Parhaita mahdollisia uutisia näin sateiseen keskiviikkoon. Annetaan tähän muutama ajatus omasta näkökulmastani. Jotta seuran ratkaisua ja siihen johtaneita taustoja ymmärretään riittävästi, on katsottava niin taakse- kuin eteenpäinkin ja huomio täytyy kiinnittää joukkueen lisäksi koko seuraan. Teksti on pitkähkö, mutta itsepähän luet.
Ilves on tehnyt väkevää nousua suurten joukkoon seurajohdon vaihtumisesta lähtien. Kiven aikakaudella Ilveksestä tuli niin seurana kuin joukkueenakin uskottava. Myrrän aikakaudella toimistossa on jatkettu vakuuttavaa työtä ja joukkue on kasvanut potentiaaliseksi haastajaksi. Tästä on kiittäminen toimiston väen lisäksi myös Myrrää tiimeineen. Myrrä on varmasti tehnyt laadukasta työtä arjessa ja nostanut vaatimustason sille tasolle, mitä sen kuuluukin menestystä janoavassa organisaatiossa olla. Myrrä on vuosi vuodelta saanut paremmat ja paremmat työkalut käyttöönsä, mikä on tehnyt Ilveksestä runkosarjassa hienosti menestyvän joukkueen.
Hyvistä tuloksista huolimatta olen itse ollut huolissani siitä, että peliä ei ole pystytty kehittämään riittävästi kausien aikana. Ilves on näyttänyt olevan vastustajia edellä vielä syyskaudella, mutta kevät-talvella kilpailevat organisaatiot ovat kuroneet tuon eron umpeen ja menneet menojaan. Tämä toistunut trendi on luonut omaan päähäni ajatuksen, että Ilveksen pelitapa nojaa vahvasti muutamiin tärkeisiin asioihin, jotka joukkue on onnistunut toteuttamaan hyvin, mutta kunnianhimoisemmalla pelikirjalla operoivat joukkueet ovat väistämättä liian kovia keväisin. Rosteri on kehittynyt voimakkaasti vuosi vuodelta, joten menestyksen odottaminen myös keväisin on ollut perusteltua. Olen huomannut pyöritteleväni kysymystä siitä, menestyykö Ilves ”näinkin hyvin” Myrrän ansiosta vai Myrrästä huolimatta.
Ahokkaan KooKoo piti Ilvestä pilkkanaan sääleissä noin 1,5 vuotta sitten, mutta Ilves eteni jatkoon mielestäni onnekkaasti ennen totaalista kylvetystä Lukolta. Lukko oli tuolloin aivan ylivoimainen, mutta itseäni jäi ärsyttämään Ilveksen pelitapa (tai kykenemättömyys toteuttaa sitä), sillä Ilves ei näyttänyt edes yrittävän kiekossa pysymistä tai oman pelin rakentamista, vaan tyytyi perinteiseen "kilppariin" ja toivoi kunniakasta tappiota. Tappio tuli, kunniakkaasta en osaa sanoa. Viime kaudella muutaman viikon Kärppien peräsimessä olleen Marjamäen Kärpät pisti Ilveksen äärimmäisen ahtaalle puolivälierissä, sitten Ahokkaalla vahvistunut TPS kamppaili Ilveksen kumoon. Ahokkaan joukkueet olivat pelillisesti kyykyttäneet Ilvestä kahdella peräkkäisellä kaudella ja nähdäkseni molemmilla kausilla Ilveksen rosteri oli vastustajaa kilpailukykyisempi.
Ilves on tehnyt matkaa kohti kotimaista kärkeä ja erityisesti toimiston tekeminen on ollut eliittitasolla. Ilves ei kuitenkaan tätä kirjoittaessa lukeudu taloudeltaan aivan Liigan terävimpään kärkeen, eikä tämä tilanne ole tästä muuksi muuttumassa vielä tulevallekaan kaudelle. Tästä syystä Ilves joutuu antamaan muille kärkiseuroille hieman etua pelaajabudjetissa. Kun kevään ratkaisupeleissä vastaan tulee joukkueita, joiden kärkiyksilöt ovat Ilveksen vastaavia rutinoituneempia (=kalliimpia), Ilveksen on saatava kilpailuetua pelitavasta. Hienoista runkosarjaotteista huolimatta Myrrän tiimi on mielestäni melko kiistatta osoittanut heikkoutensa nimenomaan tällä saralla, onhan Ahokas pystynyt vastaavan kilpailuedun luomaan ensin KooKoossa ja sitten TPS:ssä. On ollut aiheellista esittää kysymys, uskommeko Myrrän ja Ojasen pystyvän kääntämään tilanteen päälaelleen täksi kaudeksi, varsinkin kun samoista sijoista kilpailevat joukkueet ovat saaneet hurjia vahvistuksia niin rostereihinsa?
Kuluvaan kauteen lähdettiin tilanteesta, jossa mielestäni oli merkityksetöntä onko Ilves lopulta runkosarjassa sijalla 1, 2 vai vaikkapa 5, sillä joukkueen kehittymistä mitataan vain kevään suoriutumisessa. Kausi on lähtenyt Liigan puolella hyvin käyntiin, kuten olettaa saattoikin, mutta se kuuluisa "iso kuva" ei ole muuttunut miksikään. Myrrän sopimus oli päättymässä tähän kauteen, joten päätös tulevasta valmentajasta oli tehtävä tänä syksynä. Tämä yksittäinen valinta on valtava, sillä tällä osoitetaan, onko Ilves todella matkalla suureksi vai haluaako se olla jatkossakin haastajan roolissa. Palkataanko valmentaja, joka voi tulevaisuudessa nousta voittajaksi, vai palkataanko valmis voittaja, joka on osoittanut tasonsa vaativissakin ympäristöissä ja jolle menestymättömyys luokitellaan selkeäksi epäonnistumiseksi.
Kun tässä tilanteessa markkinoilla on Pennasen tasoinen valmentaja, joka ainakin omalla mittapuullani on markkinoiden selkeästi houkuttavin vaihtoehto, häneen tulee tarttua. En osaa sanoa onko Myrrä vapailla markkinoilla (Lukko-huhut), mutta vaikka olisi, hänen markkina-arvonsa ei ole lähelläkään Pennasen vastaavaa.
Pennanen on varmasti ollut tilanteessa, jossa hän saa valita useiden joukkueiden joukosta itselleen mieluisimman ja hypätä penkin taakse ensi kaudeksi. Uskon hänen valinneen Ilveksen, koska Ilves on hänen silmissään edelleen matkalla huipulle. Organisaatiossa hyvin tehty työ on johtanut siihen, että pelaajabudjetti on kilpailukykyinen ja vuosi vuodelta parantuva, mutta mestaruutta ei pidetä "selviönä", kuten ymmärrettävästi esimerkiksi paikallisvastustajan osalta voitaisiin pitää. Pestissä on siis myös voitettavaa.
Kun Pennanen on saatu kiinnitettyä kausille 2023-25, on loogista miettiä tulevaisuutta. Tulevaisuudella tarkoitetaan Pennasesta puhuttaessa kesää 2025 edeltävää aikaa. Tavoitteena on tietenkin urheilullinen menestys, eli toistuvat välierät, tai vielä mielummin finaalit sekä mestaruudet. Mikäli Pennanen on saatavissa reilun puolen vuoden projektiin, uskotaanko hänen pystyvän luomaan pelillistä etua kevääseen mennessä, kun vertailukohtana on Myrrän ja Ojasen Ilves? Uskoakseni vastaus tähän on kyllä (vrt. Marjamäki ja Kärpät 2022). Kun Pennanen on suostuvainen aloittamaan työt per heti, parantaako töiden heti aloittaminen Ilveksen mahdollisuuksia menestykseen myös keväällä 2024 tai keväällä 2025? Tietysti parantaa, ja siksi näin toimimatta jättäminen olisi mielestäni typerää.
Myrrä ei ole tehnyt mitään väärin, hän on ollut loistava päävalmentaja Ilveksen matkalla tähän pisteeseen saakka. Matka on ollut ikimuistoinen. Ilves teki väärin, kun ei antanut Myrrän hyvästellä joukkuetta, joten toteutus olisi voinut olla tyylikkäämpi. Potkujen antamista on tosin mielestäni mahdoton tehdä tyylikkäästi. Suuremmassa kuvassa näkisin, että nyt tehty ratkaisu on 100% perusteltu ja myös tämän päätöksen kritisoijat todennäköisesti allekirjoittavat väitteen, että Ilveksen mahdollisuudet mestaruuteen jo tätä kautta silmällä pitäen parantuivat, tulevista kausista puhumattakaan.
Ei mielestäni ole mikään farssi, mikäli Ilves ei tällä kaudella mene finaaleihin tai voita mestaruutta. Mielestäni suoriutuminen sillä tasolla, mihin olisin uskonut Myrrän ja Ojasen rahkeiden riittäneen (pronssiottelu), riittää tältä kaudelta tyydyttävään arvosanaan. Oleellista on se, että tämän nimityksen myötä Ilveksen mahdollisuudet tulevaan menestykseen maksimoitiin, tulee se sitten realisoitumaan keväällä 2024 tai vaikka 2027. Tuolloin Ilves on yksi suurista.