Canucks Centralilla oli Kevin Woodley vieraana. Haastattelussa otettiin esiin myös kesällä UFA:ksi tuleva(?) Tristan Jarry. Woodeyn mukaan Jarry ei sopisi parhaalla tavalla Clarkin tyyliseksi maalivahdiksi. Itse en osaa arvioida noita, mutta luotan kyllä Woodleyn näkemykseen.
Muuten tuossa jaksossa nousi esiin se, että Canucks on tehnyt lokakuun alusta laskien neljä pelaajakauppaa kun NHL:ssä on tullut yhteensä 16 pelaajakauppaa. Eli joka neljännessä noista kaupoista Vancouver on ollut mukana. Lisäksi kun muistetaan tuo valmentajanvaihto, niin ei Canucksia voi ainakaan passiivisuudesta syyttää. Tykättiin noista tai ei eikä joukkue tee kyllä yhtään liikettä ketään miellyttääkseen. Seurajohto sanoi tekevänsä muutoksia ja niitä on ainakin nähty.
Pienet väliarviot noista Canucksin kaupoista:
7.10.2022
Chicagoon: Jason Dickinson + 2:nd'24
Vancouveriin: Riley Stillman
Tekohetkellä kauppa josta näki, että joukkue teki kattoon tilaa. Linjassa arvoltaan noihin muihin sopimusten ulosostoihin (Nemeth, Kassian), mutta kysymykseksi jäi kaupan tekohetkellä, että miksi tämä oli välttämätön. Viime kaudesta huolimatta Canucks kun ei ollut siinä tilanteessa että tässä oltaisiin mistään isommin haastamassa.
Dickinsonin viime kausi oli surkea, mutta Canucks antoi hänelle ilmeisesti aikaa näyttää vielä syksyn leirillä. Kun sitten kesän ilmainen kiinnitys Nils Åman pelasi paremmin ja Dickinsonin palkka oli kahdelta kaudelta lähemmäs kolme miljoonaa, hänen sopimuksensa oli riesa mistä haluttiin eroon.
Stillman saattoi olla tuossa pelaaja joka piti vain ottaa, mutta toisaalta melko nuoresta pakista kun on kyse, niin osaltaan tuossa haluttiin varmaan antaa myös mahdollisuus. Lisäksi Stillman periaatteessa vastasi niihin tarpeisiin (fyysisyys) mitä pitikin hakea. Ehkä Riley olisi voinut onnistua paremmin viime kaudella kun Shaw oli pakkien valmentajana? En nyt vielä kokonaan sulje Stillmanin tulevaisuutta poiskaan, mutta tuo ei ole onnistunut ollenkaan.
Arvio: Chicagolle hyvinkin ymmärrettävä kauppa. Joukkueella oli vara ottaa palkkoja sisään ja toisen kierroksen vuorot kiinnostavat aina. Canucksin kannalta tämä jätti auki kysymyksen, miksi tämä piti tehdä tässä tilanteessa. Yksi yhteen kaupan selvä voittaja oli Chicago.
27.10.2022
Bostoniin: Michael DiPietro + Jonathan Myrenberg
Vancouveriin: Jack Studnicka
Entisen lupauksen (mm. OHL:n kauden paras maalivahti junioriuralla) DiPietron kehityspolulla tuli isompia kuoppia covid-aikoina. Kun Silovs koettiin lisäksi lupaavampana ja maalivahtipaikkoja on vähän tarjolla, DiPietron osasi odottaakin liikkuvan. Tällä kaudella hän on pelannut ECHL:ssa. Yksinhuoltajaisän perheestä lähtöisin oleva maalivahti on edelleen nuori jolle toivon onnistumista. Myrenberg oli puolestaan viime kaudella melko lupaava junioripuolustaja, mutta kuitenkin aika kaukana todellisesta NHL-lupauksesta. Tämän kauden Myrenberg on pelannut Allsvenskanissa.
Studnicka oli kaksi vuotta sitten Athleticin Corey Pronmanin "parhaat alle 23 vuotiaat pelaajat listalla" paremmaksi sijoitettu kuin esimerkiksi Jason Robertson, John-Jason Peterka ja Ridly Greig. Noita pelaajia Studnicka ei tule ohittamaan, mutta silti annan edelleen mahdollisuuden hänelle. Pelissä näkyy hyvä valmennus ja ominaisuuksia pitäisi olla periaatteessa luoda hyvää uraa edelleen, mutta kysymykseksi nousee että riittääkö taitopuoli sittenkään kolmeen ensimmäisen ketjuun missä hän saisi taitojaan esiin.
Arvio: Pidin tästä kaupasta, vaikka voi hyvin olla että tämä ei tule tuottamaan pidemmän päälle pelaajaa. DiPietron ura ei näyttänyt etenevän Vancouverissa ja Myrenberg on ilmeisesti ainakin nyt aika kaukana NHL:stä (en ole tosin seurannut häneltä yhtään peliä Allsvenskanissa). Studnicka oli kuitenkin mielestäni katsomisen arvoinen kortti. Bostonissa Studnickan reitti oli vähän tukossa, joten ymmärsi hyvin miksi he halusivat ottaa kaksi pidemmän reitin prospectia sisään.
28.10.2022
Carolinaan: 5:th'23
Vancouveriin: Ethan Bear+Lane Pederson
Dickinsonin palkan ulosheiton syy näkyi tässä vaiheessa kolme viikkoa tuon kaupan jälkeen. Canucksilla ja ollut Carolinan kanssa pitkään kestäneet neuvottelut Bearista (joka oli Edmontonissa hyvä ja aloitti viime kauden Carolinassa hyvin, mutta joka ajautui ulos kokoonpanosta covidin jälkeen), mutta Canucksilla ei ollut tilaa ottaa Bearia sisään. Dickinsonin palkan poisto poisti tuon ongelman.
Bear on ollut ehkä joukkueen paras pakki puolustamaan keskustaa ja hakemaan päätykiekkoja - kummatkin asioita missä joukkueella on ollut isoja ongelmia muuten. Peliajoissa top4-pakki ja mikä Canucksille tärkeää, oikean puolen sellainen (pelannut oikealla puolella enemmän tasakentin kuin Schenn). Bear on nyt 25 vuotias ja pelikausia pitäisi olla vielä paljon jäljellä. Jos jatkaa näin ja tekee sopivan halvan jatkon, niin ehdottomasti pakki mikä kannattaa pitää.
Pederson väläytteli ajoittain, mutta ajautui kokoonpanon ulkopuolelle. Olisi ollut tärkeä pelaaja farmiin, mutta Columbus poimi hänet siirtolistalta.
Arvio: Pidin tästäkin kaupasta. Carolinalle palkkahelpotus kun puolustus on muuten vahva ja yksi syvyysvuoro, Canucksille top4-pakki joka täyttää oikeaa puolta ja sopii ominaisuuksiltaan seuraan.
30.1.2023
NY Islandersiin: Bo Horvat
Vancouveriin: 1:st'23/24(top12 suojattu 23 draftiin)+Aatu Räty+Anthony Beauvillier
Pitkään jatkuneet Horvatin kauppahuhut saivat lopulta päätöksen. Mielestäni Canucksin saama paketti oli hyvä, vaikka Horvat huippukautta onkin pelannut ja on ollut erittäin tärkeä pelaaja kapteenina joukkueelle jo kauan. Ykköskierros ja mahdollinen vuoro jostain 13-18 väliltä hyvästä draftista sekä hyvin kehittynyt Räty ovat kaupan avainpaloja Vancouverille. Tällä treidillä saatiin kaksi ykköskierroksen arvoista palaa sen lisäksi että heikennettiin omia asetelmia ainakin paperilla loppukauteen. Mahdollisuus myös siihen, että vuoro putoaa vapaaksi seuraavaan draftiin.
Beauvillier saattoi olla pelaaja, joka piti ottaa mukaan kun ei ole ollut sopimuksensa arvoinen. Toisaalta on ikänsä puolesta vieläkin katsottava kortti. Mikäli ei toimi, niin ensi kauden jälkeen poistuu riveistä.
Arvio: Tulevaisuus tulee tietysti vasta näyttämään miten tässä kaupassa tullaan onnistumaan, mutta rental-pelaajasta kaksi ykköskierroksen arvoista palaa oli minun mielestä maksimi mitä pystyi odottamaan. Canucks kaipaa joukkuetasolla lisää nuorta pohjaa (olisi kaivannut sitä jo OEL:n treidin aikaan, mutta tuolloin tuota ei osattu nähdä). Frank Seravalli uskoi, että Islandersilla olisi olemassa jo jatko kun oli valmis pistämään tuon paketin peliin.
***
Saa nähdä nyt sitten tuleeko noita siirtoja tässä vielä lisää. Jos Schennista saataisiin kakkoskierros, niin sitten olisi ensi kesän draftiin kaksi ykköskierrosta ja kaksi kakkoskierrosta. Lisäksi neloskierrokselle on yksi lisävuoro (vitoselta se puuttuu Bearin kaupan vuoksi). Prospecteihin on tuotu Räty. Uutta pohjaa siellä on ainakin tehty mielestäni hyvin ja prospectien tilanne on kohta aika lailla eri tasolla mitä se oli vielä vuosi sitten.
Ensi kauden jälkeen riveistä poistuisi luonnollista reittiä Myersin, Pearsonin ja Beauvillierin sopimusten päätyttyä reilut 13 miljoonaa. Enemmän sitä ennen jos Boeser tai Garland saadaan kaupattua onnistuneesti. Petterssonin sopimukseen (jos nyt tuo onnistutaan tekemään) menee ehkä kolme miljoonaa enemmän mitä nyt. Joukkuetta pystytään muokkaamaan joka tapauksessa viimeistään tuossa vaiheessa enemmänkin.
Nyt tällä hetkellä tuo laituritilanne on huolestuttava, mutta tuossa kun näkisi palkkarakennetta eteenpäin niin se avaisi niitä näkymiä. Selvää on, että kun farmissa on mm. Podkolzin ja Höglander, tuo laituritilanne ei tule tälläisenä pysymään kovin pitkään (muutoksissa voidaan kyllä puhua kuukausista enemmän kuin viikoista).