Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 114 062
  • 6 875

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Slovjanskin pormestariksi julistatuneen Vjatsheslav Ponomarjovin mukaan hänen joukkonsa ovat tappaneet jo 13 yhdysvaltalaista palkkasotilasta, jotka ovat olleet osana hallitusta tukevia joukkoja. Myös puolalaisia sotilaita on kuollut hänen mukaan taisteluissa. Nämä väitteet indikoisivat sitä, että Ukrainan nykyhallinto on turvautunut suht merkittävissä määrin ulkomaalaisiin sotilaihin. Eettisesti ihan mielenkiintoista, että Ukrainan hallinto kutsuu ulkomaalaisia sotilaita taistelemaan maanmiehiään vastaan.
Mielenkiintoisinta on se, että jotkut uskoo kaiken, mitä itsejulistautuneet hallitsijat sanoo.
 

Animal

Jäsen
Eettisesti ihan mielenkiintoista, että Ukrainan hallinto kutsuu ulkomaalaisia sotilaita taistelemaan maanmiehiään vastaan.

Jos 60000-100000 ryssää odottaisi hyökkäysryhmityksessä Suomen rajan takana ja kätyreitä olisi lietsomassa rajan sisäpuolella levottomuuksia niin ainakaan minulla ei olisi minkäänlaisia tunnontuskia siitä, että suomalaisten verovaroilla palkattaisiin muutama ammattimies Blackwaterista / Academista siivoamaan, kouluttamaan siivoajia ja johtamaan siivoamista. Voi iso kyynel jos samassa rytäkässä menisi muutama rikollinen ja oman edun tavoittelija.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Slovjanskin pormestariksi julistatuneen Vjatsheslav Ponomarjovin mukaan hänen joukkonsa ovat tappaneet jo 13 yhdysvaltalaista palkkasotilasta, jotka ovat olleet osana hallitusta tukevia joukkoja. Myös puolalaisia sotilaita on kuollut hänen mukaan taisteluissa. Nämä väitteet indikoisivat sitä, että Ukrainan nykyhallinto on turvautunut suht merkittävissä määrin ulkomaalaisiin sotilaihin. Eettisesti ihan mielenkiintoista, että Ukrainan hallinto kutsuu ulkomaalaisia sotilaita taistelemaan maanmiehiään vastaan.

Tällaisiin väitteisiin on viisainta suhtautua hyvin skeptisesti useastakin syystä johtuen, mutta edellinen ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö Ukrainan hallituksen tukena voi olla ulkomaalaisia neuvonantajia jopa operatiivisissa toimissa maan itäosissa.

Tähän mennessä separatistit ja heidän tukijansa ovat useamman kerran esittäneet väitteen, että vt. hallitus turvautuu ulkomaalaisiin palkkasotureihin taistelussa separatisteja vastaan, mutta toistaiseksi kertaakaan ei ole kyetty esittämään ainoatakaan vedenpitävää todistetta näiden väitteiden puolesta.

Kriisin alkuvaiheessa netissä kiersi video jonka mukaan Donetskissa ulkomaalaiset palkkasotilaat ovat operoineet hallituksen tuella venäläismielisiä mielenosoittajia ja sittemmin separatisteja vastaan. Joukkojen piti olla Academin (eli entinen Blackwater), sittemmin mitään konkreettista todistetta ei asiasta saatu eivätkä paikalliset Donetkissa olleet havainneet mitään sen suuntaista toimintaa kaupungissa, siellä ei siis ollut ulkomaalaisia palkkasotilaita muualla kuin venäläispropagandassa.

Kriisin aikana on jo useamman kerran esitetty väitteitä ulkomaalaisten joukkojen olemassa olosta ja naurettavimmillaan todisteina on käytetty kuvia, joissa on Bundeswehrin maastopukuun sonnustautuneita miehiä Kiovassa Majdanilla, mutta mitä tämä todistaa? Ei yhtään mitään, sillä kuten tiedämme ympäri Euroopan on myynnissä vanhoja käytöstä poistettuja Bundeswehrin maastopukuja, joista löytyy Saksan lippu ja näitä pukuja on kulkeutunut myös Ukrainaan.

Säännöllisesti nämä samat uutiset nousevat esille, milloin missäkin päin Ukrainaan ulkomaalaiset palkkasotilaat ovat taistelemassa, mutta konkreettisia todisteita separatisteilla tai venäläisillä ei ole esittää. Ei ruumiita, ei vankeja, ei mitään. Ainoat todistetusti ulkomaalaiset sotilaat Ukrainan alueella ovat venäläiset sotilaat Krimillä, kaikki muu on spekulaatiota, propagandaa tms.

Tästä propagandasta tuli mieleeni artikkeli, jonka luin uusimmasta Sotilasaikakauslehdestä taannoin. Siinä lyhyelti käytiin läpi Ukrainan kriisin propagandasotaa ja osoitettiin selkein esimerkein se kuinka jopa tutkimuslaitokset ja instituutit myös Suomessa ovat langenneet ensin Krimiltä tulleeseen propagandaan ja sittemmin muualta Ukrainasta tulleeseen venäläismielisten propagandaan.

Muistaakseni artikkelissa mainittiin jopa Aleksanteri instituutin langenneen mitä yksinkertaisimpiin Putinin lausumiin valheisiin, vaikka jo todisteet puhuivat näitä Putinin valheita vastaan - eli viittaan nyt esim. Aleksanteri instituutin vakaviin pohdintoihin siitä, että kenties Krimin joukot ovatkin jotain paikallisjoukkoja ettei niillä ole mitään tekemistä Venäjän asevoimien kanssa ja samalla mediassa ammattilaiset (sotilasalan asiantuntijat) jo lausuivat arvioita joukkoista perustuen niiden varustukseen, aseisiin ja jopa ajoneuvojen merkintöihin.

Samaten artikkelissa nostettiin esille väite Krimillä signaalitoiminnan avulla pudotetusta tiedustelulennokista, mikä väite on ilmeisesti täydellinen ankka. Julkisuuteen kun ei ole tullut edes yhtäkään ainoaa valokuvaa kyseisestä siepatusta lennokista, eikä esim. yritys jonka välineillä lennokki mainittiin siepatun ole asiasta pahemmin maininnut millään suunnalla vaikka markkinointikeinona tällainen olisi mitä oivallisin. Lisäksi lennokki oli malliltaan sellainen ettei se enää ollut laajalti käytössä, ikänsä puolesta.

Niin eli kannattaa suhtautua ilman konkreettisia todisteita varauksella väitteisiin laajamittaisesta palkkasotilaiden käytöstä, mutta kuten alussa mainitsin, mahdottomuus ei ole sekään etteikö jopa idässä ole operatiivisissa toimissa neuvonantajia. (Muualla maassa niitä tietenkin on, mikä on itsestään selvä asia).

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE: Ukrainassa muistettiin toisen maailmansodan aikana karkotettuja Krimin tataareja.

"Ukrainalaiset kokoontuivat lauantaina Kiovan ja Lvivin kaduille tukemaan Krimin tataareja, jotka Stalin karkotti vuonna 1944. Tänä vuonna karkotuksesta tulee kuluneeksi 70 vuotta, mutta muistojuhlallisuuksia varjostavat viime aikojen poliittiset mullistukset ja kriisit Ukrainassa." (lainaus YLE).

Stalinin päätös karkottaa tataarit Krimiltä koski vähintäänkin 193 000 tataaria, mutta Krimin tataarien mukaan karkotettuja oli jopa 240 000. Ja todella moni heistä jäi tälle matkalle. Stalin kollektiivisesti rankaisi kaikkia tataareja syystä, että hän syytti heitä yhteistyötä natsi-Saksan kanssa. Ja kyllä, historiankirjat kertovat, että pakkosiirron kohteeksi joutui myös sellaisia tataareja jotka Suuren isänmaallisen sodan aikana taistelivat natseja vastaan rintamalla.

Mutta aivan kaikkialla tataarit eivät päässeet viettämään tätä muistopäivää, Simferopolin kaduilla Krimillä tataarit eivät päässeet muistelemaan toukokuun 18. päivän tragediaa.

"Tänä vuona Simferopolin viranomaiset eivät ole myöntäneet lupaa tavanomaiseen muistokokoontumiseen kaupungin keskusaukiolle. Perjantain paikallishallinto ilmoitti kieltävänsä kaikki julkiset kokoontumiset kesäkuun 6. päivään asti. Kiellolla halutaa "estää mahdolliset ääriryhmien provokaatiot"." (lainaus YLE).

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuossa jokunen päivä sitten arvelin etteivät separatistit kenties Harkovassa ryhdy hetimmiten panemaan täytäntöön äänestystä alueen asemasta Ukrainassa, mutta näemmä veikkaukseni ei osunut aivan oikeaan - vaikka kenties loogisesti olikin perusteltu.

YLE uutisoi tänään: Separatistit haluavat äänestää itsehallinnosta myös Harkovassa.

"Itäukrainalaisessa Harkovassa aiotaan järjestää kansanäänestys alueen itsemääräämisoikeudesta, kertoo separatistien edustaja Juri Apuhtin venäläiselle uutistoimisto Itar-Tassille. Separatistit haluavat Harkovan seuraavana Donetskia ja Luhanskia, jotka äänestivät itsehallinnon puolesta sekavasti järjestetyissä äänestyksissä.

Apuhtinin mukaan Harkovan ei pidä osallistua tässä kuussa järjestettäviin Ukrainan presidentinvaaleihin.
" (lainaus YLE).

Signaali on siis hyvin selvä, separatistit eivät juurikaan jätä vaihtoehtoja Kiovan vt. hallitukselle, mutta mielenkiintoista on seurata, että onko Harkovan alueen separatisteilla todellisia resursseja ryhtyä estämään tulevia presidentinvaaleja - nähdäkseni tilanne on heidän kannalta olennaisesti heikompi verrattuna Donetskin ja Luhanskin oblastien separatisteihin, jotka konkreettisesti hallitsevat useita kaupunkeja/paikkakuntia oblasteissa.

Apuhin myös kritisoi Harkovassa järjestettyjä "kansallisia itsenäisyysneuvotteluja", ja jätti saapumatta paikalle vaikka hänetkin oli niihin kutsuttu tuomaan oma näkemyksensä asiasta. Kuinka tällaisten ryhmittymien kanssa voi neuvotella, jos he hyvin johdonmukaisesti ovat kieltäytyneet neuvotteluista - näin on käynyt myös Donetskissa ja Luhanskissa, ja etenkin he ovat kieltäytyneet neuvotteluista vt. hallituksen kanssa.

IS uutisoi tänään mielenkiintoisesta lisäsyystä Putinin Krimin kaappaamiselle. (Ei, en kiusallanikaan kopioi suoraan IS:n otsikkoa uutiselle. Otsikkoa josta tulee ensinnä mieleen Putin sukeltelemassa muutamien miljoonien kultarahojen perään).

Krimin kaappaamisen myötä Venäjän hallintaan siirtyvät myös merialueet niemimaan edustalla ja sen myötä alueella arvellut olevat luonnonvarat, pääasiassa öljyä ja maakaasua. Alueesta on jo parisen vuotta sitten käyty neuvotteluja Venäjän ja Ukrainan välillä mutta tuolloin neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

Uutisessa huomionarvoinen seikka on myös seuraava:

"Massachusettsin teknillisen korkeakoulun Euraasia-asiantuntija Carol R. Saivetz kuvailee alueliitosta luonnonvarojen näkökulmasta erittäin merkitykselliseksi sekä Venäjän että Ukrainan kannalta.

- Se estää Ukrainaa hyödyntämästä näitä luonnonvaroja ja antaa ne Venäjälle. Se puolestaan tekee Ukrainan alttiimmaksi Venäjän painostukselle.
" (lainaus IS:n uutinen).

Ja Venäjän etuhan ehdottomasti on se, että Ukraina pysyy heikkona ja on taloudellisesti riippuvainen Venäjän öljystä ja maakaasusta.

Uutisessa esitetty havainto ja selitys sille miksi Krim liitettiin Venäjään tuntuu varsin uskottavalta, että syitä on muitakin kuin geopoliittisia ja demografisia.

***

Ja sitten palataan arkiseen elämään Donetskissa.

Kuten jokainen viestejä lukenut voi päätellä, tilanne on kehittymässä vain ja ainoastaan huonompaan suuntaan Donetskissa - tavallisen kansalaisen kannalta katsottuna, ja erityisesti sellaisen ihmisen, joka aatteeltaan on separatistien vastakkaisella laidalla. Mutta tietty mielivalta ja laittomuus kohdistuu systemaattisesti kaikkiin. Kukaan ei voi olla varma siitä, että saa missään tilanteessa lainturvaa tai että poliisi edes saapuu paikalle. Paikallisuutisten mukaan huomattava joukko poliiseja yksinkertaisesti jättää päivittäin saapumatta työpaikalle.

Mutta epävarmuus koskettaa myös ihmisiä, jotka matkustavat alueelta pois. Ystäväni työkaveri joutui matkustamaan junalla Donetskista Kiovaan - kyseessä oli työmatka. Slavinskin asemalla juna oli pysäytetty epämääräiseksi ajaksi separatistien toimesta ja koko juna käytiin läpi ja matkustajien henkilöllisyyksiä tarkistettiin ja kyseltiin sitä sun tätä. Osa työkavereistä joutuisi tekemään työmatkan 25. toukokuuta (lähtö illalla Kiovaan) ja tällä hetkellä työkaverit eivät todellakaan tiedä, että uskaltaako junalla edes matkustaa kyseisenä päivänä. Huom: tuolloin on presidentinvaalit Ukrainassa, vaalit joita separatistit boikotoivat ja vastustavat ja joiden järjestäjiä on uhkailtu voimatoimin.

Ystäväni kuvailee tilannetta Donetskissa sellaiseksi, että kaupunki on luisumassa hitaasti kohden täydellistä anarkiaa.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tässä on pääasiassa keskitytty Itä-Ukrainan kohdalla Donetskin oblastin tilanteeseen ja korkeintaan viitattu ohimennen huonoon tilanteeseen Luhanskissa.

Eilen sitten kävi hyvin selväksi se kuka Luhanskissa pitää tällä hetkellä valtaa, Kyiv Post uutisoi seuraavaa: Luhansk separatists easily take over police headquarters, appoint their own interior minister.

En nyt syvällisempää analyysia lähde tähän aikaan aamuyöstä väsäämään, mutta parit lainaukset uutisesta kertovat olennaisen:

"It took only an hour for Russian-backed insurgents to break in and occupy the regional police headquarters in Luhansk on May 18, the last major governmental office that had been out of control of separatists." (lainaus: kyivpost.com)

ja sitten aivan uutisen lopusta pieni pätkä kuvaamaan karua tilannetta:

"Later in the day, the Interior Ministry reported that “in order to avoid unjustified deaths, bloodshed and unrest,” they decided to move the authorities of Luhansk police to Starobilsk city in the northern part of the oblast, which is still under control of the Ukrainian authorities." (lainaus: kyivpost.com)

Käytännössä tilanne siis on se, että koko Luhanskin kaupunki ja päätelmäni mukaan suurin osa oblastistakin on separatistien hallinnassa, koska hallituksen kontrollissa on alueita oblastin pohjoisosassa, matkaa Starobilskista oblastin pääkaupunkiin Luhanskiin on sellaiset 80 km. Kiovan kannalta tilannetta voidaan pitää siis hyvin huolestuttavana.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sepataristien ei tarvitse kuin rypistää kulmiaan ja ukrainalainen hallinto kukistuu. Hurjaa on. Se venäläinen sepataristien sotilasjohtaja kuvaili Ukrainaa epäonnistuneeksi valtioksi ja harmikseni on ainakin osittain oikeassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sepataristien ei tarvitse kuin rypistää kulmiaan ja ukrainalainen hallinto kukistuu.

Tai ainakin tekee hyvin vaikeaksi vt. hallituksen toiminnan maassa.

Venäläisen RIANovostin uutisen mukaan Itä-Ukrainan erikoisoperaatioissa on tähän mennessä kuollut 127 ihmistä - tarkemmin uutisessa ei eritelty kuinka moni on separatisti, kuinka moni sotilas ja kuinka paljon siviileiksi laskettavia kuolonuhrien joukossa on.

"The Kiev regime’s special operation against federalists in southeastern Ukraine has claimed a total of 127 lives, a senior United Nations human rights official said Friday.

“During the anti-terrorist operation, 127 people have already been killed,” said Ivan Simonovic, UN Assistant Secretary-General for Human Rights.
" (lainaus: RIANovostin uutinen).

Erikoisoperaatio alkoi jo huhtikuun puolella mutta tähän päivään mennessä Ukrainan joukot eivät ole kyeneet edes valtaamaan takaisin Kramatorskin ja Slovjanskin kaupunkeja. On toki huomioitava, että operaatio ei ole yhtäjaksoisesti kestänyt reilua kuukautta vaan välillä on ollut useidenkin päivien pausseja, mutta yhtäjaksoistakin toimintaa on ollut jo viikkoja, silti operaatio on minusta ollut varsin tehoton eikä voida sanoa, että se olisi lähelläkään tavoitetta. Ennemminkin todella kaukana siitä.

Kritisoidessa on huomioitava se ettei Ukraina ole turvautunut kaikella tapaa raakaan voimaan vaan toiminta on perustunut erikoisjoukkojen ja ammattisotilaiden pienimuotoisiin operaatioihin, joissa kohteita on tuhottu, mutta joita ei aina ole otettu pysyvästi haltuun - mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että sotilaiden/erkoisjoukkojen vetäydyttyä kohteesta separatistit palaavat sinne ja ottavat sen takaisin haltuunsa. Ja tätä toimintaa voi ja pitääkin kritisoida, koska sen myötä tilanne on se, että alueita ei kontrolloida kunnolla vaan separatistit pääsevät liikkumaan alueelta toiselle mitä ilmeisimmin suhteellisen vapaasti, koska median välittämien tietojen mukaan he liikkuvat kaupungeissa varsin vapaasti henkilöautoin, kuorma-autoin ja erilaisin panssariajoneuvoin.

Ilmeisesti valittu taktiikka johtuu osaltaan siitä ettei Ukrainan asevoimilla taida olla mahdollisuutta laittaa tuhansia miehiä operaatioon kahdenkaan kaupungin takaisinvaltaamiseksi ja puhdistamiseksi separatisteista. Osaltaan tämä johtuu siitä, että moni itään siirretty yksikkö joutuu olemaan määritellyissä asemissa Venäjän aiheuttaman uhan tähden, joten niitä ei voi aivan vapaasti käyttää sotilasoperaatioihin separatisteja vastaan. Mutta Slovjanskin ja Kramatorskin myötä jokainen voi päätellä kuinka vaikea tehtävä esim. Donetskin tai Luhanskin puhdistaminen tuhansista separatisteista on.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän uhan takia ei kannata jättää idässä operaatioita suorittamatta, koska tämä varautuminen johtaa samaan lopputulokseen kuin Venäjän suora hyökkäys. Tarkoitan alueiden irtatumista Ukrainasta. Tätä operaatiota johdetaan varmaan epäonnistumiseen, tämän sanon suomalaisen sohvaperunan varmuudella. Myönnetään, hivenen pessimisteinen kauva, mutta Kiovan saamattomuus on optimismin pikku hiljaa karistanut pois.

Oletko kertonut ukrainalaiselle kaverillesi näistä jatkiksen keskusteluista? Ja miten hän näkee Donetskin tulevaisuuden? Ajankohtaisuuksia on tullut kyllä esiin, mutta niten maidanilaiset näkee todenäköisen tulevaisuuden?

edit
Putin lupailee joukkojen vetämistä pois, taas. 5 senttiä vetoa, että sumutusta taas.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Oletko kertonut ukrainalaiselle kaverillesi näistä jatkiksen keskusteluista? Ja miten hän näkee Donetskin tulevaisuuden? Ajankohtaisuuksia on tullut kyllä esiin, mutta niten maidanilaiset näkee todenäköisen tulevaisuuden?

Jatkoaikaa en ole nimeltä maininnut, mutta olen kyllä kertoillut hänelle keskusteluista aiheen tiimoilta Suomessa - niin omista keskusteluista netissä kuin myös keskustelusta yleisimmin.

Hänestä oli jotenkin hämmästyttävää tuossa taannoin kevättalvella saada tietää, että Suomessa on konkreettisesti ihmisiä, jotka ihailevat Putinia ja jotka uskovat venäläistä propagandaa. Yritin avata asiaa kertomalla historiaa ja taustoja, mutta silti neuvostosysteemissä kasvaneena hänestä oli hämmästyttävää, että joku ihailee vapaassa maassa diktaattoorista johtajaa ja imee tämän kertoman propagandan täysin. Se, että venäläiset ovat siihen hurahtaneet ei häntä jaksa enää yllättää, mutta että joku Suomessakin siihen hurahtaa - hän on todella hämmästynyt siitä.

Tavallaan ystäväni näkee Donetskin tilanteen tällä hetkellä hyvin epävarmana, oikeastaan juuri mitään pidemmälle meneviä ennusteita ei uskalla tehdä - itse asiassa juuri mitään pidemmälle meneviä arkisiakaan suunnitelmia ei aina uskalla ruveta tekemään kun ei voi olla täysin varma siitä mitä tuleman pitää, mutta toisaalta hän yrittää kuitenkin elää niin normaalia arkea kuin mahdollista ja suunnitella lomaa itselleen kesäksi tms. Ajatella kriisin keskellä myös arkisia asioita ettei "pää hajoaisi" täysin, eli toimia samalla tavalla kuinka suurin osa ihmisistä myös kriisien koittaessa toimii. Jottei pää hajoaisi totaalisesti on pyrittävä pitämään kiinni arjesta ja normaalista elämästä. Toisaalta vaikeaa tämä ajoittain on kun rahaa ei saa juuri mistään, Privat bank on vetäytynyt Donetskista ja hän on kyseisen pankin asiakas. Onneksi kuitenkin kaupasta saa toistaiseksi ostettua tavaroita myös pankkikortilla.

Millaisena hän sitten näkee poliittisen tulevaisuuden maassa?

Hän toivoo, että maassa kyetään järjestämään presidentinvaalit 25. toukokuuta ja jos ne kyetään järjestämään, hänen mielestä se voi vakauttaa maan tilannetta ja saada rauhanprosessin nytkähtämään eteenpäin. Hän, kuten kovin moni ukrainalaismielinen, asettaa todellakin toivonsa tuleviin presidentinvaaleihin ja niiden läpiviemiseen edes jotakuinkin onnistuneesti - siitä huolimatta vaikka osassa maata tilanne on mikä on ja vaalien järjestäminen on hyvin epävarmaa.

Entäpä sitten Donetskin tulevaisuus?

Kuten yllä viittasin, tällä hetkellä hän näkee tilanteen epävarmana kuin epävakaana ja kuten eräässä viestissä kirjoitin, hänen mielestä kaupunki on luisumassa anarkiaan. Ei, tulevaisuus ei ole aurinkoinen tai positiivinen, mutta hän toivoo, että vaikeista ajoista jotenkin selvittäisi ja että kaupunki ja koko Itä-Ukraina pysyisi osana Ukrainaa - hänelle yhtenäinen Ukraina on hyvin merkityksellinen asia. Toisaalta taustalla kummittelee kaiken aikaa se mahdollisuus, että separatistit voittavat ja saavat sen mitä haluavat ja sen myötä hänen elämänsä donetskilaisena saattaisi muuttua olennaisella tapaa. Hän ei halua osaksi Venäjää, hän ei halua asua Donetskin kansantasavallassa. Jos maa hajoaa, hänellä ei ole tulevaisuutta idässä.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yritin avata asiaa kertomalla historiaa ja taustoja, mutta silti neuvostosysteemissä kasvaneena hänestä oli hämmästyttävää, että joku ihailee vapaassa maassa diktaattoorista johtajaa ja imee tämän kertoman propagandan täysin.
Vapaassa maailmassa saa olla myös idiootti omasta tahdostaan. Vapauden voi juuri tunnistaa siitä, että näitäkin suvaitaan. Ehkä tämä pointti on jäänyt ystävältäsi huomaamatta. Onhan Hitlerkin edelleen ihailtu vaikka se on ollut kuolleena 7 vuosikymmentä ja rikokset hyvin selvillä, jopa niissä maissa mihin hänen rikoksensa kohdistuivat pahasti.

Suomessa pitäisi olla erityisen hyvä vastustuskyky nimen omaan suomettumisen takia. Tätä väyrysläistä menttaliteettia ei jaksa kuin ihmetellä. Alistumisen kulttuuria.

Tavallaan ystäväni näkee Donetskin tilanteen tällä hetkellä hyvin epävarmana, oikeastaan juuri mitään pidemmälle meneviä ennusteita ei uskalla tehdä - itse asiassa juuri mitään pidemmälle meneviä arkisiakaan suunnitelmia ei aina uskalla ruveta tekemään kun ei voi olla täysin varma siitä mitä tuleman pitää
Ainakin minä olen hyvin hämmästynyt, jos Donetskissa tai muilla äänestetyillä alueilla päädytään palaamaan takaisin Ukrainan yhteyteen. Toki toivon sitä.

Hän, kuten kovin moni ukrainalaismielinen, asettaa todellakin toivonsa tuleviin presidentinvaaleihin
Minkä he ajattelevat muuttuvan paremmaksi?
-Venäjä ei tunnusta tulosta ennen kuin se on päämääränsä saavuttanut, mitä ne sitten ikinä ovatkaan.
-Ukrainan poliisilaitos ei muutu vaalien myötä luotettavammaksi.
-Armeijaakaan ei yksillä vaaleilla rakenneta.

Hallinnon legimiteetti lännen suuntaan toki kasvaa, vaan länsi on ollut rahakas mutta aseeton kumppani Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen paineessa. Oli vaalit tai ei, tuo tuki ei lakkaa ja voimistumisesta on niukasti toiveita. EU ei todellakaan halua lähteä talouspakotteiden tielle, se tiedetään nyt. Sotilaallinen puuttuminen on kielelletty alusta saakka.

Hän ei halua osaksi Venäjää, hän ei halua asua Donetskin kansantasavallassa. Jos maa hajoaa, hänellä ei ole tulevaisuutta idässä.
Hyvä että on miettinyt valmiiksi, että mitä sitten jos.

NATO: No signs of Russian troops' withdrawal along Ukrainian border - CNN.com

Harmi, että kukaan ei halunnut lyödä vetoa, olisin rikastunut.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vapaassa maailmassa saa olla myös idiootti omasta tahdostaan. Vapauden voi juuri tunnistaa siitä, että näitäkin suvaitaan. Ehkä tämä pointti on jäänyt ystävältäsi huomaamatta. Onhan Hitlerkin edelleen ihailtu vaikka se on ollut kuolleena 7 vuosikymmentä ja rikokset hyvin selvillä, jopa niissä maissa mihin hänen rikoksensa kohdistuivat pahasti.

Ystäväni kyllä tiedostaa sen, että vapaassa maassa saa vapaasti olla idioottikin. Mutta on huomioitava se, että hänen on kenties vaikea ymmärtää sitä, että joku todella haluaa olla idiootti ja haikailla vapaassa maassa diktatuuria - maassa jossa voi vapaasti ilmaista itseään (no tietyt rajat nyt on olemassa) ja esittää valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä - kun hän itse on syntynyt ja kasvanut aikuisuuteen suljetussa yhteiskunnassa ja vasta yli parikymppisenä päässyt nauttimaan jotakuinkin vapaasta yhteiskunnasta ja nyt kun sen oli vähällä menettää Janukovitshin kauden loppupuolella, ja nähdessään kuinka tärkeää se vapaus on, on vaikeaa ymmärtää sitä, että joku haikailee oikeasti diktatuuriin.

Jokaisen joka haikailee tätä diktatuuria ja ihailee sitä tulisi muistaa se raadollinen tosiasia, että siinä vaiheessa kun ei enää jaakaan jostain syystä johtuen sen diktaattorin ajatuksia, kun ei enää purematta niele kaikkea, se diktatuuri ei olekaan mikään mukava paikka asua vaan tuolloin sitä vapautta rupeaa arvostamaan aivan toisella tapaa.

Ainakin minä olen hyvin hämmästynyt, jos Donetskissa tai muilla äänestetyillä alueilla päädytään palaamaan takaisin Ukrainan yhteyteen. Toki toivon sitä.

No, eipä sillä, en minäkään kovinkaan luottavainen tämän asian suhteen ole. Mutta toki tässä tilanteessa on huomioitava se, että jos sama tapahtuisi Suomessa ja asuisi sellaisella alueella, joka kokee saman kohtalon kuin Itä-Ukraina ja itse kuitenkin kannattaa niitä arvoja joita toisessa osassa maata arvostetaan ja kannattaa maan yhtenäisyyttä, sitä voi järjen vastaisesti elätellä toiveita sellaisista asioista jotka eivät välttämättä ihan helpolla tule toteutumaan. Eivät ainakaan hetkessä.

Minkä he ajattelevat muuttuvan paremmaksi?
-Venäjä ei tunnusta tulosta ennen kuin se on päämääränsä saavuttanut, mitä ne sitten ikinä ovatkaan.
-Ukrainan poliisilaitos ei muutu vaalien myötä luotettavammaksi.
-Armeijaakaan ei yksillä vaaleilla rakenneta.

Hallinnon legimiteetti lännen suuntaan toki kasvaa, vaan länsi on ollut rahakas mutta aseeton kumppani Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen paineessa. Oli vaalit tai ei, tuo tuki ei lakkaa ja voimistumisesta on niukasti toiveita. EU ei todellakaan halua lähteä talouspakotteiden tielle, se tiedetään nyt. Sotilaallinen puuttuminen on kielelletty alusta saakka.

Viittaan tuohon yllä kirjoittamaani eli varmaan siinä on mukana sellainen harras toive siitä, että presidentinvaalit ovat askel kohden vakaampaa tulevaisuutta, ne ovat ensimmäinen askel todellisen legimiteetin saavuttamiseksi ja tästä johtuen niihin asetetaan huomattavia toiveita ja kenties hetkeksi - ymmärrettävistä syistä johtuen - pyritään sulkemaan se raadolline järkipuhe pääkopasta ja unohtamaan se todellisuus mikä esim. Donetskissa vallitsee - se etteivät ne vaalit onnistuessakaan välttämättä tuo todellista ratkaisua kuin osaan maahan. Donetskissa ja Luhanskissa - tarkoitan nyt oblasteja - tilanne jatkuu edelleen ongelmallisena ja kriittisenä.

Sen ystäväni tiedostaa ja siihen hän on myös valmistunut, etteivät vaalit kuitenkaan ongelmaa hetkessä ratkaise - ne ovat vain ensimmäinen askel. Jos maa pysyy yhtenäisenä, menee kuitenkin vuosia tai vuosikymmen jollei enemmänkin kunnes se mitä nyt on hajonnut saadaan lopullisesti korjattua - jos sittenkään. Eli tulevaisuus ei todellakaan ole helppo, suuri määrä ongelmallisia kysymyksiä on vailla vastausta ja tulevaisuus on vaaleista huolimatta hyvin epävarmalla pohjalla - ja vaikka vaalit onnistuisivat edes osassa maata mikään ei ole varmaa. Ei muu kuin epävarma.

Ja kuten hän on viitannut useamman kerran. Ei hänellä ole tulevaisuutta Donetskin kansantasavallassa tai Venäjällä eli positiivisista toiveista huolimatta hän on henkisesti varautunut siihen, että hän joutuu rakentamaan tulevaisuuttaan kenties jossain toisaalla, ettei hän voi olla varma siitä, että tulevaisuus Donetskissa on sellainen, että hän siellä voi asua ja elää turvallisesti ja vapaasti. Hän on diktatuurista päässyt pois Neuvostoliiton hajottua, ei hän enää halua diktatuuriin takaisin.

vlad.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
USA: Ukrainassa pidtetty ohjuksilla varustautuneita valetoimittajia - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat

Osaako joku eli vlad tunnistaa videossa näkyvän it-ohjuksen? Mielenkiintoni kohdistuu siihen,, että kumman varastosta se on ilmaantunut.

Toivoni mukaan ilmasotalehtimiehet saavat pienen palan vankilaa laittomista välinesitään.

Todellinen onnenpotku Kiovalle, että toimittajilta löytyi Iglat. Saatiin samalla pois pelistä youtubeen ja twitteriin runsaasti kuva ja videomateriaalia Itä-Ukrainasta tuottaneet valetoimittajat. Ehkä Saddaminkin kaasut löytyvät vielä joku päivä.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Todellinen onnenpotku Kiovalle, että toimittajilta löytyi Iglat. Saatiin samalla pois pelistä youtubeen ja twitteriin runsaasti kuva ja videomateriaalia Itä-Ukrainasta tuottaneet valetoimittajat. Ehkä Saddaminkin kaasut löytyvät vielä joku päivä.
Meinaatko, että Venäjä olisi vienyt Irakista joukkotuhoaseet ja pyrkisi käyttämään niitä Ukrainan kansaa vastaan?
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Meinaatko, että Venäjä olisi vienyt Irakista joukkotuhoaseet ja pyrkisi käyttämään niitä Ukrainan kansaa vastaan?

En olisi yllättynyt, jos seuraavaksi löydettäisiin Putinin henkilökohtaisessa käytössä ollut hylätty Lada 1200 jostain takapihalta lastattuna täyteen Saddamin kaasuja.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
En olisi yllättynyt, jos seuraavaksi löydettäisiin Putinin henkilökohtaisessa käytössä ollut hylätty Lada 1200 jostain takapihalta lastattuna täyteen Saddamin kaasuja.

Minä olisin kyllä yllättynyt tästä.

Putinhan on mestarirosvona onnistunut piilottamaan miljardiomaisuutensakin, eikä olinpaikasta ole varmaa tietoa. Lada on helpompi piilottaa.

Tai sitten voi uskoa, että Putin tienaa sen noin 120 000 USD vuodessa.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Minä olisin kyllä yllättynyt tästä.

Putinhan on mestarirosvona onnistunut piilottamaan miljardiomaisuutensakin, eikä olinpaikasta ole varmaa tietoa. Lada on helpompi piilottaa.

Tai sitten voi uskoa, että Putin tienaa sen noin 120 000 USD vuodessa.

Putin on kyllä viime aikoina ryssinyt sanan varsinaisessa merkityksessä. Laittaa nyt hyödylliset propagandaa levittävät toimittajat salakuljettamaan Igloja. Uskomatonta puppelointia. Luulisi nyt muutaman Iglan saavan maahan muutenkin ilman toimittajien uhraamista. Kyllä se ladakin vielä löytyy.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
USA: Ukrainassa pidtetty ohjuksilla varustautuneita valetoimittajia - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat

Osaako joku eli vlad tunnistaa videossa näkyvän it-ohjuksen? Mielenkiintoni kohdistuu siihen,, että kumman varastosta se on ilmaantunut.

Kyseinen ohjus on joko 9K38 Igla (SA-16) tai 9K310 Igla-1 (eli SA-18) ja muutaman kuvan perusteella päätteelisin, että kyseessä on 9K310 Igla-1.

9K38 Igla ja 9K310 Igla-1.

Kuvassa keskellä on 9K38 Igla eli SA-16 ja alla 9K310 Igla-1 "putki" ja keskimmäisessä kuvassa myös putkeen kiinnitettävä instrumenttiosa, keskimmäisestä putkesta on irrotettu musta pallo, joka on havaittavissa alimassa putkessa. Keskimmäinen putkista kuuluu 9K38 Iglalle ja alin vastaavasti modernimmalle 9K310 Igla-1:lle. Ja keskimmäinen on minusta samaa mallia jota lehtimiehiltä löydettiin, jolloin kyseinen ohjus olisi 9K38 Igla, jota on niin Ukrainan kuin myös Venäjän asevoimien käytössä.

Mutta vasta todelliset merkinnät putkessa ja ohjuksessa kertovat sen mikä ohjus on kyseessä, koska laukaisuputket ovat ohjusten sisäisten versioiden kesken eroavia pieniltä detaljeiltaan ja vastaavasti muistuttavat toisen ohjuksen putkia ulkoisilta merkeiltään. Sanoisin kuitenkin, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä kyseinen lehtimiehiltä löydetty ohjus on 9K38 Igla eikä modernimpi 9K310 Igla-1 tai vielä modernimpi 9K338 Igla-s.

9K38 on siis käytössä Ukrainan ja Venäjän asevoimissa, samoin 9K310 Igla-1 on käytössä molempien maiden asevoimissa. Sen sijaan 9K338 Igla-s ei kuulu Ukrainan asevoimien varustukseen. Eli tietyssä mielessä fiksua "varustaa" lehtimiehiä asejärjestelmillä joita löytyy molemmilta puolin, jolloin ei voida ehdottomasti sanoa, että ohjus on lähtöisin Venäjältä vaan aina jää mukaan se epävarmuus alkuperästä. Ja kuten kriisin aikana on uutisoitu, Ukrainan asevoimien varikoilta on maaliskuun puolella varastettu myös olkapäältä laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia - kuten mainitsin aikanaan viestissä, jossa kerroin Slovjanskissa alasammutuista helikoptereista (jonka lähteenä oli Jane'sin sähköpostitse tullut artikkeli aiheesta).

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Todellinen onnenpotku Kiovalle, että toimittajilta löytyi Iglat. Saatiin samalla pois pelistä youtubeen ja twitteriin runsaasti kuva ja videomateriaalia Itä-Ukrainasta tuottaneet valetoimittajat. Ehkä Saddaminkin kaasut löytyvät vielä joku päivä.

Ongelma on Itä-Ukrainassa sikäli todellinen, että siellä on aivan oikeasti liikkeellä lehtimies-statuksen alla henkilöitä joita ei ammatillisesti voi lehtimiehinä pitää. Osa heistä liikkuu kiinteästi separatistien mukana ja on jopa aseistautuneita, mikä on saanut aikaan luottamuspulan alueella, koska taisteluiden osapuolet eivät voi tietää varmuudella sitä, että onko lehtimiehenä esiintyvä henkilö todellisuudessa lehtimies vai peitetehtävää suorittava sotilas tai muu yhteyshenkilö (eli esim. FSB:ltä palkkaa nauttiva henkilö). Tämä sitten antaa Ukrainan asevoimille ja sisäministeriön erikoisjoukoille mahdollisuuden toimia mielivaltaisesti sellaisia lehtimiehiä kohtaan, jotka eivät voi ehdottomasti todistaa olevansa puolueettomia tiedotusvälineiden edustajia eli osa pidätetyistä lehtimiehistä voi olla (ja varmasti onkin) lehtimiehiä, mutta kun joukossa on henkilöitä jotka on koulutettu "lehtimiehiksi", mutta todellisuudessa ovat esim. FSB:n asiamiehiä, tilanne muuttuu olennaisella tapaa ongelmallisemmaksi.

Harvoin ilman syytä ylireagoidaan mutta kun kerran tai kaksi on saatu kiinni lehtimiehinä henkilöitä joiden jäljet johtavat mediatalon sijaan sylttytehtaalle saa tämä vääjäämättä aikaan sen, että kohtelu venäläismediaa kohtaan muuttuu olennaisella tavalla. Ja toisaalta, kun venäläismedian esittämä propaganda on melkoista vyörytystä ja kaukana puolueettomuudesta, ei ihme, että alueelle ei pahemmin toivota ja haluta ukrainalaisten toimesta venäläismedian edustajia. Joten kyllä siellä Moskovassakin saadaan katsoa peiliin tällaisten tapausten yhteydessä. Jos hekään eivät rikkoisi "sääntöjä" niin räikeästi, ei venäläismediaa kohdeltaisi alueella siten kuten kohdellaan.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Menevätkö kotiin vai kylään. Veikkaan kotia, nyt olisi Ukrainan aika vallata terroristien hallinnoimat alueet takaisin.

Toivotaan, että menevät kotiin. Joka tapauksessa tämä olisi vain hyvä alku, eikä vielä viime kädessä todista yhtään mitään lopullisista tarkoitusperistä. Muistelen, että jo Unkarin kansannousun yhteydessä neuvostoliittolaiset joukot olisivat aluksi ainakin näennäisesti vetäytyneet Unkarista, mutta tulleet sitten melko pian takaisin - suuremmalla voimalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös