Mainos

Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 212 202
  • 2 069

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Eikös @Leon tuossa sanonut, että "eihän kukaan hullu ala grilliruuan kanssa perunaa mättämään" ja kontekstista päätellen tällä lihavoimallani sanalla hän tarkoitti lihaa. Eihän Leon tuossa sano ettei perunoita kukaan hullu syö, vaan että eihän niitä kukaan hullu lihan kanssa syö
No sitä ainakin yritin tarkoittaa. Konteksti oli kuitenkin se, että tuossa nimimerkin @Salt tuttavapiirissä grillataan lihaa ja jätetään pupun ruoka pupuille. Tiedän kyllä, että perunasta saa grillattua hyviä lisukkeita, se on minulle kuitenkin liian tuhti satsi, kun sitä lihaa on joka tapauksessa lautasella.
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Eikös @Leon tuossa sanonut, että "eihän kukaan hullu ala grilliruuan kanssa perunaa mättämään" ja kontekstista päätellen tällä lihavoimallani sanalla hän tarkoitti lihaa. Eihän Leon tuossa sano ettei perunoita kukaan hullu syö, vaan että eihän niitä kukaan hullu lihan kanssa syö.

En ymmärrä nyt pointtiasi. Miksei muka voi syödä lihan kanssa perunaa? Osa juttukakkuni ystävistä, jotka syövät salaattia grillilihan kanssa, syövät myös perunaa.

Ihailtava käsitys sulla on "kunnon salaatista". En muuten ymmärrä, että miksi nämä "junttiystäväsi" edes valmistavat salaattia "kunnon annoksen", jos sitä ei sitten juuri kukaan kuitenkaan syö. Joko ystäväsi ovat harvinaisen typeriä, tai sitten laitat juttukakkusi päälle reilulla kädellä kermaa. Jos pitäisi asiasta lyödä vetoa, asettaisin panokseni jälkimmäiselle vaihtoehdolle.

Valmistavat varmaankin siksi, kun mukana on kaikenlaisia syöjiä, myös kasvissyöjiä. Ja pyöreästi yksi neljästä lihansyöjästä ottaa lihan lisäksi tuoreita kasviksia, kuten esimerkiksi salaattia ilman juttukakku kermaa. Ehkä he ovat sitten niitä juntteja lihansyöjiä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ymmärrä nyt pointtiasi.

Okei, väännän rautalangasta: Leon sanoo, että ei lihan kanssa nyt perunaa grillata. Sinä kysyt, että miksi ihmeessä ei, että sinä ainakin grillaat perunaa. Jos ja kun et syö lihaa, ette puhu samasta asiasta. Saitko?

Valmistavat varmaankin siksi, kun mukana on kaikenlaisia syöjiä, myös kasvissyöjiä.

Tämä selvä. Ymmärsin kirjoittamasi niin, että lihansyöjät valmistavat salaatin itselleen, mutta sitten juuri kukaan heistä ei syö sitä.

Kyllä nämä junttiystävänikin tekevät kunnon annoksen salaattia, mutta ehkä noin yksi neljästä lopulta syö sitä.

Tästä siis sain käsityksen, että "junttiystäväsi" valmistavat salaattia vain itselleen.
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Okei, väännän rautalangasta: Leon sanoo, että ei lihan kanssa nyt perunaa grillata. Sinä kysyt, että miksi ihmeessä ei, että sinä ainakin grillaat perunaa. Jos ja kun et syö lihaa, ette puhu samasta asiasta. Saitko?

Mutta kun sanoin myös, että osa lihansyöjäkavereistani syövät myös perunaa. Niin miksi ei myös lihansyöjä voi syödä teidän mielestänne perunaa? Toki jos sinä ja Leon tarkoitatte sitä, että kun lihaa on lautasella niin paljon, ei jaksa syödä enää perunaa. Silloin ymmärrän sen olevan täyttävää, kun on mättänyt jo lautasellisen lihaa naamaan.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toki jos sinä ja Leon tarkoitatte sitä, että kun lihaa on lautasella niin paljon, ei jaksa syödä enää perunaa.

En nyt ole ihan varma mitä @Leon tarkoitti, mutta joo, minun mielestäni peruna on liian raskasta settiä grillattavaksi lihan kanssa. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että peruna jää grillaamatta koska lautasella on niin paljon lihaa ettei jaksa syödä perunaa. Se voi tarkoittaa myös sitä, että lihaa on vain vähän/kohtuullisesti (joo, vaikea määritellä), mutta sen kaveriksi käyvät mieluummin vaikkapa tomaatti ja kurkku, kuin peruna.

*e* Siis raaka tomaatti ja raaka kurkku, en ole koskaan kokeillut niiden grillaamista.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Toki jos sinä ja Leon tarkoitatte sitä, että kun lihaa on lautasella niin paljon, ei jaksa syödä enää perunaa. Silloin ymmärrän sen olevan täyttävää, kun on mättänyt jo lautasellisen lihaa naamaan.
Trolli. Mihin unohdit sen kunnollisen salaatin?
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Tämä selvä. Ymmärsin kirjoittamasi niin, että lihansyöjät valmistavat salaatin itselleen, mutta sitten juuri kukaan heistä ei syö sitä.

Ehkä esitin asian huonosti. Ne lihansyöjät, jotka valmistavat salaattia ovat niitä, jotka syövät sitä myös itse kasvissyöjien ohella. Yleensä kuulee, että sitä valmistetaan kaikille, mutta tosiaan vain murto-osa lihansyöjistä lopulta jaksavat tai eivät halua sitä muuten syödä. Kuten tuo yksi trolli tuossa mainosti kunnolisesta salaatista, se ei ole niin täyttävää, etteikö peruna joillakin vielä muun päälle uppoa. Yleensä kuitenkin joidenkin kohdalla se grillisapuskan ylensyöminen rajoittaa lopulta kaikenlaisten kasvisten ja ehkä vihannestenkin kulutuksen määrää niissä ruokapöydissä, joihin minut on kutsuttu tai kutsun itse.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Molemmista ruokavalioista löytyy helposti tietoa, ja vegaanien ruokatarpeita on nykyisin todella hyvin saatavilla. Kaiken lisäksi tarjonta kasvaa kovaa vauhtia kaupoissa, kiitos kasvaneen kysynnän. Vegaaniruokavalio ei vaadi alun selvittelyjen jälkeen itse toteutettuna sen enempää viiteseliäisyyttä ja tarkkuutta kuin sekaruokavaliokaan. Sitten jos menee muualle syömään (ravintolat tai kyläilyt), täytyy olla sekaruokailijaa tarkempana.



Punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi ravitsemussuositusten mukaan syödä korkeintaan 500 g viikossa ja kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos olet kerran viikon ollut mökillä ja vetänyt paketillisen (400 g) lihavalmisteita ja jokaisella lämpimällä ruualla kalaa niin olet suurin piirtein syönyt sekaruokavalion suositusten mukaisesti, mitä tulee lihan ja kalan syöntiin. Toki kalaa korostuneemmin. Samalla olet kaukana vegaanisesta ruokavaliosta.

Tyttäreni ryhtyi eettisistä syistä kasvissyöjäksi. Hän ei ole kuitenkaan tiukkapipo vaan syö esimerkiksi isänsä pyydystämää kalaa. Hän joutui lukemaan ja tutustumaan ravintoasioihin muutoksen myötä. Tietoa löytyi kyllä, mutta lähteiden kanssa piti olla tarkkana. Vaati siis enemmän kuin sekaruokailu, lautasmalli kun löytyi selkärangasta.

Käyn perheessämme kaupassa ja proteiinin korvaamiseen löytyy kohtuu vähän vaihtoehtoja. Muutenkin valikoima oli varsin suppea, löytyi mm. yksi maidoton juusto. Tämä siis Länsi-Porin Prismassa.

Poprillin lihapitoisuus taitaa olla n. 20%...

Edit: Se on 11%
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehkä esitin asian huonosti. Ne lihansyöjät, jotka valmistavat salaattia ovat niitä, jotka syövät sitä myös itse kasvissyöjien ohella. Yleensä kuulee, että sitä valmistetaan kaikille, mutta tosiaan vain murto-osa lihansyöjistä lopulta jaksavat tai eivät halua sitä muuten syödä. Kuten tuo yksi trolli tuossa mainosti kunnolisesta salaatista, se ei ole niin täyttävää, etteikö peruna joillakin vielä muun päälle uppoa. Yleensä kuitenkin joidenkin kohdalla se grillisapuskan ylensyöminen rajoittaa lopulta kaikenlaisten kasvisten ja ehkä vihannestenkin kulutuksen määrää niissä ruokapöydissä, joihin minut on kutsuttu tai kutsun itse.

Sinun kaltaistesi höyrypäiden takia vegaaniruuan suosio ei ainakaan nouse. On hyvin tyypillistä, että liha kanssa syödää vihanneksista valmistettu salaatti. Tämä pelkästää jo siksi, että viime vuosina on ollut muodikasta vähentää hiilareita.
 

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
Kuten ei löydy myöskään sekasyöjien lautaselta. Kyse ei ole ruokavaliosta vaan ylipäänsä siitä, että kiinnittääkö ihminen huomiota ruokailutottumuksiinsä. Tämä ei ole käsittääkseni sidossa ruokavalioon. Itse asiassa moni kasvis- tai vegaaniruokavalioon siirtynyt kiinnittää juuri erityistä huomiota ruokailuunsa. Mielestäni tässä kohdin on ihan turha lähteä syyttelemään eri ruokavalioden edustajia vaan huolehtia siitä, että oli ruokavalio mikä tahansa, ihmisellä on riittävä tieto terveellisestä ravinnosta.
Iso ero tulee vain siinä, että sekaruokavalion omaava saa paljon vaivattomammin kaiken tarvitseman kuin vegaani. Jos sekaruokavalion omaava syö kohtuudella lihaa, hiilihydraatteja ja suolaa niin vahvoilla ollaan jo.
 

Fordél

Jäsen
Iso ero tulee vain siinä, että sekaruokavalion omaava saa paljon vaivattomammin kaiken tarvitseman kuin vegaani. Jos sekaruokavalion omaava syö kohtuudella lihaa, hiilihydraatteja ja suolaa niin vahvoilla ollaan jo.

Edelleen, kun asiat on kerran selvittänyt, ruokailu sujuu suht vaivattomasti ja asia tulee selkärangasta. Vegaani löytää kyllä omat keinonsa proteiinin saamiseksi mm. palkokasveista. Kuinkahan moni sekaruokailija selvittää ylipäänsä mitä tarvitsisi syödä ja saako hän kaiken tarvitsemansa? Ei sillä, väärinsyöviä löytyy kaikista ruokavaliosta ja toki sekaruokavalio on kaikista helpoin ratkaisu, mutta ei kannata liioitella muiden ruokavalioiden vaikeutta. Kauppojen tarjonta paranee ja monipuolistuu koko ajan, tietoa on saatavilla vaikka kuinka paljon jne.
 

Fordél

Jäsen
Tyttäreni ryhtyi eettisistä syistä kasvissyöjäksi. Hän ei ole kuitenkaan tiukkapipo vaan syö esimerkiksi isänsä pyydystämää kalaa. Hän joutui lukemaan ja tutustumaan ravintoasioihin muutoksen myötä. Tietoa löytyi kyllä, mutta lähteiden kanssa piti olla tarkkana. Vaati siis enemmän kuin sekaruokailu, lautasmalli kun löytyi selkärangasta.

Kyllä, kuten totesin, alkuun vaatii enemmän kun pitää selvittää asioita, mutta tämän jälkeen asiat tulevat selkärangasta.

Poprillin lihapitoisuus taitaa olla n. 20%...

Edit: Se on 11%

Edelleen, suositus koski lihaa tai lihajalosteita. Esim. WHO on suosittanut, että lihajalosteita syötäisiin korkeintaan 50 g päivässä, joten jos olet vetänyt yhden paketin Poprillia viikossa, on tuokin suositus jo lähes toteutunut. Eli aikalailla perussekaruokavaliolla olet mennyt, poislukien kalan suosituksia suurempi käyttö.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä, kuten totesin, alkuun vaatii enemmän kun pitää selvittää asioita, mutta tämän jälkeen asiat tulevat selkärangasta.



Edelleen, suositus koski lihaa tai lihajalosteita. Esim. WHO on suosittanut, että lihajalosteita syötäisiin korkeintaan 50 g päivässä, joten jos olet vetänyt yhden paketin Poprillia viikossa, on tuokin suositus jo lähes toteutunut. Eli aikalailla perussekaruokavaliolla olet mennyt, poislukien kalan suosituksia suurempi käyttö.

Eli on ihan sama syönkö 400 gramman paketillisen Poprillia tai saman verran naudan sisäfilepihvejä? Noinkohan...
 

Fordél

Jäsen
Eli on ihan sama syönkö 400 gramman paketillisen Poprillia tai saman verran naudan sisäfilepihvejä? Noinkohan...

Suosituksissa puhutaan lihasta tai lihajalosteista. Ei ole siis helppoa ymmärtää, että miten sekaruokailijankaan tulisi syödä.

Mutta kuten totesin, WHO on suosittanut, että yksistään lihajalosteita tulisi syödä max 50 g päivässä, joten sulla on tuo suositus jo lähes tapissa. Kalan osalta menit jo yli. Koko keskustelun lähtökohta oli väitteesi, että olet syönyt lähes kuin vegaani, mihin on helppo todeta, että sekaruokavaliolla olet mennyt.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suosituksissa puhutaan lihasta tai lihajalosteista. Ei ole siis helppoa ymmärtää, että miten sekaruokailijankaan tulisi syödä.

Mutta kuten totesin, WHO on suosittanut, että yksistään lihajalosteita tulisi syödä max 50 g päivässä, joten sulla on tuo suositus jo lähes tapissa. Kalan osalta menit jo yli. Koko keskustelun lähtökohta oli väitteesi, että olet syönyt lähes kuin vegaani, mihin on helppo todeta, että sekaruokavaliolla olet mennyt.

Ok, turha tästä on tämän enempää vängätä, kun kummallakaan ei ole kunnon tietoa.

Edit: Ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta löytyi pdf ravintosuosituksista, jossa todettiin sivulla 22, että suositeltu lihan määrä viikossa vastaa 700 - 750 grammaa kypsää lihaa. Poprilli paketista on ehkä 10%a tuosta määrästä.

En osaa linkittää tuota asiakirjaa puhelimella, mutta tuolta se löytyy

Suomalaiset ravitsemussuositukset
 
Viimeksi muokattu:

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Sinun kaltaistesi höyrypäiden takia vegaaniruuan suosio ei ainakaan nouse. On hyvin tyypillistä, että liha kanssa syödää vihanneksista valmistettu salaatti. Tämä pelkästää jo siksi, että viime vuosina on ollut muodikasta vähentää hiilareita.

Kaltaistenne jauhajien kanssa nyt höyryt väkisinkin nousee päähän. Kaikki eivät sitten näköjään halua vähentää hiilareita.
 

Fordél

Jäsen
Ok, turha tästä on tämän enempää vängätä, kun kummallakaan ei ole kunnon tietoa.

Edit: Ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta löytyi pdf ravintosuosituksista, jossa todettiin sivulla 22, että suositeltu lihan määrä viikossa vastaa 700 - 750 grammaa kypsää lihaa. Poprilli paketista on ehkä 10%a tuosta määrästä.

En osaa linkittää tuota asiakirjaa puhelimella, mutta tuolta se löytyy

Suomalaiset ravitsemussuositukset

Kyllä olen tsekannut tuon opuksen läpi. Eikä tästä asiasta tarvitse tämän enempää vääntää, kun se ei ole homman pointti. Pointti koski heittoasi vegaanisesta elämästä, joka oli vähintäänkin kyseenalainen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä olen tsekannut tuon opuksen läpi. Eikä tästä asiasta tarvitse tämän enempää vääntää, kun se ei ole homman pointti. Pointti koski heittoasi vegaanisesta elämästä, joka oli vähintäänkin kyseenalainen.

Pointti on se, että väitit 400 gramman b-luokan makkarapaketin vastaavan 700 - 750 grammaa kypsää lihaa,
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pointti on se, että väitit 400 gramman b-luokan makkarapaketin vastaavan 700 - 750 grammaa kypsää lihaa,

Mietippä mistä tämä teidän vääntö lähti? Sanoit eläneesi vegaanista elämää viikon ajan, vaikka nyt vähän makkaraa saunoessa ja kalaa lähes päivittäin. Onhan tuo nyt aika järjetöntä. Menee samaan kastiin, jos sanoisin elänneeni viikon ilman päihteitä, vaikka nyt saunaoluet join ja jokaisen aterian jälkeen poltin jälkiruokasikarin. Elinkö sittenkään päihteetöntä viikkoa?

Edit. Voisit myös näyttää tekstin missä @Fordél väittää makkarapaketin vastaavan 700g kypsää lihaa.
 

Fordél

Jäsen
Pointti on se, että väitit 400 gramman b-luokan makkarapaketin vastaavan 700 - 750 grammaa kypsää lihaa,

Edelleen, pointti oli sun heitto vegaanisesta elämästä mökillä.

Mitä tulee tuohon muuhun keskusteluun niin en väittänyt tuollaista. Totesin vain, mitkä ovat suositukset lihan ja lihajalosteiden syömisen osalta. En ole ottanut kantaa siihen, että onko lihajaloste laskettava suositusten kiintiöön oman painonsa vai siinä olevan lihan mukaan. Tämän osalta totesin, että ei ole helppoa nämä asiat sekasyöjänkään osalta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mietippä mistä tämä teidän vääntö lähti? Sanoit eläneesi vegaanista elämää viikon ajan, vaikka nyt vähän makkaraa saunoessa ja kalaa lähes päivittäin. Onhan tuo nyt aika järjetöntä. Menee samaan kastiin, jos sanoisin elänneeni viikon ilman päihteitä, vaikka nyt saunaoluet join ja jokaisen aterian jälkeen poltin jälkiruokasikarin. Elinkö sittenkään päihteetöntä viikkoa?

Edit. Voisit myös näyttää tekstin missä @Fordél väittää makkarapaketin vastaavan 700g kypsää lihaa.

Tästä vääntö lähti liikkeelle. Huomaa sana lähes ja Poprillin hassun hauska luokittelu.

...Olen ollut pian viikon yksin mökillä ja elänyt lähes vegaanielämää, kala, voi ja maito ovat olleet ainoita eläinkunnan tuotteita, lasken b-luokan Poprillin kasvikseksi.

Tarkennan tässä vielä, en siis väitä eläneeni vegaanin elämää.

...En nyt kuitenkaan kuvailisi viimeaikojen ruokavaliotani tavalliseksi sekaruokailuksi, ei lihaa lainkaan.

Kun kyselin viikon lihamäärästä, vastaus oli tämä. Kirjoittaja oli tutustunut ravitsemusneuvottelukunnan ravintösuosituksiin, joissa puhuttiin 700 - 750 g kypsää lihaa per viikko. Vastauksissaan nimimerkki kertoi lihan käyttöni olevan lähes tapissaan yhden Poprilli paketin jälkeen eli 400g Poprillia vastaa 700 - 750 grammaa kypsää lihaa.

Suosituksissa puhutaan lihasta tai lihajalosteista. Ei ole siis helppoa ymmärtää, että miten sekaruokailijankaan tulisi syödä.

Mutta kuten totesin, WHO on suosittanut, että yksistään lihajalosteita tulisi syödä max 50 g päivässä, joten sulla on tuo suositus jo lähes tapissa. Kalan osalta menit jo yli. Koko keskustelun lähtökohta oli väitteesi, että olet syönyt lähes kuin vegaani, mihin on helppo todeta, että sekaruokavaliolla olet mennyt.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
@TosiFani ei tuo sinun ruokavaliosi ole edes lähes vegaaninenkaan, jos olet päivittäin kalaa syönyt. Onko tätä vaikea myöntää?

Myöskään @Fordél ei ole edelleenkään väittänyt Poprilli-paketin olevan sama asia kuin 700g kypsää lihaa. Vai luetko WHO:n ja ravitsemusneuvottelukunnan samaksi instituutioksi?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
@TosiFani ei tuo sinun ruokavaliosi ole edes lähes vegaaninenkaan, jos olet päivittäin kalaa syönyt. Onko tätä vaikea myöntää?

Myöskään @Fordél ei ole edelleenkään väittänyt Poprilli-paketin olevan sama asia kuin 700g kypsää lihaa. Vai luetko WHO:n ja ravitsemusneuvottelukunnan samaksi instituutioksi?

Voin myöntää, olen pahoillani aiheuttamaani mielipahaa.

Kysyin

Eli on ihan sama syönkö 400 gramman paketillisen Poprillia tai saman verran naudan sisäfilepihvejä? Noinkohan...

Sain vastaukseksi

Suosituksissa puhutaan lihasta tai lihajalosteista. Ei ole siis helppoa ymmärtää, että miten sekaruokailijankaan tulisi syödä.

Mutta kuten totesin, WHO on suosittanut, että yksistään lihajalosteita tulisi syödä max 50 g päivässä, joten sulla on tuo suositus jo lähes tapissa. Kalan
osalta menit jo yli. Koko keskustelun lähtökohta oli väitteesi, että olet syönyt lähes kuin vegaani, mihin on helppo todeta, että sekaruokavaliolla olet mennyt.

Vaatii aikamoista soveltamista, jos b-luokan makkara rinnastetaan pihveihin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös