Mainos

Väittelyä pikaruokaravintoloista

  • 369 693
  • 1 781

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Hesburger on ollut purilaispaikoista aina ihan viimeinen vaihtoehto. Tulee sellaisena kyllä pysymäänkin, kun kerran meno on tätä luokkaa. Ylipäätään kannan rahani mielummin tutuille turkkilaisille kuin Mäkkiin, Subwayhin jne.: palvelu pelaa ja tietää mitä saa. Annoskokokin on alkanut kasvaa.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No niin, se on nyt tullut meikäläisen ja Hesburgerin suhde siihen tilaan että se on ohi.

Suurin syy tähän on Heikki Salmelan sekoilu mediassa ''ei meillä ole ongelmia, meidän henkilöstö on meidän voimavara ja he ovat hyvin tyytyväisiä olosuhteisiinsa, olemme vastuullinen yritys ja lisäksi olen pahoillani siitä että jäimme kiinni''.
 

peksa

Jäsen
Ei sinänsä yllätä näiden McD:n ja Hesen tapaukset ettei työntekijöitä löydy. 15 vuotta sitten vielä oli eräässäkin Tampereen Hesessä 4-5 työntekijää yhtä aikaa paikalla ja palvelu ja safka oli ihan hyvää eikä odotella tarvinnut. Samassa paikassa vieläkin Hese ja enää 2 työntekijää. Huomaa että laatu on kärsinyt.

Tämän takia vältän kumpaakin mestaa ellei nyt ole muuta vaihtoehtoo. Niin monessa paikkaa kun laittaa 5€ lisää niin saa hyvän hampurilaisaterian.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Yksi mikä on myös mullistanut alaa on wolt/foodora joita on nykyään joka paikassa. Tätä ei välttämättä osata ottaa huomioon työvuoroja suunnitellessa. Ravintoloissa saattaa olla muutama piikki päivässä ja sitten kun hiljenee ja osa työntekijöistä poistuu, niin alkaa joku Suomen kiekkofinaali ja wolt laulaa taukoamatta. Myös kiireiset ajatkin vaihtuvat nykyään päivien sisällä. Ei välttämättä ole sitä joka päivästä lounasruuhkaa aamupäivällä, vaan se saatta olla iltapäivällä.
En usko pätkääkään että työntekijöillä olisi läheskään joka päivä aika pitää lakisääteisiä taukojaan. Varsinkaan jos on vain muutama tekijä vuorossaan. Hatun nosto näille jotka jaksavat.

Nuo palvelut saa pois päältä napin painalluksella ja samalla tavalla päälle. Ei sitä ole pakko koko ajan päällä pitää
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hesellä käyn nykyään ehkä 5-10 kertaa vuodessa. Ruoka tulee alle 10 minuutissa. Ja on samaa settiä, johon olen tottunut kasarilta asti. Mäkkärissä ei tule käytyä kun täällä Turussa taitaa olla enää yksi jäljellä. BK:n paikkoja on kaksi tietääkseni, mutta pihvit ovat tosiaankin erikoisen makuisia. Tiedä sitten maistuuko sutytysnesteeltä tms.

Hampurilaiset syön nykyisin parin katugrillin tuotannosta tai teen itse. Tämän olen kokenut nyt parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Ravintolaburgerit ovat perseestä. Jos hampurilaista pitää syödä veitsellä ja haarukalla, niin ollaan menty metsään. Burgerin pitää pystyä syömään ilman työkaluja, käsissä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ravintolaburgerit ovat perseestä. Jos hampurilaista pitää syödä veitsellä ja haarukalla, niin ollaan menty metsään. Burgerin pitää pystyä syömään ilman työkaluja, käsissä.
Tsekkaapa friends&burgers tai social burger joint. Raflaburgereita, jotka syödään käsin. Ei yleensä kestä ruoassa 10 minuuttia kauempaa.

Itse toki saa parhaat tehtyä.
 

friikki otus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nuo palvelut saa pois päältä napin painalluksella ja samalla tavalla päälle. Ei sitä ole pakko koko ajan päällä pitää

Joo niin saa. Mutta luulisin että varsinkin hesessä yrittäjä/esimies tuskin kehottaa laittamaan laitetta pois päältä, jos nyt vähän kiirettä pukkaa. Nuoret ei varmaan uskallakkaan. Toki voihan niistä vahingossa akku loppua kiireen keskellä...
 

Glove

Jäsen
Mäkiltä ranskikset, hamppari Burger Kingiltä ja juoma vaikka K-kaupasta. Eihän se toki näin onnistu, joten käyn BK:ssä jos se on mahdollista. Hese on se viimeinen veihtoehto liian majoneesinsa kanssa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tuo Hesen majoneesin liikakäyttö on urbaanilegenda nykyisin. Tämä yleinen keskustelu asiasta on saanut aikaan sen, että ovat ajoittain jopa liian kuivia majon suhteen. Jos käyt kerran, pari vuodessa hesellä ja hoet samaa mantraa liiallisesta majosta, niin voit pitää suusi kiinni. Älä mene heselle, mutta älä myöskään huutele liioista majoista. Se kun ei vaan ainakaan Turussa pidä kutiaan.

Mutta joo tuossa yllä tulikn hyvä vinkki F&B paikkaan. Onko se nyt täällä Turussa vai ei?
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo Hesen majoneesin liikakäyttö on urbaanilegenda nykyisin. Tämä yleinen keskustelu asiasta on saanut aikaan sen, että ovat ajoittain jopa liian kuivia majon suhteen. Jos käyt kerran, pari vuodessa hesellä ja hoet samaa mantraa liiallisesta majosta, niin voit pitää suusi kiinni. Älä mene heselle, mutta älä myöskään huutele liioista majoista. Se kun ei vaan ainakaan Turussa pidä kutiaan.
Kyllä reseptiin edelleen kuuluu samoilla majoneesipyssyillä ammuttu annos, eli 16,5g per painallus. Muutamia esimerkkejä:

Juustohampurilaisessa yksi painallus valkoista eli kurkkumajoneesia.
Kerroshampurilaisessa kaksi painallusta, eli yksi kurkku- ja yksi paprikamajoneesia, eli 33g.
Megahampurilaisessa kaksi painallusta kumpaakin majoneesia.

Mun makuun mega on oikein hyvä bursa, etenkin kännissä, mutta vaatteet eivät tykkää. En ole koskaan saanut kuivaa megaa missään.


Mutta joo tuossa yllä tulikn hyvä vinkki F&B paikkaan. Onko se nyt täällä Turussa vai ei?
Juu, yliopistonkadulta löytyy. Hyvä paikka, erinomaiset pihvit ja sämpylät.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Majohan on parasta hesen purilaisissa. Mega-ateria on paras näiden kolmen valikoimasta. BK:sta samaa mieltä jonkun edelle kirjoittaneen kanssa että kuivaa peetä. Mäkkäri aina ok vaihtoehto, ei petä eikä yllätä. Makuasioita.

Hesessä tosiaan olen huomanut tuon ajallisen ongelman eikä tässä lähellä edes moista ole niin harvemmin tulee käytyä. Mutta tässä joku alle vuosi sitten ajateltiin äitini ja lasteni kanssa ottaa nopeat sapuskat liikenneaseman heseltä (jossa ei ollut edes jonoa ennen meitä) niin kylläpä kesti. No jonoa oli kyllä kun lähdettiin (otettiin siis take-away että syödään nopeasti autossa) ja ilmeisesti selittää hitauden, kun ei sielläkään tainnut olla kuin kaksi työntekijää. Vajaa puoli tuntia kesti että saatiin tilaukset.

Myyrmannissa BK ja on sille tullut monta kertaa annettua mahdollisuus, mutta ei se vaan iske. Ranskikset on kyllä hyviä, mutta purilaiset ei. Kaivokselassa mäkkäri (lähin näistä) ja sitä kyllä suosin, jos tällaista ruokaa mieli tekee (ja oikeasti tekee aina silloin tällöin, muutaman kerran vuodessa). Mäkki ei petä ikinä ja ruuat saa järkevässä ajassa.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itselleni syy numero 1 olla käymättä Hesburgereissa on nimenomaan tuo odotteluaika. Tuntuu ihan tajuttomalta odotella ruokaa 20 minuuttia etenkin jos tilaus on mallia yksi mega-ateria. Tässä kun vielä huomioidaan, että Hesessä on sallittua tehdä hamppareita valmiiksi ja säilyttää niitä binissä 25 minuuttia tai jopa 30 minuuttia jos niissä ei ole salaattia, niin ei tuo kyllä kovin monessa paikassa kehuja ansaitse. (Säilytysaikatiedot ovat perua 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolelta ja voivat olla muuttuneet sen jälkeen).
Itse en ole enää aikoihin asioinut Hesessä tilaamatta ruokaa mobiiliappin kautta etukäteen. Yleensä 10-15min ennen liikkeelle lähtöä tilaan ja viiden minuutin matkan aikana tulee appiin ilmoitus, että ruoka on valmis noudettavaksi.

En edes tiedä onko vastaavia appeja tarjolla muille pikaruokaloille, kun Hese on tämän tuppukylän ainoa vaihtoehto.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Toisaalta mitä parempaa ruoka on, sitä enemmän harmittaa, jos se loppuu "kesken".
Hassua tässä on se, että 80-luvulla baarireissu Turussa jatkui yleensä katu-Hesen kautta kämpille. Kerros ja paljon majoneesia, mitä enemmän, sitä parempi. Kunnes eräänä päivänä tippakin tuota majoneesia riitti poistamaan ruokahalun.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Hassua tässä on se, että 80-luvulla baarireissu Turussa jatkui yleensä katu-Hesen kautta kämpille. Kerros ja paljon majoneesia, mitä enemmän, sitä parempi. Kunnes eräänä päivänä tippakin tuota majoneesia riitti poistamaan ruokahalun.
Oli snägäri-Hese varmaan tuohon aikaan jotain erilaista ja tervetullutta, kun melkein koko pikaruokagenre oli grilliyrittäjien varassa. En tiedä missä vaiheessa Turkuun tulivat ekat varsinaiset hampurilaisravintolat ennen Hesburgerin hampurilaisravintolavaihetta, ja oliko niitä ylipäätään, mutta Salmelan ajoitus osui aivan loistavaan saumaan. Meillä umpilandella ameriikan sämpylää ei 80-luvulla syöty, eikä siellä nykyäänkään syödä, ellei ajeta jonkin aikaa pikatietä ABC:lle saakka. Sieltä löytyy suuri turkulaissaatana.

Hesburger oli minulle vieras juttu aina 90-luvun alkupuolelle saakka. Opiskelin Helsingissä, ja Hese tuli sinne henkselit paukkuen joskus vuosikymmenen alussa. Mäkkäri oli tuttu jo edelliseltä vuosikymmeneltä. Ei se Hesen majoneesi alussa niin tökkinyt, korkeintaan sitä tuntui olevan turhan paljon, mutta aika pian tökki.

Olen jotakin kautta ymmärtänyt, että Hesen ja jonkun toisenkin alan toimijan ranskanperunat eivät ole perunasta leikattuja tikkuja, vaan jotain maissi- ja muuta jauhoa sisältäviä jauhepuristeita. Ne kai valmistetaan puristamalla jauhelöllö jonkin lävikön kautta kuumaan rasvaan. Ei kai tuolla niin väliä ole, eivätkä oikeatkaan ranskanperunat ole niin kummoisen järkevää tai terveellistä syötävää. Jotenkin pidän suotavana ajatusta, että ranskikset tehtäisiin perunasta eikä löllöstä, eikä kotimaisuuskaan olisi täällä Suomessa asioidessa pahasta. Tosin taitavat Mäkkärinkin perunat olla muilta mailta.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen jotakin kautta ymmärtänyt, että Hesen ja jonkun toisenkin alan toimijan ranskanperunat eivät ole perunasta leikattuja tikkuja, vaan jotain maissi- ja muuta jauhoa sisältäviä jauhepuristeita. Ne kai valmistetaan puristamalla jauhelöllö jonkin lävikön kautta kuumaan rasvaan.
Ainakin Hesen kohdalla olet ymmärtänyt pääasiassa väärin, sillä kyseessä on kyllä ihan perunasta siivutetut tikut, jotka sitten keitetään vedessä ja jäädytetään kevyen maustamisen jälkeen. Se, mihin tuossa on kenties viitattu, on kuorrutus, joka niin ikään lisätään ennen jäädytystä. Se on pääasiassa riisijauhoa ja tiettyjä lisäaineita, kuten herneproteiinia yms. Tämän tarkoitus oli alunperin se, että perunat säilyvät paremmin frittaamisen jälkeen - etenkin kun Hese päätti luopua ranskalaistensa suolaamisesta. Nykyään suolaa tosin taas käytetään, mutta perunat ovat edelleen noita riisijauholla kuorrutettuja. Tulevat muuten Hollannista.

Itsekään en kyllä Hesen perunoista pidä. Niissä kummallinen sivumaku, mutta muuten ovat mauttomia. Ja tietysti annoskoko on aivan naurettavan pieni hintaansa nähden.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Ainakin Hesen kohdalla olet ymmärtänyt pääasiassa väärin, sillä kyseessä on kyllä ihan perunasta siivutetut tikut, jotka sitten keitetään vedessä ja jäädytetään kevyen maustamisen jälkeen. Se, mihin tuossa on kenties viitattu, on kuorrutus, joka niin ikään lisätään ennen jäädytystä. Se on pääasiassa riisijauhoa ja tiettyjä lisäaineita, kuten herneproteiinia yms. Tämän tarkoitus oli alunperin se, että perunat säilyvät paremmin frittaamisen jälkeen - etenkin kun Hese päätti luopua ranskalaistensa suolaamisesta. Nykyään suolaa tosin taas käytetään, mutta perunat ovat edelleen noita riisijauholla kuorrutettuja. Tulevat muuten Hollannista.

Itsekään en kyllä Hesen perunoista pidä. Niissä kummallinen sivumaku, mutta muuten ovat mauttomia. Ja tietysti annoskoko on aivan naurettavan pieni hintaansa nähden.
Onko näin ollut koko ajan? Tuossa oli useamman vuoden ajanjakso kun Hesen ranskalaiset olivat erilaisia, mielestäni ihan paskoja. Ihan kuin ne olisi tehty jostain muusta kuin ihan perus kiinteästä perunasta. Silloin ne olivat ekstrarapeita, mutta sisällä ei tuntunut olevan oikein mitää tai vain jotain mössöä. Nuo ranut eivät lössähtänyt vaikka olisivat odotelleet pidempäänkin syömistä. Tuolloin jätin melkein aina ranuista puolet syömättä.

Kuitenkin 1-2 vuotta sitten Hesen ranut muuttuivat. Niistä tuli taas enempi perus perunoita, jotka eivät ole ihan niin rapeita ja lössähtävät nopeammin, mutta maistuvat ja tuntuvat tuoreeltaan paljon paremmilta. Nämä ovat lähempänä sitä mitä ne joskus muinoin oli.

En tiedä mistä tuo muutaman vuoden kestänyt huti johtui. Ehkei niitä tosiaan tehty mistään massasta... eihän siinä varmaankaan olisikaan mitään järkeä. Ehkäpä niissä kokeiltiin silloin jotain erilaista kuorutetta, eri perunalajiketta, eri paistolämpötilaa tai jotain muuta. Lopputulos kuitenkin oli täyttä paskaa.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuitenkin 1-2 vuotta sitten Hesen ranut muuttuivat. Niistä tuli taas enempi perus perunoita, jotka eivät ole ihan niin rapeita ja lössähtävät nopeammin, mutta maistuvat ja tuntuvat tuoreeltaan paljon paremmilta. Nämä ovat lähempänä sitä mitä ne joskus muinoin oli
Juu, parisen vuotta sitten alkoivat taas suolata ranskalaisiaan. Se on iso ero.

Edit. Ja siis noihin riisijauhotettuihin perunoihin siirryttiin silloin joskus vähän sen jälkeen kun olin itse aloittanut Hesellä, eli perstuntumalla ehkä 2007. Sen takia tuo "resepti" on tatuoitu ali- ja ylitajuntaan, että valituksia tuli aivan häkellyttävän paljon ja näihin sai olla päivittäin vastaamassa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ainakin Hesen kohdalla olet ymmärtänyt pääasiassa väärin, sillä kyseessä on kyllä ihan perunasta siivutetut tikut, jotka sitten keitetään vedessä ja jäädytetään kevyen maustamisen jälkeen. Se, mihin tuossa on kenties viitattu, on kuorrutus, joka niin ikään lisätään ennen jäädytystä. Se on pääasiassa riisijauhoa ja tiettyjä lisäaineita, kuten herneproteiinia yms. Tämän tarkoitus oli alunperin se, että perunat säilyvät paremmin frittaamisen jälkeen - etenkin kun Hese päätti luopua ranskalaistensa suolaamisesta. Nykyään suolaa tosin taas käytetään, mutta perunat ovat edelleen noita riisijauholla kuorrutettuja. Tulevat muuten Hollannista.
Noin sen varmaan täytyy olla. Kiitos täsmennyksestä.

Ketjumaisilla toimijoilla kustannustehokkuus on tietysti ihan avainasia. Jos säilyvyydellä yms. tekijöillä saa viivan alle pienenkin siivun lisää voittoa, niin yksittäisiä päätöksiä on aina helpointa perustella kannattavuuden paranemisella. Isommat firmat tekevät tietysti markkinatutkimukset, koemaistatukset ja muut selvitykset tarpeen mukaan. Jos jengi peräti tykkää tai kustannuksia säästävän muutoksen ei ainakaan uskota vähentävän myyntiä, niin eiköhän sellainen mielellään tehdä.

Ketjuravintoloissa pitää myös hyväksyä se, että asiakas ei ole kokonaisuuden kannalta ensisijaisesti yksilö, vaan asiakaspolun läpi talutettavaa karjaa. Pätee yhtä hyvin isoihin hampurilaisketjuihin kuin sokosravintoloihin. Ei se tee erityisemmin asiakkaasta vielä yksilöä, jos keittiö jättää pyydettäessä laittamatta asiakkaan hampurilaiseen suolakurkkuviipaleen.
 

Juhisjuhis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche
Täällähän on käynyt ketju kuumana. Syystäkin. Aikamoinen soppa on keitetty viikon kuluessa. Tuo Salmelan IL:lle antama haastattelu ei kyllä kestänyt aikaa hyvin. Nytkun YLE nosti entisiä työntekijöitä esille omilla nimillään. Onkohan siellä ehditty vielä tulla ulos korjaamaan omia lausuntoja?

Olisi kiva päästä hallinnon tiloihin kärpäsenä kattoon. Aika tarkan suunnitelman joutuvat nyt piirtämään, että pääsevät ulos tästä kuivin jaloin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös