Veikkauksella ylikerroin?
Suoritin pientä vertailua vedonlyöntitoimistojen näkemyksestä illan peliin Jokerit-Blues. Taustalla tietenkin Ville Peltosen loukkaantuminen ja tämän huomioiminen todennäköisyyksiin. Löysin huomattavan näkemyseron vedonlyöntitoimistojen todennäköisyyksistä, joka on signaali ylikertoimen esiintymisestä.
Kertoimet Jokerit-Blues:
Paf..............1,85.........4,4...........2,45
Veikkaus.....1,4...........4,1...........3,4
Centrebet...1,9............5.............2,7
Vastaavat todennäköisyydet:
Paf..............0,46..........0,19.........0,35
Veikkaus.....0,57..........0,19.........0,23
Centrebet...0,48..........0,18.........0,34
Sokea Reettakin näkee, että Veikkauksen todennäköisyydet poikkeavat huomattavasti kahdesta muusta toimistosta. Tässä on käytetty oletuksena, että kertoimet heijastavat oikeita todennäköisyysarvioita, mikä ei välttämättä ole totta, koska vedonlyöntitoimistot voivat markkinoiden käyttäytymisestä johtuen hiukan poiketa tästä paremman tuoton takaamiseksi.
Joka tapauksessa Centren ja Pafin todennäköisyydet ovat lähellä toisiaan, joten oletetaan niiden olevan enemmän oikeassa Veikkaukseen nähden. Varovaisuuden periaatetta noudattaen lasketaan odotusarvot Veikkauksen kertoimilla ja Centren todennäköisyyksillä, jotka ovat hieman lähempänä Veikkausta kuin Pafin kertoimet.
Odotusarvot Veikkauksen kertoimilla,Blues-Jokerit:
kotivoitto-tasapeli-vierasvoitto
0,67...........0,75..........1,15
Mainittakoon vielä, että Veikkauksen kertoimella 3,4 tuoton odotusarvo on täsmälleen yksi silloin, kun Bluesin voittotodennäköisyys olisi 0,294. Marginaalia tähän Centrellä ja Pafin arvioilla on useampi prosenttiyksikkö.
Jos joku on sitten sitä mieltä, että Veikkaus on oikeassa, niin ylikertoimet löytyvät vastaavasti Pafin ja Centren kohteista. Vedonlyöjän kannalta pahin vaihtoehto on, että Kaikki kolme toimistoa ovat yhtä paljon väärässä, jolloin positiivista tuoton odotusarvoa ei ole kenelläkään.