Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Veikkausliiga 2013

  • 82 874
  • 422

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
No kun nimenomaan asioille ei tehdä mitään, vaan Suomessa kuvitellaan, että täällä on olemassa tietotaito futikseen. Oppia on PAKKO hakea, koska tietotaito on muualla futiksessa. Keihäänheitossa voi saksalainen tulla Suomeen oppimaan mutta futiksesta puhuttaessa olis hyvä ottaa pää pois perseestä ja lopettaa ne haihattelut siitä, että emme tarvitse oppia ulkomailta. Pah!

No tämäkin on tietysti typeryyttä - lajissa kuin lajissa. Sokea apinointi eri oloista ei yhäkään toimi, mutta soveltaminen on keksitty.
Ulospäin vaan tosiaan näyttää ja kuuluu, että eniten energiaa uhrataan siihen, kuinka selitetään mitä/miten "kaikissa muissa futismaissa" on ja täällä ei. Ja asiaintila on jokin hirveä toisten tekemä ja itsestä riippumaton Vääryys, joka Suomen pitäisi poistaa - mieluiten presidentin päiväkäskyllä tjsp:). Tämä kärjistys ei tiettykään koske kaikkia futisihmisiä, vähiten Eaglen tapaisia ilmeisen tervepäisiä junnukoutseja.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tässä keskustelussa ei pidä heittäytyä tyhmäksi ja ottaa aina esiin tuota korttia, että 9-vuotias ja 16-vuotias on eri asia. Se on ihan päivänselvää, eikä sitä pitäisi jatkuvasti erikseen selitellä.

Pelaajat oppivat nyt yhden tavan avata peliä, yhdenlaista vastustajaa vastaan, tai tietyntyyppistä puolustuspeliä vastaan. Tämä voi olla joukkueen ykkösvaihtoehto, eli näin se haluaa optimitilanteessa avata peliä.

Kehityskohde tulee nyt siinä, jos vastustajan peli muuttuu ja B ei voikaan syöttää enää C:lle tai D:lle. Näin ollen jo OPITTUIHIN raameihin tulee yksi uusi ulottuvuus. Ajan saatossa näitä "soveltamisia" tulee jo paljon ja pelaaja monipuolistuu, sekä ymmärtää missä tilanteessa tehdään millainen ratkaisu.

Näin syntyy automaatiota, koska jokainen pelaaja pelaa samalla tavalla ja tietää mitä tapahtuu ns. poikkeustilanteissa, eli niissä joissa ykkösvaihtoehto ei ole mahdollinen.

Pointti tulee nyt siinä, että jos tuota A-B-C/D-mallia ei olisi ja sanottaisiin vain, että avatkaa peliä niin miten pelaaja oppii hahmottamaan kenttää ja vastustajaa? Entä miten pelaaja huomaa, jos ja kun vastustaja vaihtaa taktiikkaansa tai ryhmitystään? Eli miten opitaan se "oikea" ratkaisu? Ei mitenkään.

Sen sijaan yhden opitun mallin mukaisesti vähintään kaikki noista neljästä pelaajasta osaavat jo lukea kenttää, ja huomaavat nopeasti muutoksen vastustajan pelitavassa. Sen jälkeen on valmentajan tehtävä kertoa mitä pitää tehdä, jos pelaajat ovat neuvottomia.



Tämä on huuhaata. Kysyn edelleen ja aina vaan, mistä se pelaaja tietää mikä on oikea ratkaisu? Ja miten tällä mallilla luot toistuvuutta ja automaatiota, ja saat aikuisiässä pelaajat liikkumaan synkronoidusti joka tilanteessa?

Eihän tuo "luova" pelaaminen valmista näitä nuoria mihinkään, koska todellisuudessa he eivät tiedä mikä on oikea ratkaisu. Miksikö? No siksi, ettei heille ole opetettu pelin lainalaisuuksia jotain vasten, esimerkiksi suomalaista pelitapaa vasten.

Niin no jos oletat että tuo "luova" tarkoittaa että heitetään pallo kentälle ja annetaan poikien potkia sitä minne tahtovat, niin olisihan se huuhaata.

Kuitenkin todelisuudessa puhun tilanteesta missä nuorille opetetaan ensin havaitsemaan pallon kanssa tyhjä tila, sitten liikkumaan sinnepäin. Sen jälkeen katsomaan olisiko kaveri jo valmiiksi tyhjässä tilassa johon voisi syöttää, sitten katsomaan että olisiko kaveri liikkumassa tyhjään tilaan.

Eli se miten opetetaan lähtee siitä että ensin hallitaan pallo. Sen jälkeen hahmotetaan tilaa, jonka jälkeen opitaan ratkaisemaan esim. 2vs1 tilanne. Milloin kuljetan, milloin syötän. Tämän jälkeen mihin syötän, miten syötän ja mitä teen sen syöttöni jälkeen, liikun, minne liikun. Nämä kaikki on opetettavissa pienpeleillä, opastuksella ja lapsia sopivilla ärsykkeillä(esim. maalit/portit sopiviin paikkoihin) luomalla.

Tätä kautta opetetaan Pertti oppimaan lukemaan peliä, hahmottamaan tilaa ja liikkumaan sekä liikuttamaan palloa niinkuin on parasta aina tehdä. Sen sijaan jos sinun mukaasi opetetaan Pertti niin että se aina syöttää Arille, joka syöttää aina Mikalle, niin pelaajan pelikäsitys ei kehity. Nyt kun otit esimerkiksi La Masian, niin Barcelonassa ja Kataloanissakin isossa roolissa aiemmin ollut Horst Wein on erinomainen esimerkki siitä miten opetetaan pelaajaa ymmärtämään peliä, havainnoimaan asioita ja tekemään ratkaisuja. Katsoppa sitä Barcelonan peliä, niin huomaat että ne pojat osaa kokoajan miettiä mihin liikkua, miksi ja miten, ilman palloa ja pallon kanssa. Tottakai valmentaja on antanut valmiita malleja, mutta ennenkaikkea nuoresta pitäen on opittu hallitsemaan pallo sekä havainnoimaan tilanteita.

Tämän vuoden Bayern-Dortmund finaalikin erinomainen esimerkki siitä, että siellä pelaajat osasivat kokoajan analysoida mihin ja miten liikuttaa palloa. Jossain olikin osuvasti saksalaista toimittajaa haastateltu, joka sanoi että heidän fysiikkaansa ja taktiikkansa on ollut vuosikymmeniä hyvällä tasolla, mutta nyt uusi kehitys on painottanut tekniikkaa, reagointia ja tilanteiden hahmottamista. Näitä oppii vain ja ainoastaan toistojen kautta, niin että luodaan tilanteita joissa joudut miettimään mitä tehdä, eikä että valmentaja sanoo että "syötät aina vasemmalle pakille, joka avaa aina vasempaan laitaan, joka vetää ristipallon". Vaan niin että "katsot kuka on vapaana tai kuka liikkuu tyhjää tilaa kohden, syötä hänelle" ja tämän jälkeen taas mietitään että "mihin suuntaan annat syötön, voitko liikkua itse tyhjään tilaan" jne.

Lyhyesti oikea ratkaisu siis on se missä on tyhjä tila, missä on vapaata ja miten pääsee parhaiten pelaamaan niin että voidaan tehdä maali. Tämä kaikki on opetettavissa junioreille lähes ilman mitään pelikirjoja. Toki sellainen itsellänikin on jopa 5vs5 fudikseen, mutta siinäkin on vain lähinnä sellaisia asioita jotka antavat raamit miten poikien tulisi liikkua kentällä kun pallo on pisteessä x. Tämä pitää sitten pystyä opettamaan ja ennenkaikkea poikien itse hahmottaa. Eli jos kaveri saa laidassa pallon, niin mihin liikun että olen pelattavissa. Eikä niin että "jos kaveri saa laidassa pallon niin juoksen aina pisteeseen x".
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Näitä oppii vain ja ainoastaan toistojen kautta, niin että luodaan tilanteita joissa joudut miettimään mitä tehdä, eikä että valmentaja sanoo että "syötät aina vasemmalle pakille, joka avaa aina vasempaan laitaan, joka vetää ristipallon". Vaan niin että "katsot kuka on vapaana tai kuka liikkuu tyhjää tilaa kohden, syötä hänelle" ja tämän jälkeen taas mietitään että "mihin suuntaan annat syötön, voitko liikkua itse tyhjään tilaan" jne.

Päinvastoin kun tuo miettiminen pitäisi karsia siitä pelistä, sillä luodaan sitä pelinopeutta ja automaatiota. Kehitys tulee sitä kautta, että pelikirja antaa sinulle vaikka, sanotaan nyt, neljä erilaista vaihtoehtoa vaikkapa pelinavaamiseen. Kun nämä on opittu niin voidaan alkaa soveltamaan, eli pelaajan täytyy kentällä hahmottaa ryhmitys ja tehdä oikea pelitilannevalinta.

Vähän vierastan sitä miten yksittäisistä 2 vs. 1-tilanteista, tai pienpeleistä luodaan kokonaisuus, ilman, että sitä kokonaisuutta harjoitellaan. Mielestäni se menee niin päin, että nuo harjoitteet ovat tavallaan alisteisia pelikirjalle.

Toki nyt voidaan jättää ihan pikkumuksut pois, mutta sanoisin, että viimeistään 10-vuotiaille voisi aloittaa jo taktisten peruasioiden, vähintään siis pelipaikkakohtaisten taitojen opettamista. Vähän kerrallaan mutta päämäärätietoisesti kuitenkin. Ja tämäkin ihannetilanteessa niin, että taustalla on koko ajan joku näkemys suomalaisesta topparista, linkistä tai kärjestä.

Barcaan liittyen sanoisin, että nimenomaan, pointti on juuri siinä miten he osaavat liikkua! Minusta se ei tapahdu nappia painamalla, vaan juuri niin, että pelaajille on vuosikaudet opetettu futista barcalaiseen tapaan. Ja ihan sama koskee tätä uuden aallon saksalaista koulukuntaa, jonka Joachim Löw toi maajoukkueeseen asti. On suorastaan upeaa katsoa miten kollektiivi toimii.

Gert Remmel kirjoitti aika hyvin tuosta pelinopeudesta liittyen Bayerniin ja BVB:hen. Kun kollektiivi synnyttää myös pelinopeutta, niin hän kirjoitti että "joissain" kulttuureissa se tulkittiin niin, että se tekninen suoritus pitää tehdä nopeammin. Juuri tämänkaltaisista asioista ne väärinymmärrykset Suomessa johtuvat.

Eli näkisin enemmänkin niin, että pelaajalle opetetaan, että kun teet näin niin tyhjä tila syntyy tuonne ja pelikaveri seisoo tuossa. Ei niin, että aina pitää ottaa pallo haltuun ja pohtia, että mihinkäs se tila nyt syntyikään.

eagle kirjoitti:
Eli se miten opetetaan lähtee siitä että ensin hallitaan pallo. Sen jälkeen hahmotetaan tilaa, jonka jälkeen opitaan ratkaisemaan esim. 2vs1 tilanne. Milloin kuljetan, milloin syötän. Tämän jälkeen mihin syötän, miten syötän ja mitä teen sen syöttöni jälkeen, liikun, minne liikun. Nämä kaikki on opetettavissa pienpeleillä, opastuksella ja lapsia sopivilla ärsykkeillä(esim. maalit/portit sopiviin paikkoihin) luomalla.

Tätä kautta opetetaan Pertti oppimaan lukemaan peliä, hahmottamaan tilaa ja liikkumaan sekä liikuttamaan palloa niinkuin on parasta aina tehdä. Sen sijaan jos sinun mukaasi opetetaan Pertti niin että se aina syöttää Arille, joka syöttää aina Mikalle, niin pelaajan pelikäsitys ei kehity.

Mielestäni nämä ovat kaksi eri asiaa. Ja jälkimmäisestä olen myös eri mieltä, pelikirjakontekstissa ja pelin ymmärtämiseen liittyen.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Päinvastoin kun tuo miettiminen pitäisi karsia siitä pelistä, sillä luodaan sitä pelinopeutta ja automaatiota. Kehitys tulee sitä kautta, että pelikirja antaa sinulle vaikka, sanotaan nyt, neljä erilaista vaihtoehtoa vaikkapa pelinavaamiseen. Kun nämä on opittu niin voidaan alkaa soveltamaan, eli pelaajan täytyy kentällä hahmottaa ryhmitys ja tehdä oikea pelitilannevalinta.

Ei nyt kannata enempää aiheesta jatkaa. Mutta hyvänä pointtina tähän voisi heittää, että juuri ajattelua ja havainnointia korostetaan tällä hetkellä Ruotsissa uudistetussa valmentajakoulutuksessa. Juuri näitä asioita korostetaan tällä hetkellä käytännössä kaikissa menestyvissä juniorimaissa(ja samat pärjäävät aikuisissakin). Jalkapallo kun on juuri sitä että osataan ajatella, että kun saan pallon niin mihin se pitää pelata seuraavaksi ja koska jokainen vastustaja sekä joukkue pelaa eri tavalla, niin et voi jalkapallossa opetella pelejä kuten jossain jenkkifudiksessa voi teoriassa tehdä.

Ja koko kenttä rakentuu näiden 1vs1, 2vs1, 2vs2 ympärille. Hollannissa maajoukkuetasollakin harjoitellaan vielä lähes ainoastaan näitä tilanteita, aikuisissa saakka. Yli 3vs3 harjoituksia ei juurikaan tehdä, varsinkaan suhteessa siihen mitä sinä nyt ehdotat.

Suosittelen tutustumaan esim. Ruotsin tai Weinin materiaaliin oikeasti, niin huomaat että missä jalkapallossa tällä hetkellä mennään maailmalla. Suoraan niitä ei tarvitse tänne kopioida, mutta ne samat lainalaisuudet ja periaatteet ovat sellaisia että ne pitäisi Suomessakin sisäistää. Mutta se siitä, jatkettakoon täällä Veikkausliigasta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ei nyt kannata enempää aiheesta jatkaa. Mutta hyvänä pointtina tähän voisi heittää, että juuri ajattelua ja havainnointia korostetaan tällä hetkellä Ruotsissa uudistetussa valmentajakoulutuksessa. Juuri näitä asioita korostetaan tällä hetkellä käytännössä kaikissa menestyvissä juniorimaissa(ja samat pärjäävät aikuisissakin). Jalkapallo kun on juuri sitä että osataan ajatella, että kun saan pallon niin mihin se pitää pelata seuraavaksi ja koska jokainen vastustaja sekä joukkue pelaa eri tavalla, niin et voi jalkapallossa opetella pelejä kuten jossain jenkkifudiksessa voi teoriassa tehdä.

Ja koko kenttä rakentuu näiden 1vs1, 2vs1, 2vs2 ympärille. Hollannissa maajoukkuetasollakin harjoitellaan vielä lähes ainoastaan näitä tilanteita, aikuisissa saakka. Yli 3vs3 harjoituksia ei juurikaan tehdä, varsinkaan suhteessa siihen mitä sinä nyt ehdotat.

Niin ja kaikissa menestyvissä maissa on leimallinen tapa pelata futista, silloin on helppoa myös jalostaa valmennusta. Suomessa ei ole edes sitä pelifilosofiaa, siksi on vaikea asioita opettaakaan niin hyvin kuin pitäisi.

Ja futiksessa, kuten muissakin lajeissa se ajatustyö tehdään ennen kuin syöttö saadaan haltuun. Futiksessa voi kuviot opetella aivan kuten jefussakin etukäteen, jopa juoksulinjoja myöten!

Ja mitä tulee noihin match-upeihin ottelun sisällä, niin toki näin mutta en liene ihan kuutamolla jos VEIKKAAN, että näitä harjoitellaan suhteessa pelitapaan, ei irrallisina harjoitteina.

Veikkausliiga olisi mielestäni ihanteellinen paikka ajaa sisään suomalaista pelitapaa läpi kentän.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Viime vuosina kriisienhoitoon erikoistunut Juha Malinen on näköjään FC Lahden uusi päävalmentaja. Hakaan hänet hälytettiin viime kaudella liian myöhään mutta lahtelaiset hän voi kyllä saada pelastettua. Paska juttu että tällä hetkellä putoaminen näyttäisi olevan kohtalona joko JJK:lla tai Lahdella, molemmat kuitenkin ehdottomasti Veikkausliigaan kuuluvia joukkueita.

Jyväskylä on kuitenkin harvoja paikkakuntia joissa veikkausliigafutis on ollut useamman vuoden jonkinlaisessa nosteessa ja väkeä käy suomalaisittain matseissa ihan kiitettävästi.

No, onhan tuossa toki kaudesta vielä suurin osa jäljellä mutta eroa JJK:n ja seuraavana olevan Jaron välillä on jo 8 pistettä.
 

Zvoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Flyers
No, onhan tuossa toki kaudesta vielä suurin osa jäljellä mutta eroa JJK:n ja seuraavana olevan Jaron välillä on jo 8 pistettä.

Saa nähdä aukaisiko MyPasta tullut avausvoitto joitain henkisiä lukkoja. Jospa joukkue alkaisi vaikka pelaamaan potentiaalinsa edellyttämällä tasolla.

Maaottelutauon jälkeiset kolme peliä ovat JJK:n kannalta melko tärkeitä. Vastassa Jaro, MIFK ja Lahti. Noista voittoja on tultava tai putoaminen näyttää liian uhkaavalta.
Mitenköhän JJK:n talous putoamisen kestäisi?
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Saa nähdä aukaisiko MyPasta tullut avausvoitto joitain henkisiä lukkoja. Jospa joukkue alkaisi vaikka pelaamaan potentiaalinsa edellyttämällä tasolla.

Maaottelutauon jälkeiset kolme peliä ovat JJK:n kannalta melko tärkeitä. Vastassa Jaro, MIFK ja Lahti. Noista voittoja on tultava tai putoaminen näyttää liian uhkaavalta.
Mitenköhän JJK:n talous putoamisen kestäisi?

Tämänkauden jälkeen taitaa melkein kaikilta isopalkkaisimmilta pelaajilta loppua sopimukset joten ihan iso kolaus ei suoraan varmaan olisi. Toki Valmentajalla Martosella jatkuu myös ensikaudella sopimus joten tuossa yksi menoerä jos joudutaan uusi valmentaja hankkimaan vielä tilalle.

Mypa peli saattoi aukaista lukon tai sitten oli joukkueen kannalta jopa huono juttu kun Martonen saattoi turhaan saada lisää aikaa. Lahti peli nyt ainakin pitäisi pystyä voittamaan kolmessa seuraavasta ottelusta.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jotenkin käsittämättömiä nuo veikkausliigan ohjelmat, vaikka nyt onkin ennätyshelteet normaalin nähden niin nyt pidetään taukoa, varsinkin vielä kun ensin vedetään hirveeseen tahtiin matseja ja sitten näin hyvään vuodenaikaan sitten pientä breikkiä.. tässä kun olisi vetänyt sopivaan tahtiin otteluja niin taukoa ei edes tarvitsisi mihinkään.

EM/MM kisojen aikaan sitten voi ehkä huilia ja silloinkin mielestäni pitäisi ainakin joitakin pelejä pelata tai en tiedä pelataanko, mutta kuitenkin. Ei vaan oikein aina tajua tätä että miksi sitten syksyllä pelataan kun lumet on jo melkein maassa ja kukaan ei halua pihalle mennä..
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Jotenkin käsittämättömiä nuo veikkausliigan ohjelmat, vaikka nyt onkin ennätyshelteet normaalin nähden niin nyt pidetään taukoa, varsinkin vielä kun ensin vedetään hirveeseen tahtiin matseja ja sitten näin hyvään vuodenaikaan sitten pientä breikkiä.. tässä kun olisi vetänyt sopivaan tahtiin otteluja niin taukoa ei edes tarvitsisi mihinkään.

EM/MM kisojen aikaan sitten voi ehkä huilia ja silloinkin mielestäni pitäisi ainakin joitakin pelejä pelata tai en tiedä pelataanko, mutta kuitenkin. Ei vaan oikein aina tajua tätä että miksi sitten syksyllä pelataan kun lumet on jo melkein maassa ja kukaan ei halua pihalle mennä..
Ainahan maaotteluiden aikaan pidetään taukoa. Ei olisi oikein, että joukkue joutuisi kärsimään saatuaan pelaajia maajoukkueisiin.

Se on kyllä ihan selvä, ettei tämä 2 peliä/viikko -systeemi ole kovin järkevä. Pelaajat ovat väsyneitä, peli on heikkoa, yleisöä ei kiinnosta. Kauden jälkeen pitäisi liigan ja seurojen edustajien istua alas ja miettiä ihan tosissaan tämä sarjasysteemiasia uusiksi. Valitettavasti helppoja ratkaisuja ei ole.
 

Dängleri

Jäsen
Jotenkin käsittämättömiä nuo veikkausliigan ohjelmat, vaikka nyt onkin ennätyshelteet normaalin nähden niin nyt pidetään taukoa, varsinkin vielä kun ensin vedetään hirveeseen tahtiin matseja ja sitten näin hyvään vuodenaikaan sitten pientä breikkiä.. tässä kun olisi vetänyt sopivaan tahtiin otteluja niin taukoa ei edes tarvitsisi mihinkään.

Tuota samaapa itse tuossa muutama sivu takaperin ihmettelin... tosin heinäkuun osalta. Nämä nk. "maajoukkuetauot" ovat ymmärrettävissä.

...en käsitä itse tuota Veikkausliigan sarjaohjelman logiikkaa... pelit aloitetaan huhtikuussa kun kentät ovat osittain lumen peitossa, ja kausi venytetään lokakuun lopulla ensimmäisiin lumisateisiin asti, mutta keskellä kesää heinäkuussa pelataan vain 4 ottelua / joukkue, vaikka normaalitahti on 7 ottelua /kuukausi? Jääkö minulta jotain huomaamatta?Heinäkuussa kesäkelit ovat yleensä parhaimmillaan, ja ihmiset suuremmissa määrin lomilla, joten voisivat hyvinkin olla myös katsomoissa, mikäli pelejä pelattaisiin.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Ei vaan oikein aina tajua tätä että miksi sitten syksyllä pelataan kun lumet on jo melkein maassa ja kukaan ei halua pihalle mennä..

Syksyllä ainakin Helsingissä on varsin hyvä pelata futista. Taitaa olla ihan muutama kuukausi normaalina talvena, kun ei lämmitetyllä tekonurmella voi ulkona pelata. Haluaisin ainakin itse futaajana, että kausi olisi mahdollisimman pitkä. Jos katsojia ei kiinnosta, sitten ei kiinnosta, mutta ei nyt kannata siksi lyhentää sarjaa, ettei ole katsojia sään vuoksi. Tai sitten aloittaa ja lopettaa hallissa.

Viimeksi EM- ja MM-skabojen aikaan pelattiin, samoin heinäkuulta otettiin se aiemmin käytössä ollut tauko pois. Minusta sarjaohjelman suurin idiotismi on tällä hetkellä pelien jaottelu pitkin viikkoa ja viikonloppua. Selkeää systeemiä kaipaisi. Samoin maanantain voisi kieltää pelipäivänä.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Jos katsojia ei kiinnosta, sitten ei kiinnosta, mutta ei nyt kannata siksi lyhentää sarjaa, ettei ole katsojia sään vuoksi.

Viimeksi EM- ja MM-skabojen aikaan pelattiin, samoin heinäkuulta otettiin se aiemmin käytössä ollut tauko pois. Minusta sarjaohjelman suurin idiotismi on tällä hetkellä pelien jaottelu pitkin viikkoa ja viikonloppua. Selkeää systeemiä kaipaisi. Samoin maanantain voisi kieltää pelipäivänä.

Vahva sama. On se nyt aika koomista, että edes kaikki pelaajat itse eivät muista/hahmota, missä rytmissä pelipäivät menevät - yleisöstä ja ns. satunnaisseuraajista puhumattakaan:). Edes joku säännöllisyys olisi hyvä saada aikaiseksi.

Ja on oikeasti aika typerää kuunnella jatkuvaa vinkumista pelitahdista, vaikka se varmasti etenkin ns. puoliammattilaisia rasittaakin. Mikä se sellainen sarja on, jossa ei edes 33 kierrosta saada läpi ilman hirveää kitinää?
 

Erik Loka

Jäsen
Ja on oikeasti aika typerää kuunnella jatkuvaa vinkumista pelitahdista, vaikka se varmasti etenkin ns. puoliammattilaisia rasittaakin. Mikä se sellainen sarja on, jossa ei edes 33 kierrosta saada läpi ilman hirveää kitinää?

Se on semmoinen sarja jolle ilmasto asettaa rajoituksia. 33 matsia + mahd. cupin pelit, europelit ja maaottelut on kuuteen kuukauteen oikeasti todella paljon.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Se on semmoinen sarja jolle ilmasto asettaa rajoituksia. 33 matsia + mahd. cupin pelit, europelit ja maaottelut on kuuteen kuukauteen oikeasti todella paljon.

Kootut rajoitukset ovat tiedossa. Sitten kannattaisi ehkä ryhtyä miettimään, mitkä pelit ja asiat ovat oikeasti tärkeitä - ja onko Suomessa ylipäätään resursseja tuon kokoisen Veikkausliigan pyörittämiseen. Sami Hyypiän taannoinen kommentti siitä, kuinka Suomen pitkän talvikauden aikana pitäisi harjoitella niin, ettei pelikauden aikana tarvitse kitistä "pelien haittaavan harjoittelua" ts. pohjat ja pelikuviot olisivat suht valmiina, on myös mainitsemisen arvoinen.

Ei homma helppo ole, tiettykään. Mutta taas tullaan siihen, ettei Veikkausliigassa ja välillä koko Suomi-futiksessa tunnuta tietävän, mitä lopulta halutaan ja missä raameissa toimitaan.

Ja ennen kuin joku ff-liimatukka tms. ryntää paikalle kiljumaan kendojanareista tai muuta tasokasta: mulla ei ole yhtään mitään Veikkausliigaa, Suomi-futista saati futista ylipäätään vastaan. Päinvastoin: seuraisin sitä mieluusti enemmän myös paikan päällä, jos hommaa ei olisi mm. sen sarjaohjelman poukkoilevuudella tehty niin saatanan vaikeaksi:).
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vahva sama. On se nyt aika koomista, että edes kaikki pelaajat itse eivät muista/hahmota, missä rytmissä pelipäivät menevät - yleisöstä ja ns. satunnaisseuraajista puhumattakaan:). Edes joku säännöllisyys olisi hyvä saada aikaiseksi.

En tiedä sitten miten esimerkiksi pesäpallossa ja muissa kesälajeissa menee pelipäivät, mutta jos veikkausliigassa olisi pelipäivät vaikka tiistai ja lauantai- Sunnuntai + Perjantai niin kummasti helpottaisi. Se mistä pitäisi päästä pois on maanantai joka on kyllä kaikista huonoin päivä pelata futista katsojan näkökulmasta. Säänöllisyyttä kehiin. lätkässä on helppoa kun tietää aina pelipäivät jolloin joukkueella voi olla peli ja osaa kalenterista sitten katsoa sopiva aika. Futiksessa saa etsimällä etsiä milloin se seuraava matsi on. Varsinkin vielä usealla seuralla joukkueen katukuva ja näkyvyys on niin heikkoa, että ainut tieto ottelussa voi olla joukkueen kotisivulla. Siinä sitten ihmetelläänkin miksei matseissa käy säänöllisesti paljon porukkaa..

Jo ihan pelkästään sen takia säänölliset ajat olisi hyvä niin pystyy töistä helpommin ihmiset ottamaan illan vapaasti ja suunittelemaan työajat niin että matseihin pääsee.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Jos Veikkausliigassa olisi pelipäivät vaikka tiistai ja lauantai- sunnuntai + perjantai niin kummasti helpottaisi. Säännöllisyyttä kehiin. Lätkässä on helppoa kun tietää aina päivät, jolloin joukkueella voi olla peli ja osaa kalenterista sitten katsoa sopivaa aikaa. Futiksessa saa etsimällä etsiä milloin se seuraava matsi on. Varsinkin vielä usealla seuralla joukkueen katukuva ja näkyvyys on niin heikkoa, että ainut tieto ottelussa voi olla joukkueen kotisivulla.

Nimenomaan. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun on käynyt mielessä, että olispa kiva mennä joukkueen xx kotipeliin. Kas, seuraava onkin heti kolmen ja puolen viikon päästä maanantaina johonkin epämääräiseen ja -loogiseen kellonaikaan, tai jotain muuta yhtä älytöntä.
Btw, vielä aiheesta HJK ja Boström: näyttää siltä, etteivät omat mutut, havainnot ja tiedotkaan olleet ihan hakoteillä (UL: Boströmin potkut harkinnassa). Urheilun Seiskan uutisarvo ja totuuspohja nyt on mikä on, mutta tässä tapauksessa tiedot joukkueen/seuran tilanteesta ovat ikään kuin tarjottimella.
Ja koska eletään kesäkautta, jopa em. läpyskässä hommia tekee nyt muutama oikea ja urallaan eteenpäin pyrkivä toimittaja, joille esim. faktojen tarkistaminen ja taustatöiden teko eivät edusta journalismissa "kiellettäviä" asioita.
 
Viimeksi muokattu:

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Futiksessa saa etsimällä etsiä milloin se seuraava matsi on. Varsinkin vielä usealla seuralla joukkueen katukuva ja näkyvyys on niin heikkoa, että ainut tieto ottelussa voi olla joukkueen kotisivulla.

Lätkässä ne pelipäivät ovat nykyään ihan samalla tavalla hajautuneita. Siellä ei pelata maanantaisin, futista taas ei tiistaisin. Kaikkina muina päivinä on otteluita molemmissa lajeissa. Joten tuo ylläoleva on lähinnä seurausta siitä, että pelit eivät kiinnosta niin paljoa, että jaksaisi sinne kotisivuille surffata. Ei nyt niin vaikeaa voi olla. Siinä alastomien naisten kuvien latautuessa vaikka.

Säännölliset pelipäivät antaisivat myös enemmän tilaa siirroille. Ei tarvitse jokaista päivää lyödä lukkoon heti alkuun, kun europelejä ja cup-matseja ei vielä tiedetä. Saksasta mallia, kuukausi-puolitoista ennen pelipäivää sijoitellaan matsit valmiiseen ohjelmaan, jossa kierros kolmena viikonlopun päivänä.

EDIT: ja ne alkamisajat ovat kyllä ihan samat muutamaa poikkeusta (helatorstai jne.) lukuunottamatta. Eivätkä ne kellonajat mitään lepakkovuoroja ole...
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lätkässä ne pelipäivät ovat nykyään ihan samalla tavalla hajautuneita. Siellä ei pelata maanantaisin, futista taas ei tiistaisin. Kaikkina muina päivinä on otteluita molemmissa lajeissa. Joten tuo ylläoleva on lähinnä seurausta siitä, että pelit eivät kiinnosta niin paljoa, että jaksaisi sinne kotisivuille surffata. Ei nyt niin vaikeaa voi olla. Siinä alastomien naisten kuvien latautuessa vaikka.

Lätkässä ennen ainakin oli tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin, näköjään nyt alettu myös keskiviikkoja ja sunnuntaita ottaa ohjelmistoon. Lätkässä kuitekin on suhteelisen nipussa ne ottelut eli ei ole sikin sokin vaan kunnon kierokset pelataan niin että melkein joka kieroksella kaikki pelaa eikä niin että joku pelaa sunnuntaina ja toinen sitten maanantaina. Totta, lätkä kiinostaa enemmän ja tottakai kausikorttilaisena tulee katsottua milloin pelit on, mutta silti selkeämpi systeemi lätkässä ollut, aina osaa "pelipäivinä" katsoa mitkä on kieroksen ottelut. Futiksessa kun matseja on vähemmän luulisi että lukitut pelipäivät olisi vielä helpompi järjestää kun lätkässä, näköjään ei..
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Mitään avaruustiedettähän tämä ei ole. Kaksinkertainen sarja on ainoa oikea ja urheilullinen. Jos halutaan pelata kahdellatoista joukkueella niin fine, neljällätoistakin onnistuu hyvin näin:

-Kausi alkaa viikon 16 tienoilla eli huhtikuun puolivälissä.
-Pelipäiviä on viikossa Veikkausliigalla yksi. Ja se on aina sama. Sanotaan nyt vaikka että se on lauantai. Sunnuntai ja perjantai myös mahdollinen. Tällöin on siis aina täysi kierros, läpi kesän. Ja valtakunnallisella kanavalla näytetään aina yksi peli per kierros, sekä maalikooste/makasiiniohjelma. Myös suomalaisjoukkueiden europelit näytetään jollain kanavalla/netissä.
-Ti, ke, to ovat euro- ja cup-pelipäivät, sekä tarvittaessa varapäivä veikkausliigalle.
-Kausi päättyy lokakuussa, about vko 42.

Näillä suuntaviivoilla nyt ei vielä brasseihin ehditä, mutta Venäjälle sitten jo kevveesti.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Suomi ei ole futismaa, eikä näillä näkymin tule koskaan olemaankaan.
Meillä on lyhyt kesä, joten kausikin on aika lyhyt. Toisaalta Suomessa on kuitenkin paljon nuoria lajin harrastajia mutta mitä he tekevät talvella?
-Katsovat ikkunasta ulos kun lunta sataa ja on kylmä. Tarvitaan lisää sisähalleja ja veikkausliigan kautta on pidennettävä molemmista päistä niin, että pelataan halleissa.
Talvella halleissa saa nuoret ja vanhat harjoitella.

Viikossa yksi liigaottelu lauantaina ja siihen Englannin tapaan säännöllinen alkamisaika ja sitten mahdollisesti Eurooppapelejä tai Cupia tiistaina/keskiviikkona.

Esimerkiksi nyt MIFK saa ainakin pahimpien otteluruuhkien aikaan istua laivassa ja bussissa niin, että kun pelaajat on kotona, ei edes tee mieli nähdä jalkapalloa.
 

Jeffrey

Jäsen
Viikossa yksi liigaottelu lauantaina ja siihen Englannin tapaan säännöllinen alkamisaika ja sitten mahdollisesti Eurooppapelejä tai Cupia tiistaina/keskiviikkona.

Millä tavalla Englannissa on säännöllinen alkamisaika otteluille? Ainakaan lauantaisin tällaista ei ole? Itse muistan ainakin viisi eri alkamisaikaa lauantain otteluille.

Yksi ottelu viikossa kuullostaa tosiaan hyvältä, mutta en lukitsisi sitä lauantaille europelien takia. Viikonloppuisin pelit, se että onko peli lauantaina vai sunnuntaina riippuu sitten europeleistä. Siten, että liitto takaisi vähintään kaksi välipäivää ennen ja jälkeen europelien, mielummin tietenkin kolme välipäivää.

Viikolla voitaisiin sitten pelata cupeja ja pelata mahdollisesti siirrettyjä pelejä.
 
Viimeksi muokattu:

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Millä tavalla Englannissa on säännöllinen alkamisaika otteluille? Ainakaan lauantaisin tällaista ei ole? Itse muistan ainakin viisi eri alkamisaikaa lauantain otteluille.

Englannissa kierros pelataan lähtökohtaisesti aina lauantaina klo 15:00 paikallista aikaa mutta televisioinnin/eurooppapelien takia muutama ottelu pelataan sunnuntaina/joskus maanantaina tai sitten lauantaina 12:45 tai 17:30.

Suomeen verrattuna Valioliigassa on kovastikkin säännölliset alkamisajat.
Suomeen voitaisiin tehdä siis ihan samanlainen systeemi. Kaikki ottelut lähtökohtaisesti alkamaan lauantaisin klo 17:00 ja televisioinnin tai eurooppapelien vuoksi jonkun pelin voi siirtää vaikka sunnuntaille ja sillekkin Englannin tapaan säännöllinen alkamisaika.

Ai niin, kertoisitko ne viisi eri alkamisaikaa vaikka viime kaudelta lauantaille? Itse muistan vain kolme.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Kesällä lauantaipelit vetävät todella huonosti, koska on kaikkia kissanristäisiästä mökkireissuihin. Keväällä ja syksyllä lauantait toki toimivat hyvin. Teoriassahan paras ratkaisu olisi rakentaa 5-15 tuhatta vetäviä halleja, niin kausi saataisiin 9 kk mittaiseksi. Jääkiekkossa tämä toteuttetiin 60-70 ja yleisömäärät nousivat hallien parantuessa. Kesälaji-ajattelusta pitäisi päästä eroon.
 

Heikki Kesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyppi
Toisaalta ottelut ovat kuitenkin seuroille todella tärkeä tulonlähde ja yksi tärkeä näkyvyyden lisääjä. Suuremmalla määrällä tapahtumia voidaan myydä suurempaa näkyvyyttä. Pelaajien ja toimihenkilöiden palkat lienee samat pelattin sitten 24 peliä tai 33, joten todennäköisesti pelien määrä pikemminkin kasvaa, kuin pienenee. Sama kaava on toistunut SM-liigassakin vuosien saatossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös