Lisää aseapua Ukrainaan vaan ja lopetetaan venäläisen kaasun ja öljyn ostaminen, niin Mordorista loppuu rahat.
Pakotteet tuntuvat jo nyt vahvemmin kuin ehkä osattiin edes lännessä toivoa. Venäjän ensi vuoden talouden ennustettiin olevan jopa hieman ylijäämäinen, mutta Ukrainan sota ja sitä seuranneet pakotteet ovat jo nyt muuttaneet ennusteita merkittävästi. Ensi vuonna Venäjän talouden epäillään olevan alijäämäinen ainakin 20 miljardilla dollarilla. Tätä alijäämää jouduttaisiin rahoittamaan lisävelalla. Ulkomaisten sijoittajien vetäytyessä Venäjältä maan keskuspankki joutuisi todennäköisesti rahoittamaan valtiontalouden paisuvaa alijäämää, mikä lisäisi riskiä inflaation kiihtymiselle ja heikentäisi kotimaisen kysynnän ja talouskasvun näkymiä entisestään. Kun tämän lisäksi Venäjän keinot suojella ruplaa loppuvat, ajautuu maa taloudelliseen sekasortoon. Eikä tässäkään vielä kaikki, Venäjän teollisuus tulee lisäksi kärsimään merkittävästi komponenttipulasta tulee se tarkoittamaan tuotantolaitosten sulkemisia ja massairtisanomisia. Tämä luonnollisesti tulee entisestään rasittamaan Venäjän taloutta. Venäjällä on siis vain äärettömän huonoja ja vielä äärettömämmän huonoja vaihtoehtoja.
Komponentti- ja varaosapula tulee vaikuttamaan erittäin monimuotoisesti Venäjän talouteen. Jopa kaasu- ja öljykentillä käytetään lähes yksinomaan länsimaista teknologiaa. Tämän lisäksi jo vuonna 2020 81% Venäjän yrityksistä oli täysin riippuvaisia tuonnista lännestä. Venäjä on toki pyrkinyt pyristelemään irti riippuvuudestaan tuontituotteista ja käyttänyt siihen valtavasti rahaa, vuosina 2015-2020 yhteensä 27 miljardia dollaria. Tulokset ovat olleet heikon ja surkuhupaisan välimaastossa. Venäjän riippuvuus tuonnista on vain kasvanut. Samaan aikaan - jos siis ennen nykyisiä laajamittaisia pakotteita - Venäjän talous on kasvanut selvästi keskivertoa hitaammin vuodesta 2014 lähtien. Venäläiset ovat myös köyhempiä kuin ennen Krimin miehitystä: vuoden 2020 loppuun mennessä reaalitulot olivat pienentyneet Venäjällä 9,3 prosenttia vuodesta 2013. Ja nyt voimassa olevien ja huomattavasti laajempien ja vaikutuksiltaan merkittävästi voimakkaampien pakotteiden ansiosta voidaan vain arvioida kokonaisvakutusten tehoa. Joka tapauksessa ne tulevat olemaan massiiviset.
Pakotteiden ansiosta myös armeijan kalustoa - etenkin strategisesti tärkeitä - ei pystytä huoltamaan, rakentamaan eikä kehittämään. Venäjä tulee jäämään yhä nopeammin ja yhä kauemmas jälkeen asevoimien välisessä kilpailussa ja mitä kauemmin Venäjä haaskaa materiaaliaan Ukrainassa, sitä leveämmäksi kuilu kasvaa. Venäjästä ei tule ole Suomelle mitään uhkaa seuraaviin vuosikymmeniin, mutta sitä paremmalla syyllä nyt on hyvä hetki liittyä NATOon, kun Venäjällä ei ole mitään konkreettisia keinoja vaikuttaa Suomen päätöksentekoon.
Tulevaisuudessa kun riippuvuus uusiutumattomista energialähteistä tulee merkittävästi vähenemään on Venäjä entistä enemmän pulassa taloutensa kanssa. Siellä ei ole investoitu vientituloja lähimainkaan riittävästi tuottaviin kohteisiin kuten tuotantolaitosten modernisointiin, jatkojalostamiseen, teknologiateollisuuteen, tutkimukseen tai mihinkään muuhun valtiontalouden kannalta järkevään kohteeseen. Rahat ovat valuneet oligarkkien veroparatiisiyhtiöihin, Putinin 100 000 miehen vahvuisen kansalliskaartin palkkoihin, armeijan modernisointiin (jonka senkin teho nähdään nyt Ukrainassa) ja muihin tuottamattomiin kohteisiin.
Venäjällä kansa pelkää sekasortoa yli kaiken. Siksi se sietää huonoa johtamista, totalitarismia ja kleptokratiaa.
Kansa ei vain ymmärrä, että se tulee johtamaan sekosortoon. Ilman pienintäkään epäilystä.