Pitkälti näin. On itse asiassa aika yllättävää, että voitto selvisi jo ensimmäisellä kierroksella, kun miettii, kuinka aiemmissa vaaleissa Ukrainassa ratkaisu on yleensä viime aikoina tullut vasta tiukan toisen kierroksen jälkeen. Onko tilanne nyt se, että käytännössä vain Länsi-Ukrainassa saatiin äänestettyä, ja alueiden puolueen tukialueilla ei juurikaan äänestyksiä tapahtunut? Käsittääkseni puolueella oli kuitenkin normaalisti merkittävää kannatusta Etelä-Ukrainassakin eli alueilla, joissa separatistinen liike ei ainakaan median perusteella ole onnistuneet nousemaan yksittäisiä protesteja lukuun ottamatta erityisen merkittäväksi. Poikkeuksena tähän ehkä Odessan alueen tapahtumat. Krimin alue on oma lukunsa.
Onko syynä siis se, että alueiden puolue on Venäjän vaikutuksen vuoksi menettänyt kannatustaan näillä lähempänä Kiovaa olevilla tukialueillaan, vai onko vain niin, että puolueen ehdokas Mykhailo Dobkin ei vain ollut sellainen, joka nähtäisiin riittävän uskottavaksi? Ilmeisesti osiensa summasta on kyse.
Tietenkin on huomioitava se seikka jonka toit esille viestissäsi, että osassa Ukrainaa ei kyetty juurikaan äänestämään ja tämä osa maata on perinteisesti ollut Alueiden puolueen perinteistä tukialuetta.
Kuten aiemmassa viestissä lainasin kyivpost.com:ia, seuraavilla alueilla ei joko päästy äänestämään laisinkaan tai kaikkialla kyseisillä alueilla ei voitu turvallisesti äänestää: Krim (1,8 miljoonaa äänioikeutettua), Donetskin oblast (3,3 miljoonaa äänioikeutettua) ja Luhanskin oblast (1,8 miljoonaa äänioikeutettua). Ja kun perinteisesti näillä alueilla Alueiden puolue on kerännyt suurimman potin ja on ollut todella vahva, voidaan ainakin arvella, että jos näillä alueilla olisi päästy äänestämään (pl. Krim - jonka katson kaikella tapaa menetyksi alueeksi), tulos olisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä muuttunut niin paljon, että Poroshenko ei olisi voittanut vaaleja ensimmäisellä kierroksella.
Mutta tottahan on todettava, että Alueiden puolueen ehdokas Dobkin ei missään nimessä kerännyt suurta kansansuosiota, eikä henkilönä olisi kyennyt uhkaamaan Poroshenkoa eikä kenties edes Timoshenkoakaan vaikka idässä olisikin päästy äänestämään turvallisesti. Mutta jos idässä olisi päästy turvallisesti äänestämään vapaissa vaaleissa niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä vaaleissa olisi nähty toinen kierros - tai tältä minusta tuntuu.
Joka tapauksessa tästä näkee hyvin sen, mitä spekuloin jo pitkän aikaa sitten Ukrainan tulevaisuuden suhteen. Jos maa jakautuisi kahtia, poliittisesti huomattavasti yhtenäisempää Länsi-Ukrainaa olisi todennäköisesti helpompi kehittää kohti länsimaista demokratiaa, koska poliittinen hajanaisuus ja jatkuva vastakkainasettelu tekisi asioiden hoitamisesta niin paljon sujuvampaa ja yhteiskunnasta väkisinkin stabiilimman. En vielä halua ennakoida, mutta jotenkin tuntuu siltä, että tällä tiellä ollaan. En vielä vuosi sitten uskonut, että tämä hypoteettinen oletukseni realisoituisi, mutta nyt en enää pitäisi sitä ihmeenä.
Jos ajatellaan rationaalisesti (ja raadollisesti) niin kenties Ukrainan tulevaisuuden kannalta järkevin vaihtoehto olisi maan jakautuminen kahteen osaan, jolloin kenties ajatusmaailmaltaan ja tietyiltä tavoitteiltaan yhtenäisempi länsi voisi suunnata katseensa vakaammin länteen ja vastaavasti idän olisi helpompi tällöin valita loogisempi liittolaisensa eli Venäjä. Mutta tässäkin ajattelutavassa on se huono puoli, että emme voi tietää sitä, että tyytyisikö Venäjä tähän ratkaisuun vai haluaako se pitää koko Ukrainan otteessaan, joten pahimmassa tapauksessa maan hajoaminen kahtia ei kuitenkaan pelasta mitään vaan vain siirtää vääjäämätöntä kehitystä muutamalla vuodella eteenpäin. Taitaa tilanne olla se, että Ukrainalla ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja edessä, on vain osattava valita se vähiten huonoin vaihtoehdoista.
Surullista kuultavaa. En oikein osaa kommentoida tähän yhtään enempää. Kerro lisää heti kun ehdit, koska näitä ystäväsi kertomuksia pääkallopaikalta on äärettömän mielenkiintoista lukea. Ne antavat asialle heti toisenlaisen perspektiivin. Asiat nousevat ihan toisella tapaa iholle kuin mediasta normaalisti luettuina. Vaikea uskoa, että tämä tapahtuu Euroopassa 2010-luvulla.
Kuten tuossa edellisessä viestissäni viittasin, tänään (maanantaina siis) taistelut saavuttivat lopulta Donetskin ja nyt eletään todellakin päivä kerrallaan eikä huomisesta uskalla sanoa mitään varmaa - kuinka kauan mitkään yhteydet pelaavat kunnolla ulkomaailmaan...
Ja tietty on otettava huomioon tietyt inhimilliset seikat sen suhteen missä määrin pystyn jatkamaan tiedonvälittämistä käytännössä lähes sotatoimialueelta.
Onko ystävälläsi arvoita, että miten sepataristeissa menee paikalliset/turistit. (% tai lukumäärissä)
Minun käsitys on, että koko hommaa johdetaan Venäjältä ja sotilaspuolen johtajat tulee sieltä, joitain paikallisia kuliseina poliittisina pomoina. Uhrilampaat eli jalkaväki on paikallista ja vähintään osittain ruplilla maksettua porukkaa, osa myös Venäjän passin omaavia. Kapinan sielu on kuitenkin venäläiset "aliupseereina" toimivat ja ne on erikoisjoukkojen miehiä, nämä voivat jopa esiintyä ukrainalaisina. Nämä uudet tsetseenit ovat selkeä askel wirallisempaan otteeseen idästä venäläisten puolelta, ensimmäinen porras siinä tulvassa. Paikalliset eivät ole asettuneet vastahankaan ja Putler etenee . Epäselvästi ilmaistu, mut voi tuon hyvällä tahdolla ymmärtää. Tämä perustuu mediasta saatuoihin tietoihin ja omaan ajatteluun median aukkojen kohdalla..
Tällä hetkellä on hyvin vaikeaa edes veikata sitä kuinka paljon separatistien joukossa on ulkomaalaisia taistelijoita ja kuinka paljon Ukrainassa syntyneitä ja vaikeutta lisää etenkin se, että Itä-Ukrainassa asuu huomattavan paljon ihmisiä joilla on Venäjän kansalaisuus ja hyvin moni heistä on liittynyt separatisteihin, joten jo tätä kautta separatistit saavat huomattavaa vahvistusta.
Kriisin alkuvaiheessa Itä-Ukrainan pro-Russia-ryhmittymistä - myöhemmin separatisteista - suurin osa oli ns. "Putin turisteja" ja he tulivat Venäjältä alueelle tai olivat alueella asuvista venäläisistä värvättyjä joukkoja. Kesti huomattavan kauan aikaa kunnes paikalliset alkoivat enenevissä määrin lämmetä separatisteille, näin tapahtui oikeastaan vasta huhtikuun alkupuolen jälkeen, ja tällöin entistä enemmän paikallista - alueella syntynyttä väkeä - alkoi todella aktiivisesti liittyä separatisteihin ja liike alkoi voimistua huomattavasti. Toukokuun puolella separatistit alkoivat saavuttaa valta-asemaa entistäkin useammilla alueilla, tarkoitan sotilaallisesti - en välttämättä kannattajamäärien suhteen, ja siinä vaiheessa kun osa rajaseudusta Ukrainan ja Venäjän välillä joutui edes osittain separatistien haltuun alkoi entistä aktiivisempi liikenne rajan yli, jonka seuraus on se, että entistäkin useammin kerrotaan paikallisuutisissa tai valtakunnallisissa uutisissa (Ukrainassa siis) yhteenotoista rajaseudulla tai siitä kuinka raja-asemia on jouduttu sulkemaan turvallisuustilanteen heikkenemisen myötä. Tilanne on kuitenkin osassa asemista sikäli mielenkiintoinen, että Venäjän puoleisia asemia ei välttämättä ole suljettu - joten herää kysymys, että mitä venäläisillä raja-asemilla tapahtuu vai tapahtuuko mitään? Veikkaan, että tapahtuu, sikäli mikäli separatistien kertomuksiin on uskominen ts. he saavat täydennystä rajan yli ja voivat vierailla Venäjällä milloin haluavat.
Ja mikäli uutiset ja tiedonannot pitävät paikkansa, viimeisimpien viikkojen aikana separatistit ovat saaneet entistä enemmän apua idästä ja osa avusta on huomattavan merkityksellistä. Jostain arviolta 120 Vostok pataljoonan tshetsheenitaistelijaa Donetskiin on ilmaantunut, miesten joiden sanotaan operoineen Krimillä ja ilmeisesti yksittäisten pataljoonan tiedustelijoiden sanotaan toimineen myös Mariupolissa separatistien tehdessä laajan offensiivin kaupunkiin (edellinen tieto on vahvistamaton, mutta nostettu esille alan sivuilla). Missä tämä "jostain" sitten sijaitsee? Mitä suurimmalla todennäköisyydellä joko Donetskin oblastin tai Luhanskin oblastin rajaseudulla jotka eivät ole Kiovan hallinnassa.
Kyllähän tämä operaatio alkaa hyvin vahvasti viitata Georgian sotaretkeen ja sen valmisteluihin - GRU on taustalla ja vetelee nyörejä hyvin tiukasti, unohtamatta tietenkään FSB:tä ja SVR:ää. Mutta ei GRU operoi ilman poliittista valtuutusta tai ilman FSB:n hiljaista hyväksyntää.
vlad.
Huom: selkeää yksittäistä lähdettä viestille ei ole olemassa, mutta infoa on kerätty lukuisilta uutissivuilta (esim. Ukrainasta kyivpost.com) ja Venäjältä (RIANovosti), sotilasalan sivuilta (kuten Jane's, russianmil etc.) yhdistettynä omaan päättelyyn ja viesteihin Donetskista.