Tapahtumat torstaiaamusta tähän hetkeen ovat osoittaneet kyllä hyvin, miten haastavaa on käydä (menestyksellistä) hyökkäyssotaa suhteellisen laadukkaasti aseistettua ja motivoitunutta puolustajaa vastaan. Varsinkin nykyaikaisilla "siisteillä" vaatimuksilla. Ylivoimaisella teknologialla ja tulivoimalla voidaan periaatteessa tuhota vastapuolen elävä voima ja kalusto, mutta tähän vaadittaisiin jo Yhdysvallat-tason asevoimat. Venäjän terävinkin kärki on osoittautunut varsin tylsäksi ja käytössä olevat asejärjestelmät ovat olleet joko tilanteeseen sopimattomia tai eivät ole vaihtoehtoisesti toimineet etukäteen oletetulla tasolla. Ja huvittavinta tässä on se, että kaiken lisäksi on todellakin ilmeisesti kuviteltu jonkinlainen miehityskin toteutettavaksi varsinaisen "vapautusoperaation" kylkiäisenä. Myöhemmin on mielenkiintoista lukea selvityksiä ja kuulla lausuntoja siitä, mitä Venäjän puolustusministeriössä ja pääesikunnassa on asioista ajateltu ennen hyökkäystä.
Täällä moni on ottanut jo hyvin kantaa Putinin "ydinaseuhkaan", mutta toistetaan vielä vähän samaa mantraa. En olisi asiasta todellakaan huolissani, sillä ydinaseilla kalistelu on aina ollut osa suurvaltapolitiikkaa ja ne otetaan yleensä peliin aina siinä vaiheessa kun jollakin osapuolella alkaa olla merkittävä arvovaltatappio näköpiirissä. Kylmän sodan aikaan molemminpuoleisia "valmiustiloja" nähtiin käytännössä jokaisen isomman kriisin yhteydessä. Kynnys ydinaseiden käyttämiseen on nykyisessä "hyvinvoivassa" maailmantilanteessa niin suuri, että niitä tullaan käyttämään vain aivan viimeisenä keinona, eli siinä tilanteessa, kun oman valtio on varmasti tuhoutumassa ilman ydinaseoljenkortta. Tämänkin määrittely on tietysti mielipidekysymys, mutta nykytilanteessa ollaan Venäjän osalta vielä aivan muissa sfääreissä. Esimerkiksi toisessa maailmansodassa ei yksikään osapuoli edes totaalisen luhistumisen edessä hyödyntänyt kemiallisia aseita, vaikka jokaisella suurvallalla oli niitä varastossa helvetilliset määrät.
E: vielä loppuun pari sanaa vallanvaihdosta Venäjällä. Johtoportaan henkilöistä on viimeksi tehty ruumiita silloin, kun Malenkov ja Hrustsov poistivat Berijan valtapelistä 1953. Eli mitään hirveän dramaattista vallanvaihtoa ei välttämättä nähdä. Toki kansainvälisen yhteisön painostus on tässä tilanteessa tietynlainen uusi muuttuja, sillä Neuvostoliiton sisäisiin asioihin ei kenelläkään ollut mitään sananvaltaa. Nyt taas pelkkä rauhallinen eläköityminen ei välttämättä onnistu.