Kun c+:lta tulee tuota collegejenkkifutista (mielenkiintoista seurata), niin voisiko joku heittää lyhyen kuvauksen ja/tai pari linkkiä mistä näkyy pelisysteemi ja miten lohkot tms. on kasattu ja miten pelataan?
kiitos jo ennakkoon.
Pelejä pelataan jenkkifutiksessa todella vähän. Ihan sen takia että yhdestä pelistä toipuminen vie vähintään sen vajaan viikon ennenkuin voi pelata toisen täyden pelin.
Konferenssit on jaettu aika pitkälle maantieteellisesti, mutta tottakai pelillisiä eroja on. Esimerkiksi Boston College ja Miamin yliopisto ovat samassa konferenssissa, mutta silti ovat rannikon pohjoisin ja eteläisin joukkue. Välimatkalla on joukkueita Big Eastista, Conference USA:sta, MAC:sta ja Sun Belt-konferenssista. Tasoerot ovat monien konferenssien välillä aika suuret. Big 12, Pac-10, ACC ja SEC ovat usein ne kestomenestyjät, ja niissä pelaa valtaosa kovista joukkueista, kun esimerkiksi Sun Belt ja WAC ovat usein ne heikoimmat.
Pelisysteemit vaihtelee konferenssien sisällä aika paljon. Jos on konferenssi missä on vähän joukkueita, niin yleensä keskenään kerran kaudessa toisiaan vastaan pelaaminen riittää lohkon sijoitusten ratkomiseen. Tosi pienet konferenssit, ja ne muutamat itsenäiset joukkueet jotka ei kuulu mihinkään konferenssiin, pelaa vielä lisäksi joukkueita vastaan jotka tarvitsevat pari peliä saadakseen täyteen riittävän määrän otteluita.
Isot konferenssit on jaettu kahteen lohkoon, kuten Big 12, ACC, Conference USA, MAC ja SEC. Näissä pelataan aina oman konferenssipuoliskon joukkueita vastaan kerran kaudessa ja muita lohkon joukkueita vastaan joka toinen vuosi. Ja konferenssista riippuen ehkä peli tai kaksi muun konferenssin joukkeita vastaan. Isot konferenssit pelaa vielä oman sisäisen finaalin runkosarjan päätteeksi.
Tässä vaiheessa tulee esiin ranking. Siinä tosi monimutkaisen kaavan kautta lasketaan joka joukkueelle sijoitus sen mukaan miten on kauden aikana pelannut, ja erityisesti sen mukaan miten vastustajan ovat pelanneet. 12-0 kauden läpi vetänyt joukkue voi siis olla rankingissa alempana kuin 10-2 pelannut jengi, jos kaikki 12 joukkuetta ovat olleet heikkoja, ja taas toinen joukkue on hävinnyt vain kahdelle hiton kovalle jengille. Tätä on monet arvostelleet, sillä pienten konferenssien joukkueiden on vaikea päästä pelaamaan mestaruudesta sen takia että ovat pienestä konferenssista. Kun taas isojen konferenssien voittajia arvostetaan sen takia kun ovat koko kauden pelanneet toisia kovia joukkueita vastaan. Hyvänä esimerkkinä vaikka viime vuosien Boise State WAC-konferenssista, joka on voittanut lähes aina oman konferenssin, ja siltikään ei ole päässyt pelaamaan niistä isoista panoksista.
No, kuitenkin kauden jälkeen kaksi rankingin parasta pelaa NCAA:n mestaruudesta. Lisäksi kauden jälkeen pelataan varmaan noin kolmekymmentä Bowl-ottelua, mihin ennalta määritellyn kaavion mukaan valitaan joukkueet. Monesti kahden eri konferenssin joukkueet jotka eivät ole päässeet itse mestaruusotteluun, pelaavat tietyssä Bowl-ottelussa. Sitten toinen Bowl-ottelu taas pelataan tietyn konferenssin voittajan ja vaikka parhaimman ennaltamääräämättöman joukkueen välillä jne jne.
Tuolta voi vaikka katsoa viime kauden Bowl-ottelut.