VVOlla ei ole mitään mahdollisuutta säädellä vuokratasoa missään kaupungissa tai alueella, sillä se omistaa noin 4% vuokramarkkinoilla olevista asunnoista. VVO ei myöskään tarkista asukkaidensa oikeutta asumistukeen, joten on naurettava väitös väittää juuri Ay:n, tai VVOn, erityisesti hyväksikäyttävän asumistukijärjestelmää.
En tiedä meninkö miinaan, mutta VVO ilmoittaa osuteensa koko Suomen vuokra-asunnoista (4.4 prosenttia), mutta investoi ja hallitsee pääkaupunkiseutua ihan toisilla luvuilla. Uusista investoinneista asuntotuotanto oli 2015 yhteensä 1046 kpl, joista Helsinki 815kpl. VVO omistaa noin 32 000 vuokra-asuntoa, jotka sijaitseva Helsingin lisäksi isoissa kaupungeissa. Näitä lukuja VVO vertaa mielellään määrällisesti koko Suomeen, mutta todellinen vertailupohja pitää tietenkin olla kukin alue, jossa VVO operoi veronmaksajille kalliiksi tulevalla Lumolla ja muilla brändeillään. Ne ovat kalliimpia merkkejä kuin kunnallinen asuntotuotanto alueilla.
Mutta varsinainen rahastus toimii seuraavasta. Helsingin Sanomien mukaan temppu ja miten se tehdään VVO:ssa menee näin:
Vuonna 2012 VVO aikoi periä Helsingin Viikissä uudessa ARA-talossaan lähes 20 euron neliövuokraa, vaikka oli rahoitushakemuksessaan ARA:lle ilmoittanut talon keskivuokraksi 13,88 euroa. Yhtiö laski myöhemmin vuokraa 17,65 euroon. VVO perusteli ilmoitettua korkeampaa vuokraa kohonneilla rakennuskustannuksilla. Helsingin kaupunki kertoi perivänsä samalla alueella korkeintaan 11,50 euron neliövuokria.
Näillä neliövuokrilla maksukykyiset ostavat oman kämpän ja muut voivat asua niissä ainoastaan yhteiskunnan tuella. Helppoa kuin heinän teko tämä VVO:n rahastaminen.