Tämä vuosi voi olla käännekohta, jossa koko läntinen vapaa maailma natisee liitoksistaan. Diktaattorit mellastavat ympäri maailmaa.
Ei tule olemaan.
Vasemmistolaiset rauhanaate-intellektuellit ovat hyvin olematon vähemmistö jokaisessa Euroopan maassa. Toki jossain määrin kovaääninen, koska saavat yleensä huomiota, kun julkaisevat jonkun mielipidekirjoituksen.
Äärioikeistolaiset putinistit ovat isompi uhka, mutta eivät nekään missään Euroopan maassa ole lähelläkään saada oikeaa valtaa. Jos jossakin nyt sattuvat vaalit voittamaan, eivät ne saa joko hallitusta ollenkaan kasaan tai jos saavat, niin joutuvat taipumaan semmoisiin kompromisseihin, että koko putinismilta tylsistyy terä.
Äärioikeiston vaalivoitot saavat siinä mielessä aivan liikaakin huomiota, että niiden vaikutus jää lopulta melko vähäiseksi. Jos vaikkapa Itävallassa tai Hollannissa maksimissaan 25 prosenttia äänestää hörhöjä, tarkoittaa se sitä, että 75% äänestää puolueita, jotka ajavat vähintäänkin melko perinteistä eurooppalaista yhtenäisyyspolitiikkaa. Hollannissa Wildersin jengi ei saa hallitusta kasaan ainakaan ilman radikaalia linjamuutosta. Itävallassa FPÖ voi niinikään voittaa vaalit, mutta sen ainoa toivo kansleripuolueeksi pääsemiseksi on konservatiivinen ÖVP, joka ei tule suostumaan Eurooppaa hajottavaan politiikaan, vaikka silläkin on joitakin populistisia teemoja. Itävallan tilanne on hiukan verrattavissa Italiaan, jossa Melonin oikeistokonservatiivit tylsyttivät terän Salvinin oikeistopopulisteilta.
Saksassa puolestaan AfD on suorastaan paariassa. Useassa osavaltiossa se on siäsisen tiedustelupalvelun BfV:n tarkkailussa perustuslainvastaisesta toiminnastaan. AfD ei tule aiheuttamaan ongelmia liittovaltiotasolla eikä siten EU:lle, vaikka sen kannatus nouseekin tällä hetkellä. Linke puolestaan jää hyvin mahdollisesti jopa liittopäivävaalien äänikynnyksen alle.
Toki Euroopassa haasteitakin on: itäisissä Keski-Euroopan maissa, joissa demokraattiset instituutiot eivät ole niin vakiintuneita, äärioikeisto voi saada harmia aikaiseksi. Tämä on nähty Puolassa ja nähdään Unkarissa. Niille EU on kuitenkin niin tärkeä, että se useimmiten suitsii pahimpia tyhmäilyjä. Tämä nähdään tälläkin hetkellä Slovakiassa, jossa Ficon kovista puheista huolimatta maa on hyvin ruodussa. Unkarikin saadaan ruotuun, joskin sen suhteen on tehty virhe antamalla liikaa siimaa vuosien ajan.
Eurovaaleissakin äärioikeiston pahin nousu tuppaa aina tuhnahtamaan, koska hörhöoikeistoa ei kiinnosta äänestää kyseisissä vaaleissa.
Yhdysvaltainkaan osalta en usko mihinkään pahimpiin skenaarioihin. Siellä liittovaltion turvallisuusviranomaisten sekä asevoimien asema on niin vahva, ettei yksi Trump pysty vakiintunutta ulko- ja sisäpoliittista linjaa määräänsä enempää horjuttamaan.