Uskotko Jumalaan?

  • 1 336 274
  • 14 406

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Mielestäni kristinusko on sitä, että ihmiset eivät pysty hyväksymään sitä että he tai läheisensä tulevat kuolemaan, ja yksinkertaisesti lakkaavat olemasta. Eli he mieluummin uskovat johonkin tällaiseen, joka antaa heille voimia, sillä toivossa on hyvä elää. Eli voisi sanoa, että se saa heidät voimaan paremmin - realistisesti kun ajattelee asioista, niin se voi olla aika masentavaa. Ja täten ihmiset kehittelevät kaikenmoisia mielikuvitusskenaarioita auttamaan sen kestämistä, uskonnon ollen yksi näistä. On totta, että uskoon tuleminen voi antaa voimia, mutta onko se itsensä pettämisen arvoista? Kai se riippuu perspektiivistä.
Tai sitten yksinkertaisesti haluavat jonkinlaisen maailmankatsomuksen - selityksen todellisuuden ja kaikkeuden rakenteelle, mahdollisesta fiktiivisyydestä huolimatta. Kaikillahan välttämättä kuolemanpelko ei ole se syy uskonnollisuudelle - monet voivat olla kuolemansa kanssa sinut uskonnollisuudesta riippumatta. Itse sanoisin, että tässähän ei itsessään ole mitään pahaa niin kauan kuin se ei vahingoita muita ihmisiä tai pakota heitä mihinkään. On minulla itsellänikin tietynlainen maailmankatsomus tai näkemys "kaikesta", vaikka tiedostan varsin hyvin että se voi olla puhdasta fiktiota tai pelkkää mielikuvitusta (se ei siis ole niinkään uskonnollinen vaan ennemminkin vain sellainen hauska ajatusleikki).

@demitra lta kysyisin, miten tähän "pyhään henkeen" oikein sitten pääsee käsiksi jos kerran se aukeaa vain harvoille ja valituille? Vai valitseeko kristinuskon jumala itse nämä harvat ja valitut ja muiden kuolevaisten ei tarvitse raamattua ymmärtääkään?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@demitra lta kysyisin, miten tähän "pyhään henkeen" oikein sitten pääsee käsiksi jos kerran se aukeaa vain harvoille ja valituille? Vai valitseeko kristinuskon jumala itse nämä harvat ja valitut ja muiden kuolevaisten ei tarvitse raamattua ymmärtääkään?

Ja ennen kaikkea, jos pyhä henki vaatii tulkintaa ja sitä voi tulkita miten haluaa niin miksi jotkut tulkinnat ovat oikein ja toiset väärin?

Ja miksi n. 2000 vuotta sitten nimenomaisesti joku on saanut päättää, että tämä tulkinta on oikein ja kaikki muut väärin?
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
@demitra lta kysyisin, miten tähän "pyhään henkeen" oikein sitten pääsee käsiksi jos kerran se aukeaa vain harvoille ja valituille? Vai valitseeko kristinuskon jumala itse nämä harvat ja valitut ja muiden kuolevaisten ei tarvitse raamattua ymmärtääkään?

Toivottamalla eri tavalla uskovat suoraan helvettiin. Sori, vastasin käyttäjän puolesta.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Toivottamalla eri tavalla uskovat suoraan helvettiin. Sori, vastasin käyttäjän puolesta.
Niin, no ilmeisesti nyt kun tarkemmin hänen viestejänsä luin, niin seuraamalla Jeesusta ilmeisesti tämän "pyhän hengen" saa vaikkei siinä mitään järkeä alunperin näkisikään. No, tässä tullaan taas siihen ikuisuuskysymykseen, miksi juuri Jeesuksen seuraaminen on se ainoa oikea tapa, miksei vaikka Buddhan, Taon tai Brahmanin?

Samalla logiikalla mikä tahansa, vaikka pyhä Coca-Cola-pullokin voisi olla se jota alkaa tuosta noin vaan seuraamaan - ja hetkessä oletkin saanut ymmärryksen, mitä muut kokispulloa seuraamattomat ja sen pyhyyttä epäilevät eivät voi eivätkä tule koskaan saamaan.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En tiedä miksi nämä valtauskonnot haluavat niin kovasti olla ainoa oikea uskonto. Ehkä se johtuu siitä, että ne ovat uskontoina vielä varsin tuoreita ja ikään kuin teini-ikäisiä, jotka ärripurrina näkevät maailman kovin mustavalkoisena. Saapi nähdä mihin suuntaan kasvavat ja kuinka pitkäikäisinä pysyvät.
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Omat luuloni aiheesta pohjautuvat ihmisen aivoista selittämättömästä syystä löytyvään vahvaan hallusinogeeniin nimeltä DMT.

Veikkaan, että kuoleman lähestyessä aivot tekevät ihmiselle viimeisen palveluksen ja vapauttavat kunnon DMT-annoksen. Kivut katoavat ja mieli pääsee hyvälle tripille. Aivoissahan on havaittu toiminta vielä jopa useita minuutteja kuoleman jälkeen, joten voi olla, että tuon ajan olo on "taivaallinen" ja sitten vain pikku hiljaa haihtuu pois.

Kuolemanrajakokemukset liittyvät myös tähän, eli silloin aivot ovat vapauttaneet DMT:tä, mutta ihminen onkin vielä onnistuttu pelastamaan.

Olisihan se tietysti siistimpää, että toisella puolella olisi jotain kuin että siellä ei ole mitään.

Tai sitten tämä on vain joku sadistisen teinialienin tietokonesimulaatio.
 

demitra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt poimitaan rusinoita pullasta aika rajusti. Jos raamattu pitää paikkaansa, niin sitten varmaankin:
  • Jumala loi maan ja taivaan kuudessa päivässä: valon ensimmäisenä päivänä, valon hän nimesi päiväksi ja pimeyden yöksi, kolmantena päivänä hän loi kasvit, mutta vasta neljäntenä päivänä hän loi auringon, kuun ja tähdet.
  • Nooan täyttäessä 600 vuotta oli vedenpaisumus, joka kesti 40 vuorokautta peittäen kaikki maat. Mount Everest on 8848 metriä meren pinnasta -> 8848/40/24 = 9,2 eli vettä satoi 9,2 metriä tunnissa = 15,4 senttiä minuutissa. Tämä määrä siis joka paikassa ympäri maapallon 40 vuorokautta putkeen. Mistähän se vesi tuli taivaalle sataakseen alas?
  • Näitä vastaavia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon, tässä vain pari, jotka kertovat pointin.
Muuten: Tanakin (heprealainen raamattu) vanhimmat osat sijoitetaan ajalle 1000 ennen ajanlaskun alkua. Sumerilaisten Gilgameš -eeppos on paljon vanhempi: se on kirjoitettu 2000 - 1600 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Hämmentävän paljon Nooan tarinassa on samaa Utnapištimin tarinan kanssa. Jälkimmäinen on siis 600-1000 vuotta vanhempi. Tällainen tavallinen tallaaja helposti ajattelee, että Tanakkiin on kopioitu tarinoita sumerilaisten Gilgamešista, mutta sellainen kopiointi olisi vähän ristiriidassa tekstin jumalallisen alkuperän kanssa, vai miten?
By the way: jos Jeesus kerran oli jumalan poika, niin hän saattoi ottaa kantaa homoihin ja/tai orjuuteen. Kai jumalan poika nyt tiesi, miten jumala näistä ajatteli. Ja näistä asioista Jesse sanoi – hetkinen – Jesse ei sanonut mitään...

Mutta tosiaan: olet jäljillä. Raamattu joko a) pitää paikkaansa tai b) ei pidä paikkaansa. Onhan se "jumalan sanaa". Kumpaako raamattu nyt on: paikkaansa pitävä tosikertomus, vai se toinen vaihtoehto?
Vähemmän yllättäen sain taas muutaman vasta-argumentin. Vastaan sinulle, koska sinun tekstissä oli eniten sisältöä.

Ensinnäkin Raamatusta pitää huomata se, että se ei kerro, eikä sen ole tarkoituskaan kertoa kaikesta kaikkea. Eihän sellaista kirjaa voi kukaan kirjoittaa. Ateistien hyvin tyypillinen vasta-argumentti Raamattua vastaan on juuri tämä eli kun siellä ei mainita jotain tiettyä asiaa, niin Raamattu ei voi silloin pitää paikkaansa. Raamatun sisältö on karkeasti ottaen Jeesuksen suvun historia, juutalaisten historiaa, kertomuksia / kuvausta Jumalasta, profetioita Jeesuksesta ja tulevista tapahtumista, Jeesuksen elämä & kuolema ja kristinuskon synty.

Toisekseen, jos lähdetään siitä, että Jumala on luonut maailmankaikkeuden, niin kyseessä on ihmiseen verrattuna niin eri tasolla oleva hahmo / persoona, ettei niitä tai niiden älykkyyttä voi mitenkään verrata keskenään. Noissa kahdessa esiinnostamassasi kohdassa ihmisjärki taistelee vastaan ja eikä kykene ymmärtämään Jumalan tekoja. Ei minulla ole pienintäkään aavistusta, miten em. asiat ovat tapahtuneet. Voin vain vedota Jumalan yliluonnollisuuteen ja siihen, että Raamattu ei kerro kyseisestä asiasta. Mutta koska Jumala on kaikkivaltias, niin olisi kristinuskon vastaista kieltää em. tapahtumat, koska kieltämiselle ei ole mitään perustetta (perusteeksi ei siis riitä se, että ihminen ei kykene asiaa ymmärtämään).

Nuo mainitsemasi muut vanhat kirjoitukset eivät sinällään todista yhtään mitään Raamatun puolesta tai sitä vastaan. Havainto on ainoastaan, että kirjoituksissa on samankaltaisuuksia.

Johanneksen evankeliumi päättyy seuraavasti: "Paljon muutakin Jeesus teki. Jos niistä kirjoitettaisiin kohta kohdalta, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa." Eli UT:sta löytyy vain osa (pieni?, iso?, ei voi tietää) siitä, mitä Jeesus maan päällä ollessaan teki.

Katsoi sitten VT:tä tai UT:ta, niin homous tuomitaan selkeästi. En ymmärrä, miksi asiasta tarvitsee edes keskustella, koska Raamattu on selkeästi homoutta vastaan. Se, että esim. luterilainen kirkko suhtautuu asiaan nykyään varsin myötämielisesti, ei muuta asiaa mitenkään. Raamattu on muuttumaton ja kirkon suhtautuminen kertoo ainoastaan siitä, että kirkko on maallistunut ja pyrkii miellyttämään mahdollisimman suurta joukkoa ihmisiä, eikä pitämään kiinni Raamatun sanasta.

Orjuus on jo puolestaan käsitteenä täysin eri asia nyt, mitä se oli Raamatun ajan yhteiskunnassa. Monet ihmiset halusivat tuolloin vapaaehtoisesti orjiksi, koska se toi tietynlaista sosiaaliturvaa ja työtä. Ts. orjan asema oli parempi orjana kuin ilman orjuutta. Mutta joo, orjuutta ei käsitellä kovin paljoa UT:ssa ja voi myös olla, ettei evankeliumeissa mainita asiasta mitään, en muista. Mutta edelleen, Raamatussa ei kerrota kaikesta kaikkea, eikä edes kaikkia Jeesuksen tekoja, miten monesti väärin kuvitellaan.

Tuohon viimeiseen kysymykseen on helppo vastata. Et tuonut esiin mitään sellaista, joka sotisi Raamatun totuutta vastaan sen konteksti ja Jumalan yliluonnollisuus huomioiden. Etkä toisaalta nostanut esiin myöskään mitään sellaista vasta-argumenttia, johon en olisi aiemmin törmännyt.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Tai sitten tämä on vain joku sadistisen teinialienin tietokonesimulaatio.
Jos mennään kunnon HC-metafysiikkaan (tai science fictioniin), niin oletettaessa että on olemassa ääretön multiversumi jossa on ääretön määrä erilaisia universumeita äärettömine skenaarioineen, tämäkin on silloin validi mahdollisuus. Itse asiassa Jumala, Allah, Vishnu, jumalattomuus ja kaikki muutkin yhtä aikaa. Kuka tietää, ei voida todistaa puoleen eikä toiseen? Itse asiassa tämäkin on järkeenkäyvämpi teoria kuin yhden ainoan kristinuskon jumalan olemassaolo ja juuri Raamatun oikeassa oleminen kaikista pyhistä kirjoista.

Olet @demitra oikeassa siinä, että ihmisjärjen rajallisuudella voidaan perustella Jumalan "ylivertaisuutta", mutta selityksesi ei edelleenkään poista sitä faktaa, että samaa argumenttia voidaan käyttää myös minkä tahansa muun uskomuksen tai jumalan olemassaolon puoltamiseen, ei ainoastaan kristinuskon Jumalan.

Nämä on asioita, joita ei edes pysty todistamaan järjellä suuntaan tai toiseen. Todennäköisesti ymmärryksemme kaikkeudesta onkin hyvin rajallista.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Orjuus on jo puolestaan käsitteenä täysin eri asia nyt, mitä se oli Raamatun ajan yhteiskunnassa.
No ei ole. Tämä toki silloin, kun ihan vain luetaan mitä asiasta kirjoitetaan. En tietenkään tiedä, miten kauniiksi kaikki orjuuden hyväksyminen ja suoranaiset orjuutusohjeet muuttuvat, kun luetaan Pyhän Hengen avustamina.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No ei ole. Tämä toki silloin, kun ihan vain luetaan mitä asiasta kirjoitetaan. En tietenkään tiedä, miten kauniiksi kaikki orjuuden hyväksyminen ja suoranaiset orjuutusohjeet muuttuvat, kun luetaan Pyhän Hengen avustamina.
Puhumattakaan siitä, että kun kyseessä on jumala, hänellä on kaikki valta järjestellä miten asiat menee. Miksi hän on päästänyt orjuuden sille tolalle, että kukaan ei halua enää olla orja? Ennen oli kaikki paremmin.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Puhumattakaan siitä, että kun kyseessä on jumala, hänellä on kaikki valta järjestellä miten asiat menee. Miksi hän on päästänyt orjuuden sille tolalle, että kukaan ei halua enää olla orja? Ennen oli kaikki paremmin.
Olisihan se varmasti tylsää, jos kaikki olisivat onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä. Pitää vähän lisätä vaikeuskerrointa.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Tunnen Raamattua todella huonosti, voisitko muistuttaa minua, että missä kohtaa tuollainen käsky annetaan? Toki muita jumalia ei saa palvella, mutta että oikein sotaisaan taisteluun muita uskontoja vastaan käsketään, tuollaista en muista nyt tältä istumalta.
Jos alkutilanteessa kaikilla ihmisillä on jokin uskonto ja kristinuskossa kielletään muiden jumalien pitäminen ja kehotetaan levittämään omaa uskoa niin siitä seuraa loogisesti että muiden uskontojen edustajia tulee käännyttää kristinuskoon. Toki tämä taistelu voi tapahtua vain suosion tasolla.

No monet sanovat, että eivät halua iankaikkista elämää, joten ehkä se ei ole sitten se suurin mahdollinen lupaus. Mutta monet pitävät sitä tavoittelemisen arvoisena. Jos kerran itse uskoo löytäneensä tien sinne, niin mitä pahaa siinä on?
@ijuka tuossa sivusikin asiaa. Ihmisenä olemisen tragedia on tietoisuus omasta kuolevaisuudesta ja oman ja läheisten kärsimyksen näkeminen ja kokeminen. Juuri kun saavuttaa kyvykkyyden jolla on yhteiskunnan täysivaltainen jäsen, alkaa keho pikkuhiljaa hajota alta. Tästä tragediasta vapautuminen on se suuri lupaus.

Ehkä jossain protestanttisissa kirkoissa moista tapahtuu. Mielestäni tuolla ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa. Ortodoksikirkossa nuori otetaan mukaan, hänelle suoritetaan kaste lapsena, ja hänelle annetaan kaikki edellytykset valinnan tekemiseen sitten vähän vanhempana.
Kyllä Suomessakin kirkko järjestää seurakunnan päiväkerhoja ja olen itsekin ollut sellaisella. Samoin uskonnon opetus aloitetaan ala-asteella heti kun kyvykkyys vähänkin riittää, niin että vastaanottavainen ikä saataisiin täysimääräisesti hyödynnettyä. Ei se mitään sattumaa ole vaan kirkon piirissä ollaan tietoisia mitä ollaan tekemässä.

Eikö Paavali esimerkiksi kehottanut miehiä pysymään selibaatteina? Ja ortodoksikirkossa ainakin munkkeja, jotka ovat selibaatteja, arvostetaan muita korkeammalle. Joten en nyt ymmärrä oikein missä kehotetaan jotain valtavia suurperheitä kaikkien hankkivan?
"Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa".

No eikö vakaampi yhteiskunta ole parempi asia? En oikein ymmärrä, että mikä tuossa nyt on mielestäsi vialla?
Muuten olen sitä mieltä, että kirkko ja valtio saisivat olla erillään. Kirkko hoitaisi hengelliset asiat ja valtio sitten nämä maalliset asiat, antamalla kirkon kuitenkin toimia, niin kauan kun eivät järjellisiä lakeja riko.

Eikö ole taas vain hyvä asia, jos ihminen on nöyrä. Mielestäni elämä ei ole kurjaa, vaikka tiedän synnin olevankin valtaimenaan vallalla. Sitä vastaan voi taistella ja se taistelu ei ole kurjaa, vaan sinua vahvistavaa.
Nämä ovat uskonnon leviämiselle hyödyllisiä siten että uskonto on houkuttelevampi hallitsijalle valittavaksi valtionuskonnoksi mikäli se tuottaa vakaamman yhteiskunnan.

Tuosta olen jyrkästi eri mieltä. Luonto on Jumalan luoma, ja hyvä asia. Sitä tulee ihmisen rakastaa ja suojella, se on Jumalan hänelle antama moraalinen velvoite.
Monessa uskonnossa luonto on pyhä ja ihminen on osa luontoa. Sen sijaan kristinuskossa ihminen asetetaan lähtökohtaisesti luonnon yläpuolelle ja kehotetaan hallitsemaan sitä:
"ja tehkää se itsellenne alamaiseksi;
ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut
ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet".

Eli pointti on se, että jos Raamatun lukijalla ei itsellään ole Pyhää Hengeä, niin Raamattu ei avaudu. Nyt teen oletuksen, että et ole uudestisyntynyt kristitty, joten yo. tekstisi on Raamatun mukaan vain yleisluontoista ymmärtämättömän ihmisen pohdintaa asiasta, josta hän ei ymmärrä mitään. Eikä edes voi ymmärtää, ennen kuin hän lähtee seuraamaan Jeesusta. Ihminen ei voi ymmärtää Raamattua, vaikka olisi teologian tohtori, jos hänellä ei ole Pyhää Henkeä.
Tämä sama argumentti toistuu myös toisessa uskonnossa nimittäin intersektionaalisessa feminismissä. Ulkopuolisilla joko ei ole oikeutta kommentoida oppia kokonaan tai sitten kaikenlainen kritiikki on merkki siitä että ei ole vain ymmärtänyt mitä se oppi tarkoittaa. Tämän jälkeen ei jää jäljellä minkäänlaisia keinoja mihinkään kritiikkiin. Mutta ei minun tarkoitukseni sinällään ollut kritisoida, vaikka pari provosoivaa sanomuotoa valitsinkin, vaan pohtia asioita jotka ovat vaikuttaneet uskontojen leviämiseen ja hieman niiden yhteiskunnallista vaikutusta. Pohjimmiltaan jotain jää aina tiedon ulkopuolelle, jotain johon rationaalisuudella ei pääse kiinni ja pitää joko hyväksyä ettei tiedä tai valita usko. Sen varaan heittäytyminen juuri taisi olla viestisi ajatus.

Veikkaan, että kuoleman lähestyessä aivot tekevät ihmiselle viimeisen palveluksen ja vapauttavat kunnon DMT-annoksen. Kivut katoavat ja mieli pääsee hyvälle tripille. Aivoissahan on havaittu toiminta vielä jopa useita minuutteja kuoleman jälkeen, joten voi olla, että tuon ajan olo on "taivaallinen" ja sitten vain pikku hiljaa haihtuu pois.
"Mielen oudot maisemat"-kirjassa (Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa (Jukka Häkkinen) | Kirjavinkit) oli hieman tähän liittyen vänkää settiä. Jossain tutkimuksessa oli epilepsiapotilailta pystytty magneettikuvamalla paikantamaan aivoista kohta, jossa sähköinen aktiivisuus yhdistyi siihen että kuvattava samalla hetkellä koki kohtaavansa jumalan.

Mielenkiintoista huruhurua oli myös juttu jossa mainittiin yrityksestä rakentaa kypärä jonka avulla voi tuntea jumalan läsnäolon: Jumalan kypärä - frwiki.wiki Valitettavasti siinä oletettavasti epäonnistuttiin, vaikka jotkut koehenkilöt jotain kokivatkin.

Vähän ihmittelin miten tässä ketjussa on niin paljon viestejä, mutta näköjään aihe herättää mielenkiintoa.
 
Viimeksi muokattu:

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Siis sama lähetyskäsky joka käskee heidän kastaa ihmisiä. Onko kastaminen myös noiden harvojen hommaa, vai kelpaako siihen peruspappi?
Hyvä kysymys. Ortodoksit uskovat, että kastamisen tulisi suorittaa joku Jeesuksesta jatkuvan katkeamattoman ketjun jäsen (piispa, pappi). Eli Jeesus antoi tehtävän opetuslapsillensa, he sitten ensimmäisille piispoille, piispat sitten papeille ja seuraavan sukupolven piispoille käsien päällelaittamisvihkimisen kautta, jne. meidän päiviimme saakka.

Monessa uskonnossa luonto on pyhä ja ihminen on osa luontoa. Sen sijaan kristinuskossa ihminen asetetaan lähtökohtaisesti luonnon yläpuolelle ja kehotetaan hallitsemaan sitä:
"ja tehkää se itsellenne alamaiseksi;
ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut
ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet".
Tuo tapahtui ennen syntiinlankeemusta. Asiat muuttuivat koko lailla syntiinlankeemuksen jälkeen. Ja tuo ennen syntiinlankeemusta yläpuolelle asettaminen ei tarkoittanut mitään luonnon raiskaamislupaa, vaan rakastavaa johtamista eläintenkin suhteen.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuohon viimeiseen kysymykseen on helppo vastata. Et tuonut esiin mitään sellaista, joka sotisi Raamatun totuutta vastaan sen konteksti ja Jumalan yliluonnollisuus huomioiden. Etkä toisaalta nostanut esiin myöskään mitään sellaista vasta-argumenttia, johon en olisi aiemmin törmännyt.
Piti vastata tähän, mutta jostain syystä se jäi. Pahoittelut pitkästä aikavälistä viestiin, jota lainaan.

Viestissäsi sivutaan asian ydintä. Ja tämä mua kiinnostaa.

Mihin perustat väitteen raamatun totuudellisuudesta?

Joku on aikoja sitten kertonut tarinoita, ja joku toinen on kirjoittanut niitä ylös. Sitten joku on lisännyt teksteihin sen, että ne olisivat jumalallista alkuperää.

Kuninkaat ja vastaavat heimojensa/kansojensa johtajat ovat aikojen saatossa käyttäneet lukemattomia kertoja "valtani on johdettavissa suoraan jumalalta" -tarinaa. Jumala on siis valjastettu vallanpitäjien vallan pönkittämiseksi. Kristinuskon merkkipäivät (joulu (talvipäivän seisaus), pääsiäinen, kesäpäivän seisaus on röyhkeästi laitettu aikaisempien juhlapäivien päälle, ja siten ko. juhlapäivät on omittu omiin tarpeisiin. Esim. Jeesuksen syntymäpäivä laitettiin n. v. 300 joulun tietämille. (Aiemmin Jeesuksen syntymäpäivää ei vietetty.) Raamatun kirjoitukset puhuvat kylläkin paimenista kedoilla, joka kertoo enemmänkin kesästä. Tämä ei juhlapäiväksi sopinut, sillä miehet tarvittiin pelloille, ja kesällä oli jo muutoinkin erinäisiä juhla-/vapaapäiviä, joten synttärit iskettiin ajankohtaan, joka ei pahasti häirinnyt töiden temistä, siis roomalaisten saturnalian kanssa päällekkäin. Roomalaisten saturnaliassa juhlittiin muuten sitä, että kolmantena päivänä "aurinko nousi kuolleista", eli nousi minuuttia aiemmin kuin talvipäivän seisauksena. "Kolmantena päivänä nousi kuolleista", se on tuttu jostain muualtakin.

Vastaus on uskovaisilla yleensä luokkaa "god works in mysterious ways" tai "ymmärryksemme ei riitä" tms. Mutta sulla on totuudellisuudesta ilmeisesti käsitys (perusteet), kun sanoit, etteivät aiemmat esimerkkini kerro mitään sellaista, joka sotisi raamatun totuutta vastaan.

Tai paremminkin: yliluonnollinen olento haluaa, että uskomme häneen, koska hän on totta. Tämä, vaikka jumala ei koskaan näyttäydy, vaikka ei puutu luonnon, luomiensa eläinten ja ihmisten tuhoamiseen. Jumala loistaa poissaolollaan, mutta silti hän on olemassa? Minusta näyttää siltä, että ihmiset ja vallanpitäjät tarvitsevat jumalaa, ja se koko konteksti on tässä, ilman mitään yliluonnollisuutta. Mutta se yliluonnollisuus tarvitaan tarinaan, jotta se olisi uskottava. Joka on sinänsä paradoksi.
 

Wizzö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maximus Lindroth
Tämä, vaikka jumala ei koskaan näyttäydy, vaikka ei puutu luonnon, luomiensa eläinten ja ihmisten tuhoamiseen. Jumala loistaa poissaolollaan, mutta silti hän on olemassa?
Tässäpä hyvin kiteytettynä se minkä takia en palvo mitään jumalaa. Jos tuollainen mulkku on oikeasti olemassa en halua olla missään tekemisissä sen kanssa.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tai paremminkin: yliluonnollinen olento haluaa, että uskomme häneen, koska hän on totta. Tämä, vaikka jumala ei koskaan näyttäydy, vaikka ei puutu luonnon, luomiensa eläinten ja ihmisten tuhoamiseen. Jumala loistaa poissaolollaan, mutta silti hän on olemassa?
Riippumatta Jumalan olemassa olosta tai olemattomuudesta, niin käsittääkseni ihminen on se, mikä luontoa, eläimiä ja toisia ihmisiä tuhoaa.
 

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat, kehä-III:n ulkopuolinen Suomi
Jumala on kuin Nato. Seuraa sivusta tapahtumia, kunnes X. artikla rikotaan. Sitten on pakko puuttua ja pistää homma ruotuun. Omaksi kuvakseen toteutuu siis Natonkin kohdalla.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
En usko. Olen myös kastettu juuri ennen riparia, koska sinne piti päästä, kun kaikki muutkin meni. Muistan siis omat kastajaiseni. Koulussa kävin ihan normaalisti uskonnon tunneilla, vaikka mahdollisuus olisi ollut muuhunkin. Erosin kirkosta heti 18 vuotta täytettyäni, mutta osallistuin armeijassa ihan normaalisti valatilaisuuteen ja muihin uskonnollisiin hartauksiin ilman mitään tuskaa aiheesta. Tuolloinkin olisi ollut mahdollisuus osallistua muullakin tavalla tai jättää osallistumasta. Se joka uskoo niin uskokoon. Itsellä ei ole koskaan ollut vaikeutta hoilata hoosiannaa, vaikka en kirkkoon kuulu, tai usko johonkin partaukkoon. Raamattua en ole koskaan lukenut. Jonkun psalmit kirjasen sai joskus koulusta jonka sivuista käärittiin porukalla sätkiä jos rizlat oli loppu.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Miksi juuri vapaa tahto (tämänkään olemassaolosta ei olla ollenkaan yksimielisiä tiedekentän sisällä) kuvastaa jumalan kuvaksi luomista? Yhtä hyvinhän voimme noukkia paletista vaikka empatian muita luomuksia kohtaan ja väittää sen olevan meillä sama kuin jumalalla.
No toki tuohon kuvaan kuuluu muutakin kuin vapaa tahto, mutta se vapaa tahto mielestäni oli se oleellisin asia yllä olevaan vuodatukseen kaikkeen maailman pahuuteen liittyen. Joten syyttäisin ihmisen valintoja.

Pikaisella hakemisella löysin tämän artikkelin, jossa kreikkalais-ortodoksisen kirkon pappi pohtii ihmisen luomista Jumalan kuvaksi. Muita kuvaan liittyviä ominaisuuksia ovat siis kuolemattomuus, rationaalisuus (järki), ja kyky syvään rakkauteen Jumalaa ja muita luotuja kohtaan.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Yksi asia mikä tässä kanssa mietityttää, kun oman tyttären rippijuhlat tulee eteen parin vuoden kuluttua, että ei kai lapsilta kielletä uskontoa, vaikka itse siihen niin jyrkästi suhtautuu?

Tägätään nyt @mikko600 tähän keskusteluhengen mukaisesti.

Jatketaan paremmassa ketjussa. Mutta siis niin. Oma lapsi on uskonnoton (ekalla luokalla) ja ollaan myös keskusteltu paljon uskonnoista. En todellakaan noin nuorelle kerro omia jyrkkiä mielipiteitäni, vaan kannustan tutkimaan ja miettimään asioita.

Jos vanhempana uskoo johonkin niin siinähän uskoo. Tietty silloin myös mä olen epäonnistunut vanhempana, höhö. Mutta tärkeintä mitä mä tulen opettamaan pojalle on se, että aina pitää olla oma itsensä ja toimia sen mukaan. Jos niin tekee niin mä olen onnistunut. Oli sitten uskovainen tai ei.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Jatketaan paremmassa ketjussa. Mutta siis niin. Oma lapsi on uskonnoton (ekalla luokalla) ja ollaan myös keskusteltu paljon uskonnoista. En todellakaan noin nuorelle kerro omia jyrkkiä mielipiteitäni, vaan kannustan tutkimaan ja miettimään asioita.

Jos vanhempana uskoo johonkin niin siinähän uskoo. Tietty silloin myös mä olen epäonnistunut vanhempana, höhö. Mutta tärkeintä mitä mä tulen opettamaan pojalle on se, että aina pitää olla oma itsensä ja toimia sen mukaan. Jos niin tekee niin mä olen onnistunut. Oli sitten uskovainen tai ei.

No nyt! Kyllähän sinä nämä kiemurat tiedät, eli siellä ehdottomuuden takana on pehmeäkin mikko600! Hahaa!
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Mutta tärkeintä mitä mä tulen opettamaan pojalle on se, että aina pitää olla oma itsensä ja toimia sen mukaan.
Mitä tuo omana itsenään oleminen sitten tarkoittaa? Tarkoittaako se sitä, että kuuntelee sitä oman sydämensä ääntäkin, kuten olen täällä yrittänyt tyrkyttää? Vai jotain muuta, pelkästään rationaalista ajattelua?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös