Myönsikö USAn edustaja tuossa peitetysti Venäjän oikeuden Krimiin? Ei ole tullut nimittäin aseita, joilla Krimille ulottuisi. Ei ole kyllä riittävää ohjuspuolustustakaan niin kauan kuin useita ohjuksia pääsee läpi.
Eiköhän tällä vaan varota sitä, että Ukraina ei alkaisi iskemään 130km tai pitemmälle kantavilla Himarseilla liian usein ja liian syvälle Venäjän
de jure alueelle. Ja Krim on kuitenkin se alue jonka Ukraina tulee viimeisenä takaisin saamaan sotilaallisin keinoin.
Mutta jos UA saa valloitettua eteläisen / itäisen Hersonin oblastin, niin sieltä pystyy jo mukavasti moukaroimaan Krimille ihan jo tykistölläkin, saatika sitten Himarseilla. Esim. Dzhankoi on tärkeä liikenteen solmukohta ja sieltä on noin 70-80 km Perekopin kannakselle, joka erottaa Krimin manner-Ukrainasta.
Nyt Venäjä kuluttaa joukkojaan itä-Ukrainassa hajanaisten tietojen mukaan jopa täysin järjettömissä hyökkäyksissä. Luonnollisesti myös UA kärsii kovia tappioita, mutta asemat ovat pitäneet. Ja koska sodankäynnin totuuksien mukaan hyökkääjällä pitää olla vähintään kolminkertainen miesylivoima murtaakseen puolustuslinjat, niin siellä ryysyä kaatuu tällä hetkellä kun heinää.
Ukrainan ilmapuolustus on jo nyt varsin
voimakas ja toimiva kokonaisuus (linkki HS). Ja lisää voimaa on tulossa mm. Ruotsista, sekä Saksasta Iris-T. Ja vaikka Israelissa päätettiin että aseita ei anneta, ovat ilmeisesti toimittamassa erittäin kehittynyttä hälytysjärjestelmää. USA ja Norja ovat toimittanut NASAMS-järjestelmän.
Minun mielestä on myös aivan turha kitistä siitä, että jos USA ei annakaan ihan kaikkea Ukrainan pyytämään aseapua heille, kun ovat kuitenkin ylivoimaisesti eniten (yli 15 miljardin dollarin edestä!) aseita ja apua Ukrainaan syytänyt valtio. Unkari esti eilen EU:ta antamasta Ukrainalle 18 miljardin arvoisen korottoman lainan omien EU:hun kohdistamien vaatimustensa vuoksi - vaikka eivät olleet itse lainaa vastaan, vaan sitoivat sen omaan tukipakettiinsa EU:lta. Kiristystä siis.
Ukrainaan on jo nyt annettu niin paljon aseapua, että esim. USA:ssa on huolestuttu omien varastojen riittävyydestä. Asevalmistajat USA:ssa ja Euroopassa toimivat täydellä teholla, mutta tuotanto on monin paikoin hitaampaa kuin kulutus sota-alueella. Avun pitää siis olla tarkasti ja oikeaan tarpeeseen kohdistettua.