Pelaaja-arviot 2019-2020
Arvosanat ovat suhteutettu odotusarvoon eivätkä niinkään absoluuttiseen tasoon. Tästä viestistä löytyvät erikseen vielä vertailun vuoksi kunkin pelaajan plussat ja miinukset runkosarja- ja pudotuspeleistä:
Vegas Golden Knights 2019–2020
Maalivahdit
#29 Marc-Andre Fleury 49gp 27W 16L 5OT, GAA 2.77, 90,5% / 4gp 3W 4L, GAA 2.27, 91,0%
- Avauskaudella torjuntaprosentti oli reilusti päälle 92% runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Viime kaudella se putosi hieman reiluun 91%:een ja nyt lukema olikin enää niukasti päälle yhdeksänkymmenen, joten on ehkä oikea aika luopua Fleurysta. Kauden 18-19 tapaan hän oli myös päättyneellä kaudella hyvässä vireessä heti alkukaudesta, kunnes sitten isän poismeno veti hänet pelikentiltä sivuun marras-joulukuussa eikä sen jälkeen oikein löytynyt enää samaa virettä, vaikka DeBoerin tultua sisään helmi-maaliskuussa Fleury pelasikin vielä kolme nollapeliä loppukaudesta. Arvosanataulukossani Fleury kirjasi lopulta yhteensä neljätoista plussaa runkosarjassa. Kauden avauskolmanneksen jälkeen hän oli kahdeksan pykälää plussalla, joka kertoo juuri mainiosta alusta kauteen, mutta sitten erinäiset tekijät astuivat kuvioihin. Pudotuspelejä ennen hän kärsi pienen vamman harjoitusleirillä ja kun Lehner oli muuri sekä harjoituksissa että lämmittelypeleissä, hän sysäsi Marc-Andren penkin puolelle katsomaan, kun joukkue lopulta putosi konferenssifinaalissa. Siitä huolimatta Fleury hoiti oman tonttinsa pudotuspeleissä kiitettävästi tosipeleissä ottaen yhdet voitot Chicago- ja Canucks-sarjoissa. Dallasia vastaan hän kärsi 1-0 tappion ollen siinäkin pelissä mies paikallaan. Ainoa heikompi peli oli lohkovaiheessa Bluesia vastaan, kun omiin meni neljä.
Arvosana: 8-
#30 Malcolm Subban 20gp 9W 7L 3OT, GAA 3.18, 89,0%
- Avauskauden 13 voittoa 22 pelistä jää historiaan Subbanin parhaana Vegas-kautena. Päättyneellä kaudella hän pelasi taas sen noin parikymmentä runkosarjapeliä, mutta ei osoittanut eteenpäinmenoa, vaan pikemminkin ehkä jopa taantumista tai ainakin paikallaan pysymistä, joten McCrimmon, McPhee ja kumppanit totesivat, että pudotuspeleihin tarvitaan toinen luotettava maalivahti ja Subban kaupattiin Chicagoon Lehner-kaupassa. Yhdeksän voittoa 20 pelistä ei ollut katastrofaalinen saldo kakkosmaalivahdille, mutta johtoporras vaati vielä parempaa, minkä ymmärrän hyvin tilastoja katselemalla ja pelejäkin muistelemalla. Subban sai kolmen kauden aikana ihan riittävästi mahdollisuuksia. 63 ottelussa GAA oli 2.92 ja torjuntaprosentti 90,1%, joten päättynyt kausi meni hieman alakanttiin keskiarvoon nähden. Toisinaan toki Subban joutui pelaamaan epäedullisia peräkkäisten iltojen jälkimmäisiä pelejä väsynyt joukkue edessään, mutta siltikin parempaan olisi pitänyt pystyä, jos hän olisi halunnut jatkaa organisaatiossa.
Arvosana: 7
#90 Robin Lehner 3gp 3W 0L, GAA 1.67, 94,0% / 16gp 9W 7L, GAA 1.99, 91,7%
- Vakuuttava sisääntulo organisaatioon. Runkosarjassa hän ei hävinnyt kertaakaan siirtotakarajan jälkeen. Toki vastuksetkaan eivät olleet ihan kovimpia, kun Calgary oli muistaakseni pahin vastus muiden ollessa NJ ja Buffalo. Koronatauon jälkeen hän tuli harjoitusleirille hyvässä kunnossa ja varasti näytöillään ykkösmaalivahdin aseman. Ensimmäisistä yhdeksästä ottelustaan Vegasissa hän hävisi vain yhden. Pudotuspeleissä hän pelasi peräti neljä nollapeliä 16 ottelussa, kun Fleurylla on Vegas-urallaan pudotuspeleissä viisi nollapeliä 31 ottelussa. Lehner varasti Fleurylta pudotuspelien nollaputkiennätyksen pitämällä maalinsa puhtaana 171:28 Canucks- ja Dallas-sarjoissa. Loppu oli kuitenkin mollivoittoinen, kun kolmessa viimeisessä Dallas-pelissä Lehnerin torjuntaprosentit olivat 87.0%, 88.5% ja 90.0%. Annan arvosanaksi 9+, koska ihan finaaleihin asti Lehner ei kyennyt joukkuetta kantamaan ja siten Fleury saa pitää historian parhaan maalivahtiarvosanan 9,5 avauskaudelta, koska hän oli tuolloin playoffeissa muuri finaaleihin asti.
Arvosana: 9+
#35 Oscar Dansk 1gp 0W 1L, GAA 6.00, 83,8%
- Kauden ainoa ottelu oli syksyllä Philadelphiassa, jossa omiin meni kuusi kiekkoa. Sen koommin Dansk ei Vegasin maalilla pelannutkaan. Hän on kuitenkin yhä organisaation kolmosmaalivahti, jolle saattaa aueta enemmän tilaisuuksia ylhäällä ensi kaudella, jos Fleury kaupataan. Yksi pelattu ottelu oli myös eteenpäinmenoa kauteen 18-19 nähden, koska tuolloin Dansk ei saanut yhtään peliä ylhäällä, vaikka oli avauskaudella melko hyvä näytönpaikoissaan torjuen muun muassa seurahistorian ensimmäisen nollapelin. Joka tapauksessa koska Dansk on pelannut vain yhden NHL-pelin kahdella viime kaudella, en usko hänen aloittavan ylhäällä ensi kauttakaan kakkosmaalivahtina, jos Fleury kaupataan, vaan Dansk jatkanee kolmosveskarina.
Arvosana: 6-
#40 Garret Sparks 1gp 0W 0L, GAA 4.38, 85,7%
- Pääsi yhdessä pelissä kesken kaiken sisään torjuen 12/14 kiekkoa. Ei käyttöä enää tulevaisuudessa Vegasissa, kun Patera ja Ferguson tulevat AHL-joukkueeseen kamppailemaan kakkosvahdin paikasta. Kiitos ja näkemiin.
Arvosana: 5,5
Puolustajat
#27 Shea Theodore 71gp 13+33=46, +12 / 20gp 7+12=19, +7
- Theodore paranteli omissa nimissään ollutta organisaation puolustajien maaliennätystä 13 kihaukseen ja teki myös piste-ennätyksen, vaikka hän sai MM-kisojen jälkeen tiedon kivessyövästä ja oli siksi harjoittelematta useamman viikon kesällä. 50 pistettä olisi ollut paperia täydellä kaudella. Gallant antoi hänen pelata ylivoimista noin puolitoista minuuttia eikä DeBoerin aikana vastuu vähentynyt, vaan jopa lisääntyi eritoten tasaviisikoin. Pudotuspeleissä Theodore oli joukkueen tärkein pelaaja iskien muutamia tärkeitä ratkaisumaaleja kuten Vancouver-sarjan voittomaalin. Samassa sarjassa syntyi myös upea soolo-osuma. Kiekonriistotilastossa Theodore oli runkosarjassa jälleen puolustajien TOP3:ssa, joten hän osaa käyttää mailaansa hyvin ja puolustaa liikkeen avulla kiilaten. Maalinedustan siivoamisessa on vielä petrattavaa kuten pudotuspelit välillä näyttivät, mutta muuta moitittavaa en nyt löydä. Theodore laukoo paljon viivasta ja luottaa laadun sijasta määrään. Ensi kaudella odotuksissa on, että häntä ei suojella ihan niin paljoa, jotteivat McNabb ja Schmidt joudu jatkuvasti pelaamaan vastustajan parhaita vastaan. Keskimääräinen peliaika oli vähän päälle 22 minuuttia sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Häikäisevät pudotuspelit muuten nostivat Theodoren kolmossijalle Vegasin pudotuspelien kaikkien aikojen pörssissä tehoin 11+26=37 47 ottelussa. Kolmeen viime kauteen kukaan muu puolustaja ei ole tehnyt yhtä paljoa tehopisteitä pudotuspeleissä kuin hän. Esimerkiksi Krugilla on yksi piste vähemmän, vaikka pelejä on yksi enemmän kuin Shealla. Hedmanilla on puolestaan 32 pistettä 43 ottelussa, joten hänetkin Theodore pesee PPG-vertailussa.
Arvosana: 9,5
#88 Nate Schmidt 59gp 7+24=31, +11 / 20gp 2+7=9, +0
- Kahdella ensimmäisellä kaudella annoin Schmidtille arvosanoiksi 9,5 ja 9, koska hän oli joukkueen tärkein puolustaja. Kauden 18-19 tapaan Schmidt missasi päättyneenkin kauden alussa pelejä, koska loukkaantui avauspelin avauserässä ja oli sivussa 12 ottelua. Kaudella 18-19 syynähän oli dopinghässäkkä. Päättyneellä kaudella paluu peleihin polvivamman jälkeen oli haastava ja oikeastaan vasta tähdistötauon jälkeen Schmidt tuntui olevan oma itsensä ja täysin terve. Luulen, että syksyllä hän ei pelannut ihan sataprosenttisessa kunnossa, koska liike ei ollut yhtä lennokasta kuin loppukaudella. Tehopisteitä syntyi noin joka toisessa ottelussa, mikä oli linjassa aiempiin kausiin nähden, mutta puolustuspäässä tuli enemmän virheitä ja harhasyöttöjä paineen alla. Pudotuspeleissä oikeastaan sama jatkui eli ihan niin luotettava TOP2-puolustaja Schmidt ei ollut kuin aiemmilla kausilla, muttei nyt mikään katastrofikaan, vaan palkkapussiin nähden hän pelasi vähintään kohtalaisesti vastustajan parhaita pelaajia vastaan ja heitä vastaan menetyksiä tietysti sattuukin enemmän ja virheitä tulee, koska McNabb ja Schmidt pelasivat muun muassa runkosarjassa NHL:n neljänneksi ja kuudenneksi vaikeimpia minuutteja puolustajista. Pudotuspeleissäkin Schmidt urakoi alakerrasta eniten iltaa kohden, 23:03.
Arvosana: 8
#22 Nick Holden 61gp 6+8=14, -1 / 19gp 0+1=1, +2
- Avauskaudellaan Vegasissa Holden saapui täyttämään Sbisan jättämää aukkoa, mutta tuli syrjäytetyksi Merrillin toimesta. Päättyneellä kaudella Holden kuitenkin valtasi paikkansa kolmosparista takaisin ja oli rotaation vuoksi sivussa vain kymmenestä runkosarja- ja yhdestä pudotuspelistä. Ehkä kauden kohokohta Holdenille oli viime hetken 1-1 tasoitusmaali ilman maalivahtia Chicagossa kauden alkupuolella, jolloin VGK haki vielä itseään ja jokainen piste oli merkittävä. Maaleja syntyi lopulta peräti kuusi ja kieltämättä Holdenin lyöntilaukaus ja taustanousut tarjosivat hyvää tulitukea. Pudotuspeleissä Holden pelasi Whitecloudin parina. Minuutit jäivät kuitenkin vain 13 minuuttiin iltaa kohden, koska Holden ei pelannut ollenkaan erikoistilanteita kuin silloin, jos joku neljästä varsinaisesta alivoimapuolustajasta oli istunnolla. Hän kuitenkin hoiti oman roolinsa näkymättömän hyvin ja jäi plussalle tehotilastossakin lopulta. Holden ei säväyttänyt, mutta en muista yhtäkään suurta virhettäkään häneltä pudotuspeleistä. Ensi kaudella palkka putoaa 2,2 miljoonasta 1,7 miljoonaan. Paikka kolmosparissa ei ole sementoitu, koska Hague varmastikin saanee omat tilaisuutensa kauden aikana, mutta päättyneellä kaudella Holden osoitti paljon varmempaa ja tasaisempaa oman alueen puolustuspelaamista kuin ensimmäisellä kaudellaan, joten sikäli hän on vielä Haguen edellä puolustajarankingissa, kunnes toisin todistetaan. Arvosana paranee 7-:stä maltillisesti 7,5:een, koska arvosanataulukossani hänen saldonsa runkosarjassa oli lopulta jopa miinusmerkkinen -2, joten 14 tehopisteestä huolimatta peruspelaamisesta en aina sittenkään pitänyt, vaikka se oli parempaa kuin avauskaudella.
Arvosana: 7,5
#3 Brayden McNabb 71gp 2+9=11, +1 / 20gp 0+3=3, -1
- Pistemäärä runkosarjassa oli samankaltainen kuin aiemmilla kausilla, jolloin McNabb teki 16 ja 15 pistettä. McNabb päätti edeltävän kauden Theodoren parina ja aloitti myös päättyneen kauden, koska Schmidt teloi itsensä sivuun 12 otteluksi, mutta sen jälkeen hän palasi takaisin yhteen Schmidtin kanssa ja pelasi vastustajan parhaita pelaajia vastaan NHL:n neljänneksi ja kuudenneksi vaikeimpia minuutteja. Vaikeista minuuteista johtuen virheitä tuli mututuntumalla sanottuna jonkin verran enemmän kuin aiemmilla kausilla ja niistä rokotinkin arvosanoissani. Alkukaudesta McNabb oli myös liian usein jäähyllä. Hyökkäyssuuntaan McNabb ei ollut ihan niin hyvä siniviivalla kuin aiemmilla kausilla, jolloin hän lähetti mielestäni parempia ohjureita maalille ja osasi valita myös paremmin hetket, milloin palauttaa kiekko vain ränniin. Alivoimalla hän jatkoi tutusti ykkösparissa ollen luottojuhta sillä osa-alueella. Aiemmilla kausilla McNabbin arvosanat ovat olleet 8+ ja 8,5, mutta mielestäni päättynyt kausi oli ihan rahtusen heikompi kuin aiemmat, joten annan arvosanaksi 8-. Toki edelleen hän tekee palkkaansa nähden mainiota työtä ykköspuolustajaparissa kiekottomana. Tärkeää on myös se, että McNabb on aina käytettävissä ja nousi Karlssonin loukkaantumisen myötä organisaation ykköseksi pelatuissa otteluissa (275 ottelua/282 mahdollisesta).
Arvosana: 8-
#14 Nicolas Hague 38gp 1+10=11, +0
- Hague voitti syksyllä kilpailun kuudennen puolustajan paikasta ja oli nuoremmista puolustajista Gallantin valinta. Otteet ailahtelivat melko paljon. Parhaat esitykset tulivat Theodoren rinnalla, kun tämä paikkasi nopeudellaan Haguen hitautta. Tietyt pelit Engellandin parina kolmosparissa eivät olleet kaunista katsottavaa. Uran avausmaali tuli Bostonissa ylivoimalla patenttilyöntilaukauksella. DeBoerin aikana vastuu jäi olemattomiin ja hyvin pian Whitecloud nostettiin hänen tilalleen ylös. Playoffeissakin Merrill oli edellä hierarkiassa. Ensi kauden Hague aloittaa seiskapakkina, mutta voi hyvinkin syrjäyttää esimerkiksi Holdenin kolmosparista, koska nuoret pelaajat tuppaavat kehittymään. Uusi AHL-valmentaja Manny Viveiroskin voi saada Haguesta toisaalta uusia puolia esiin farmissa, jos Hagueta ei haluta roikottaa katsomossa turhaan. Kohtalainen debyyttikausi ylhäällä kaikkinensa Haguelta ja hän sai minulta lopulta sen verran plussaa kauden aikana, että jäi neljä pykälää plussalle, joten vaikea Nicille on antaa ainakaan heikompaa arvosanaa kuin Holdenille, mutta toisaalta kaudenaikainen tilastointini suosii ehkä hieman liiaksi tehopisteitä peruspelaamisen varjolla. NHL-debyytti tapahtui muuten Sharksia vastaan vieraissa kauden toisessa pelissä. Sekin on hyvä mainita, jos ja kun luen näitä jälkikäteen vuoden päästä.
Arvosana: 7,5
#23 Alec Martinez 10gp 2+6=8, +5 / 20gp 2+6=8, +11
- Erinomainen hankinta siirtotakarajalla. Koska olin nähnyt Alecin aikoinaan livenä Tepsin paidassa kaudella 12-13, tiesin, että hänessä on potentiaalia pisteidentekijäksikin. Ja pisteitä hän tosiaan iski saadessaan operoida kakkosylivoimassa oikeassa siivessä laukojan paikalla. Vegas-debyytissään hän iski unohtumattoman osuman maalin vasemmalta kulmalta polvet jäässä kompuroituaan muistaakseni itsekseen, heh. Vastuuta tuli myös kakkosalivoimaparissa Schmidtin rinnalla. Pudotuspeleissä peliaika oli 22:05, joten hän pelasi puolustajista kolmanneksi eniten ja vastasi kyllä ihan hyvin huutoon, koska teholukema oli niin komea, mutta jälleen pitää muistaa se, että Theodoren kanssa he eivät pelanneet niin vaikeita minuutteja kuin ykkösparissa. Ehkä vähän loppua kohden Martinez alkoi vuotaa puolustussuuntaan ja esimerkiksi viimeisessä Dallas-pelissä molemmat varsinaisen peliajan maalit menivät osin hänen piikkiinsä, kun Benn ja Kiviranta eivät pysyneet hänen pihdeissään maalin edessä. Neljän miljoonan sopimus kattaa vielä ensi kauden ja hinta-laatusuhde on kyllä oikein pätevä.
Arvosana: 9
#15 Jon Merrill 49gp 2+5=7, +9 / 1gp 0+1=1, +1
- Kaudella 18-19 Merrill ryösti kauden edetessä pelipaikan kolmosparista Holdenin ja Millerin ailahdellessa ja teki 57 pelissä 15 pistettä, jolloin annoin arvosanaksi jopa yhdeksäisen. Menneellä kaudella pelejä tuli kahdeksan vähemmän ja pudotuspelejäkin vain yksi, kun edeltävällä kaudella Merrill pelasi Sharks-sarjan kaikki pelit kuitenkin. Tämän kauden kahdesta maalista toinen syntyi hyökkääjänä stuntatessa nelosketjussa ja aiheutti hilpeyttä. Merrillin voisi luulla täyttäneen paikkansa ihan kohtalaisesti tälläkin kaudella, kun tehotilasto oli tosiaan +9, mutta Martinezin hankinnan myötä hän putosi katsomoon eikä päässyt sieltä enää takaisin kehiin kuin yhdessä pudotuspelissä paikatessaan Holdenia, joka ryösti Merrillin pelipaikan kauden edetessä, vaikka tämä sai aloittaa kauden Theodoren parina kakkosparissa ja pelasi TOP4-roolissa Schmidtin loukkaantumisen ajan kauden alussa. Syy kokoonpanosta pudottamiseen löytyy heikoista otteista kaukalossa eli kuin varkain teholukema oli noin hyvä, vaikka arvosanoissani Merrillin kauden saldo oli runkosarjassa -8, joka oli joukkueen heikoin. Vertailuna Stonen luku oli +43. Sopimus päättyi tähän kauteen ja on vaikea nähdä, että Merrill jatkaisi enää organisaatiossa, koska takaa on tulossa nuorempia ja halvempia pelaajia, vaikkei Merrillinkään palkka päätä huimaa, mutta hän kuitenkin saanee muualla vähän enemmän tuohta kuin Vegasissa sekä ennen kaikkea vakituisen roolin kokoonpanosta.
Arvosana: 6,5
#5 Deryk Engelland 49gp 1+5=6, +6
- Avauskaudella syntyi 23 tehopistettä, seuraavalla kaudella 12 ja nyt päättyneellä kaudella enää kuusi. Gallant vielä peluutti Engellandia kolmosparissa ailahtelevista otteista huolimatta, mutta DeBoer siirsi hänet kylmästi syrjään ja nosti Whitecloudin tilalle, joten eiköhän Engellandin aika pelaajana ole ohi tässä seurassa. Siirtotakarajalla ainakin yksi joukkue oli osoittanut kiinnostusta häneen, joten ehkä ura jatkuu sitten vielä muualla, mene ja tiedä. Jalkanopeus kuitenkin hidastui entisestään ja virheitä tapahtui omassa päässäkin liikaa rooliin nähden. Sentään ykkösparissa Schmidtin rinnalla Engelland ei enää päättyneellä kaudella pelannut, vaan Gallantkin pudotti hänet tosiaan kolmospariin heti alusta alkaen. Kaudenaikainen tilastointini paljastaa, että Engelland sai minulta keskimäärin 0,14 yksikköä miinusta iltaa kohden, mikä oli samaa luokkaa Merrillin kanssa, joten Derykinkin arvosana alkaa kutosella.
Arvosana: 6+
#2 Zach Whitecloud 16gp 0+1=1, +3 / 20gp 2+1=3, +1
- Syksyn harjoitusleirillä syntynyt vamma venytti Whitecloudin kauden alkua ja hän haki tuntumaa farmista. Odottelin, että Gallant olisi jossain vaiheessa kutsunut hänet ylös viime vuoden puolella, mutta vasta DeBoer luotti Whitecloudiin. Syytä olikin, sillä hän pelasi muistaakseni 12 ensimmäistä NHL-peliään (ml. 17-18 kauden Edmontonia vastaan tullut debyytti runkosarjan lopussa teholukemalla +3) jäämättä kertaakaan miinuksille. Runkosarjassa Whitecloud ajettiin varovasti sisään kolmosparissa 14 minuutin jääajalla, mutta pudotuspeleissä hän pelasi keskimäärin 17 minuuttia iltaa kohden, koska koronatauon jälkeen hänet ylennettiin satunnaisista kakkosalivoiman minuuteista Engellandin tontin täyttäjäksi ykkösalivoimapariin McNabbin rinnalle. Pudotuspelien edetessä Whitecloud pääsi yhä paremmin rooliinsa sisään eikä arkaillut ottaa mustelmia laukauksia blokatessaan. Hyökkäyssuuntaan tapahtui myös enemmän asioita eli Whitecloud uskalsi vähän rohkeammin nousta viivasta painottomalta puolelta ja sai syöttöjä päädystä, mutta vastakiekkoon lauotuista lämäreistä suurin osa ei löytänyt kuitenkaan tietään maaliin. Uran avausmaali syntyi kuitenkin tuolla tavoin, kun Roy syötti päädystä ja Whitecloud latasi oikean aloitusympyrän sisältä kiekon takakulmaan suoraan syötöstä St. Louisia vastaan toisessalohkovaiheen ottelussa. Voisi sanoa, että Whitecloud lunasti pudotuspelinäytöillään vitospuolustajan aseman ensi kauteen lähdettäessä. En epäröi, etteikö hän sitä säilyttäisi, koska hän pystyi hyvin siirtämään AHL:ssä nähdyt puolustussuunnan vahvuutensa NHL-tasolle. Hän ei vuoda, vaan osaa laittaa kiekon ajoissa liikkeelle rauhallisilla syötöillään.
Arvosana: 8,5
#45 Jake Bischoff 4gp 0+0=0, -2
- Gallantin alaisuudessa Bischoff pääsi lokakuun lopussa pelaamaan neljässä ottelussa. Debyytti tapahtui Pittsburghissa, jonka jälkeen Jake pelasi myös Philadelphiassa, Chicagossa ja kotona Coloradoa vastaan. Debyytti oli kaikkein ehjin esitys ja teholukemakin jäi maalin verran plussalle. Hän kirjasi jopa kaksi kutia 16 minuutissa ja eikä vuotanut omalla alueella. Ennätysminuutit 17:33 tulivat seuraavassa pelissä. Viimeisessään pelissään Jake pelasi 14:58 ja teholukema oli -2, jonka jälkeen matka kävi takaisin farmiin. Toki hänestä itsestään nuo miinukset eivät johtuneet, vaan muiden virheistä. Vaikea on silti nähdä, että DeBoer löytäisi enää käyttöä Bischoffille, koska taso ei vain riitä AHL:ää korkeammalle pitkässä juoksussa tällä harmaalla puolustavalla puolustajalla, jonka arvosana jäi neutraaliin +0:aan runkosarjan tilastoinnissani.
Arvosana: 7
Hyökkääjät
#67 Max Pacioretty 71gp 32+34=66, +18 / 16gp 5+3=8, -2
"Runkosarja meni vihkoon, turha sitä on kiistää. Välillä Pacioretty oli palkkansa arvoinen, mutta liian usein jäi varjoon ja tuhlasi paikkoja laukomalla logoon ranteella. Kärsi lisäksi muutamasta pienestä vaivasta vähän väliä, joten 16 ottelua jäi väliin. Stonen tulo auttoi kaikkein eniten Paciorettya, joka nousi sille tasolle, jota jo ennen kautta toivottiin ja pudotuspeleissä hän sitten pystyikin olemaan tehokas Stonen ja Stastnyn rinnalla, josta nostan hattua, sillä välttämättä tuollainen tasonnosto runkosarjasta playoffeihin ei onnistu jokaiselta jätkältä varsinkaan, kun runkosarja uudessa seurassa ei sujunut toivotusti. Uskon, että ensi kaudella Pacioretty pelaa paremmin runkosarjassakin, kun vierellä on alusta asti laatua eivätkä ketjukoostumukset sotkeennu toivottavasti. Arvosana on 8, koska kauden tärkeimmissä peleissä Pacioretty oli kuitenkin parhaimmillaan."
- Kirjoitin Paciorettysta viimeksi noin kuin yllä lukee. Päättynyt kausi oli peilikuva avauskauteen eli runkosarja oli suorastaan mahtava kuten sopi jopa odottaa loistavien pudotuspelien jäljiltä. Pacioretty pelasi tasaviisikoin ehkä uransa laadukkainta jääkiekkoa Stonen vierellä ja osui ylivoimalla hyvällä prosentilla oikeasta siivestä Theodoren levityksistä tai Stonen poikkisyötöistä. Ennen pudotuspelejä hän kärsi pienen vamman harjoitusleirillä ja se näkyi otteissa, koska pelejä jäi neljä väliin ja pelaaminen ei ollut läheskään samalla tasolla kuin runkosarjassa. Haltuunotot, laukaukset ja ylipäätään viimeiset ratkaisut olivat kohmeisia ja ennalta-arvattavia liian usein. Liikekään ei ollut yhtä hyvää. Jos laskuista jätetään VAN-sarjan nelospeli, jossa Pacioretty tekaisi 2+1 tehot, muissa 15 ottelussa hän keräsi vain viisi pistettä, mikä on liian vähän TOP6-hyökkääjältä, kun vuotta aiemmin pudotuspeleissä hän kuitenkin teki 11 pistettä seitsemässä pelissä ollen aivan hurmiossa. Jos Pacioretty olisi saanut pelata ilman vammoja pudotuspeleissä, uskon, että Vegas olisi ollut paljon lähempänä finaaleja. Sisäisen pörssin voitto runkosarjassa antaa kuitenkin uskoa siihen, että Paciorettysta on hyötyä vielä sopimuksen keston verran eli pari kautta eikä hän olisi taantumassa stastnymaisesti. Toki Max täyttää vasta 32 vuotta marraskuussa, joten ikäeroakin on kolmisen vuotta Stastnyyn. Arvosana paranee kahdeksikosta yhdeksään, mutta sen parempaa arvosanaa en voi antaa johtuen heikoista pudotuspeleistä. Jos olet kaukalossa, olet silloin kuitenkin pelikykyinen ja tulosvastuussa.
Arvosana: 9
#61 Mark Stone 65gp 21+42=63, +15 / 20gp 7+10=17, -1
- Stone oli viimeinen kultainen ritari, joka koski kiekkoon kaudella 18-19, koska hänen syötöstään Sharks käänsi pelin pystyyn ja teki seiskapelin voittomaalin. Ensimmäisen täyden kauden Stone aloitti erinomaisesti. Viiteen ensimmäiseen peliin hän teki kolmesti 1+1 tehot ja kertaalleen 0+2. Ohipelit olivat kauden aikana hyvin harvassa ja Karlssonin, Paciorettyn sekä Smithin kanssa hän oli hyökkäyksen tasaisimpia suorittajia illasta toiseen. Stone on pelaaja, joka nostaa ympärillään olevien pelaajien tasoa kerta toisensa jälkeen. Sitä on hieno katsoa. Runkosarjan kohokohta tälle tyylikkäälle hipsterille kiharapehkossaan ja valkoisissa silmälaseissaan oli helmikuun alun seurahistorian ensimmäinen viiden pisteen ilta Floridaa vastaan vieraissa (2+3). Tuossa pelissä hän teki myös häikäisevän soolopujottelun toisen erän alussa ja alusti Paciorettylle pari maalia. Muutama peli myöhemmin hän puolestaan keräsi neljä syöttöä Bluesia vastaan eikä tulikuuma kuukausi ollut vielä siinä, kun toiseksi viimeiseksi jääneessä pelissään hän alusti neljä osumaa myös Anaheimia vastaan pelissä, jossa Karlsson teki hatut ja Theodore ratkoi voiton jatkoajalla Stonen esityöstä tietysti. Unohtumattomia ja hienoja hetkiä näin jälkikäteen muisteltuna. Alan suorastaan hymyilemään nyt, kun muistelen tämänkin paljon tapahtumia sisältäneen sesongin huippuhetkiä ja kuuntelen samalla kirjoittaessani kuulokkeilla hyvän mielen suomalaista poppia. Stone muuten voitti tilastoimani pluspörssin lukemalla +43.
Takaisin asiaan. Pudotuspeleissä Stone oli paras hyökkääjä Tuchin ohella ja toiseksi arvokkain pelaaja Theodoren jälkeen, joten hän jatkoi siitä, mihin jäi avauskautensa pudotuspeleissään, jolloin pisteitä syntyi 6+6 seitsemään peliin ja nyt siis 7+10 20 otteluun, jolla irtosi Theodoren jälkeen sisäisen pörssin kakkossija. Toki ihan niin dominoiva Stone ei ollut playoffeissa kuin avauskaudellaan, mutta kuitenkin esillä lähes joka ilta. Tehottomuus vain vaivasi häntäkin loppua kohden. Stonella on kuitenkin 27 pudotuspelissä Vegasissa nyt kasassa hulppeat 13+16=29 tehot, joten en voi olla kuin pitämättä hänestä, koska Stone ei ole toistaiseksi alisuorittanut kauden tärkeimmissä otteluissa isossa kuvassa. Hänellä on jo nyt kolmanneksi eniten pudotuspeliosumia Vegasissa. Eroa Tuchiin ja Joonataniin on vain kaksi osumaa, vaikka pelejä on parikymmentä vähemmän kuin tuolla kaksikolla! Niin hyvä Stone on ollut pudotuspeleissä Golden Knightissa tähän asti.
Arvosana: 9,5
#19 Reilly Smith 71gp 27+27=54, +17 / 20gp 5+9=14, +2
- Smithilla on tapana joka toinen kausi iskeä yli 20 maalia ja niin tapahtui taas. Hän teki jopa maaliennätyksensä runkosarjassa ja olisi luultavasti rikkonut täydellä kaudella ensi kerran 30 maalin rajan. Osasin ounastella Smithin värkkäävän kutakuinkin 50-55 pistettä ja siksi valitsin hänet joukkueeseeni myös Jatkoajan omassa NHL-fantasyssa Peliluolan puolella, joten minulle Smithin mainiot tilastot eivät tulleet yllätyksenä. Yllätys ei ollut sekään, että pudotuspeleissä hän oli kolmanneksi paras pistemies Theodoren ja Stonen jälkeen, koska debyyttikaudellaan hän voitti Vegasin pudotuspelien pistepörssin ja tämän syksyn tehoillaan vankisti asemaansa organisaation historian parhaana pudotuspelien pistemiehenä tehoin 11+31=42 47 pelissä. PPG kalpenee vain herra Stonelle. Pudotuspelit alkoivat hyvin Marchessaultin ja Stastnyn kanssa, kun Chicago-sarjassa hän oli tehokkain ritari kuudella pisteellä ja VAN-sarjan avauspelissäkin tulivat 1+1 tehot, kunnes viimeiseen 11 peliin Smith keräsi vain 1+3 tehot hyytyen jopa hieman yllättäen aiempiin pudotuspelinäyttöihin nähden. Tuo oli oikeastaan ainoa särö muutoin hyvässä kaudessa. Hän pelasi ensi kerran jokaisessa pelissä ja oli todella tasainen illasta toiseen. Tylsä adjektiivi, mutten keksi parempaakaan, vaan toistan sitä varmasti liikaa.
Kauden alussa varsinkin yhteistyö Karlssonin kanssa toimi ja Smith teki seitsemän osumaa kymmeneen peliin. Reilly taisi jäädä vain kuutisen kertaa pisteittä ensimmäisissä reilussa parissakymmenessä pelissä. Pisin pisteetön jakso oli marraskuussa neljän pelin pituinen, mutta tuon pahempia monttuja ei tullut ja paikoille hän pääsi melkeinpä joka iltana tai alusti maalitilanteita muille. Laukausprosentti 16% oli yli uran keskiarvon 12,3%, joten en odota ensi kaudella Smithilta yhtä kovia maalimääriä, mutta kyllä hän sen 50 pistettä pystyy jälleen kiskaisemaan kasaan, jos terveyttä piisaa. Se riittää minulle luotettavan alivoimapelaamisen ohessa. Pudotuspeleissä DeBoer nosti Karlsson-Smith parin aloittavaksi alivoimapariksi mitä pidemmälle kannujahti eteni, joten se kertoo luotosta ja arvostuksesta, josta Smith nauttii ja jo Gallantin aikana muut pelaajat luonnehtivat häntä joukkueen ehkä merkittävimmäksi pelaajaksi. Tuo on toki nyt varmaan muuttunut, kun Stone on tullut mukaan, mutta kuitenkin. Sisäisessä plusmiinustilastoinnissani Smith keräsi runkosarjassa lukeman +34, joka oli yhden parempi kuin Marchessaultilla ja Paciorettylla.
Arvosana: 9