Juttu on parin viikon takaa, mutta voisi nostaa esiin tuon
Vancouver Courierin 2019-2020 Canucksin prospect-pyramidin.
Pyramidin kärjessä on odotetusti
Quinn Hughes, joka on ollut myös yleisillä listoilla mukana ensi kauden Calder Trophya mietittäessä näin ennakkoon. Athleticin Scott Wheeler nosti Hughesin kaikista prospecteista kolmanneksi - edellä olivat Quinnin veli Jack ja Kaapo Kakko. Ihan liian aikaista miettiä tuota syvemmin, mutta jos Hughes sijoittuisi Calder-kisassa kolmanneksi, tuo olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 1971 kun samasta joukkueesta pääsee Calderin finalistikolmikkoon pelaaja kolmen peräkkäisen kauden aikana.
Kakkostasolla on kolmikko
Olli Juolevi,
Vasili Podkolzin ja
Thacher Demko.
Juolevin tulevaisuudesta on noiden loukkaantumisten jälkeen mahdoton sanoa mitään tällä hetkellä. Urakehitystilastojen perusteella tuossa iässä vaihtoehtoina on kaikki mahdollinen Roman Josin ja Marc-Andre Gragnanin välillä. Samojen tilastojen perusteella Juolevin pisteet hänen ikäisenä povaavat todennäköistä kakkosparin NHL-paikkaa, mutta edelleen Gragnanin kaltainen ura on ihan mahdollinen. Ollille varmaan ehjä kausi olisi se mitä hän kaikkein eniten nyt toivoisi kahden leikkauksen jälkeen.
Demkon pelaamisen edessä on Markström, mutta tuo voi olla hyväkin asia. Demko on mennyt joka kausi eteenpäin varauksen jälkeen: ensin yliopistosarjojen parhaaksi maalivahdiksi ja sitten farmitasolla yhdeksi sarjan parhaista maalivahdeista. Viime kaudella alkoi tulla jo enemmän näyttöpaikkoja ylhäällä ja niissä hän pelasi lupauksia herättäen. Esimerkiksi kaksi viimeistä peliä Läntisen konferenssin vahvoja joukkueita St. Louisia ja San Josea vastaan toivat yli 94% torjuntaprosentit. Canucksin menestykselle voisi olla hyvä asia maalivahtien viime kautta tasaisempi peluutus. Toki tuo tarkoittaisi sitä, että joukkue kykenisi voittoihin ilman Markströmiä. Viime kaudella joukkue voitti vain seitsemän peliä yhteensä niistä 22 pelistä, joissa Markström ei pelannut.
Kakkostason kolmas pelaaja
Podkolzin on tämän ryhmän ehkä suurin kysymysmerkki. Kahden suunnan laiturista saattaa kehittyä mitä tahansa tai sitten olla kehittymättä. Mahdollisesti Podkolzin on Venäjän nuorten maajoukkueen kapteeni tulevissa nuorten MM-kisoissa ja toivottavasti hän saa nyt enemmän KHL-pelejä tilille, jotta nähdään pelin tasoa paremmin. NHL on hänellä edessä hyvässäkin tapauksessa vasta parin kauden päästä.
Kolmostasolla on nelikko
Michael DiPietro,
Tyler Madden,
Jett Woo ja
Nils Höglander.
DiPietro rikkoi OHL:ssa ennätyksiä ja olisi saattanut olla lähellä Memorial Cupia ilman loukkaantumistaan playoffeissa. Tuon DiPietron loukkaantumisen jälkeen Ottawa 67 romahti aika pahasti. Joukkue oli voittanut DiPietron kanssa 13 peräkkäistä peliä, mutta hävisi sitten ilman häntä viidestä pelistä neljä. DiPietro valittiin nuorten MM-kisoissa Kanadan kolmen parhaan pelaajan joukkoon, mutta muuten tuo finaalipeli olisi saanut DiPietron mielestä varmaan päättyä toisin. Ensi kaudella hänelle tulee hyppy ammattilaiseksi ja mielenkiintoista nähdä miten tuo sujuu.
Maddenin hyppy ylipistosarjaan oli erittäin hyvä ja hän kunnostautui kahden suunnan pelissä hienosti, pelaten joukkueessaan kumpaakin erikoistilannetta. Hän on vähän erityylinen pelaajana kuin isänsä John oli aikanaan, mutta tilanteissa rohkeasti pelaaminen on samanlaista vaikka kokoa ei hänelläkään kauheasti olekaan. Madden on vähän Gaudettea edellä tuossa iässä ja jos tuo kehitys jatkuu noin, hänellä voi olla edessä vielä hyvä tulevaisuus ammattilaisena.
Woo teki varauskaudella WHL:ssä 25 pistettä ja viime kaudella jo yli piste per peli (66 pistettä 62 pelissä), mutta parhaimmillaan hän on silti puolustuspelissä ja fyysisessä pelissä. Kehitys näytti hänelläkin Maddenin tavoin menevän hyvin eteenpäin viime kaudella ja ensi kaudella saattaa tulla jo se paikka Kanadan nuorten maajoukkueestakin. Woo on lupaavin Canucksin pakkiprospecti WHL:ssä pitkään aikaan.
Ryhmän neljäs pelaaja, tämän kesän Vancouverin toisen kierroksen varaus
Höglander on erittäin näyttävä ja taitava hyökkääjä, mutta pieni koko asettaa mahdollisia rajoitteita. Silti kokonainen kausi SHL:ssä varausiässä tietää kertoa, että ainakaan SHL:ssä tuo koko ei juuri rajoitteena ollut pelaamiselle. Höglanderia pidettiin monissa paikoissa ykköskierroksen lahjakkuutena tämän kesän draftissa. Mielenkiintoinen kausi hänellekin tulossa, kun rooli varmaan tulee nousemaan Röglessä.
Nelostasolla on ryhmä
Zack MacEwen,
Francis Perron,
Kole Lind,
Brogan Rafferty,
Jack Rathbone ja
Will Lockwood.
Vancouverin kerrotaan pitävän
MacEwenia korkeassa arvossa ja syystä. Yli 190 senttinen voimahyökkääjä on mennyt hyvin eteenpäin farmissa ja teki viime kaudella siellä jo yli 50 pistettä. Hänelle tuli myös neljän pelin mittainen näyttöpaikka Canucksin riveissä NHL:ssä. MacEwen osaa pelata kiekolla ja myös luistella. Hän pelaa kovaa ja on tyyppiesimerkki myöhäiskehittyneestä pelaajasta. Nyt hänen peliään katsellessa ei voisi uskoa miksi häntä ei aikanaan varattu NHL-draftissa. Toiveikkaimmat ovat verranneet häntä toiseen Canucksin varaamattomaan hyökkääjään Alex Burrowsiin, mutta minun mielestä MacEwenilla ei ole samanlaista lahjakkuutta. Silti ura NHL:ssä on mahdollinen.
Perron tuli San Josesta kesän varaustilaisuudessa. Hän oli vielä pari kautta sitten lupaava hyökkääjä (tuolloin Ottawan organisaatiossa), kun voitti Q:ssa sekä runkosarjan- etttä playoffien arvokkaimman pelaajan palkinnot. Viime kaudella tuli farmissa 47 pistettä 63 peliin. Perronilla saattaa olla edessä hyvä tulevaisuus ainakin farmin puolella, mutta itse en hänestä odottele NHL:ään apuja ainakaan tähän astisilla näytöillä. Näyttöpaikkoja toki saattaa tulla.
Kesän 2017 toisen kierroksen varaus
Kole Lind teki +1 draftkautena WHL:ssä lupaavat 95 pistettä ja joukkueensa Kelownan hyökkäyksen kärki, mutta viime kausi farmissa tuli karulla tavalla vastaan ja oli kuin märkä rätti vasten kasvoja varmasti Lindin omillekin odotuksille. Nyt toinen kausi farmissa näyttää suuntaa. Lind tulee ensi kauteen varmasti ensimmäistä farmikautta viisaampana ja toivottavasti pystyy kehittämään nopeuttaan. En viime kauden jälkeen odottele häneltä enää paikkaa tulevaisuuden top6-hyökkäyksessä, mutta kolmosketjun laiturin paikkaan hänellä voi olla mahdollisuudet jos peli kehittyy.
Rafferty siirtyi Canucksin organisaatioon viime kauden lopulla ylipistosarjan vapaana agenttina. Rafferty esiintyi ihan hyvin kauden lopulla NHL:ssä pelaamissaan peleissä, mutta hänellä on tällä hetkellä vain kahden pelin mittainen näyttöpaikka ammattilaisena, joten ei tuosta juuri mitään voi sanoa. Ilmeisesti Canucks piti kuitenkin Raffertyn tyylistä pitää peli yksinkertaisena ja pyrkiä pelaamaan fyysisesti. Hän aloittaa kauden Uticassa ja on siellä oikealla puolella ehkä ensimmäinen ylös nostettava puolustaja jos peli pysyy samanlaisena kuin viime kaudella.
Rathbone on tullut pidemmän kaavan kautta näille listoille, vaikka lahjoista tuo ei ole ollut kiinni. Hän halusi varauksen jälkeen pysyä autismia sairastavan veljensä luona USHS-joukkueessa, vaikka paikka olisi ollut ylemmäskin. Viime kaudella Rathbone lähti kokeilemaan yliopistokiekkoa ja teki siellä puolustajalle ihan lupaavasti 22 pistettä 33 pelissä. Nuo hyvät tehot tosin saattoivat johtua Harvardissa Adam Foxista, jonka kanssa myös Rathbone aika ajoin pelasi. Ensi kaudella nähdään mihin Rathbonesta on ilman vierellä pelaavaa tähtipuolustajaa. Toivoisin todella onnistumista tälle sympaattisen oloiselle nuorelle puolustajalle.
Kesän 2016 kolmannen kierroksen varaus, laitahyökkääjä
Lockwood täydentää tuon pyramidin nelostason. Lockwoodin urakehitys näytti jo aikanaan menevän vähän ylemmäskin, mutta varauksen jälkeen loukkaantumiset ovat kiusanneet kehitystä. Viime kaudella hän pelasi ehjän kauden ja oli ylipistojoukkueensa Michiganin toiseksi tehokkain pelaaja Quinn Hughesin jälkeen. Nopea kahden suunnan laituri on joutunut loukkaantumisten vuoksi vähän karsimaan kovia taklauksia, joista hänet tunnettiin aikaisemmin. Lockwood pelaa vielä ensi kauden Michiganissa ja sitten nähdään hänen tasonsa ammattilaisena.
Pyramidin vitostason muodostavat
Guillaume Brisebois,
Jonah Gadjovich,
Jack Malone,
Toni Utunen,
Ethan Keppen,
Petrus Palmu,
Josh Teves ja
Lukas Jasek.
Vancouver on pitänyt
Briseboisia aika arvossaan. Brisebois varattiin aikanaan sillä vuorolla millä Eddie Läck siirtyi Carolinaan. Tuon jälkeen hän oli kahden eri QMJHL-joukkueen kapteeni ja nyt toisella AHL-kaudella tuli kahdeksan NHL-peliä. Hyvin liikkuvan Briseboisin urakehitys näyttää kulkevan mahdollisesti tulevaisuuden kolmospariin jos tuo peli kehittyy sille tasolle ylipäänsä, että NHL on hänen tulevaisuuden pelipaikka.
Gadjovichiin sopivat aika lailla samat sanat kuin Lindiinkin. Hän oli myös kesän 2017 toisen kierroksen varaus Lindin tavoin. Varausiässä hän teki OHL:ssä 46 maalia, +1 draftkaudella tuli vamma, mutta hän oli melko isossa roolissa mm. Kanadan nuorten MM-joukkueessa (pelasi mm. ykkösalivoimaa turnauksessa), mutta sitten viime kaudella farmissa tuli seinä eteen. Odotusarvoina Gadjovichin kohdalla oli pelata melko hyvä ensimmäinen farmikausi, mutta todellisuus oli jotain ihan muuta. Kauden 43 peliin tuli neljä maalia. Saa nyt sitten nähdä mihin hänen pelinsä taso ensi kaudella riittää.
Tämän kesän kuudennen kierroksen varaus
Malone vaikuttaa paperilla ihan hyvältä tapaukselta, mutta en ole seurannut hänen peliään. Malone pelasi nyt myös varauskaudella USHL:ssa, kuten Boeser, Gaudette ja Madden aikanaan heidän varauskausillaan. Vuodessa Malone nosti pisteensä 14 pisteestä viime kauden 59 pisteeseen. Ensi kaudella hän lähtee Cornellin yliopistoon ja saa sitten nähdä paremmin missä mennään hänenkin kohdallaan.
Utunen on esiintynyt mielestäni hyvin edukseen kansainvälisissä peleissä tähän mennessä, mutta Tapparassa rooli on jäänyt kovassa seurassa vähän pieneksi. Viime kaudella Utunen pelasi runkosarjassa keskimäärin reilun 12 minuuttia peliä kohden. Hän saattaa olla kuitenkin läpimurron tekeviä puolustajia Liigassa ja jos hän tuon kykenisi tekemään, Utusen tulevaisuus mahdollisena tulevaisuuden NHL-pakkinakin näyttäisi heti paljon paremmalta.
Tämän kesän neljännen kierroksen varaus
Keppen on fyysinen kahden suunnan hyökkääjä. Hän teki viime kaudella OHL:ssa 30 maalia ja hänellä on kova laukaus sekä hyvä työmoraali. Keppenin pitäisi kehittää luisteluaan. Kaiken kaikkiaan Keppen on vielä aika projekti, mutta ihan lupaavana voimahyökkääjän alkuna häntä voi ainakin pitää.
Palmun viime kausi farmissa oli vaikea ja hän lähti kesken alkukauden TPS:aan. Juuri nyt hänen tulevaisuutensa mahdollisena NHL-pelaajana vaikuttaa aika kaukaiselta, mutta Palmulla on edelleen lahjoja kehittyä. Maalintekoon pitäisi saada lisää tehoa jatkossa. Viime kaudella tuli Liigassa vain neljä maalia 29 peliin.
Teves tuli Raffertyn tavoin viime kauden lopussa yliopistosta vapaana agenttina. Hänkin pääsi pelaamaan NHL:ssä, mutta hänen reittinsä vaikuttaa vasemmalla puolella vähän hankalammalta kuin fyysisemmän Raffertyn oikealla. Tevesin edellä ovat Edler, Hughes, Benn, Juolevi ja Sautner ainakin. Teves on melko hyvin liikkuva puolustaja, mutta kokonaisuutena NHL ei näytä nyt todennäköiseltä.
Vancouverin prospect-pyramidin täydentää hyvin liikkuva laituri
Jasek, jonka kausi farmissa oli paras ryhmästä Lind, Gadjovich ja Palmu. Jasek pelaa tunnollisesti kahteen suuntaan ja hänellä on hyvät kiekolliset taidot, mutta nykyinen taso ei vielä riitä haastamaan ylös paikoista. Viime kaudella hän teki Uticassa AHL-tulokkaana 29 pistettä.
Tälläinen pyramidi tänä vuonna. Ihan mielenkiintoisia prospecteja siellä on mahdollisesti kasvamassa mm. Petterssonin, Boeserin ja Horvatin tueksi.
*
Laitetaan vielä se noihin liittyvänä asiana, että Jonathan Dahlen palaa Ruotsiin ja Timrån paitaan ainakin ensi kaudeksi hakemaan vauhtia. Odotukset Dahlenia kohtaan olivat sen Allsvenskinin arvokkaimman pelaajan tittelin voiton jälkeen isommat mitä Uticassa nähtiin ja tuli seurasiirtokin, joten tavallaan tuo ei yllätyksenä tullut.