Tässä on pitkä, mutta lukemisen arvoinen twiittiketju Venäjän oppositioon ja Navalnyin esikuntaan kuuluvalta Leonid Volkovilta. Tiivistetysti, nyt kun Venäjän tykistöylivoima on HIMARSien sekä kohta myös muiden lännen toimittamien raketinheitinjärjestelmien (kuten M270) myötä romahtamassa, Putinin seuraava liike on pyrkiä bluffaamaan ja hajottamaan länttä alkamalla puhumaan tulitauosta, mutta omilla ehdoillaan.
Tarkoitus tässä on selkeä: saada osa lännen poliitikoista ja kansalaisista johdatettua harhaan ja huokaamaan helpotuksesta, kun energian ja polttoaineiden sekä monien muiden hyödykkeiden hinnannousu saataisiinkiin mahdollisesti katkaistua tulitauon myötä, ja tätä myöten lännessä saataisiin aikaiseksi maiden välistä ja maiden sisäistä hankausta siitä, että pitäisikö tätä Putinin hallinnon ehdottamaa tulitaukoa alkaa tukemaan.
Volkovin mukaan tämä on mahdollisesti jopa Putinin viimeisiä oljenkorsia: Venäjä ei pärjää taistelussa riittävän hyvin ja länsi on pysynyt edelleen hyvin yhtenäisenä ja tukenut Ukrainaa monin tavoin ja kiihtyvällä tahdilla myös raskain asein.
Tässä voi olla totuus taustalla, ja meitä länsimaalaisia sekä meidän päättäjiämme kohtaa pian uusi ja hyvin tärkeä koetinkivi: Venäjän erittäin houkuttelevan kuuloiseen (mutta yhteen viimeisistä) syöttiin ei tietenkään pidä tarttua. Tässä, kun vielä pysymme kovana ja noudatamme yhteistä linjausta Putinin tappion pakollisuudesta, saatetaan olla jo lähellä voittoa.
***
Saksastahan täällä on oltu ilmeisen huolissaan, mutta en näe siihen mitään syytä:
Erityisesti maan talous-, puolustus- ja ulkoministerien (sekä -ministeriöiden) linja Ukrainan tukemisessa on erittäin selkeä, ja mahdollisesti (?) juuri se on johtanut entistäkin laajempaan yhtenäisyyteen myös kansalaisten keskuudessa: erittäin harhaanjohtavasta kysymyksenasettelusta huolimatta (ikään kuin Ukrainan tukemisen lopettaminen johtaisi suoraan halvempaan energiaan) 70% saksalaisista haluaa tukea Ukrainaa energiakriisin uhkasta sekä nousevista hinnoista huolimatta. 22% vastustaa Ukrainan tukemista. Tämä vastustava porukka, niinkuin twiitistä näkyy, on pääosin äärivasemmistolaisen Linken ja erityisesti äärioikeistolaisen AfD:n kannattajakuntaa. Näillä ääripuolueilla on merkittävää kannatusta oikeastaan vain muutamissa itäisissä osavaltioissa, ja federalistisessa järjestelmässä tämmöinen alueellisuus johtaa jopa prosenttimääriä pienempään liittovaltiotason vaikutusvaltaan.
Myös Scholz (!) on terävöittänyt linjaansa ja viikonloppuna hän mm. peräänkuulutti EU:n tarvetta ottaa voimakkaampi geopoliittinen rooli joka edellyttää sitä, että Venäjän hyökkäyksen myötä tiivistyneen unionin pitäisi pystyä ratkaisemaan myös muut, suoraan kriisiin littymättömät, erimielisyytensä.
Der Ukraine-Krieg hat Vieles verändert. Der Wunsch nach Sicherheit hat die EU-Mitgliedstaaten näher zusammengebracht. Bundeskanzler Scholz fordert, auch letzte Unstimmigkeiten zu beseitigen. Die EU müsse zu einem geopolitischen Akteur werden.
www.br.de
***
On helppo yhtyä siihen näkemykseen, että tässä vaaditaan nyt jopa entistä voimakkaampaa yhtenäisyyttä, joka voi kenties johtaa positiivisiin tuloksiin jo suhteellisen nopeastikin. Mielestäni jokainen poliittinen puolue lännessä olisi nyt velvollinen kantamaan kortensa kekoon tämän yhtenäisyyden puolesta - ja itse asiassa jokainen somea käyttävä yksilökin voi tehdä asialle jotakin: on hyvä miettiä, minkälaista kontenttia jakaa ja minkälaista narratiivia julkisesti toistaa. On hyvä kysyä itseltään, että "ketä viestini palvelee, jos se saa kannatusta ja leviää laajalle?".