Mites nuo mielenterveyshommat? Ex vaimohan oli sanonut, että tämä kaveri oli väkivaltainen ja kärsi mielenterveysongelmista, tuollaisella kompolla netissä radikalisoituneet saa pahaa jälkeä aikaan.. MIksi pitää väkisin saada vain yksi syy (esim. uskonto) näiden tekojen syyksi, ihminen kun on nii-in kovin monimutkainen eläin, että ihan turha yrittää yhtä syytä muiden yli löytää.
Taustalla voi olla (todennäköisesti onkin) mielenterveysongelmia kuin myös muita tekijöitä (homofobia), jotka nekin yksin voivat monissa tapauksissa olla syynä väkivallantekoihin - ja ovatkin. Mutta jos tässä kuviossa jätetään täysin huomiotta sitten se islamilaisen fundamentalismin (tai muun ääri-ideologian) vaikutus, niin tehdään yhtälailla karhunpalvelus ja hyvin merkittävän tekijän vaikutukset marginalisoidaan.
Islamilainen fundamentalismi pyrkii vaikuttamaan monella tapaa sellaisiin henkilöihin jotka ovat otollista maaperää, tämän otollisuutta lisäävät sitten kohteen henkilökohtaiset ongelmat (psyykkiset ongelmat, syrjäytyminen yhteiskunnasta, viha tiettyä ihmisryhmää kohtaan tms.), joten jokin värvääjä tai idean antaja voi olla sitten se "liikkeelle sysäävä voima", joka johtaa lopulta nähtyyn laajamittaiseen verityöhön.
Ja kun tehdään tiedustelutyötä ja laaditaan riskianalyyseja ja pyritään selvittämään onko taustalla laajempia organisaatioita tms. pyritään löytämään se yhdistävä tekijä ja jos se on islamilainen fundamentalismi, on tuolloin puhuttava myös siitä eikä työntää sitä marginaaliin, koska se on tässä tapauksessa se merkittävin tekijä eikä henkilökohtaiset ongelmat tai vihatilat. Jos linkkiä ääri-ideologiseen ajatteluun ei löydy,
niissä tapauksissa sitä on taasen turha nostaa edes spekulaationa esille. Orlandon tapauksessa taustoja tullee enemmän esille vasta tulevina päivinä ja viikkoina, jolloin voi luoda olennaisesti paremman tilannekuvan. Polarisoitunut keskustelu johtaa myös helposti ylilyönteihin tilannearvioinneissa, etenkin sivullisten taholta kun viranomaiset eivät välttämättä voi kertoa kaikkea julki.
Näissä (ja monissa muissa tapauksissa) islam ei ole pelkästään mikään uskonto vaan se on uskonnon ohella poliittinen ideologia, jota käytetään häikäilemättä hyödyksi. Länsimaissa keskustepua pyritään usein rajaamaan ja puhutaan uskonnosta, kun näissä tapauksissa on syytä puhua kokonaisuudesta, johon uskonnon lisäksi kuuluu poliittinen ulottuvuus ja sen valjastaminen omaan käyttöön - äärimmillään se johtaa veritehoihin, maltillisemmillaan pyrkimykseen islamin levittämiseen muihin maihin esim. Saudien perustamat sadat moskeijat ja koraanikoulut. Islamilaisissa teokratioissa islam on myös politiikkaa, ei pelkästään uskonto - edellisen on todennut maltillinen muslimi ja kansalaisoikeustaistelija Iyad El-Baghdadi, jota ei pidä sekoittaa ISIS:n johtaja Baghdadiin.
vlad