Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 117 983
  • 65 412

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
En tiedä niin kysyn. Mitä Ukraina teki armeijansa suhteen Krimin valtauksen ja sodan alkamisen välillä? Ilmeisesti ei ainakaan hankkinut raskasta kalustoa, kun sitä sinne koko ajan toimitetaan. Eikä varmaan hankkinut lentokoneitakaan kun ovat niitä vailla. Toki tavaraa pitääkin toimittaa, en minä niin väitä. Olen vain miettinyt, että varustautuiko Ukraina millään tavoin Krimin valtauksen jälkeen?
Nuo raskaat asejärjestelmät kuten ilmatorjuntajärjestelmät, panssarivaunut, hävittäjistä puhumattakaan, eivät ole sellaista kamaa jota saa K-raudan hyllyltä, vaan niiden myyntiin liittyy aina poliittisia päätöksiä. Ukrainan (ja Venäjän) tilanne ei ollut tässä 2014 ja 2022 välissä ihan niin selkeä kuin nyt. Siellähän mm. Saksa puuhasteli edelleen yhteisiä kaasuputkia ja -kauppoja Venäjän kanssa, USA:n johdossa oli välillä se oranssi pösilö jolla oli omat ongelmansa Ukrainan kanssa, ja muutenkin tuohon Krimin valtaukseen ja Ukrainan tilanteeseen ei puututtu riittävällä vakavuudella. Joten välttämättä Ukraina ei olisi edes saanut hankittua sitä mitä se olisi tarvinnut jo silloin 8 vuotta sitten, ja mitä se tarvitsee erityisesti nyt.

Ukrainalla on myös ollut taloudellisia ongelmia, sillä on ollut pahoja ongelmia korruption kanssa, mitä naapurin tunkiopaska on ruokkinut ja ylläpitänyt, joten Venäjä on kyllä pystynyt lyömään kapuloita rattaisiin Ukrainan varustautumisessa.

Silti Ukraina on onnistunut tekemään paljon. Venäjä käytännössä käveli Krimille ja Donbassiin 2014, mutta nyt se on joutunut taistelemaan joka metristä ja maksanut kovan hinnan hyökkäyksestään. Joten kyllä Ukraina on mennyt paljon eteenpäin tässä kahdeksan vuoden aikana, vaikka hävittäjät ja suurin osa raskaasta kalustosta olikin, ja on edelleen vanhaa neukkuromua.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En tiedä niin kysyn. Mitä Ukraina teki armeijansa suhteen Krimin valtauksen ja sodan alkamisen välillä? Ilmeisesti ei ainakaan hankkinut raskasta kalustoa, kun sitä sinne koko ajan toimitetaan. Eikä varmaan hankkinut lentokoneitakaan kun ovat niitä vailla. Toki tavaraa pitääkin toimittaa, en minä niin väitä. Olen vain miettinyt, että varustautuiko Ukraina millään tavoin Krimin valtauksen jälkeen?

Pienenä kuittauksena, sotahan alkoi 12. huhtikuuta 2014 ei 24. helmikuuta 2022 mutta todennäköisesti tarkoitat viime vuoden helmikuuta sodan alulla, jossa tosiasiassa on kyse sodan laajenemisesta. Tai jos katsomme Krimin niemimaan miehityksen olevan ensimmäisen sotatoimen - mitä se käytännössä olikin, niin voimme katsoa sodan alkaneen helmikuussa 2014.

Seikkaperäinen vastaus kysymykseesi vaatisi vähintäänkin esseen, jota kukaan ei jaksaisi lukea, koska kyse ei ole vain ja ainoastaan aseiden hankkimisesta vaan siitä, mihin kaikkeen länsimaat pyrkivät sitouttamaan Ukrainaa Euromaidanin jälkeen kun maassa vaitui valta (ja Janukovitš pakeni KIovasta monimutkaista reittiä Venäjälle).

Lännessä nähtiin tärkeimpänä Ukrainan yhteiskunnallisen kehityksen muuttaminen ja muokkaaminen, taloudelliset uudistukset ja korruption vastainen taistelu länsimaisen rahoituksen avulla. Saksa ja Ranska pyrkivät myös sitouttamaan Ukrainan Minskin sopimuksiin sekä Normandia formaattiin, ongelma vaan oli se, että samalla kumpikin maa suhtautui erittäin myötämielisesti Venäjän vaatimuksiin. Trumpin Ukrainan erityislähettilääksi nimittämä Kurt Volker oli usein erittäin harmistunut Saksan ja Ranskan toiminnasta. Hän kritisoi kumpaakin maata hyvin suoraan Venäjän myötäilystä. Merkittävimmät länsimaat suhtautuivat hyvin vähätellen Venäjän muodostamaan uhkaan aivan liian kauan, mitä myös Baltian maat ja Puola voimakkaasti kritisoivat.

Ukraina itse aloitti asevoimien uudistusohjelman v. 2015, samalla asevoimien rakennetta ryhdyttiin muuttamaan ja sitä alettiin sitoa koulutusavuin myötä läntisiin kumppanimaihin. Ukrainassa nähtiin tärkeänä myös maan suuren reservin kouluttaminen ja modernisointi, niinpä maa lähestyi lukuisia eurooppalaisia valtioita saadakseen apua reservinsä kouluttamiseen ja ajantasaistamiseen. Apua pyydettiin myös sellaisilta mailta, jotka eivät olleet tuolloin sotilaallisesti liittoutuneita. Läheskään kaikki maat, joihin ukrainalaiset tuolloin olivat virallisesti yhteydessä, eivät vastanneet myöntävästi avunpyyntöön.

Ukraina oli kiinnostunut useista läntisistä asejärjestelmistä v. 2015 alkaneen asevoimien modernisointiohjelman yhteydessä. Tietojeni mukaan ainakin Israeliin lähetettiin tiedusteluja ilmatorjuntajärjestelmän ostamisesta maalle - Israel vastasi kieltävästi. Yhdysvalloissa Obaman hallinto kieltäytyi antamasta myyntilupaa tappavalle aseistukselle, se ei antanut myyntilupaa edes puolustukselliselle aseistukselle, kuten pst-ohjukset tai lähi-ilmatorjuntaohjukset. Kyse ei myöskään ollut pelosta, että aseistusta päätyisi venäläisten käsiin, koska vastaavaa aseistusta (ja tehokkaampaakin) oli toimitettu erilaisille ryhmille Lähi-idässä sekä Irakin hallinnolle, joka jo tuolloin oli luisumassa Iran-Venäjä-akselin käsiin, sekä Afganistaniin. Obaman hallinto ei syystä tai toisesta johtuen uskaltanut tai halunnut haastaa Venäjää riittävästi millään rintamalla, Ukrainan ohella Syyriassa nähtiin lukuisia kertoja se, että Bašar al-Assadin hallinto astui "punaisen viivan" yli eikä Obaman hallinto uskaltanut käyttää riittävää voimaa. Signaali, jonka Putin myös huomasi.

Trumpin kaudella Ukraina sai Yhdysvalloista jonkin verran pst-aseistusta sekä partioveneitä, mutta raskasta kalustoa sekään ei toimittanut Ukrainaan. Trumpin hallintoon kuuluneiden mukaan, Trump antoi myyntiluvat/ toimitusluvat lähinnä siksi, koska Obama ei niitä ollut antanut. Hänelle oli tärkeintä päästä nöyryyttämään Obamaa.

Obaman hallinto torppasi myös joidenkin muiden valtioiden aseidenmyyntiaikeet Ukrainaan kieltäytymällä antamasta myyntilupaa aseille, joissa oli komponentteja tai osia Yhdysvalloista. Saksa ja Ranska suhtautuivat tuolloin hyvin nyrpeästi Ukrainan aseistamiseen, Iso-Britannia taasen painiskeli Brexitin kanssa, joten sille Ukraina oli toisarvoinen taistelukenttä tuolloin.

Petro Porošenkon häviö presidentinvaaleissa Zelenskyille oli erityisen mieluinen uutinen Saksalle ja Ranskalle, ja niiden onnistuikin saada Zelenskyi takaisin neuvottelupöytään ja (täysin turhat) Normandia formaatin keskustelut alkoivat uudelleen. Arvioin, että Saksa ja Ranska ovat omalta osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että Zelenskyin kaudella useiden ukrainalaisten asejärjestelmien kehitys- ja valmistustyöt jäädytettiin tai niitä hidastettiin merkittävästi, mikä näkyi myös asevoimien modernisointiohjelman hidastumisena.

Meidän on hyvä muistaa, että Saksan sotilastiedustelussa oli tuolloin Venäjälle työskenteleviä henkilöitä, jotka varmasti pyrkivät vaikuttamaan Saksan päätöksentekoon, muokkaamaan sitä Venäjälle edulliseksi. Mikä todennäköisesti näkyi vuoden 2021 lopulla ja seuraavan vuoden (v. 2022) alkupuolella, jolloin Yhdysvallat toistuvasti varoitti (tiedustelutietoihin pohjautuen) Venäjän valmistelevan offensiivia, vastaavasti Saksan välittämä info oli päinvastaista. Saksa melkeinpä vaati Ukrainaa jatkamaan neuvotteluja ja tekemään myönnytyksiä vielä helmikuussa 2022, vain päiviä ennen H-hetkeä.

Raskaan aseistuksen osalta voimme todeta, että Ukraina kyllä halusi ostaa mutta kukaan ei myynyt. Eri valtioilla voi olla eri syitä kieltäytymiseen kaupoista, mutta ainakin osan kohdalla voidaan heittää ilmoille epäilys siitä, että Venäjä on tavalla tai toisella kyennyt vaikuttamaan aseiden myyntiin. Kieltäytyihän Suomi esim. myymästä Ukrainalle räjähdeaineita jne. Sipilän kaudella, koska Venäjä ja blaa-blaa-blaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi oli puolustanut Washington Postille Venäjän puolelle tehtävien iskujen tarpeellisuutta Ukrainan puolustussodassa.

Koska Ukrainaa tukevat länsimaat ovat useasti asettaneet aseapunsa ehdoksi sen, että lahjoitettavia aseita ei käytetä Venäjän puolelle tehdyissä iskuissa, Zaluzhnyi kertoo näissä iskuissa käytettävän Ukrainan itse valmistamia aseita. Ukraina ei yleensä vahvista julkisesti Venäjän puolelle tekemiään iskuja.

Zaluzhnyi: Miksi minun on pyydettävä joltakulta lupaa toimiin vihollisen alueella pelastaakseni kansani?

Zaluzhnyin mukaan sodassa on tarpeen surmata vihollisia myös heidän omalla alueellaan. Jos Ukrainan kumppanit kuitenkin pelkäävät aseidensa käyttöä tähän, Ukraina käyttää siihen omiaan.

Juuri tätä en itsekään ymmärrä. Ukrainanhan on pakko iskeä myös Venäjän puolelle, koska siellä se uhka on ja sieltä sitä kalustoa sekä ukkoa raijataan Ukrainan puolelle terrorisoimaan ja osa iskuista myös tehdään Venäjän puolelta. Ns. punaiset linjat on ylitetty jo niin moneen kertaan, että nyt viimeistään pitäisi lopettaa se eskalaation uhasta puhuminen. Kaikki nämä rajoitukset vain pitkittävät sotaa sekä lisäävät kärsimystä ja tuhoa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
En tiedä niin kysyn. Mitä Ukraina teki armeijansa suhteen Krimin valtauksen ja sodan alkamisen välillä? Ilmeisesti ei ainakaan hankkinut raskasta kalustoa, kun sitä sinne koko ajan toimitetaan. Eikä varmaan hankkinut lentokoneitakaan kun ovat niitä vailla. Toki tavaraa pitääkin toimittaa, en minä niin väitä. Olen vain miettinyt, että varustautuiko Ukraina millään tavoin Krimin valtauksen jälkeen?
Alkoi tehdä maajoukoistaan nato-yhteensopivia ja modernisoi koko paskan. Itseasiassa koko maalla ei käytännössä ollut ennen 2014 oikeaa armeijaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Girkin ja Toveri molemmat povaavat tunkioarmeijan puolustuksen murtumista etelässä:




Lisää sekasortoa tunkioarmeijan riveihin todennäköisesti tulossa, popparit esiin, tuo Teplinsky on nimittäin saamassa potkut ja todennäköisesti myös vankilatuomion:



Putin and Shoigu continue their purge of unreliable military commanders. After dismissing generals Popov and Seliverstov, arresting Surovikin (his whereabouts are still unknown), and dismissing general Mizintsev, it is the turn of the commander of Russian Airborne Troops, once a favorite, Colonel General Mikhail Teplinsky. He will reportedly be dismissed in the coming days for refusing to send Airborne Troops to suppress Prigozhin's coup. Teplinsky, as commander of rapid reaction troops, was tasked to create a barrier to the convoys of Wagner PMC moving towards Moscow, and he did not fulfill the order, not wanting to create a bloodshed. I predict that the resignations of generals are only the first stage of the purges. In the first hours after Prigozhin's rebellion, Russia detained at least 13 high-ranking Russian military officers for questioning, and another 15 were dismissed or suspended. A little later, Putin will probably put them all in jail, just as Stalin did with his generals.


The Russian VDV troops threaten Shoigu and Gerasimov
"Servicemen of the 7th Airborne Division recorded an audio message to the Ministry of Defense. In particular, they spoke in defense of their commander of the Airborne Forces, Colonel-General Mikhail Teplinsky. The catalyst for this appeal was the removal of the commander of the 106th Airborne Division of the Airborne Forces, General Seliverstov . In addition, in early July, General Kornev was removed from command of the 7th Airborne Assault Division. “We, the paratroopers, warn that we will not tolerate such actions in relation to General Teplinsky. And in the event of the slightest threat to his life and freedom, we will stand as a wall to protect the honor and dignity of our commander. We are very determined. Up to the point that we will withdraw from our positions and go to the rescue of our Bata. You, those who sit in the offices! The landing party does not abandon its own! Do not make fatal mistakes"
 
Viimeksi muokattu:

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Girkin ja Toveri molemmat povaavat tunkioarmeijan puolustuksen murtumista etelässä:





Lisää sekasortoa tunkioarmeijan riveissä:



Eipä se luultavasti muuta vaadi, kuin yhden repeämän linjaan ja siitä lähtee. Ero on nyt siinä armeijoiden välillä (oletettavasti), että Venäjä ei voi siirtää joukkoja mihinkään kohtaan heikentämättä muita kohtia pitkän rintaman vuoksi. UA ei tarvitse vyöryttää koko rintaman pituudelta ja joukkoja voidaan pitää reservissä. Tämän on pakko näkyä pitkässä juoksussa Toverin arvelemalla tavalla.

Mitä jos yksi kohta repeää? Tuodaanko sinne joukkoja muualta vai annetaanko mennä läpi kiilaksi? En haluaisi olla örkkikomentaja pohtimassa taktiikkoja.
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Jos myös voi spekuloida lisää, niin rintaman romahtamisen aikaan myös silta tulee romahtamaan. Mikäli kiila saadaan lyötyä kohti merta, jolla rintama voitaisiin katkaista, pakenemissuunta on ainoastaan Krimin kautta. Jos silta on poikki tällöin, voisi kuvitella antautumisen olevan todella houkutteleva vaihtoehto. En sulkisi myöskään pois jotain kapinaa tässä vaiheessa.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tuossa lukemisen arvoinen twiitti-ketju. Sekasorto ja tottelemattomuus leviävät venäläisjoukkojen keskuudessa ja tämä lupaa hyvää Ukrainalle.
Yksi Venäjän armeijan suurimmista akilleen kantapäistä on edelleen sen johtaminen. Kun johtamismalli on sellainen, että kaikkia ohjia pitää käsissään se joku korruption avulla sinne johtoon itsensä kammennut upseeri, ja ajattelu on muilta kielletty, niin tuollainen armeija on hyvin riippuvainen siitä että yhteydet toimii ja komentoketjuun ei tule yhtään katkosta. Jos Ukraina saa noita yhteyksiä poikki, onnistuu eristämään joukkoja toisistaan ja pakottaa ne toimimaan itsenäisesti, niin sekasorto saattaa lähteä aika nopeasti leviämään.

Kun se sotaan valmisteltu ammattiarmeija on vielä isolta osin tuhottu, iso osa tunkiojoukoista on nyt pikaisesti koulutettuja mobikkeja, ja kokeneista upseereistakin merkittävä osa puskee joko auringonkukkaa Ukrainassa tai on puhdistettu vainoharhaisen diktaattorin toimesta, niin todennäköisesti kyky itsenäiseen toimintaan on vieläkin heikompi kuin aiemmin. Nyt jos vaan Ukraina pääsee jossakin noista puolustusasemista läpi sillä tavalla, että se pakottaa tunkiojoukot pois poteroistaan ja liikkeelle, niin se rintama voi revetä äkkiä ihan kunnollakin.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Siinä kaikille palstan hätähousuille lukemista:




Ukraine has changed its counteroffensive tactics, - NYT. The publication claims that in the first two weeks of the counteroffensive, the Armed Forces of Ukraine lost up to 20% of the military equipment deployed to the front. Already in the following weeks, this indicator decreased to 10% thanks to a new tactic - to wear out Russian artillery and strike Russian bases with long-range missiles, instead of the former constant assaults. But this tactic caused the offensive to slow down. Even if you look at the latest military aid being negotiated, it's just the artillery shells and long-range missiles that are needed to support the new tactics. This is important to know in order to understand the situation at the front.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Tilanne idässä on Ukrainan armeijan mukaan eskaloitunut

”Ukraine’s Deputy Defence Minister Hanna Maliar has said that the situation on the eastern front has escalated.

Source: Maliar on Telegram

Quote from Maliar: "For two days in a row, the enemy has been actively advancing on the Kupiansk front in Kharkiv Oblast. We are on the defensive. There are fierce battles going on, and the positions of the parties are changing dynamically several times a day.

We are gradually moving forward on the Bakhmut front. There is a daily advance on the southern flank around Bakhmut.

On the northern flank there, we are trying to hold our positions, but the enemy is attacking.

In Bakhmut itself, we are attacking the enemy, the enemy is attacking us."


Details: Maliar has added that on the Avdiivka and Marinka fronts, the Russians continue to carry out offensive operations, but the frontline is not moving.

Lähde
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös