kauhean kelvollisia.

Gerasimovkin voi olla ihan noheva johtaja, mutta Ukraina on kuitenkin ensimmäinen Venäjän asevoimien vastus sitten Afganistanin, jolla on edes vähän alusta kykyä ja halua pistää vastaan ja tulokset ovat samankaltaisia toistaiseksi kuin Talvisodassa.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Ei näissä pakotteissa pysy oikein mukana, niitä kun tulee koko ajan lisää. No, lisätään yksi, mikä varmaan tuntuu:
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Mika Häkkinen vai Samppa Lajunen? No, tosiasiassa pitää monissa näissä muistaa että ne voivat olla parinkin vuosikymmenen takaa, siinä on kohteetkin hiukan vanhentuneet ja samalla meidän mielikuva ulkonäöstä muuttunut.
Tässä oli ehkä vuosisadan raain silottelu, tuossa vahakabinetissa kukaan ei ollut koskaan tunnistettavissa ilman nimikylttejä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Luulin et Turkiltakin tämmöinen löytyisi mut ei näköjään sitten olekkaan.

Briteillä ainakin on uusia pari ja kovin moderneja. Britit ovat muutenkin tässä osoittaneet kun perseenreikä on avoinna, niin sinne kannattaa ampua.

Aikoinaan kun kävin Kreetalla niin oli aika vakuuttava näky nuo jenkkien sota-alukset. En tiedä miksi silloin niitä siellä oli. mutta noin muutoman kilometrin päästä nähtynä jo niitä kunnioitti samantien. Ne on meinaa hurjia vehkeitä.

Ne onkin erittäin uusia briteillä ja niille esimerkiksi on luvattu sen 50 vuotta käyttöikääkin tai enemmän joten ihan hetkeen ei tule ongelmia siinä missä monille muille lentotukialuksen omaaville maille voi tullakin huoltojen, muunnosten pienemmiksi alustyypeiksi ja tietysti rakenteilla olevien kustannusten kanssa.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mitä tuo styroksin näköinen kama on mitä ne tunkee pulloon? Voisi luulla että bensa olisi helpompaa.
Olisikohan styroksia ja veikkaan tuovan napalmivaikutuksen polttopulloon. Styroksi bensan kanssa kai vaikea sammuttaa?
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Olisikohan styroksia ja veikkaan tuovan napalmivaikutuksen polttopulloon. Styroksi bensan kanssa kai vaikea sammuttaa?
Aikanaan intissä kun tuota settiä yritti tukahduttaa, oli kyllä työlästä hommaa, vesihän ei tehoa lainkaan.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ja tämän "neuvotteludelegaation" venäläisupseeri kävelee kranaatit käsissä varmistaakseen ettei kukaan käy päälle:





"kun luulit nähneesi jo kaiken..."

Mitä tuokin muka tekisi jos joku tempaisisi kunnolla turpaan.

Olen aina ollut aika maltillinen aina puheissani, mutta nykyään ei tunnu missään ryssitellä, kun ovat tuollaisia paskakasoja.

Ruumiit ja tuhot ei mieltäni sillä tavalla järkytä, mutta olen rakentanut sellaisen sisäisen vihan noita kohtaan, että sitä on vaikea ilmaista sanoin.

Luulen että tunne on aika yleinen...venäläisillä ei ole hauskaa missään, minne sotansa työntävät.
 

Herra Hopotin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Herää kysymys että ketä varten näitä 2020-luvun Mainilan laukauksia tehdään? Ryssänkin luulisi ymmärtävän että länsi ei näihin tietenkään usko, ja omalle väestölle riittää kun RT:n "kympin uutisissa" kerrotaan että Ukrainan Natsit ampuivat ensin, ei siinä mitään todisteita tarvita.
Tätä olen itsekin pohtinut. Tullut keittiötsykologina päätökseen, että tekevät itselleen. Jotain ihmisyydenrippeitä siellä jossain alitajunnassa jäljellä, ja tarvitsevat henkisen kuperkeikan, jotta pystyvät toimimaan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Herää kysymys että ketä varten näitä 2020-luvun Mainilan laukauksia tehdään? Ryssänkin luulisi ymmärtävän että länsi ei näihin tietenkään usko, ja omalle väestölle riittää kun RT:n "kympin uutisissa" kerrotaan että Ukrainan Natsit ampuivat ensin, ei siinä mitään todisteita tarvita.
Ei Suomen itäpuolella osata laskea 1+1. Siellähän uutisissa on paasattu, kuinka ovat vapauttaneet kansan Lännen pommituksista ja sorrosta ja tästä johtuen Ukrainan kansa on alkanut pakenemaan länteen päin.

Harvemmin sitä on nähnyt kenenkään pakenevan esim. metsäpaloa sitä itse paloa kohti. Yleensä suunta on päinvastainen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Johtuisiko siitä, että ne lentotukialukset ovat nykyvälineillä aika haavoittuvia, jos saavat yhdenkin kunnon osuman. Siinä menee sitten aika paljon kalustoa yhteen merimiinaan, jos osuu kunnolla.

Osittain näin ja siksi kun ne ovat kieltämättä olleet tuhottoman kalliita Venäjälle ja tätä ennen Neuvostoliitollekin luoda.

Nykyinenkin tietenkin sellaisenaan oli alkujaan nk. Raskas Risteilijä ja sittemmin rajusti muokattuna nk. Super-Raskas Risteilijä jolloin sen laskeminenkaan lentotukialukseksi on vähän siinä ja siinä.

Ainakaan täysimittaisesta sellaisesta puhuen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös