Viestin lähetti Tobias
Tähän meidän keskusteluumme soveltuu kuin nyrkki silmään tämän päivän 19.3.2003 Helsingin Sanomien taloussivujen artikkeli sotien vaikutuksista talouteen. Sivulla on mm. graafi sotien vaikutuksesta Yhdysvaltojen ja Suomen bruttokansantuotteisiin. Suosittelen tutustumista kyseiseen artikkeliin. Sen jälkeen voit tulla uudelleen perustelemaan sodan positiivisia talousvaikutuksia. Ainoa sodan positiivinen talousvaikutus voi olla jälleenrakentamisella, kuten Suomessa II maailmansodan jälkeen.
Mainitsit että taloudellinen toimeliaisuus kasvaa sodan ansiosta. Totta. Valitettavasti taloudellisen toimeliaisuuden kasvu keskittyy sotatarvikkeisiin, vaikka tietysti tällä teollisuudella on laaja pohja. Kokonaiskysynnän ja viennin supistumisen sekä kiityvän inflaation kautta sota heikentää koko maailmantaloutta takuuvarmasti. On aika mielenkiintoinen näkökulma, että sotavarustelun lisäämä taloudellinen toimeliaisuus (joka EI siis kohdistu elintärkeään viennin kasvuun) pystyisi syrjäyttämään tärkeiden vientiartikkeleiden, kuten autojen, koneiden, laitteiden (Jenkkien tapauksessa lähes minkä tahansa) kysynnän laskun.
Näkökulmasi mukaan siis sodan aloittaminen on taantuvan kansantalouden hoitolääke. Veikkaan, että saat odotella taloustieteen Nobeliasi vielä jonkin aikaa.
Niin, minähän en mikään taloustieteen tuntija sanan varsinaisessa merkityksessä ole, vaan ajattelin asiaa ihan historiallisista näkökohdista. Fakta vain on se, että sota on avittanut USA:n taloudellista tilannetta ennenkin. Miksi ei nyt? Enhän minä mitään käppyrää tuolta HS:n verkkosivuilta löytänyt, mutta tällainen lainaus pisti silmään
"Yhdysvaltain talous on myös aiemmin saanut vetoapua sodista, kun taas Euroopan talouksilla on tokeneminen vienyt pidempään. Tämä johtuu lähinnä siitä, että Yhdysvaltain omalla kamaralla ei sotia ole käyty sitten sisällissodan." Miksi siellä noin lukee, jossei sodista ole mitään hyötyä ollut USA:n taloudelle?
Sotavarusteluun tarvitaan nykypäivänä myös kaikenlaisia avaruusteknologiaa sisältäviä vempeleitä eikä pelkästään niitä pyssyjä, joten sotavarusteluun kohdistuva teollisuuden sektori on hyvinkin laaja ja sitä on vaikea määrittää.
Sota ei ole hoitolääke taantuvalle kansantaloudelle, vaan se mahdollinen taloudellinen hyöty tulee ikään kuin sodan sivutuotteena. Luulenpa että sinä sitä Nobelia haluaisit ennemmin havitella, mutta taitaa jäädä molemmilta haaveeksi.