Edelleen. Yksittäisten pollien katsominen on vaan hölmöä, kun tarjolla on niin paljon enemmän. Joo, uusin on aina uusin, mutta silti, kun tietää virhemarginaalin, pollien säännöllisen vetämisen suuntaan tai toiseen. Ja tuota edustavuutta saa ihan helposti pieleen näyttäen ulospäin hyvältä.
Kyse on heikkojen signaalien etsimisestä. Nyt kun vallitsee hyvin suuri yksimielisyys Bidenin voitosta, palanen toisinajattelua ei ole ollenkaan haitallista. Kyse on tavallaan tuplavarmistuksesta, otaksun, että myös demokraatit miettivät tällaisia. Nämä vaalit ovat toisaalta erilaiset kuin vuoden 2016, jossa oli vastakkain kaksi maan epäsuosituinta poliitikkoa, joten suoraa yhtäläisyyttä ei voida vetää näihin vaaleihin. Miehet eivät äänestä Trumpia, koska hän on mies.
Siitä huolimatta on ihmisiä, jotka jostakin syystä äänestävät Trumpia, vaikka ovat ihan järkeviä ihmisiä. Huoli omasta työpaikasta voi syrjäyttää vastenmielisyydenkin. Esimerkiksi hiilikaivoksen sulkemisuhka saa työntekijän äänestämään Trumpia, jonka hiilijalanjälki on valtava. Mutta pitemmittä puheitta, kannattaa katsoa tarkkaan tämä haastattelu. Kyseessä on kaveri, joka viime vaaleissa yhtenä harvoista ennakoi Trumpin voiton:
Daily Reckoning Australia, Released on 10/26/20 Jim Rickards discusses who will win the US election and what impact it can have on stock markets. Jim
marketsanity.com
Mielipidemittauksien yleiset ongelmat ovat otoksen liian pieni ja väärä kohderyhmä, esimerkiksi rekisteröityjen äänestäjien haastattelut eivät kerro vaaleista välttämättä juuri mitään. Otoskoon pitäisi olla monessa osavaltiossa vähintään 30 000 LV-äänestäjää. Samoin pitää varmistaa, että äänestäjien suhde on oikea, demokraattien ja rebujen välillä. Pienikin poikkeama tässä voi merkitä isoa virhettä itse mittauksessa. Jos kysytään liikaa demokraateilta, silloin tulokset vääristyvät.
Mittauksia voi myös vielä laajentaa kysymällä oman suosikin lisäksi ennustusta voittajasta, kuka voittaa vaalit. Tällä voidaan päästä lähemmäksi 100 000 peittoa, kun ihmiset arvioivat oman lähipiirinsä äänestyskäyttäytymistä. Vaikka itse kannattaisi Bideniä, jos tietää lähipiirinsä äänestävän Trumpia, tämä antaa aika mielenkiintoista dataa itse kyselyynkin. Rickards painottaa myös erilaisten havaintojen tekemistä ihmisistä, kuten vaikkapa veneiljöistä, joilla on vain Trumpin lippuja veneissään. Se voi myös antaa näppituntumaa siihen, mitä tapahtuu todella. (Tosin yksi selitys ilmiölle on se, että Trump on kulttihahmo, kun taas Biden on ei-Trump, jota nyt ei erityisesti palvota).
Pennsylvania on yksi tärkeimpiä valtioita ajatellen lopputulosta. Siellä näyttää kaikki tosi hyvältä, mutta onko todella niin? Siksi täytyy vielä etsiä mahdollisia signaaleja siitä, että kaikki olisikaan niin hyvin, miltä nyt näyttää. Äänestävätkö demokraatit varmasti Bideniä, mitä vaikuttaa Bidenin energiakannanotot, miten on äänestysaktiivisuuden laita, miten pitäisi huomioida demografiset tekijät, ja aina voi käydä niin, että tiukille menevä vaali saatetaan vielä viedä oikeuteen, postiäänien hylkäys voi muuttaa koko tuloksen ja niin edelleen.
Katsotaan nyt, löytyykö jotakin kiinnostavaa dataa vielä tästä paikasta, Pennsylvania ei ole vielä turvassa, vaikka marginaalit ovatkin isot tällä hetkellä.