”Hän ei ole sotilas”
Jos Putin uskoo, että aika on hänen puolellaan, hän on Baevin mukaan todennäköisesti väärässä.
– Kun hän aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan, kaiken piti olla ohi muutamassa päivässä tai viikossa. Nyt aikaperspektiivi on aivan erilainen ja muuttuu epäilemättä myös jatkossa, Baev sanoo.
– Luulen, että hän yrittää nyt epätoivoisesti pelata itselleen aikaa, mutta mobilisaatiosta tai mistä tahansa muusta riippumatta en todellakaan luottaisi siihen, että aika olisi hänen puolellaan. Pikemminkin päinvastoin: Ukraina jatkaa vahvistumistaan, venäläinen yhteiskunta kääntyy yhä enemmän sotaa vastaan ja maan poliittinen eliitti kokee tilanteen entistä turhauttavammaksi. Ajan pelaaminen ei siis vaikuta strategiselta suunnitelmalta, vaan pikemminkin epätoivoisten liikkeiden sarjalta, hän toteaa.
Putinin julistama ”osittainen” liikekannallepano ei ole Baevin mielestä ainakaan vahvistanut venäläisten luottamusta presidenttiään kohtaan.
– Se paljasti hänen riittämättömän ymmärryksensä sotilaallisista asioista. Jos hän olisi tehnyt kotiläksynsä paremmin, hän olisi tiennyt, että koko neuvostoajan kolossaalinen mobilisointi-infrastruktuuri purettiin vuosina 2008–2011 toteutettujen uudistusten yhteydessä eikä sitä olesittemmin rakennettu uudelleen. Nyt hän erehtyi triviaalissa perusasiassa. Hän ei ole sotilas, eikä kenelläkään hänen lähipiirissään ole minkäänlaista sotilaallista taustaa ja osaamista.
Kysymys on siitä, keitä hän kuuntelee ja mitä he raportoivat. Me emme oikeastaan tiedä. Kenraalit eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa tilanteesta taistelukentällä tai muista epämiellyttävistä tosiasioista, sillä se ei edistä heidän uraansa. Kenraalit mieluummin teeskentelevät, että kaikki on oikein hyvin, kuin paljastavat tehtyjä virheitä, Baev sanoo.
– Joissakin tapauksissa hän näyttää sentään noudattaneen kenraaliensa neuvoja. Niin tapahtui esimerkiksi silloin, kun hyökkäys kohti Kiovaa lopetettiin tilanteen käytyä toivottomaksi. Hersonin osalta hän ei ole kenraaleja kuunnellut, ja se on mielestäni suuri strateginen virhe, Baev toteaa.
– Vetäytyminen voi hyvinkin muuttua pakenemiseksi – niin kaoottiseksi, että sitä ei voi mitenkään esittää harkittuna ja järjestäytyneenä liikkeenä. Siellä saattaa muhia melko suuri sotilaallinen katastrofi.