Joo, kirjoitellaanpa sitten omat mietteet viime päivien tapahtumista, kun olen saanut jäsenneltyä hieman ajatuksia.
Kun huhut Gusevin treidaamisesta New Jersey Devilsiin voimistivat päätään maanantaina, selasin välittömästi läpi Devilsin lupausosaston ja sen varaamat pelaajat kolmelta viime vuodelta. Rehellisyyden nimissä yksikään pelaaja ei herättänyt kovin suurta innostusta, joten siinä vaiheessa toivoin, että a) huhu ei olisi totta tai b) vastineena tulisi sitten varausvuoroja. Jälkimmäinen toive sentään toteutui. Ykköskierroksen vuoro oli melko utopistinen haave, joten näin muutaman päivän pohtimisen jälkeen toisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot kesille 2021 ja 2020 vastineena tuntuvat ihan kohtalaiselta, kun ottaa huomioon sen, että ilmeisesti vain kaksi seuraa teki vakavasti otettavan tarjouksen Gusevista eikä Reavesille ja Holdenille ollut ottajia lähetetyistä uteluista huolimatta. Kuten McPhee totesi, seuraavan kolmen vuoden aikana Golden Knightsilla on nyt yhdeksän varausvuoroa kahdella ensimmäisellä kierroksella käytettävänään. Toki varmasti Holden ja Reaves olisi saatu kaupaksi, jos McPhee olisi tarjonnut tarpeeksi korkean varausvuoron kylkeen, mutta toisaalta olen tyytyväinen, että hän ei tuhlannut enempää varausvuoroja sen Tatar-sekoilun jälkeen.
MM-futisreissulta kotiuduttu itänaapurista, joten on aika palailla tännekin palstalle. Reavesille sorvattiin sitten kahden vuoden jatko, joka on arvoltaan 2,775 miljoonaa vuotta kohden. Karmea ylihinta, mutta ilmeisesti sitten on varaa maksaa, kun hänet haluttiin niin kovin pitää. Muutama hyvä pudotuspeliottelu ilmeisesti sokaisi McPheen, koska kyllähän tuonne nelosketjuun olisi ollut omastakin takaa laittaa pelaavampia vaihtoehtoja kuten Carrier, Nosek, Lindberg, Carpenter jne. Tietty reservi on toki hyvä olla olemassa, mutta en ole edelleenkään mikään suuri Reaves-fani hänen muutamasta hyvästä playoffottelusta huolimatta. Lisäksi se on hassua, että hän on paremmin palkattu kuin Haula.
Brandon Pirri sai myös toivomani jatkosopimuksen. Vuoden lappu kustantaa 650,000 dollaria. Hyvä stuntti tarvittaessa farmista yläketjuihin. Jännä nähdä, että keiden kaikkien jatkosopimukset julkistetaan illan aikana.
Holden vaikuttaa nopean
Youtube-scouttauksen perusteella ihan hyvältä haulta. Raamit ovat kunnossa (193/97) ja hänellä on pitkä maila. Muistuttaa hivenen Sbisaa, mutta lienee pykälän verran liikkuvampi ja kevytjalkaisempi jantteri. Olen kieltämättä innoissani hänestä, koska kahden vuoden sopimuksen caphit on vain kaksi miljoonaa kautta kohden. Toissa kaudella Rangersissa 34 pistettä, viime kaudella puolet vähemmän Rangersissa ja Bruinsissa, johon hänet treidattiin kesken kauden. Jäähyminuutteja kertyi vain 14 viime kaudella, joten hänen ei pitäisi olla Merrillin kaltainen jäähyilijä. Tästä hankinnasta jo nyt sulka hattuun McPheelle, vaikka kausi menisi plörinäksi, mutta ainakin nyt paperilla Holden vaikuttaa sopivalta palaselta alakerran kolmospariin.
Yllä on pari lainausta vuoden takaa. Osasyy siihen, että Gusevia ei saatu pidettyä oli se, että Reavesille ja Holdenille maksettiin niin paljon viime kesänä. Toisesta näistä voin kritisoida McPheeta, mutta toisesta en, koska olin myös sitä mieltä, että sopimus on hyvä. Ensiksi käsittelyyn tapaus Reaves. Jotta hänet voitiin pitää, McPheen oli maksettava hänelle yhtä paljon kuin muualta tarjottiin, mutta koska Vegas halusi kolmen vuoden sijasta kahden vuoden pahvin, cap hit kohosi korkeaksi. Jopa korkeammaksi kuin Haulalla ja kyseessä on kuitenkin nelosketjun pelaaja, joille miljoonan pitäisi olla riittävä palkka. Vaikka Reaves pelasi elämänsä kauden ja siten sopimus ei näyttänyt ihan niin pahalta kuin se olisi voinut, nyt tuosta sopimuksesta maksettiin kuitenkin osittain kallis hinta, kun seurauksena Vegasilla ei ollut varaa pitää Gusevia ja viime kaudella joukkue ei mennyt päätyyn asti Reaves tähtipelaajien suojelijanaan. Holdenin piti korvata puolestaan Sbisa. Hän ei siihen pystynyt, vaan valui seitsemänneksi puolustajaksi kauden edetessä. En kuitenkaan voi kritisoida McPheetä tästä, koska kirjoitin jo vuosi sitten antavani hänelle silloin sulan hattuun, koska Holden tuntui hyvältä haulta. Toki en silloin ymmärtänyt, että kolmosparin puolustajalle ei välttämättä voi maksaa 2,2 miljoonaa dollaria, mutta McPheen tavoin sokaistuin käytettävissä olevan tilan määrästä palkkakaton alla. Mutta pelaajana hän kuitenkin vaikutti siltä, joka voisi jopa tehdä puolustuksesta paremman. Niin ei tapahtunut, mutta nyt kun Holden pysyy joukkueessa, toivon näkeväni häneltä ensi kaudella parempaa suorittamista.
Kallionkieli teki tosiaan kolmen vuoden tulokassopimuksen. Sen kunniaksi laitan vielä linkin talteen tähänkin ketjuun:
https://www.nhl.com/goldenknights/n...li-to-three-year-entry-level-deal/c-308395694
Tästä linkistä puolestaan voi kuunnella Kallionkielen isän lyhyen puhelinhaastattelun varauksen jälkeisistä tunnelmista:
https://soundcloud.com/user-8195757...attu-nhlaan-markku-marcuksen-isa-kallionkieli
Brasilian maajoukkueellakin on näemmä toimintaa syksyisin Floridan alueella. Lisäksi haastattelusta selvisi se, että Kallionkielen isä oli päässyt juttelemaan McPheen kanssakin ja Markuksella on viisi sisarusta.
Suomen U20-joukkueeseen Kallionkielen rahkeet eivät taida riittää tulevalla kaudella, vaikka hän oli ilmeisesti pelannut jossakin U19-haastajamaajoukkueessa nyt samaan aikaan viikko takaperin. Pelipaikka oli ollut ainakin toisessa harjoitusottelussa Tsekkiä tai Sveitsiä vastaan kakkosketjun vasemmassa laidassa Konsta Hirvosen ja Matias Mäntykiven rinnalla. Hirvonen on Jokereiden sopimuspelaaja, joka pelannee Mestistä Kiekko-Vantaassa ja Mäntykivi puolestaan pelaa SaiPassa ja sai myös kesällä NHL-varauksen, joten sinällään missään jämäketjussa Kallionkieli ei joutunut pelaamaan. Mutta tosiaan tämän vuoden turnaukseen Kallionkieli tuskin mahtuu, mutta ehkä hän sitten vuoden päästä kamppailee paikasta U20-kisoihin. Eliteprospectsissa hänen tulevan kauden pelipaikakseen on merkitty AHL, mutta se ei pitäne paikkaansa, vaan Kallionkieli pelannee Brandon Wheat Kingsissa, joka varasi hänet CHL:n ulkomaalaisten pelaajien varaustilaisuudessa ykköskierroksella numerolla 22 tämän kesän NHL-draftin jälkeisellä viikolla. Vegas Golden Knightsin tuleva GM Kelly McCrimmonhan omistaa Wheat Kingsin, joten eiköhän kulisseissa ole sovittu, että Kallionkieli jättää USHL:n taakseen ja siirtyy pelaamaan WHL:ää. Samassa joukkueessa maalissa pelaa muuten Vegasiin niin ikään varattu Jiri Patera. Tässä on vielä pari lainausta Wheat Kingsin sivuilta:
“Marcus is a really talented player,” says Wheat Kings Director of Scouting Darren Ritchie. “He’s a big body, skates well and has a heavy shot. He’s a drafted NHL player and we’re hopeful that we can get him to Brandon this season.”
The Wheat Kings were able to select two players in Thursday’s draft as netminder Jiri Patera, who is expected to return for his second season with the WHL club, is a 20-year old overage player.
CHL clubs are permitted to carry a maximum of two imports.
A sixth round draft choice of the Golden Knights, Patera became the first ever European goalkeeper to be chosen and to play for the Wheat Kings.
In 48 games during the 2018-19 campaign, Patera compiled a 3.31 goals against average and a .906 save percentage for the Wheat Kings, who finished fourth in the Eastern Division with a record of 31-29-4-4.
Mitä tulee muihin varauksiin, puolustaja Peter Diliberatore on ollut mukana Kanadan maajoukkueessa "World Junior Summer Showcase" -turnauksessa. Tokkopa hänellä rahkeet riittävät lopulliseen U20-joukkueeseen jouluna, mutta antaa tuo mukanaolo edes jotain toivoa. Slava Demin puolestaan putosi USA:n ryhmästä ennen tuon turnauksen alkua, mutta oli kuitenkin leirillä mukana. Saville puolestaan pelaa parhaillaan USA:n maalissa Suomea vastaan.
Lopuksi voisi hahmotella hieman ensi kauden ketjuja, kun pelaajisto on nyt käytännössä selvillä. Palkkakatossa on tilaa reilu miljoona, joka menee Schuldtin sopimukseen lähes kokonaan. Jos Gusevin treidaamisesta etsii jotain positiivista, nyt on entistä todennäköisempää, että Cody Glass pääsee pelaamaan ylhäällä jo kenties kauden alusta lähtien. Ketjut voisivat olla silloin seuraavanlaiset (ns. fantasiahahmotelma, todellisuus lienee eri):
Marchessault - Karlsson - Smith
Pacioretty - Stastny - Stone
Nosek - Glass - Tuch
Carrier - Eakin - Reaves
+ Pirri, Zykov
Schmidt - Engelland
McNabb - Theodore
Merrill - Schuldt/Whitecloud
Holden
Fleury
Subban
Jos kolmosketjusta (tai ylipäätään alaketjuista) halutaan enemmän irti tulevalla kaudella, silloin laittaisin melkeinpä Glassin heti alusta asti totuttelemaan kolmosketjun keskelle. Rinnalleen hän saisi Tuchin ja Pirrin sijasta Nosekin, joka on puolustussuuntaan parempi ja pystyy siten paikkaamaan hieman Glassin mahdollista fyysistä heiveröyttä. Nelosketjussa olisivat tällöin tutut laiturit ja keskellä Eakin, joka on parannus Bellemareen nähden ainakin tasaviisikoin ja samalla olisi mahdollista se, että Glass paikkaisi Eakinin aukon kolmosketjussa 30-40 pisteen kaudella, mikä ei kuulosta mahdottomalta, kun rinnalla olisi vähintään Tuchin tasoinen pelimies. Puolustuksessa ei ole mitään ihmeellistä. Luulen, että Schuldt ja Whitecloud ovat ne pelaajat, jotka kamppailevat eniten siitä, kumpi mahtuu pelaavaan kuusikkoon ja Holden on sitten seitsemäs puolustaja samalla, kun muut "junnut" pitävät tuntumaa yllä AHL:ssä ja tulevat ylös paikkaamaan loukkaantumisia. Mitä enemmän puolestaan mietin TOP6-hyökkäystä, lähtisin liikkeelle samoilla koostumuksilla, joilla kausi loppui, koska Pacioretty tarvitsee Stonea enemmän kuin Marchessault ja Karlsson. Paciorettyn tehot ja hyötysuhde joukkueelle olivat aivan eri tasolle sen jälkeen, kun Stone liittyi joukkueeseen, joten jotta seitsemän miljoonan maalintekijästä saadaan kaikki irti, peluuttaisin Stonea edelleen Stastnyn ja varsinkin Paciorettyn kanssa. Tuch puolestaan voi mahdollisesti syrjäyttää Smithin, mutta en pidätä hengitystäni sen suhteen, koska Smith oli joukkueen keskuudessa ennen Stonen tuloa se yksilö, jonka sanottiin tekevän kaikki pienet asiat parhaiten ja olevan paras pelaaja, joten Gallantkin arvostanee hänet korkealle ja siirto kolmosketjuun tuskin tapahtuu, ellei Tuch osoita olevansa todella paljon parempi harjoitusleirillä. Yksi mahdollisuus on myös se, että Eakin on kolmosketjun keskellä, mutta Glass nappaa nelossentterin roolin ja opettelee sitä kautta pelaamaan NHL-jääkiekkoa kymmenen minuutin vastuulla iltaa kohden. Carrier ja Reaves olisivat varmasti ainakin puolustussuuntaan luotettavia apureita, mutta en sitten tiedä sitä, että kuinka järkevää Glassia olisi ajaa väkisin sisään nelossentterinä, kun hänen apunsa ovat kiekollisessa pelaamisessa enemmän, vaikka AHL:n pudotuspeleissä kahden suunnan pelaaminenkin näytti luonnistuva, mutta silloin ketjukaverina oli sentään Hyka, jonka kanssa pystyi luomaan jotain hyökkäyssuuntaankin. Jos Glass ei ole valmis kolmossentteriksi, silloin hän tuskin on sillä tasolla, että nelossentterinä pelaaminen olisi järkevämpää kuin pelata isolla vastuulla AHL:ssä.
Glass voisi kuitenkin olla iso apu ajoittain takunneeseen ylivoimaan nyt, kun sen alan erikoisosaaja Gusev ei sitten pääsekään näyttämään kykyjään Vegas-nutussa. Hahmottelen noita YV-kentällisiä joku toinen päivä, mutta sitä ennen vielä toinen hahmotelma, joka on todennäköisempi:
Marchessault - Karlsson - Smith
Pacioretty - Stastny - Stone
Pirri - Eakin - Tuch
Carrier - Nosek/Roy - Reaves
+ Zykov, Nosek/Roy
Schmidt - McNabb
Merrill - Theodore
Schuldt - Engelland
Holden
Fleury
Subban
Tämä on realistisempi veikkaus kokoonpanosta. Pirri ja Eakin ottavat spekuloidut paikkansa kolmosketjusta ja nelosketjun keskushyökkääjä on joko Nosek tai Roy samalla, kun Glass kerää vielä lisäkokemusta miesten peleistä AHL:ssä ja hyppää NHL:ään, jos joku kolmesta kärkisentteristä loukkaantuu. Puolustuksessa on mahdollista, että Schmidt ja McNabb palaavat yhteen, jolloin Theodoren pariksi tulisi luultavasti ennemmin Merrill kuin Engelland, joka voisi toimia tulokaspuolustajan kouluttajana kolmosparissa oli kyseessä sitten Hague, Schuldt tai Whitecloud. Toki jos se on Whitecloud, silloin tuskin molemmat rightit ovat samassa parissa. Maalivahtiosastolla kysymysmerkki on se, että haastavatko Dansk ja Sparks Subbanin kunnolla taisteluun kakkosmaalivahdin paikasta. Veikkaukseni on kuitenkin se, että niin ei tapahdu. Loppukaneettina tästä hahmotelmasta sanon vain sen, että haluaisin nähdä edes jonkin yllätyksen kolmosketjussa sen sijaan, että Pirri ja Eakin pelaisivat Tuchin kanssa, koska en jotenkin koe, että heillä olisi hirveästi pysyvää kemiaa, vaikka viime kaudella Pirrin ja Tuchin pelatessa yhdessä 173 minuuttia tasaviisikoin maaliero oli 11-1 Vegasin eduksi. Ehkä Zykov yllättää harjoitusleirillä ja nappaa Gusevin jättämän aukon Pirrin sijasta tai sitten tosiaan Glass pelaisi kolmosketjun keskellä.