Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 202 944
  • 2 049

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
@dana77

Minulle isoin ongelma on eläinten tappaminen kesken niiden elinkaaren vain niistä saatavan lihan vuoksi. Tätä samaa eettistä ongelmaa ei ole lemmikkien kanssa. Toiseksi suurin ongelma on eläinten huonot olot. Tämä ongelma on olemassa myös joidenkin lemmikkieläinten kanssa. Kolmas ongelma on, ettei eläin pääse toteuttamaan sen lajityypillistä käyttäytymistä. Tämä ongelma on varmastikin aika lailla yhtä suuri niin lemmikki- kuin tuotantoeläintenkin kohdalla.

Jos olisin loppuun asti ryhdikäs periaatteen mies, en varmastikaan kissaa pitäisi, mutta sen verran annan mielihaluilleni periksi, että nukun yöni rauhallisesti kissan vangitsemisesta huolimatta, kun tiedän ettei sitä teurasteta kolmevuotiaana tuotantolaitoksessa, nyljetä elävältä, pidetä nälässä ja toisaalta sitä leikitetään ja rapsutellaan.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Mitäs helppoa ja hyvää sitä voisi kotona kasviksista kokkailla... siis muuta kuin kasvis-wokkia (joka on hyvää..) tai papuja suoraan tölkistä (joka kyllä sekin hädän tullen maistuu)?

Nyt kun olen päässyt tähän kerta viikkoon kasvisruokapäivä rytmiin kiinni, niin aika suppealla pohjalla on menty... lähinnä ravintolasta tilattuna:

1. Intialaista (Inkkari-safkassa toki valinnanvaraa riittää, mutta ei sitäkään koko ajan jaksa, varsinkin kun useat intilalaiset kasvisruoatkin ovat kuitenkin hurjalla määrällä ruokaöljyä tai kirkastetulla voilla (ghee) "jatkettua"
2. Thaimaalaista (hyvää, mutta väistämättä tulee mieleen, että olisi vielä parempaa, jos siinä olisi pieni annos kalaa/lihaa, kuten vastaavassa normaalissa annoksessa... tämä toki päänsisäinen tottumiskysymys)
3. Jokin fanaattisten kasvis-hihhuleiden ylläpitämä healthy super-food ravintolan kotiinkuljetus (pariin kertaan testattuna ruoka on varmasti terveellistä, mutta myöskin lähes syömäkelvotonta...)

Jotain voisi siis kokkailla joskus kotonakin, siis jotain hyvää ja suht. helppoa ja vaivatonta... tarkoittaa tässä tapauksessa, että sellaiset reseptit, kuin; "laita linssit likoamaan 24 tuntia ennen kokkausta" voi ihan suosiolla unohtaa tässä vaiheessa kasvissyönnin kehityskaarta.

Laittakkaahan palstan porkkananpurijat pari suosikki-reseptiä näkyville... Mielummin jotain hiukan terveellisempää.. tarkoitus ei kuitenkaan ole korvata lihaa kilolla juustoa ja purkillisella kermaa.. niillä toki saa vanhoihin kengänpohjiinkin makua, mutta se ei ole mitä tässä haen. Myöskään "korvikeruoka" ei kauheasti innosta, tyyliin soijanakit tms.. mielummin ihan rehellistä kasviruokaa, mutta hyvää sellaista. Myöskään pestopasta - vaikka hyvää onkin, ei ihan täytä kriteerejä... vatsa turpoaa vadillisesta pastaa jalkapalloksi... Mutta jos edes pari hyvää uutta reseptiä löytyisi, niin ei tarvitsisi aina kotiin tilailla tai ravintolassa ruokailla kasvisruokapäivänä.

Taiten tehty tomaattikeitto on toki yksi maailmankaikkeuden parhaimpia ruokia, mutta sitä en suostu syömään ilman pientä annosta rapeaksi paistettua pekonia keiton päälle ripoteltuna... syön kyllä tomaattikeiton viikottain lounaaksi noin muuten... pienen pekoniannoksen kera. Samoin salaattien pitäisi olla edes hiukan ruokaisia, suosikki on lohisalaatti, mutta jos siitä jättää lohen ja kananmunan pois, niin aika laihaksi jää salaatin anti... saattaisi jopa itku tulla :-)

Pari tuhtia tummaa olutta lienee lasketaan kasvisruoaksi... ainakin niillä nälkä lähtee :-)
 
Laittakkaahan palstan porkkananpurijat pari suosikki-reseptiä näkyville...

Vichyssoisse eli ranskalainen peruna-purjokeitto

- kuorittua perunaa
- 2 purjoa
- 1 sipuli
- 1-2 valkosipulin kynttä
- voita
- suolaa, mustapippuria
- kasvislientä
- ruohosipulia tmv.

Kuori, pese ja pilko kasvikset. Freesaa voissa ja keitä sitten peruna, purjo ja sipuli kasvisliemessä kypsäksi, lisää aivan lopuksi valkosipuli. Soseuta, mausta, tarkista rakenne. Tarjoile ruohosipulisilpun kanssa. Tähänkin kyllä sopii helkatin hyvin rapea pekoni...

Melanzane Sasu Laukkosen reseptillä: Melanzane Sasun tapaan
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
..

Melanzane Sasu Laukkosen reseptillä: Melanzane Sasun tapaan

Ainakin tätä täytyy ehdottomasti kokeilla kotona, eli perinteisiä sukupuolirooleja kunnioittaen laittaa vaimo kokkaamaan :-) Voisikohan tuon vuohenjuuston korvata jollain hiukan kevyemmällä, ilman että pilaa ruoan?
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
@Prof. Puck

noiden lisäksi, mitä listasin aiemmin, tämä on ihan ykkössuosikkeja: Linssikeitto | Maku TOSIN korvaa punaiset linssit vihreillä ja laita porkkanoiden lisäksi pari perunaa joukkoon.

Toinen erinomainen on linssi-perunasalaatti: EDIT2: Green Kitchen Stories » Spring Celebration Salad Keitetty kananmuna kruunaa kokonaisuuden,

Joo kyllä täällä päässä nälkä tuli, kun luki sun hampurilaisohjeen, mutta kuulostaa sen verran työläältä, että taitaa olla mun aikataululla väistämättä viikonloppuruokaa... laitan kuitenkin muistiin, mielellään kokeilen!
 

Jeffrey

Jäsen
Minulle isoin ongelma on eläinten tappaminen kesken niiden elinkaaren vain niistä saatavan lihan vuoksi.

Tämähän ei toki pidä paikkaansa. Tuotantoeläimet käytetään lähes kokonaan jonkinmoiseen tuotantoon. Esimerkiksi nautaeläimissä maailmanlaajuinen luku taitaa olla lähempänä 99% tällä hetkellä. Lihaa nautaeläimestä saadaan n. 30% sen elopainosta, EU-direktiiveillä vähemmän. Luut poltetaan, tai jauhetaan ja poltetaan ja laitetaan esimerkiksi sinne kissojen kuivamuonaan. Liian läheltä luuta eroteltu liha taas ei ole ihmisen elintarvikkeeksi kelpaavaa ja myydään lemmikkieläimille jauhettuna, nahasta tehdään sitten mitä ikinä siitä tehdään.

Toiseksi suurin ongelma on eläinten huonot olot. Tämä ongelma on olemassa myös joidenkin lemmikkieläinten kanssa.

Eläinten huonot olot ovat joissain tapauksissa kuitenkin ihan todellisia. Edustaa kuitenkin lihantuotannossa pientä vähemmistöä ja kovemmat kaltoinkohtelut ovat puhtaita yksittäistapauksia.

Kolmas ongelma on, ettei eläin pääse toteuttamaan sen lajityypillistä käyttäytymistä. Tämä ongelma on varmastikin aika lailla yhtä suuri niin lemmikki- kuin tuotantoeläintenkin kohdalla.

Esimerkiksi poronliha on siis mielestäsi varsin eettistä? Porot elävät koko tuotantoketjun ajan lajityypilleen varsin lajityyppistä käyttäytymistä, eli vaeltavat siinä missä poromiehet ja -naiset seuraavat perässä. Sama koskee oikeastaan myös kaikkia laiduineläimiä, jotka noh.. laiduntaisivat enivei oli sitten aidat ympärillä tai ei. Lihantuotannossa eläimet ovat sentään senverta onnekkaita, että pääsevät kovilla pakkasilla sisätiloihin. Väittäisin, että esimerkiksi kissaeläimen kahlitseminen kerrostaloasuntoon on enemmän lajityypin käyttäytymistä rajoittavaa kuin tuotantoeläimen noin keskimäärin.

Toki itse suosin lihassa yleensä luomua jo ihan pelkästään makunsa takia, kaikki muu hyvä on mulle ihan kivaa bonusta.
 
Esimerkiksi poronliha on siis mielestäsi varsin eettistä? Porot elävät koko tuotantoketjun ajan lajityypilleen varsin lajityyppistä käyttäytymistä, eli vaeltavat siinä missä poromiehet ja -naiset seuraavat perässä. Sama koskee oikeastaan myös kaikkia laiduineläimiä, jotka noh.. laiduntaisivat enivei oli sitten aidat ympärillä tai ei. Lihantuotannossa eläimet ovat sentään senverta onnekkaita, että pääsevät kovilla pakkasilla sisätiloihin. Väittäisin, että esimerkiksi kissaeläimen kahlitseminen kerrostaloasuntoon on enemmän lajityypin käyttäytymistä rajoittavaa kuin tuotantoeläimen noin keskimäärin.
Ei ollut minulle osoitettu kysymys, mutta kyllä, porotaloudessa ei ole sitten mitään moitittavaa. Siksi suhtaudunkin vähän pitkin hampain vegaaniin, joka ei porojakaan viitsi syödä eläinoikeuskysymysten vuoksi. Aivan samahan se on, kuoleeko se poro vähän etuajassa suht nopeaan ja kivuttomaan verenhukkaan vaiko mussuttaa jäkälää vähän pidempään ja kitua lyyhistyy kuoliaaksi siellä mättäässä.

Samaa mieltä olen kanssasi myös kissan sulkemisesta kerrostaloon.

Eläinten huonot olot ovat joissain tapauksissa kuitenkin ihan todellisia. Edustaa kuitenkin lihantuotannossa pientä vähemmistöä ja kovemmat kaltoinkohtelut ovat puhtaita yksittäistapauksia.
Sen sijaan tässä kohtaa jäämme erimielisiksi. Eivät huonot olot edusta pientä vähemmistöä, vaan niillä on enimmäkseen huonot olot. Suomessa on hyvin vähän sikoja tai kanoja joiden oloja voisi verrata noihin poroihin. Pääsääntöisesti niiden elo "hyvin hoidettunakin" on masentavaa, ja/tai stressaavaa ja vailla mitään iloja jotka tekevät elämästä elämää. Joillakin moderneilla pitkälle automatisoiduilla luomutiloilla lehmät varmaankin elävät ihan ok, mutta niiltäkin riistetään oikeutta monenmoiseen lajityypilliseen käyttäytymiseen, kuten jälkikasvun hoivaamiseen. Oksettavaa eläimen välineellistämistä.

Aina on tietysti poikkeuksia, kuten vaikkapa Maaseutu-Vihreiden Mikko Välttilän kanabisnekset.
 

Fordél

Jäsen
Siksi suhtaudunkin vähän pitkin hampain vegaaniin, joka ei porojakaan viitsi syödä eläinoikeuskysymysten vuoksi. Aivan samahan se on, kuoleeko se poro vähän etuajassa suht nopeaan ja kivuttomaan verenhukkaan vaiko mussuttaa jäkälää vähän pidempään ja kitua lyyhistyy kuoliaaksi siellä mättäässä.

No eihän se nyt näin mene, kuten kirjoitat viimeisessä virkkeessä. Vuosittain Suomessa teurastetaan 80 000-100 000 poroa, joista 70 % on vasoja. Poron elinikä on 10-15 vuotta tai jopa lähemmäs 20 vuotta. On siis ihan perusteltua, jos joku ei halua syödä poronkaan lihaa.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kannanpa myös oman korteni kekoon makoisten kasvisruokien vinkeiksi... En siis ole tätä vielä kokeillut, kun sen juuri netistä bongasin, mutta kuulostaa sen verran herkulliselta, että täytyy testata kotonakin jossain vaiheessa... soijarouheen taidan tosin vaihtaa vaikkapa sieniin.

http://www.maku.fi/reseptit/insinoorin-kasvistortillat
 

Jeffrey

Jäsen
Suomessa on hyvin vähän sikoja tai kanoja joiden oloja voisi verrata noihin poroihin. Pääsääntöisesti niiden elo "hyvin hoidettunakin" on masentavaa, ja/tai stressaavaa ja vailla mitään iloja jotka tekevät elämästä elämää.

Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että minkälaista mahtaa olla sikaeläimen tai broilerin lajityypille ominainen elämä, ja mistä sen elämästä elämän tekevät ilot koostuvat?

Mihin perustat väitteesi sikojen tai broiler -eläinten masentumisiin ja stressaantumisiin?
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Laittakkaahan palstan porkkananpurijat pari suosikki-reseptiä näkyville... Mielummin jotain hiukan terveellisempää..

En tiedä terveellisyydestä mutta täyttävää on eikä tulee lihaa ikävä kun tekee unkarilaista kasvispataa. Eli:

3 sipulia
n. 50 g selleriä
2 vihreää paprikaa
3 rklöljyä
1rkl paprikajauhetta
5 perunaa
2dl vettä
1-2 valkosipulinkynttä
1tl suolaa
Tölkki kuorittuja tomaatteja

Kuori ja suikaloi sipulit ja selleri. Pese ja suikaloi paprikat. Kuumenna laakeassa öljy ja sekoita siihen paprikajauhe. Lisää pataan vihannessuikaleet ja kuullota hetki.Lohko kuoritut perunat pituussuunnassa ja lisää ne sekä vesi pataan. Keitä kannen alla 20-25 minuuttia.Mausta puristetulla valkosipulilla ja suolalla. Valuta tomaattitölkin liemi pataan. Lohko tomaatit, lisää pataan ja kiehauta. Tarjoa vaalean leivän kanssa.

Tosi halpa, yksinkertainen ja suht terveellinen ruoka on kesäkurpitsakeitto johon tulee:

1 sipuli
2 kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
5 dl kasvilientä
1/2 dl kermaa
mausteita maun mukaan

Silppua sipuli, raasta kesäkurpitsat ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota kasvikset pehmeiksi, lisää kasvisliemi ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa poreillen n. 10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja mausta maun mukaan.

Toivottavasti näistä on apua/inspiraatiota. Samoista ruuista löytyy toki nettiä selaamalla suuri määrä variaatioita.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että minkälaista mahtaa olla sikaeläimen tai broilerin lajityypille ominainen elämä, ja mistä sen elämästä elämän tekevät ilot koostuvat?

Mihin perustat väitteesi sikojen tai broiler -eläinten masentumisiin ja stressaantumisiin?
Olen kerran tai kaksi tässä ketjussa kertonut meidän kanojen elämästä. Ne makoilevat auringossa, kylpevät hiekassa ja kuopsivat nurmikolla. Sateella menevät marjapuskiin tai kanalaansa. Joskus talon alle. Luonteeltaan ovat uteliaita ja oppivaisia. Kaikki mihin kana päivänsä näyttää kuluttavan on mahdotonta oikeastaan jokaisessa kanalassa.

Eettisempänä pitäisin elämää ilman kanoja, mutta kyllä noilla tuotantoeläimiksi aika mukava elämä on. Voisin tällä tavalla kasvattaa kanoja itselleni pataankin asti, mutta nyt on käytetty vain munia.
 

SampoHoitaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lihan kulutus kuormittaa ympäristöä siinä määrin, että pitkällä aikavälillä vegaanit voittavat tämän debaatin ja pääsevät omahyväisesti hymyillen sanomaan "I told you so".
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Olen kerran tai kaksi tässä ketjussa kertonut meidän kanojen elämästä. Ne makoilevat auringossa, kylpevät hiekassa ja kuopsivat nurmikolla. Sateella menevät marjapuskiin tai kanalaansa. Joskus talon alle. Luonteeltaan ovat uteliaita ja oppivaisia. Kaikki mihin kana päivänsä näyttää kuluttavan on mahdotonta oikeastaan jokaisessa kanalassa.

Eettisempänä pitäisin elämää ilman kanoja, mutta kyllä noilla tuotantoeläimiksi aika mukava elämä on. Voisin tällä tavalla kasvattaa kanoja itselleni pataankin asti, mutta nyt on käytetty vain munia.

Onko näitä kanoja montakymmentä vai tuhansia? Mitä itse olen ymmärtänyt, niin tehotuotannossa broilen kasvattaminen on jotain ihan muuta kuin teillä.
 

Jeffrey

Jäsen
Lihan kulutus kuormittaa ympäristöä siinä määrin, että pitkällä aikavälillä vegaanit voittavat tämän debaatin ja pääsevät omahyväisesti hymyillen sanomaan "I told you so".

Riippuu vähän vegaanista. Esimerkiksi soijantuotanto Brasiliassa ja sen rahtaaminen eurooppaan kuormittaa ympäristöä merkittävästi enemmän kuin kotimaisella rehulla elänyt kotimainen nautaeläin. Toki jos alettaisiin laskemaan ympäristökuormaa per kalori, voisi monen ympäristötietoisen vegaanin hymy hyytyä. Tosin syystäkin keskustelun päästäminen tuolle alustalle on heille varsin epätoivottua.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Onko näitä kanoja montakymmentä vai tuhansia? Mitä itse olen ymmärtänyt, niin tehotuotannossa broilen kasvattaminen on jotain ihan muuta kuin teillä.
Niin, @Jeffrey tuolla kyseli millaista se broilerieläimen lajityypillinen elämä on. Sitä siis pyrin kuvailemaan omien kokemusteni perusteella. Yhtään kanankasvatusopasta en ole lukenut, joten en voi kuin olettaa, että nuo kanojemme puuhat ovat muillekin kanoille tyypillistä touhuilua.
 

Jeffrey

Jäsen
Lähdettä tälle. Ihan hevillä en tätä niele.

Tuossa: https://estudogeral.sib.uc.pt/bitstream/10316/27395/1/Greenhouse gas assessment of soybean production.pdf nyt esimerkiksi yksi tutkimus. Tämä tutkimus tosiaan koskee soijan päästöjä tuotantoketjussa Portugaliin asti ja korkeimmillaan ne on 17.8 kg CO2eqkg-1. Portugalista Suomeen rahdatessa päästöjä syntyy luonnollisesti lisää, puhumattakaan soijan jalostamisesta erilaisiksi ruoka-aineiksi esimerkiksi tofuksi.

Naudanlihan päästökerroin on taas kaikkea 10-50 kg CO2eqkg-1 väliltä riippuen tutkimuksesta. Itse en pidä tutkimusta luotettavana jos siinä ei olla kerrottu laskentamenetelmiä, ja tästä syystä oikeasti neutraalin tutkimuksen löytyminen punaiselle lihalle on ongelmallista. Suurin ongelmakohta on se, että laskuissa huomioidaan vain eläimestä saatava direktiivien mukainen liha, kun suurin osa eläimestä hyödynnetään muihin tarkoituksiin.

Myös WWF on avannut hieman varjoa soijan ympäristöllisestä ja inhimillisestä epäeettisyydestä: Environmental & social impacts of soy | WWF
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Niin, @Jeffrey tuolla kyseli millaista se broilerieläimen lajityypillinen elämä on. Sitä siis pyrin kuvailemaan omien kokemusteni perusteella. Yhtään kanankasvatusopasta en ole lukenut, joten en voi kuin olettaa, että nuo kanojemme puuhat ovat muillekin kanoille tyypillistä touhuilua.

Aivan. Teillä kanat siis elävät normaalia "kotieläin" elämää. Hyvä niin.
 

Fordél

Jäsen
Tuossa: https://estudogeral.sib.uc.pt/bitstream/10316/27395/1/Greenhouse gas assessment of soybean production.pdf nyt esimerkiksi yksi tutkimus. Tämä tutkimus tosiaan koskee soijan päästöjä tuotantoketjussa Portugaliin asti ja korkeimmillaan ne on 17.8 kg CO2eqkg-1. Portugalista Suomeen rahdatessa päästöjä syntyy luonnollisesti lisää, puhumattakaan soijan jalostamisesta erilaisiksi ruoka-aineiksi esimerkiksi tofuksi.

Naudanlihan päästökerroin on taas kaikkea 10-50 kg CO2eqkg-1 väliltä riippuen tutkimuksesta. Itse en pidä tutkimusta luotettavana jos siinä ei olla kerrottu laskentamenetelmiä, ja tästä syystä oikeasti neutraalin tutkimuksen löytyminen punaiselle lihalle on ongelmallista. Suurin ongelmakohta on se, että laskuissa huomioidaan vain eläimestä saatava direktiivien mukainen liha, kun suurin osa eläimestä hyödynnetään muihin tarkoituksiin.

Kun samalla tavalla sen naudan jalostamiseen ruoka-aineeksi synnyttää päästöjä niin miten nämä luvut osoittavat sen, että "soijantuotanto Brasiliassa ja sen rahtaaminen eurooppaan kuormittaa ympäristöä merkittävästi enemmän kuin kotimaisella rehulla elänyt kotimainen nautaeläin"? Siis jos soijan kohdalla kuorimitus on 17,8 kg + kuljetus Suomeen (ei merkittävä lisäys) ja naudan kohdalla keskiarvo on 25 kg:n kohdalla. Jos luvut olisivat toisin päin, voisi näistä tutkimuksista löytyä tukea väitteellesi merkittävästi suuremmasta ympäristökuormasta.
 

sinikettu

Jäsen
Tuossa: https://estudogeral.sib.uc.pt/bitstream/10316/27395/1/Greenhouse gas assessment of soybean production.pdf nyt esimerkiksi yksi tutkimus. Tämä tutkimus tosiaan koskee soijan päästöjä tuotantoketjussa Portugaliin asti ja korkeimmillaan ne on 17.8 kg CO2eqkg-1. Portugalista Suomeen rahdatessa päästöjä syntyy luonnollisesti lisää, puhumattakaan soijan jalostamisesta erilaisiksi ruoka-aineiksi esimerkiksi tofuksi.
Tuo paperihan aika lailla näyttää juuri sen, ettei soijapapu pääse lähellekään naudanlihan päästölukemia näin keskimäärin. Sademetsän hakkaamisellakaan ei pääse edes naudanlihan keskiarvoon co2-emissiossa. Tuskinpa siellä Brasiliassakaan ihan joka satokautta varten hakataan uudet viljelysalat sademetsistä ja jätetään vanhat oman onnensa nojaan. Ilman metsien hakkausta ollaankin jo melkein 1/50 naudanlihan päästöistä. Kuljetus ei ole järin suuri menoerä hiilidioksidipäästöissä näin ylipäänsä.

Ei sillä, että olisin soijan ystäviä. Paljon paremmin ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja löytyy aivan ylimäärin.
 

Jeffrey

Jäsen
Kun samalla tavalla sen naudan jalostamiseen ruoka-aineeksi synnyttää päästöjä niin miten nämä luvut osoittavat sen, että "soijantuotanto Brasiliassa ja sen rahtaaminen eurooppaan kuormittaa ympäristöä merkittävästi enemmän kuin kotimaisella rehulla elänyt kotimainen nautaeläin"? Siis jos soijan kohdalla kuorimitus on 17,8 kg + kuljetus Suomeen (ei merkittävä lisäys) ja naudan kohdalla keskiarvo on 25 kg:n kohdalla. Jos luvut olisivat toisin päin, voisi näistä tutkimuksista löytyä tukea väitteellesi merkittävästi suuremmasta ympäristökuormasta.

Todista ensin väitteesi "kuljetus Suomeen (ei merkittävä lisäys)". En usko, että pitää paikkansa. Lisäksi esimerkiksi jalostaminen tofuksi kuormittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin fileen erottaminen manuaalisesti ja sen lyöminen vakuumiin valmiiksi tuotteeksi.

Naudan kohdalla keskiarvo putoaa huomattavasti kun otetaan huomioon koko eläin, aivan niinkuin se kuuluu ottaa mikäli tilastoja ei haluta tarkoituksella vääristää. Samoin toki myös kaikessa muussa tuotannossa, ja päästöt tulisi jakaa koko sille osalle joilta osin tuotantoyksikkö hyödynnetään.

Ja näin saat nuo mainitsemasi luvut toisin päin. Lisäksi antamasi keskiarvo ei valitettavasti edustusta kotimaisen, kotimaisella ruohokasveilla kasvaneen tuotantoyksikön päästöjä. Kotimaiseen soijaan en ole vielä törmännyt.
 
Viimeksi muokattu:

Jeffrey

Jäsen
Kuljetus ei ole järin suuri menoerä hiilidioksidipäästöissä näin ylipäänsä.

Tämähän ei pidä paikkaansa. Liikenteen aiheuttamat CO2 päästöt ovat huomattavasti suurimmat kuin ravinnon vastaavat. Hyväksyn väitteesi mikäli olisit sitonut sen massiiviseen rahtikuljetukseen. Muuten ole hyvä ja todista väitteesi. Esimerkiksi soijantuotanto sitoo itseensä sen ensimmäisen rahtikontin jälkeen huomattavasti pidemmän logistiikkaketjun kuin brasilialainen naudanfile.

Se on toki ihan totta, että ihmisen kauppareissu hakemaan yksi yksikkä tofua tai nautaa saattaa hyvin tuottaa yksikköä kohden suuremman päästön kuin reissu brasiliasta portugaliin, mutta väitteesi logistiikkaketjun merkityksen vähäisyydestä co2 päästöissä on silti kestämätön ja kapeakatseinen.

Soijan kulutuksen lisääntymisen tyydyttäminen taas kaataa niitä sademetsiä joka vuosi. Lisäksi ilmastonmuutos iskee etenkin niihin vähän kuluttaviin viljelyskohteisiin. Lisäksi laskemalla keskiarvo huomioimatta tuotantomääriä on elämänkatsomukselle tyypillistä asioiden vääristämistä.
 

Fordél

Jäsen
Todista ensin väitteesi "kuljetus Suomeen (ei merkittävä lisäys)". En usko, että pitää paikkansa. Lisäksi esimerkiksi jalostaminen tofuksi kuormittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin fileen erottaminen manuaalisesti ja sen lyöminen vakuumiin valmiiksi tuotteeksi.

Esimerkiksi tässä esitteessä (linkki vie osoitteeseen www.ilmase.fi) mainitaan, että kuljetukset muodostavat ruuan ilmastopäästöistä 5 %. Kokonaisuus sisältää suomalaisen elintarviketaloudenlisäksi tuonnin.

Ja näin saat nuo mainitsemasi luvut toisin päin. Lisäksi antamasi keskiarvo ei valitettavasti edustusta kotimaisen, kotimaisella ruohokasveilla kasvaneen tuotantoyksikön päästöjä. Kotimaiseen soijaan en ole vielä törmännyt.

Kotimaisen naudan lihan kohdalla on esitetty, että se aiheuttaa noin 20 kg CO2 ekv/kg päästöt. Näin ollen jos soijaan lisätään vähän niitä kuljetuksen päästöjä niin ei ne luvut vieläkään käännyt toisin päin, ei ainakaan niin, että soija "kuormittaisi ympäristöä merkittävästi enemmän".

Ja korostan, että mulle ei ole mitään ongelmaa siinä, jos soija olisi jopa pahempi rasite ympäristölle kuin naudan liha. Mieluusti otan tuon tiedon vastaan, jotta osaan muokata kulutustottumuksiani (toki eipä sitä nykyisin kovinkaan paljoa kulu). Silti nämä sun luvut eivät vielä ainakaan vakuuta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös