USA:n presidentinvaalit 2020 – demokraatit sotajalalla?

  • 756 980
  • 6 909

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Trumpin 43% katsominen on ihan väärin. Se ei tarkoita mitään virheestä vielä, koska siihen mahtuu päättämättömiä. 8,5%-yksikön eroa voi sitten katsella ja miettiä virhettä. Jos Trump saisi 46% ja Biden 54%, niin olisiko tuo 43% mielestäsi virhe? Tuo 46% voi olla lopulta nytkin melko lähellä, mutta Bidenin lukema ei ole toki 54%.
No, mitä olen lukenut oikeasti asiantuntevien henkilöiden kommentteja niin aika universaali käsitys näyttää olevan, että on olemassa jokin systemaattinen virhe niin että pelkkä virhemarginaali ei ole riittävä selitykseksi. Mutta todellakin above my paygrade...
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Jep, m.m. Kaliforniassa laskettu vasta 2/3 äänistä, New Yorkissa vajaa 80%, Illinoisissa 90%, ja Marylandissa 75%. Mikäli sama meininki on päällä myös näissä vahvasti sinisissä osavaltioissa, laskematta olevat äänet ovat niissäkin nimenomaan suurista kaupungeista, kuten Los Angeles, San Francisco, NYC, Chigago ja Baltimore. Lisäksi Texasissa on laskettu vasta 85% ja epäilemättä sielläkin on vallan mahdollista, että laskematta olevista äänistä kenties selvästikin suurempi osa menee Bidenille kuin Trumpille olettaen, että laskemattomat äänet ovat suuremmista kaupungeista, kuten Houston, Dallas, San Antonio, Austin ja yliopistokaupungeista kuten El Paso.

Tietäjät voinee valaista, että kuinka merkittävästi tämä Bidenin äänivyöry suurkaupunkien äänissä voi vielä muuttaa prosenttijakaumaa kokonaisäänimäärissä. Jos vaikkapa juuri L.A., S.F., NYC ja Chigago ovat vielä laskennassaan pahasti vaiheessa, niin ensimmäinen ajatus on, että ihan tuntuvakin muutos voi vielä olla mahdollinen.
Vähän kanssa ihmettelen näitä gallupien kritisoija* kun ääntenlaskenta on vielä aivan kesken. Ja erityisesti postiäänten osalta jotka menevät Bidenille Big time. Lisäksi vielä kesken olevat isot kaupungit ovat sinisiä. Jospa arvioidaan gallupit sitten kun paksu leidi on kiekaissut?

*) Hjalliksen lätinöille en ole laittanut painoa enää 20 vuoteen.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
" "I think there will be a peaceful transfer of power. think the markets have been remarkably calm and resilient and actually rather bullish these past six months… This is a great country, this is the greatest democracy in the world, and we abide by the rule of law and so will this President. There’s some things to clean up here, and again, it’s not my area of expertise, I’ll leave that discussion to the campaign. But yes, we will continue peacefully as we always do ”

Trumpin talousneuvoja Larry Kudlow'n kommentti CNBC:lle. Ilmeisesti Trumpin memo ei ole ainakaan Larrylle asti kulkeutunut.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Pahoittelen viivettä, elämä vei mennessään. Naputtelen osaltani vielä tämän, jotta ei lipsuta ketjussa hivenen offtopicin puolelle.


Tarkoitus ei ole "leimata" kaikkia toimittajia. Alta riman menevää uutisointia on ollut Trumpin aikakaudella kuitenkin liikaa, kun ottaa huomioon että ne yleensä ovat kokeneiden toimittajien kynästä. Jos haen selostajavertausta, on turhan paljon mertarantoja ja liian vähän voittoliukkosia. Perusteluja voi löytää ajan ilmiöistä, kuten klikkiotsikoiden ja jakojen tarpeesta tai toimittajan omaa näkökulmaa ja kokemusta korostavien vetävämmän featuretyylin siirtymisestä myös uutisoinnin puolelle.


Jos käytän esimerkkiäsi Trump-uutisointiin verraten, uutisoinnissa takerruttaisiin kuvaamaasi tapahtumaan. Ehkä pohdittaisiin oliko poliittinen piesti tuutata jööti juuri 16 rajalle? Protestoiko pelaaja pukukopin olosuhteita vai pelaajien asemaa urheilun viihdekoneistossa? Asialle varattu aika tai tila kuluu paskaepisodin taivasteluun. Samalla taustalla käydyn pelin uutisointi ja ne parikymmentä muuta pelaajaa saavat tyytyä pariin riviin. Ja kyllä, tämäkin on kärjistys. Voisivatko mittasuhteet olla päinvastaiset ja Trumpia ei "palkittaisi" kauhistelu-uutisoinnilla?
Kiitos vastauksesta, pieni offtopic sallittakoon kun ollaan kuitenkin näin lähellä aihetta eikä tässä nyt juuri mitään taas hetkeen tapahdu vaalirintamalla.

Eli kuten arvelinkin, olemme hyvin pitkälti täysin samoilla linjoilla, hienoinen näkemysero vain löytyy. Mun mielestä on ihan täysin oikein, että toimittajat ja juttujen tekijät vetävät "alta riman", jos näin tekee myös jutun kohde, jatkuvasti ja tarkoituksella. Ei tietenkään mitään pidä julkaista vailla totuuspohjaa, jos kyseessä on uutisjuttu, enkä tällaista ole kyllä todistanutkaan ja siitähän älähtäisi jo JSN tai muukin taho. Mutta taas toisaalta onhan mediassa paljon "näkemyksiä" ( ™ Jatkoaika) ja muita tekstejä, jotka ovat sitten eri asia ja niihin vaaditaan enemmän medianlukutaitoa muutenkin. Myös Trumpia puolustavia, Trumpin metodeja hyväksyviä ja niin edelleen. En tiedä sitten pitäisikö tällaisia juttuja jotenkin tasapäistää, mielestäni ei.

Kärjistettyyn urheiluesimerkkiini liittyenkin hyviä pointteja. Trumpin kohdallahan on mielestäni pitkälti tehtykin noin miten toivoit, eli tuosta jatkuvasta 16 rajalle paskomisesta huolimatta on uutisoitu ja tehty myös juttuja siitä muusta toiminnasta, vaikka pääsääntöisesti ainoa asia mitä Trump duunaa on se perseily - jota on myös huomioitu vähenevissä määrin, koska se sekoilu ei ylitä enää edes uutiskynnystä, mikä sekin on aika hämmentävää. Eli oikeastaan ilman Trumpin omia ansioita on rakennettu edes jonkinlaista "tasapuolista" asettelua, varsinkin vaalien alla.

Nämä nyt ovat subjektiivisia näkemyksiäni eikä tapanani todellakaan ole puolustella mediaa, varsinkaan valtamedioita, vaan pikemminkin päinvastoin. Olen kuitenkin vahvasti tasapuolisuusharhan luomista vastaan enkä myöskään halua median valkopesevän uutisoinnissaan mitään, kuten jossain määrin mielestäni esimerkiksi YLE on tehnyt Venäjään liittyvässä uutisoinnista, joko tahallisesti tai tahattomasti. Aiemminhan käytössä oli myös laajalti "mutku USA"-kortti, jota nykyään onneksi harvemmin tarvitsee todistaa, ellei aihetta ole.

Mutta tämä offtopicista, kiitos sananvaihdosta ja jääkäämme seuraamaan tulevaa(kin) uutisointia tulevan ja ex-presidenttien toilailuista.
 
Polling error osavaltioittain näyttäisi menneen 2020 niin, ettei juuri missään yliarvioitu rebujen kannatusta vaan järjestäen demokraattien. 2016 suunta oli sama valtaosalla mutta ei lähimainkaan niin selvästi. Selvästi yli puolessa rebukannatus aliarvioitiin molempina vuosina. Kuva löytyy tämän muutenkin mielenkiintoisen arvion lopusta:

Vähän varhaisempaa pohdintaa vaalipäivän jälkimainingeissa Gelmanilta: Don’t kid yourself. The polls messed up—and that would be the case even if we’d forecasted Biden losing Florida and only barely winning the electoral college « Statistical Modeling, Causal Inference, and Social Science

Keskustelu gallupeista tulee varmasti jatkossakin olemaan hankalaa, koska toiset julistavat niiden olevan väärässä vääristä syistä, toiset taas kiistävät tämän niin ikään väärin perustein jne. Ei sekään riitä synninpäästöön että ollaan virhemarginaalin sisällä mikäli ollaan järjestäen sen samassa laidassa. Silloin ollaan kokonaisuutena virhemarginaalin ulkopuolella. Mutta pidättäydyn vielä paremman tiedon puutteessa julistamasta mitään kovin ehdotonta.

Joo, pollit olivat väärässä. Tämä on selvää. Ei siitä ole mitään kysettä. Miten paljon ja mistä niitä tulkintoja vetää, ovat sitten eri asioita. Esimerkiksi popular voten eroa ei kannata katsoa vielä, koska se tullee vielä kasvamaan selkeästi. Ja se ei ole mikään merkki vielä virheestä, jos Trump on saanut enemmän kuin ennustettu, koska siellä on "tyhjää".
 

ijuka

Jäsen
Eiköhän ne lähe rakettimaiseen nousuun.. eikös sieltä olisi tulossa joku kolmen biljoonan dollarin elvytyspaketti..?

Nousuun olisi varmaan lähtenyt Trumpinkin valinnalla, ehkä lievempään, koska ilmeisesti luvattu elvytyspaketti olisi ollut pienempi.

Pienenä ihmisenä sitä miettii, että kuinka kauan sitä voi elvyttää. Nythän siihen on taas syytäkin, mutta tässä on elvytetty maailmanlaajuisesti yli kymmenen vuotta. Läpi kriisin ja läpi nousukauden. Keskuspankit pumppaavat ennen näkemättömällä tahdilla rahaa markkinoille. Korot ovat pysyvästi nollissa. Voiko tämä jatkua aina vaan? Eikös ennen vanhaa ollut hyperinflaatioita ja sen semmoisia... mutta näin se homma vaan menee.

Ja nyt koronan takia taas sama meno jatkuu vuosia. Luulisi, että yhtälö on kestämätön.

Mutta sijoittajat varmasti tykkäävät. Raha tulee rahan luokse. Oispa paljon rahaa!
Niin, teoriassa kun jakaa rahaa ilmaiseksi kansalle, varsinkin tarpeessa olevalle kansalle, ja nämä sitten käyttää nämä rahat(välttämättömään elämiseen), niin se vauhdittaa taloutta huimasti kun suuri osa siitä menee kiertoon. Elvyytys sille kansanosalle joka ei tätä rahaa välttämättä tarvitsisi on puolestaan aika turhaa, sillä he todennäkäköisesti laittavat ne vaikeina aikoina tilille säästöön.

Tämä on taas yksi niitä syitä miksi mielestäni se Trumpin ajama "payroll tax cut" on aika surkea keino elvyyttää taloutta, koska nämä duunariheput todennäköisesti vaan säästäisivät ne ylimääräiset rahat pahan päivän varalle.
 
No, mitä olen lukenut oikeasti asiantuntevien henkilöiden kommentteja niin aika universaali käsitys näyttää olevan, että on olemassa jokin systemaattinen virhe niin että pelkkä virhemarginaali ei ole riittävä selitykseksi. Mutta todellakin above my paygrade...

En ollut sitä vastaan, että olisi virhettä, kuten sanoin yllä. Sillä on kuitenkin väliä, että mistä sitä tulkintaa vetää.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Trumpin mahdollisuudet voittoon tuntuvat kutistuvan olemattomiin, mutta olisiko sittenkin jokunen oljenkorsi vielä jäljellä? Oikeustoimien lisäksi katseet kääntyvät viimeisiin ääniin. Onko ulkomailta saatu vielä ääniä ja miten ne ovat jakautuneet? Kuikan paljon armeijan ääniä on laskennessa mukana vai puuttuuko niitä vielä paljon? Äänten uudelleen laskennassa katseet kääntyvät myös hylättyihin ääniin. Kuinka paljon niitä on ja kumpaa ne mahtavat suosia? Ihan mutulla arvioisin että Trumpin kannattajien ääniä olisi voinut joutua hylättyjen joukkoon keskimäärin Biden ääniä enemmän tiukoissa paikoissa.

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa paikoin myös sekava äänestyslippu saattoi nousta isoon rooliin. Tiedä sitten onko siitä jo otettu opiksi, mutta vuonna 2000 tilanteesta hyötynyt Pat Buchanan myös tunnusti tämän mahdollisuuden.

"Monet Palm Beachin piirikunnassa äänestäjät, jotka aikovat äänestää Goren puolesta, merkitsivät Pat Buchananin äänestysliput tai pilasivat äänestysliput, koska he pitivät äänestyslomakkeen asettelua hämmentävänä. Äänestyslomakkeessa näytettiin luettelo presidentin juoksuparien pareittain vuorotellen kahden vierekkäisen sivun keskellä. Bushin nimi ilmestyi äänestyslipun yläosassa, mikä säästää useimpia Bushin äänestäjiä virheistä. Noin 19 000 äänestyslipua pilaantui yliäänten (kahden äänen samassa kilpailussa) takia, kun vastaava luku vuonna 1996 oli 3000."
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Kutsuisivat jonkun ulkopuolelta. Esim. Hilary Clinton suorittaneisi teon mielellään. Tai sitten interventiotyyppisesti kaikki avustajat ja perheenjäsenet kerralla ovaalitoimistoon ja lopettavat yhteistoimin pelleilyn.
Helppo uskoa, että avustajien on tuokin hänelle selvitettävä :)

Mutta joo, vakavasti: USA:n presidentti lietsoo epäluottamusta oman maansa demokratiaa kohtaan ilman todisteita, lietsoo levottomuuksia sekä pitää tiedotustilaisuuden, jossa valehtelee silmät päästään kaikkien ymmärtäessä tämän koko ajan. Ja vielä löytyy ymmärtäjiä:" Ymmärtäkää nyt, että tämä on vain Trumpin tapa toimia, katsokaa mitä hän oikeasti tekee". On katsottu, ja helvetin hyvä, että tästä valtiomiehen irvikuvasta päästään. Toivottavasti tästä alkaisi laajemminkin trendi, jossa näiden öyhöttäjien aika alkaisi olla ohi. Näin paljon en vielä tohdi toivoa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Georgiassa enää 4169 ääntä laskettavana. Bidenin johto tällä hetkellä 1579 ääntä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Trumpin talousneuvoja Larry Kudlow'n kommentti CNBC:lle. Ilmeisesti Trumpin memo ei ole ainakaan Larrylle asti kulkeutunut.
Se että on huomattavaa, että presidentin tärkeä avustaja sanoo, että uskoo että tulee rauhanomainen vallanvaihto on todiste siitä miten valtavasti asiat ovat muuttuneet ihan muutamassa vuodessa. Ei kukaan tavannut tuota erikseen sanoa USA:n vaaleista - ainakaan vuoden 1860 jälkeen. Ihmiset olisivat ihmetelleet, että miksi ihmeessä horisee jotain tuollaista itsestäänselvyyttä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kyllä tossa nyt tosiaan luulisi, että ainakin Georgia julistetaan vielä tässä illalla Suomen aikaa. Kenties myös Pennsylvania.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Georgiassa enää 4169 ääntä laskettavana. Bidenin johto tällä hetkellä 1579 ääntä.

Georgian äänet menee uudelleen laskettaviksi, koska kukaan ehdokkaista ei saanut 50% äänistä.
 

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
On varmaan osakekursseja rakastavalle Trumpille kiva paikka. Kun hänen vaalihäviönsä rupee näyttämään varmalta niin kurssit vaan nousee.

Fake News! Pörssit avasi valtavaan (tremendous), yhteen vuosisadan pahimmista laskuista. Donaldin valinnalla pörssit olisivat lähtenyt skyrocket-tason nousuun.
 

Liitteet

  • bloomberg.jpg
    bloomberg.jpg
    290,5 KB · kertaa luettu: 114

Tuamas

Jäsen
No, mitä olen lukenut oikeasti asiantuntevien henkilöiden kommentteja niin aika universaali käsitys näyttää olevan, että on olemassa jokin systemaattinen virhe niin että pelkkä virhemarginaali ei ole riittävä selitykseksi. Mutta todellakin above my paygrade...

Ainakin Nate Silver ja muutama muu ovat antaneet ensisijaiseksi syyksi ”shy Trump voten” määrän arvioinnin, jolloin jollain ilveellä pitää arpoa se onko kyseessä aidosti päättämätön vai Trumppilainen joka ei halua tai kehtaa kertoa ketä äänestää.
 
Kyllä tossa nyt tosiaan luulisi, että ainakin Georgia julistetaan vielä tässä illalla Suomen aikaa. Kenties myös Pennsylvania.

Georgian julistaminen taitaa jäädä odottamaan armeijan ääniä. Vaikea julistaa, jos ero on 2-3k ääntä ja mahdollisesti tulossa 8k lisää. Tosin pitikös noidenkin tulla tänään jo paikalle?
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Georgian julistaminen taitaa jäädä odottamaan armeijan ääniä. Vaikea julistaa, jos ero on 2-3k ääntä ja mahdollisesti tulossa 8k lisää. Tosin pitikös noidenkin tulla tänään jo paikalle?
Joo tosiaan. Ihan mahdollista, että noiden takia ei vielä julisteta. En suoraan sanottuna tiedä. Ja uudelleenlaskettavaksi se menee joka tapauksessa. Tämä on minun mielestäni ihan julkisesti sanottukin.

Pennsylvaniasta juuri NBC:llä sanoivat, että on mahdollista jotta se julistetaan tänään. Tämä tarkoittaa siis heidän aikaansa luonnollisesti, joten joskus yöllä sitten Suomen aikaa tämä saattaa tapahtua.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Georgian julistaminen taitaa jäädä odottamaan armeijan ääniä. Vaikea julistaa, jos ero on 2-3k ääntä ja mahdollisesti tulossa 8k lisää. Tosin pitikös noidenkin tulla tänään jo paikalle?

Toisaalta jos ja kun Biden vie Pennsylvanian, ei sillä ole mitään merkitystä kun Pennsylvanian 20 valitsijamiestä riittävät voittoon.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Sekoitat nyt senaattorinvaaleihin.

Joo, väärin totesin, että myös presidentinvaaleissa pitäisi saada 50%. Mutta äänet menee uudelleen laskettaviksi tuon pienen äänten eron takia:

Michael Gold, in New York 8m ago
With a narrow margin between candidates, “there will be a recount in Georgia,” the state’s top elections official said. Biden currently leads by about 1,500 votes.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös