Eikö työkkäri kuitenkin voi osoittaa jonkin tietyn työpaikan, jota tulee hakea? Meneekö se niin? Jos suomalainen sitä hakee, miksi hän ei työtä saa?
Työkkäri voi "osoittaa" työpaikan, jota tulee hakea, mutta työkkäri ei voi mitenkään vaikuttaa siihen, kenet työnantaja kutsuu haastatteluun tai kenet palkkaa.
Jos tottelevaisesti hakee jokaista työkkärin "osoittamaa" paikkaa, mutta antaa ymmärtää, ettei ole oikeasti kiinnostunut paikasta, niin yksikään työnantaja ei tuhlaa aikaansa edes kutsumalla haastatteluun - puhumattakaan siitä, että palkkaisi vastentahtoisen työntekijän. Suurin osa työnantajista ei myöskään raportoi "huonoja hakijoita" työkkärille (eihän työnantaja pääsääntöisesti edes tiedä, että henkilö on työnhakija, ellei hän itse sitä kerro), vaan huonot hakemukset lentävät roskiin.
Olen itse lukenut satoja työhakemuksia kymmeniin tehtääviin, ja huomatessani hakemuksen, josta puuttuu jokin olennainen tekijä, en tuhlaa aikaani edes lukemalla hakemusta loppuun, vaan hylkään sen heti kättelyssä. Enkä valitettavasti myöskään ilmoita jokaiselle hylätylle hakijalle henkilökohtaisesti, että miksi juuri hän ei tullut valituksi. Ei ole mitenkään aikaa sadoille tällaisille puheluille/viesteille (haastattelussa olelleille ilmoitan henk. koht.)
Työmarkkinat ovat markkinat. Siellä on ostaja ja myyjä. Vapaassa maassa ostajalla on aina vapaus valita, mitä ostaa tarjolla olevista vaihtoehdoista - tai valita, ettei osta mitään, jos tarjonta ei kelpaa. Työmarkkinoilla ei ole juuri koskaan suoraan kyse siitä "kelpaako" työnhakija työnantajalle (koska työnhakeminen ei ole mikään inssiajo, jonka joko läpäisee tai ei), vaan työnantaja valitsee omasta näkökulmastaan sopivimman hakijan. Se ei ole aina paras (koska paras saattaa pyytää korkeampaa palkkaa), vaan sopivin. Jos kukaan ei sovi, niin sitten ei palkata. Vapaassa maassa päätös on 100 % työnantajan.
Me voimme valittaa työnantajien olevan nirsoja - mutta valituksella ei ole merkitystä, koska päätös on silti 100 % työnantajan. Me voimme toivoa, että työnantajat olisivat vähemmän nirsoja, mutta toiveillakaan ei ole merkitystä, koska päätös on silti 100 % työnantajan. Ei ole ketään kenen kanssa sopia muusta, enkä voi kuvitella lakia, jolla asian tilaa muutettaisiin. Rekrytointipäätös on 100 % työnantajan, ja ainoa keino lisätä rekrytointeja, on saada työnantajat vapaaehtoisesti rekrytoimaan enemmän. Palkka, osaaminen, työehtojen joustaminen - ja hakijoiden saatavuus - jne. ovat yksittäisiä tekijöitä, joilla voidaan vaikuttaa solmittavien työsuhteiden määrään.
Se on kuitenkin meidän kaikkien ongelma, jos Suomessa jää työsuhteita syntymättä, koska häviäjä on koko kansantalous...