Vahvimmat pelaajat

  • 53 372
  • 180

tom byron

Jäsen
Kalpan edesmenneistä

pelaajista Peter Slanina nosti penkistä 190 kg! Slaninahan pieksi Darren Boykon kerran pahasti, kun Boyko erehtyi tiputtamaan hanskansa! Dusan Pasek otti kuulemma 200kg:lla ykkösen penkistä ja ylävartalo oli massiivinen. Miehen laukaus oli todella kova. Ex- Kalpa ja nyt jo uransa lopettanut Ville Jokinen on ottanut syväkyykystä kuulemma 225kg! Kovia on tulokset, mutta eivät meinaa lätkässä mitään! Minun mielestä voimaa mitataan parhaiten sillä, miten hyvin kiekko pysyy lavassa kun taklauksia satelee joka puolelta! Eli miten hyvin pystyt pitämään pelivälinettä hallussa kovissa kaksinkamppailussa!
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Arto Kuki on kyllä todella vahva pelaaja. En ole vielä kertaakaan nähnyt että joku olisi taklannut miehen kumoon. Yleensä kun Kukia taklataan niin taklattava lentää kumoon, mutta Kuki pysyy paikallaan. Viime Jokeritpelissä tod. kaksi liigan vahvinta pelaajaa Haakana ja Kuki törmäsivät kovalla vauhdilla ja molemmat vain vähän horjahtivat.

Jalkavoimat ovat jääkiekkoilijoille kuitenkin paljon tärkeämmät kuin joku penkkitulos. Paras esimerkki tästä on Brian Rafalski
 

Clark Kent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Leafs,Everton, MuSa,P-Kärpät, Sea City Storm
Painoista en tiedä, mutta Timo Willman treenasi viime kesänä porilaisella salilla enimmäkseen vahvin-/voimamies lajeja.
 

tiikeri

Jäsen
Liigan voimanpesien listalle kuuluu ehdottomasti Petr Ton. Vahva sekä käsistään että jaloistaan. Kaksinkamppailuissa todella vaikea pideltävä ja liigan nopeimpia luistelijoita. Sanoisin, että Tono on liigapelureista pahin pideltävä puolustavan pelaajan näkökulmasta. Ei taklaa usein, mutta ne harvat kerrat ovat näkemisen arvoisia.
 

Jalkamiina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Faktaa...

Mä taas kuulin luotettavasta lähteestä et Pauli Levokari repäsee penkissä 62.5kg ja Sakari Lindfors ainakin 600kg!

P.S. Viitsisikö joku aloittaa ketjun "Kenellä SM-Liigan suurimmat luistimet"?
 
Viimeksi muokattu:

mrmasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No, kyllä tämän ketjun aloittajana sanoisin, että on täällä paljon turhempiakin ketjuja! Nyt kun tammikuun loppu on ajat sitten umpeutunut, niin ehkä täällä määrällisesti on otsikoita aikaisempaa vähemmän? Tämä mahtunee mukaan...?

Kyllä mua oikeasti kiinnostaa noiden kavereiden voimapuoli! Muutenkin olen aina suosinut ns. voimalätkää... jos käytte Yhdysvaltojen mantereella esim. työmatkalla, käykääpä katsomassa jotain juniori / farmiliigan pelejä... taitotaso ei ole lähellekään samaa kuin täällä, mutta viihdykettä saa kyllä varmasti joka taalalle!

Ja en mä edes yrittänyt väittää, että kova penkkitulos tekee hyvän kiekkoilijan... muutenhan noi lähiöbubit olisi täynnä mestaruustason kiekkoilijoita...=)

Lähinnä mä tällä hain, että jos joku tuntee pk-seudun ulkopuolella pelaajia henkilökohtaisesti, niin olisi kiva kuulla jotain tuloksia... mieluummin vielä ihan tavallisia tuloksia...

Kuka muuten muistaa 80- luvulta Jokereista Mamba Malisen... senhän väitettiin nostavan penkistä jotain 200 kg... lämäri oli kyllä aika hurja... onneksi en ollut maskissa :)
 

parkhurst

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Cooper

Cooperin testeistä sen verran, että jostain haastattelusta luin pari vuotta sitten Marko Tuomaisesta, että hän sanoi juokseneensa 3500 metriä kun oli kovimmassa kunnossa. Kesällä ei kuulemma mene noin paljoa...

Taitaa olla liigapelaajien keskiarvoa tuo kolme ja puoli tonnia...

Niin ja Gretzkyhän kertoi elämäkertakirjassaan kuinka sitä aina hävetti Oilersin harjoitusleirillä kun oli penkissä aina joukkueensa huonoin, aina nousi vaan jotain 85kg... :D Voimallakin tietty pärjää, mutta kuinka pitkälle...?
 

Cairns

Jäsen
Suosikkijoukkue
Miesten ringettemaajoukkue
ugh, minä tarzan

Itä-Helsingin Noutajien ehdottomana "virkavallan edustajana" ilmoitan ylpeästi että nostan penkistä max. 60kg, yleensä 50kg. Niin, mainitaan sen verran että erittäin paha selkävika estää suuremmilla painoilla pelleilyn penkatessa, eikä se muutenkaan kiinnostaisi. En yhtään tappelua voita penkkituloksella ;)
Mutta en ole kyllä muutenkaan iso, vain tyhmä.

Nielikäinen nostelee sellaiset 140kg samoinkuin Mäkiaho. Nielikäisellä oli aivan tajuton syväkyykkytulos, 250kg.

Keskivertopelaaja nostelee suunnilleen 110kg penkistä, esimerkiksi nuori ja armoitettu mailataituri Kim Hirschovits nostelee (ainakin omien sanojensa mukaan;) ) 120kg penkistä.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Tästä on ollut miljoona kertaa juttua ja joka kerta olen ollut mukana, joten vähän tännekin. Olen itse tekemisissä kuntovalmennuksen kanssa ja tiedän aika paljon pk-seudun jengeistä. Eli kun pudottelen nimiä, en tarkoita, etteikö joku jossain muuallakin kykene samaan.

Lyhyesti kiekkoilijan voimantarpeesta: Penkki on vain yksi kapea osa, mutta kertoo työntövoimasta (rinta, ojentajat). Lisäksi kiekkoilijan "vahvuutta" mitattaessa pitäisi ottaa huomioon yläselkä (vastakkainen lihasryhmä), jota mitataan esimerkiksi ylätaljalla. Sitten jalat ja alaselkä, jotka ovat itse kiekkoilijan duunissa tärkeimmät. Siis maastaveto ja kyykky, mahdollisesti myös bluesilaisten paljon käyttämä Hack-prässi (ei tekemistä Matti Hagmanin kanssa). Näiden optimaalisesta jakautumisesta on aika pitkälti kysymys ja stadin hemmoista (myös ex) Mäkiaho, Nielikäinen, Haakana, Saarela ovat kohtalaisen ihanteellisia paketteja. Tällähän ei ole tekmistä pelitaitojen kanssa välttämättä. Mutta ihanteelliset, tasapainoiset ominaisuudet muodostuvat näistä.

Penkkihirmuja ovat (olleet) Otto, Saarela, Vopat, Mäkiaho, Nielikäinen, Tomek, Gagnon, Zidlicky (vahvempi kuin Mäkiaho)...päivän kunnosta riippuen 160-180 kg, piikkinä Janeckyn 195 kg ja Vopatin se kuuluisa noin samansuuruinen tulos. Molempiin on helppo uskoa, varsinkin Janeckyyn, jonka olen itse nähnyt 185 ottavan ja vielä olisi jäänyt varaa.

Käsitys siitä, että penkkiin tarvitaan iso massa ei ole totta. Penkki on todellinen tekniikkalaji ja riippuvainen myös rakenteesta. Pitkäkätisille (kuten minulle) se on hankalaa, koska homma menee liian paljon ojentajilla nostamiseksi, rinnasta ei saa apuja. Painan itse 87 kg, ei mikään massaväinö, ja saan ylös 130 kg. Joskus voimaa treenatessani ja aktiivisti urheillessani painoin 92 kg ja nostin 155. Enkä siis ole erikoisen hyvä penkkinostaja.

100 kiloinen jääkiekkoilija voi hyvinkin nostaa 200 kg olematta muodoton lihakasa. Meidän lähiökuppilan poke, 75 kg, pärjää voimanostokisoissa pikkumiesten sarjassa nostellen 150 kg luokkaa. Siinä ei siis ole mitään ihmettelmistä eikä varsinkaan mitään myyttistä. Siis koko penkissä.

Syy siihen, miksi useimmat kiekkoilijat eivät nosta valtavasti penkistä on se, että heidän aikansa menee kaikkeen muuhun treeniin; lajitreeni, aerobinen ja monipuolinen lihaskuntotreeni. Lihaskuntotreenin osuus on ehkä 30-40% luokkaa kokonaisuudesta ja penkin osuus lihaskuntotreenistä on ehkä 15%. Joten penkin merkitys kiekkoilijalle kokonaisuudessaan - ehkä 5% luokkaa. Miksi siis treenata vain yhtä osa-aluetta?

Mutta silti tähdennän, että tuloksissa yli 150 kg ei ole mitään ihmeellistä eikä myyttistä. Meidän salilla näkee tällaisia ihan tavallisia hemmoja -joista ei ulospäin heti näe voimaa- jotka nostelevat ko. painoja. Bluesin jääkiekkojoukkueen treenaaminen salillamme ei mitenkään nostanut salin keskiarvopenkkituloksia. Sen sijaan salin keskivertokiekkotaito nousi huimasti:D

Otto Janecky ei ollut kauhean tasapainoinen kokonaisuus. Käsi- ja yläkroppavoimat olivat hirmuiset, mutta jalat eivät ollenkaan samaa paria.

No, eniwei, muita hyviä penkkaajia ovat Bluesista Seva ja Virtanen, Jypin Ton, jolla on myös erinomaisen tasapainoinen voimanjakautuminen. Ässien Willman oli Bluesissa aikoinaan, eikä ollut varsinainen punttihirmu, enempi luonnonlahjakkuus ja hyvä tehoiltaan, ts. saa paljon tuotettua ulos perusvoimastaan, millä paikataan hyvin, jos on teknisesti ottaen heikompi. Voimaahan pitää osata/haluta myös käyttää, enkä usko, että Otto olisi kovin kova luu ollut tappelussa, mikä on ihan eri laji kuin pelkkä voima. Mäkiaho on (ollut) huiman hyvä tappelija, pelaajien omassa rankingissa paras. Ei vahvin, mutta vahva. Ei nopein, mutta nopea. Tasapainoltaan kylläkin paras ja iskunkestävyydeltään hyvä ja lisäksi nyrkkeilyä osaava. Miksei se enää tappele mad:

Sellaisia jalkoja kuin Brian Rafalskilla oli, ei ole ennen näkynyt SM-liigassa...:

EDIT: Penkkituloksista puhuessa paino nimenomaan käsitteelle "päivän kunto". Voimaa ei ole niin paljon sarjan aikana kuin esimerkiksi kesällä, jolloin moni kiekkoilija aikansa kuluksi kehittää voimapiikin. Lisäksi tarkoitan maksimivoimaa, ns. ykkösiä. Toim.huom. yhtiömme kiittää
 
Viimeksi muokattu:

Roman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja Tappara
Hienoa

Hieno juttu JHag!!!;)
Olen hyvin pitkälti sinun linjoillasi.

Kyykyssä parisataa ei mielestäni ole mikää hirmuraja kiekkoilijalle. Mitään faktoja minulla ei ole kenenkään tuloksista. Enkä toisaalta tiedä treenaavatko kiekkoilijat puhtaita ykkösiä kuinka paljon. Totuus kuitenkin on että ykkösvoima ei kasva kuin ykkösiä tekemällä.
Kyykky on mielestäni aika loistava lihaskunnon mittari. Siinä korostuu jalkojen, alaselän ja vatsalihasten kunto. Mitataan rinta- ja käsivoimat sitten penkillä.
 

Playmaker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Helsinki
Jos oletetaan, että penkki ratkaisee vahvimmat pelaajat niin Jokereissa he ovat:

Haakana
Valtonen
Alanko
Laine

Erikoismaininta menee Sean Bergenheimille joka ikäisekseen nostaa kiitettävät 120kg.
Ei se mikään ennätys ole tuossa ikäluokassa, mutta kun liikkuminen on samalla tuota luokkaa niin johan on mennyt pojalla lihasharjoittelu kohalleen.

Teemu Laine on ehkä monelle yllätys tällä listalla.
Jäällä pienikokoiselta näyttävä Laine on kerännyt Jokereiden ringissä treenatessaan mukavasti massaa ja se tietysti näkyy erityisesti penkkituloksessa, lähinnä lyhyiden käsien ansiosta.

Höyhensarjalaisia penkkituloksissa on Ilkka Mikkola sekä Kari Lehtonen. Lehtosen pitäisikin mielestäni kerätä pikkasen massaa ennen Pohjois-Amerikan reissua. Täällä on paremmin aikaa.

Haakana ja Valtonen ovat kummatkin noin 150kg:n nostajia.

Onko JHagilla tietoa paljon R-P Lehtonen nostaa?
Varsin mallikkaasti lähti ysikymppisellä sarjat kun miehen puntilla näin. Mitään huippua hän ei silloin koittanut, mutta näytti että resursseja olisi isoihin lukuihin.
 

Käikäle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings
Tuskin kiekkoilijat kyykyssä mitään ykkösiä treenaa. Eihän siinä ole mitään järkeä. Koko ykköstouhussa ei ole mun mielestä mitään järkeä. Rikkoo vaan paikat.

Sen takia Raipen penkistä nostettu satku tuntui vähäiseltä koska sen verran sain itsekin ylös kuukauden mittaisen punttikuurin jälkeen. Enkä tehnyt penkkiä kuin 3 sarjaa 1-2 kertaa viikossa.
Raipe on sentään ammattikiekkoilija. Kesällä varmaan on punttitreenit joka päivä.
 

trivekku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, IFK
Viestin lähetti JHag
.



Syy siihen, miksi useimmat kiekkoilijat eivät nosta valtavasti penkistä on se, että heidän aikansa menee kaikkeen muuhun treeniin; lajitreeni, aerobinen ja monipuolinen lihaskuntotreeni. Lihaskuntotreenin osuus on ehkä 30-40% luokkaa kokonaisuudesta ja penkin osuus lihaskuntotreenistä on ehkä 15%. Joten penkin merkitys kiekkoilijalle kokonaisuudessaan - ehkä 5% luokkaa. Miksi siis treenata vain yhtä osa-aluetta?


No, eniwei, muita hyviä penkkaajia ovat Bluesista Seva ja Virtanen, Jypin Ton, jolla on myös erinomaisen tasapainoinen voimanjakautuminen. Ässien Willman oli Bluesissa aikoinaan, eikä ollut varsinainen punttihirmu, enempi luonnonlahjakkuus ja hyvä tehoiltaan, ts. saa paljon tuotettua ulos perusvoimastaan, millä paikataan hyvin, jos on teknisesti ottaen heikompi. Voimaahan pitää osata/haluta myös käyttää, enkä usko, että Otto olisi kovin kova luu ollut tappelussa, mikä on ihan eri laji kuin pelkkä voima. Mäkiaho on (ollut) huiman hyvä tappelija, pelaajien omassa rankingissa paras. Ei vahvin, mutta vahva. Ei nopein, mutta nopea. Tasapainoltaan kylläkin paras ja iskunkestävyydeltään hyvä ja lisäksi nyrkkeilyä osaava. Miksei se enää tappele mad:


EDIT: Penkkituloksista puhuessa paino nimenomaan käsitteelle "päivän kunto". Voimaa ei ole niin paljon sarjan aikana kuin esimerkiksi kesällä, jolloin moni kiekkoilija aikansa kuluksi kehittää voimapiikin. Lisäksi tarkoitan maksimivoimaa, ns. ykkösiä. Toim.huom. yhtiömme kiittää

Joihinkin tarttuu voima ja massa hyvin, se on luontaista lahjakkuutta. Esim. Ton ei ennen Jokereita harjoitellut jalkoja ollenkaan omien sanojensa mukaan, hänen nopeutensa on luontaista. Tod.näköisesti jaloissa on voimaa.

Jollakin voi olla penkin lähtötaso 90 kg, toisella 55 kg, toista ei saa välttämättä ikinä kiinni voimatasossa tai massassa, vaikka treenaisi kuin Neuvostoliiton jääkiekkojoukkue Tihonovin alaisuudessa. Kiekkolijan on mentävä niillä mitä on, jos on heiveröinen, se pitää korvata taidolla tai pelinluvulla, esim. Jypissä Antti Virtanen. Jos taas on voimaa kuin pienessä kylässä, sitä voi käyttää hyväksi, roolista tulee erilainen, puolustava hyökkääjä kuten esim. Arto Kuki

NHL:ssa on pelaajia, joissa yhdistyy lähes kaikki ominaisuudet, esim. Derian Hatcher, kaveri on 2 metrinen korsto, kädet liikkuvat taitavasti, taklaa kovaa, hyvä pelikäsitys ja liikkuvuuskin riittää. Monesti suuri koko sulkee pois esim. taidon. Liigassakin on paljon 2 metrisiä pakkeja, joilla on kuitenkin melkoiset puukädet.

Jhag, sinä kun tiedät gooneista, Sami Helenius rankkasi parhaaksi Edmontonin Georges Laraquen, mikä tekee miehestä hyvän?
 
G

Guest

en ole jhag mutta mielestäni laraquesta tekee hyvän 1 hänen koko on ulottuva 2 tasapaino on loistava 3 on pirun vahva,jostain luin että hän on nimenomaan luonnostaan vahva,eikä hänen ole paljoa tarvinnut punttia vetää 4 hän ei pelkää ketään
5 taito hän yksinkertaisesti osaa tapella ja mm.vaihtaa kättä jne.
 

trivekku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, IFK
Viestin lähetti purinton
en ole jhag mutta mielestäni laraquesta tekee hyvän 1 hänen koko on ulottuva 2 tasapaino on loistava 3 on pirun vahva,jostain luin että hän on nimenomaan luonnostaan vahva,eikä hänen ole paljoa tarvinnut punttia vetää 4 hän ei pelkää ketään
5 taito hän yksinkertaisesti osaa tapella ja mm.vaihtaa kättä jne.

"Lempeä jätti" Heleniuskin tuntui suhtautuvan hieman pelonsekaisesti Laraquehen. Sanoi, että tuli nyrkkiä niin, että ei kerennyt mukaan koko tappeluun. Osaa Laraque pelatakkin, tehot viime kaudella 13 + 16, ei huonosti goonilta.

Hänelle ei taida kukaan huudella rasistisia juttuja, Iginlalle huudeltiin joskus, mutta siitä taitaa tulla pelikieltoja. Änärisssä taitaa olla puolenkymmentä tummaihoista pelaaja.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Laraquesta

...hän on luonnonlahjakkuus. Useissa jutuissa hän väittää, ettei treenaa punttia ollenkaan, mikä ei tietenkään ole totta. Tapasin joskus budoiluaikoinani Langry-nimisen tyypin, joka opetti joogaa teatterikorkeassa ja antoi voimajoogatunteja. Hän on ainoa lihaskimppu, jonka todella tiedän tehneen kaiken pelkällä omalla painollaan treenaamalla. Siis ei ylimääräisiä välineitä, vain oma keho. Mutta Langryn tapauksessa se on vaatinut vuosikymmenien kurinalaisen työn...missähän tyyppi muuten nykyään vaikuttaa? Kävimme hänen luonaan silloin voimajoogaopissa ja oli tautisen rankkaa.

Niin, Laraquen ruumiinrakenne muistuttaa kyllä suuresti Langryn vastaavaa. Pitkä, sopusuhtainen, ulottuva ja lihaksikas. Vähän kuin se yksi saksalainen kiekonheittäjä, jonka nimeä en nyt muista...Riedel? Veikkaankin, että Laraquesta olisi tullut loistava akrobaatti/voimistelija ja erityisesti karateka ja uskon, että hänen tasapainollaan pudotetaan spagaati ynnä muut jutut helposti....sen vaan näkee päältä.

purintonin pika-analyysi on oikea.

Gooni/tappelija tarvitsee karkeasti ottaen ainakin 5 ominaisuutta, joista jokaisen on oltava vähintään hyvä, jotta kokonaisuus olisi hyvä. Satunnaisessa järjestyksessä:

1) tasapaino + pelisilmä (kyllä! taktiikan osuuskin on suuri)
2) voima
3) iskunkestävyys
4) käden taidot ---> itse knekkaus, blokit jne, myös ulottuvuus
5) aerobinen kestävyys (kahden tasaväkisen tyypin myllyn voittaa lopulta se jonka kunto kestää)
ja kuudes aisti..6) hulluus (Pasilla kohdallaan:D )

Nämähän jakautuvat useisiin alakategorioihin, tietenkin.

Laraque on ihan ylivoimainen kategoriassa 1, tekee harvoin mitään turhaa ja on yleensä oikea-aikainen. Kategoria 2 on kunnossa, mutta ei huippua, kovempiakin on. 3) erittäin hyvä
4) erinomainen 5) erinomainen 6) ei ole kovin hullu, onneksi muille.

Suomipojista Mäkiaho on hyvä kaikilla näillä osa-alueilla ja halutessaan paras tappelija. Nykyisin kuitenkin enemmän koti-isä.
Haakanalla kaikki muu hyvää, paitsi itse käden taidot, ei ole knekkaillut nuorempana. Kova kundi kuitenkin. Valtosella paljon hyvää, mutta 1-kategoriassa vähän duunia....käyttää 80% voimistaan ensimmäisen 15 sekunnin aikana. Malttia.

Willman: hyvää: 2, 4 (ulottuva), 5 ...huono 1, 3

On monia isoja jätkiä, jotka ovat lasileukoja ja hakevat tyrmäystä heti alussa, muuten tulee noutaja. Varsinkin änärissä ja erityisen varsinkin AHL:ssä tappelijoiden taso on niin hyvä, että on turha unelmoida goonin urasta ilman iskunkestävyyttä. Osumia tulee sisään joka matsissa jokunen ja daijuunkin tulee joskus.

Blokkaaminen on hyvä osata ihan natiaisesta asti. Lasse Pirjetäkin, iso jätkä, voisi mennä tappeluihin, ja poistua niistä edes kunniakkaan häviön ottaneena, jos suostuisi ottamaan sisään ne muutamat iskut, mitkä tulevat jokatapauksessa ja keskittyisi PELKÄSTÄÄN kaverin paremman käden blokkaamiseen --> hihasta kiinni, käsi lukkoon ja toisella kädellä suojausta ja paikalla oloa. Ja kas! kaveri joutuu hakkaamaan heikomalla kädellään suojaustasi, jos ei (todennäköisesti) ole parempi tappelija. Oikeakätisten kesken joudut käyttämään heikompaa kättäsi vastustajan paremman (oletettavasti) sitomiseen ja saat itse paremman handun suojaksesi. Ja kaveri joutuu käyttämään vasuriaan.

Tämän olisi Uncle Bobkin voinut muistaa - Bob ei "uhrannut" toista kättään Stolkin toisen käden sitomiseen, koska se olisi jo sinänsä merkinnyt tappion tunnustamista. Eli ei muuta kuin käsi kiinni kaverin rintamuksesta (ei mitään hyötyä), iholle kiinni 15 cm pitempää jätkää ja loppu on historiaa..

Mutta tosi kovat kundit pelaavat eri säännöillä. Heillä on molemmat kädet yhtä hyviä, ihan sama kumman blokkaat. Ja blokkisi ei edes pidä kunnon goonia vastaan, ellet ole poikkeuksellisen vahvakätinen.
 

Raimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Raipe

Raipesta vielä sen verran, että vaikka hänen omien puheidensa mukaan penkistä nousee "vain" 100kg niin on hän erittäin vahva pelaaja. Ennenkaikkea jalat ja keskivartalo ovat kuulemma vahvassa kunnossa. Raipen rasvaprosentti oli ollut kesällä joukkueen pienimpiä ja miehen mitat ovat 183cm ja 90kg! Aika hyvin on painoo joka osoittaa sen, että voimaa löytyy! Sen näkee hyvin myös jäällä. Raipea on turha yrittää horjuttaa kiekosta pois ja hän suojaa sitä erinomaisesti vaikkei ole mikään Viitakosken kokoinen pelaaja.
 

Laudo

Jäsen
Mielenkiintoista keskustelua. Korven Rane valitteli tossa taannoin että nykykiekkoilijoista on tehty kovia spurttailijoita/kimpoilijoita, eivätkä he vällttämättä jaksa pelata samalla temmolla koko ottelua. Hänen mukaan painoharjoittelu tekee pelaajista vähemmän luovia ja syöttöpeli kärsii. Totta varmasti toinen puoli. Mutta maalithan ne ratkaisee.
Nykyään pelaajien painopiste on luistelussa alhaammalla kuin ennen, eikä heidän horjuttaminen ole ehkä niin helppoa. Keskivartalon harjoittaminen auttaa luistelun painopisteen pitämiseen alhaalla. Siihen on käytössä mielekiintoisia menetelmiä, joita ainakin eräät NHL-joukkueiden fysiikkavalmentajat käyttävät metodeissaan.
 

liverpool

Jäsen
Suosikkijoukkue
EspooBlues & Liverpool
Viestin lähetti Blågula


Aika hiljasta. Kesällä kun seurasin Bluesin punttitreenejä niin voin sanoa että Sevan tulos on luultavasti sellaiset 125-130 kiloa. Jämsänen voi kyllä olla kova penkkaaja; tukeva jäbä, lyhyet kädet. Mutta mitä hyötyä siitä on kaukalossa? Jämä on sen verran pieni että jää isompien jätkien jyrän alle oli penkkitulos mikä tahansa.

Suosittelen menemään blues.fin kysy ja blues vastaa siellä on aika kauden alussa kysytty tämä kysymys johon Niki Andersson vastasi juuri noin miten kirjoitin!
 

Frans

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, HooKoo
Voimasta

Tunnetusti penkkipunnerruksen max-tulosta pidetään miehisyydenmittarina, mutta pelicansin Mikko Peltola sanoi nostavansa penkiltä 120kg. Mutta on silti koko SM-liigan paras kulmapelaaja. Samoten pelicansista Niki Siren nostaa 120kg.
Joten näin ollen optimaalinen ajoittuminen ja pelisilmä ja tahto voittaa kaksinkamppailuja ovat avainsanat.

Nykypäivän pelaajilla tulee olla voimakas alaruumis, ei niinkään varusteista ulospursuavat rintalihakset. Nykykiekossa nopeus korostuu yhä enemmän, joka vaatii kovia jalkalihaksia.

Ja vaikka nostaisit penkiltä 200kg, ja loukkaantuisit ja sinulla olisi huono keskivartalo ja sattuisit loukkaantumaan esim selän kohdalta; et olisi mitään.

Tuloksia SM-liigan pelaajien penkkipunneruksista:

Pasi Nielikäinen: 137,5kg
Toni Mäkiaho: 140kg
Raimo Helminen: 100kg (muistakaa, mies tunnetaan nöyränä)
Mikko Peltola: 120kg
Niki Siren: 120kg
Jani Keinänen: "vähän yli sata"

Tuohon pituuteen lisään sen verran, että lyhyemmän pelaajan on helpompi nostaa; vipuvarsi. Lyhyemmillä käsillä ns."työnteko" on vähäisempää. Mutta taas sitä lyhyempi, olet käytännössä sitä vähemmän sinuun saadan ängettyä lihaksia!

Kaikki on niin suhteellista sanoin jo Einsteikin...
 

Aatos

Jäsen
Re: Voimasta

Viestin lähetti Frans
Tunnetusti penkkipunnerruksen max-tulosta pidetään miehisyydenmittarina, mutta pelicansin Mikko Peltola sanoi nostavansa penkiltä 120kg. Mutta on silti koko SM-liigan paras kulmapelaaja. Samoten pelicansista Niki Siren nostaa 120kg.
Joten näin ollen optimaalinen ajoittuminen ja pelisilmä ja tahto voittaa kaksinkamppailuja ovat avainsanat.

Nykypäivän pelaajilla tulee olla voimakas alaruumis, ei niinkään varusteista ulospursuavat rintalihakset. Nykykiekossa nopeus korostuu yhä enemmän, joka vaatii kovia jalkalihaksia.

Ja vaikka nostaisit penkiltä 200kg, ja loukkaantuisit ja sinulla olisi huono keskivartalo ja sattuisit loukkaantumaan esim selän kohdalta; et olisi mitään.

Tuloksia SM-liigan pelaajien penkkipunneruksista:

Pasi Nielikäinen: 137,5kg
Toni Mäkiaho: 140kg
Raimo Helminen: 110kg (muistakaa, mies tunnetaan nöyränä)
Mikko Peltola: 120kg
Niki Siren: 120kg
Jani Keinänen: "vähän yli sata"

Tuohon pituuteen lisään sen verran, että lyhyemmän pelaajan on helpompi nostaa; vipuvarsi. Lyhyemmillä käsillä ns."työnteko" on vähäisempää. Mutta taas sitä lyhyempi, olet käytännössä sitä vähemmän sinuun saadan ängettyä lihaksia!

Kaikki on niin suhteellista sanoin jo Einsteikin...


Nimenomaan lyhyet rajat helpottavat ns. penkkimaksimin ottamista, joista toiset ottaa sen vielä puhtaasti (käsillään), toiset
muuta kroppaa hyväksi käyttäen. Esim. rinnan nostaminen kaarelle, perse irti penkistä lyhyellä liikeradalla, jolloin energiaa
ei tarvita samalla mallilla kuin lyhyt raajaisella kaverilla.

Vahva yläkroppa asettaa alakropalle kontakti/laukaustilanteissa/taklaus erilaisia velvotteita. Ts. symmetrinen voima, etenkin vahvalla pelaajalla on tärkeätä eli voimaa tasaisesti koko kropassa. Esim. Sami Salo on hyvä esimerkki. Yläkropassa paljon voimaa, mutta suhteellisesti alavartalo ei seuraa perässä. Seuraus: loukkaantumiset.

Toivon Battleaxen kommenttia asiaan!!!!

--------------------------------------------------------

Korvissa soi Lugvin Van, kun kuulen luiden ruhjoutuvan.
- Dip.ins. Mauri "MooG" Konttinen -
 
Viimeksi muokattu:

Nilfisk

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti trivekku
Änärisssä taitaa olla puolenkymmentä tummaihoista pelaaja.
Täysin off topic, mutta niitä taitaa olla jo pelkästään Edmontonin organisaatiossa tuon verran. Kaikissa Nhl-organisaatioissa taitaa olla lähes pari kymmentä tummaihoista.
 

Roman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja Tappara
Viestin lähetti Käikäle
Tuskin kiekkoilijat kyykyssä mitään ykkösiä treenaa. Eihän siinä ole mitään järkeä. Koko ykköstouhussa ei ole mun mielestä mitään järkeä. Rikkoo vaan paikat.

Sen takia Raipen penkistä nostettu satku tuntui vähäiseltä koska sen verran sain itsekin ylös kuukauden mittaisen punttikuurin jälkeen. Enkä tehnyt penkkiä kuin 3 sarjaa 1-2 kertaa viikossa.
Raipe on sentään ammattikiekkoilija. Kesällä varmaan on punttitreenit joka päivä.

Tuota ykköstreeniä minäkin juuri hieman epäilen. Mutta jollei ykkösiä juuri treenata on turha alkaa vertailemaan maksimivoimia. "Ykköskunto" kasvaa lähinnä vain ykkösiä tekemällä. Tarkoitan tällä nyt esim. kyykkyä, penkkiä ja maastavetoo.
Mitä tulee omiin suorituksiisi niin jos satku nousee kuukauden harjoittelulla etkä ole aijemmin voimaa harjoitellut ja olet nuori. Kannattaisko miettiä alan harrastamista?
Ja jos haluaa ykkösvoimaa kehittää joutuu ykkösiä myös reenaamaan.
 

trivekku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, IFK
Re: Laraquesta

Viestin lähetti JHag
...hän on luonnonlahjakkuus. Useissa jutuissa hän väittää, ettei treenaa punttia ollenkaan, mikä ei tietenkään ole totta. Tapasin joskus budoiluaikoinani Langry-nimisen tyypin, joka opetti joogaa teatterikorkeassa ja antoi voimajoogatunteja. Hän on ainoa lihaskimppu, jonka todella tiedän tehneen kaiken pelkällä omalla painollaan treenaamalla. Siis ei ylimääräisiä välineitä, vain oma keho. Mutta Langryn tapauksessa se on vaatinut vuosikymmenien kurinalaisen työn...missähän tyyppi muuten nykyään vaikuttaa? Kävimme hänen luonaan silloin voimajoogaopissa ja oli tautisen rankkaa.

Niin, Laraquen ruumiinrakenne muistuttaa kyllä suuresti Langryn vastaavaa. Pitkä, sopusuhtainen, ulottuva ja lihaksikas. Vähän kuin se yksi saksalainen kiekonheittäjä, jonka nimeä en nyt muista...Riedel? Veikkaankin, että Laraquesta olisi tullut loistava akrobaatti/voimistelija ja erityisesti karateka ja uskon, että hänen tasapainollaan pudotetaan spagaati ynnä muut jutut helposti....sen vaan näkee päältä.

purintonin pika-analyysi on oikea.

Gooni/tappelija tarvitsee karkeasti ottaen ainakin 5 ominaisuutta, joista jokaisen on oltava vähintään hyvä, jotta kokonaisuus olisi hyvä. Satunnaisessa järjestyksessä:

1) tasapaino + pelisilmä (kyllä! taktiikan osuuskin on suuri)
2) voima
3) iskunkestävyys
4) käden taidot ---> itse knekkaus, blokit jne, myös ulottuvuus
5) aerobinen kestävyys (kahden tasaväkisen tyypin myllyn voittaa lopulta se jonka kunto kestää)
ja kuudes aisti..6) hulluus (Pasilla kohdallaan:D )

Nämähän jakautuvat useisiin alakategorioihin, tietenkin.

Laraque on ihan ylivoimainen kategoriassa 1, tekee harvoin mitään turhaa ja on yleensä oikea-aikainen. Kategoria 2 on kunnossa, mutta ei huippua, kovempiakin on. 3) erittäin hyvä
4) erinomainen 5) erinomainen 6) ei ole kovin hullu, onneksi muille.

Suomipojista Mäkiaho on hyvä kaikilla näillä osa-alueilla ja halutessaan paras tappelija. Nykyisin kuitenkin enemmän koti-isä.
Haakanalla kaikki muu hyvää, paitsi itse käden taidot, ei ole knekkaillut nuorempana. Kova kundi kuitenkin. Valtosella paljon hyvää, mutta 1-kategoriassa vähän duunia....käyttää 80% voimistaan ensimmäisen 15 sekunnin aikana. Malttia.

Willman: hyvää: 2, 4 (ulottuva), 5 ...huono 1, 3

On monia isoja jätkiä, jotka ovat lasileukoja ja hakevat tyrmäystä heti alussa, muuten tulee noutaja. Varsinkin änärissä ja erityisen varsinkin AHL:ssä tappelijoiden taso on niin hyvä, että on turha unelmoida goonin urasta ilman iskunkestävyyttä. Osumia tulee sisään joka matsissa jokunen ja daijuunkin tulee joskus.

Blokkaaminen on hyvä osata ihan natiaisesta asti. Lasse Pirjetäkin, iso jätkä, voisi mennä tappeluihin, ja poistua niistä edes kunniakkaan häviön ottaneena, jos suostuisi ottamaan sisään ne muutamat iskut, mitkä tulevat jokatapauksessa ja keskittyisi PELKÄSTÄÄN kaverin paremman käden blokkaamiseen --> hihasta kiinni, käsi lukkoon ja toisella kädellä suojausta ja paikalla oloa. Ja kas! kaveri joutuu hakkaamaan heikomalla kädellään suojaustasi, jos ei (todennäköisesti) ole parempi tappelija. Oikeakätisten kesken joudut käyttämään heikompaa kättäsi vastustajan paremman (oletettavasti) sitomiseen ja saat itse paremman handun suojaksesi. Ja kaveri joutuu käyttämään vasuriaan.

Tämän olisi Uncle Bobkin voinut muistaa - Bob ei "uhrannut" toista kättään Stolkin toisen käden sitomiseen, koska se olisi jo sinänsä merkinnyt tappion tunnustamista. Eli ei muuta kuin käsi kiinni kaverin rintamuksesta (ei mitään hyötyä), iholle kiinni 15 cm pitempää jätkää ja loppu on historiaa..

Mutta tosi kovat kundit pelaavat eri säännöillä. Heillä on molemmat kädet yhtä hyviä, ihan sama kumman blokkaat. Ja blokkisi ei edes pidä kunnon goonia vastaan, ellet ole poikkeuksellisen vahvakätinen.

Huh huh, kylläpä tiedät paljon, mitä mieltä olet Gladista ja muista liigan "gooneista" J.Virtanen, Smith, Vopat, Sheptak? Rankkaisin itse omalla "tietämyksellä" Gladin näin:



1) tasapaino + pelisilmä (kyllä! taktiikan osuuskin on suuri)
2) voima
3) iskunkestävyys
4) käden taidot ---> itse knekkaus, blokit jne, myös ulottuvuus
5) aerobinen kestävyys (kahden tasaväkisen tyypin myllyn voittaa lopulta se jonka kunto kestää)
ja kuudes aisti..6) hulluus (Pasilla kohdallaan:D

1, tasapaino "ok" pelisilmä , malttaa odottaa usein saa paidan päältä

2 vahva, lyöntien paino aika kova, painissa ei häviä
3 ? en osaa sanoa, Laaksonen taisi takoa muutaman läpi,
4 ei päästä yleensä läpi iskuja, ainakaan pahoja,
5 ? ei tietoa
6 ei hullu, mutta ei ainakaan pelkää lähteä, jos joku haastaa

Eikös Olli Jokinenkin joutunut tappelemaan New Yorkissa, aika kova rooli taitopelaajalle, Jokisella on kuitenkin kova luonne. Haastattelussa sanoi, että aamulla ei silmät auenneet, kun tuli kuuppaan. O.J ei mikään goonin proto ole kuitenkaan.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Jes!

Tämäkin ketju elää vielä...

Joo, penkissä nimenomaan tekniikka on suuressa roolissa. Itse nostan "filungilla" 135 kg ja oikein vähän yli 120 kg nyt, kun en treenaa varsinaisesti penkkiä. Filunki tarkoittaa juuri sitä perseen nostoa penkistä ja siten jalkojen ja alakropan sumeilematonta käyttöä. Mutta ei pitkäkätinen muuten pärjää. Pelkillä ojentajilla ei nosta erkkikään yli 150 kg ellei syö kunnon kuuria kaikkea mitä irti lähtee ja vielä Galina Kulakovan vanhoja eväsleipiä päälle.

Penkki ei ole vaikeaa eikä myyttistä, sanon jälleen kerran. Minä, kuten useimmat kaverinikin, rykäisin jo 17-vuotiaana 100 kg. Jos kiekkoilijat jättäisivät yhden talven pelaamatta ja vetäisivät pelkkää punttitreeniä, nousisivat penkkitulokset monta kymmentä kiloa/lärvi noin keskimäärin. Mutta kun siinä kiekkoilussa tarvitsee paljon muutakin.

Yksi vähintään penkin veroinen "mittari" yläkropan (Yläselkä, hauikset) voimalle on leuanveto. Miehen mitta = penkissä 100 ja leukaa 10.....vitsivitsi..

Kulmapelaamisessa tarvitaan muuten helvetisti jalkoja. Mielestäni Mikko Peltolaakin parempia kulmapelaajia ovat Vesa Viitakoski ja Mika Alatalo, joista ainakaan jälkimmäinen ei ole mikään penkki/käsivoima -hirmu, mutta jaloissa on voimaa kuin pienessä kylässä.

Jarkko Gladia en ole nähnyt tappelemassa kovinkaan usein, joten en osaa arvoida niin hyvin kuin pitäisi. Silloin, kun Glad hävisi Tom Laaksoselle, hän kesti iskuja ihan hyvin. Siitä on nyt aikaa noin 4 vuotta ja luulisin, että Gladiinkin on tullut annos tervettä härskiyttä lisää - sitähän Tompalta ei tosiaan puuttunut. Lisäksi knekkaustaidoissa näytti olevan kehittämisen varaa, mutta vahva junttura se on. Se, että ottelija pyrkii mielellään painimaan eli ns. iholle kielii siitä, että hänen nyrkkeilynsä ja suojauksensa ei ole kunnossa. Willman haluaa aina painia ennemmin kuin nyrkkeillä. Nielikäinen tappeli Porissa Peltosta vastaan juuri niinkuin NHL/AHL -sarjoissa tehdään - kun vastustaja yritti tulla iholle, Pasi otti etäisyyttä ja käytti vahvinta asettaan eli käsiään.

Matt Smith on hyvä, tykkään kovasti ja toivon, että löydämme hänetkin joskus HIFKin paidasta. Sheptakilta näin myllyn, jossa hän löylytti Niko Mikkolaa ja ammattimieheltä vaikutti. Mikkolalle tyylipisteet siitä, että ei nysvännyt, vaan lähti reilusti tappelemaan.

Luonnollisesti tiedän eniten HIFKiläisistä ja pk-seudun kundeista, mikä ei tarkoita sitä, ettenkö arvostaisi muidenkin jengien myllyttäjiä. Mutta kun täällä -huoh!- ei oikein ole tilaisuutta myllyjä nähdä ja ottaa.

Lisäksi tapaan duunin merkeissä paljon pelaajia ja luotan aika pitkälti heidän omaan näkemykseensä. Itse olin valmis tinkimään Mäkiahon saavutuksista/tasosta, koska nykyään hän vain surffaa, mutta muut pelaajat pitävät häntä pääsääntöisesti pahana tappelijana. Sellaisena, mitä vastaan ei huvittaisi joutua.

SM-liigan paras tappelija kautta aikojen on eittämättä lyhyen visiitin HIFK:hon tehnyt Trevor Doyle, josta Tie Domi ennusti Hockey Newsin haastattelussa "seuraavaa suurta poliisitähteä". Ei valitettavasti tullut, koska Doyle ei osannut edes luistella, mutta myllytaitoa löytyi!

EDIT: OJ ei tosiaan ole gooni, mutta varsin reipas fyysisen pelin pelaaja ja valmentajan käskyjen toteuttaja. Kingseissähän Ollia käytettiin usein ikäviin hommiin, kuten vastustajan taitopelaajien torppaamiseen, joista oli ikävät seuraukset eli isoilla pojilla oli heti asiaa. Mutta OJ ei valita ja olisi nykykunnossaan SM-liigassa ihan riittävän kova luupää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös