vladille kysymys ja omia arveluita.
Minusta ei ole Moskovan kannalta järkevää, että se liittäisi oblastin kerrallaan itseensä, siitä tulee liikaa kv ikävyyksiä. Järkevää sen sijaan olis edetä itsenäisyyden merkeissä oblasti kerrallaan ja liittää sitten kaikki halutut kerralla. Tai jos sekaannus on päämääränä, niin luoda irrotetuista oblasteista oma käsikassara, Ukraina nro 2.
Se kysymys on, että mitkä oblastit on seuraavaksi listalla? Vai meneekö vain järjestyksessä Mustan Meren rannikkoa pitkin Transnistriaan asti? Onko kaverisi kertonut, että Pro-Russia levottomuudet olisi leviämässä jonnekin?
Jotenkin minullekin on tullut kriisin edetessä entistä enemmän sellainen tunne, että Moskova kenties haluaa antaa asioiden edetä tietyllä tapaa omalla painollaan ja pitkittään Ukrainassa jatkuvaa epävakautta niin kauan kuin mahdollista ja antaa Ukrainan kokonaisuudessaan hiljalleen kriisiytyä mahdollisimman paljon - käydä sitä esille nostettua epälineaarista sotaa ja näin edetä oblast kerrallaan liittämättä yksittäisiä alueita kuitenkaan Venäjään.
Ja näistä Ukrainan hallinnasta irrotetuista oblasteista muodostuu mahdollisesti Transnistrian kaltainen alue, kuten Masha Gessen on viitannut
kolumnissaan, alue joka on muodollisesti osa Ukrainaa mutta jonne Kiovan hallinnon käskyvalta ei tosiasiallisesti enää ylety vaan valtaa pitävät separatistit ja heidän asemaansa nostamat johtajat. Ja tietenkin myös Moskovalla on merkityksensä siihen, että kuka johtoon pääsee ja missä tilanteessa - jos siis Ukrainaan muodostuu Transnistrian kaltainen alue.
Joten tilanne voi olla se, että kriisi tulee pitkittymään vuosien mittaiseksi "kylmäksi sodaksi", jossa on aseellisia yhteenottoja separatistien ja Ukrainan viranomaisten kanssa, mutta Venäjä ei välttämättä aktiivista sotilaallista roolia enää Krimin jälkeen ota, kuin sitten korkeintaan joku päivä kun tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että operatiivisesti Ukrainan tietyt alueet on yhtä helppo miehittää kuin Krim - tai pahimmassa tapauksessa tämä käsittää koko Ukrainan.
Nyt on kuitenkin hyvin vaikea veikata sitä, että mitkä oblastit ovat seuraavaksi vuorossa. Kansanäänestykset on onnistuttu Krimin jälkeen organisoimaan (laittomina tosin) Donetskin ja Luhanskin oblasteissa, joten loogista olisi se, että naapurissa sijaitsevassa Harkovan oblastissa tällainen pyrittäisi organisoimaan, mutta tähän mennessä on näyttänyt siltä, että siellä venäläismieliset eivät ole saanut niin suurta kannatusta, että saisivat aikaan mittavia protesteja ja jatkuvia organisoituja sotilaallisia operaatioita - mutta toisaalta, sen jälkeen kun tilanne Donetskin ja Luhanskin oblasteissa on stabiloitu, on helpompaa ryhtyä toimimaan lähialueilla.
Näkisin kuitenkin, että tietyssä mielessä loogista olisi edetä rannikon myötäisesti ja "syrjäyttää" Harkovan oblast, vaikka siellä venäjällä syntyneiden osuus Ukrainan oblasteista on neljänneksi suurin (lähde:
kartta wikipedian artikkelissa Ukrainasta). Tai itse asiassa kolmanneksi suurin, kun de facto Krim ei enää ole osa Ukrainaa.
Joten Donetskin ja Luhanskin jälkeen helpompaa on kenties edetä rannikkoa myöten ja tällöin seuraavaksi vuorossa olisi Zaporižžjan oblast, jossa on jo jonkin verran ollut yhteenottoja venäläismielisten ja ukrainalaismielisten välillä, mutta toistaiseksi tilanne on hallituksen kontrollissa ja stabiili. Tämän jälkeen luontevaa olisikin saada aikaan äänestys Khersonin oblastissa ja jos sekin saadaan irti Ukrainasta edes jollain tasolla, tilanne olisi Venäjän kannalta edullinen - maayhteys Krimille epävakaiden oblastien kautta olisi olemassa ja näin jos joskus Itä- ja Etelä-Ukraina eroaa täydellisesti Ukrainasta, Venäjällä on toimiva yhteys miehittämäänsä Krimiin mantereen kautta.
Mutta on huomioitava se, että mitä kauemmas idästä länteen edetään, sitä pienemmäksi käy Venäjällä syntyneiden osuus väestöstä ja sama tapahtuu myös venäläismielisten kohdalla ja venäjää pääasiassa puhuvien kohdalla. Kherson on looginen valinta vaikka siellä venäläisten osuus on jo hiukan pienempi vrt. naapurissa sijaitseva Zaporižžjan oblastista, puhumattakaan sitten Krimistä. Mutta täältä länteen tilanne menee olennaisesti vaikeammaksi eli Mykolaiv ja Odessa ovat alueita, joissa Venäjällä syntyneiden osuus on reilusti alle 10% mutta toisaalta joissa kuitenkin on perinteisesti äänestetty puolueita, jotka sympatiseeraavat mennyttä aikaa. Ja joissa Janukovitshia tuettiin.
Dnipropetrovskin oblast on sillä rajalla. Siellä on ollut yhteenottoja pariin kertaan, mutta toistaiseksi tilanne on se, että se on kontrollissa oleva alue ja venäläismieliset eivät ole muutamaa kertaa lukuunottamatta saaneet aikaan suuria mielenosoituksia ja toisaalta niihin on usein vastattu nationalisiten ja ukrainalaismielisten mielenosoituksin.
Kartta
Ukrainan oblasteista. Josta saa käsityksen siitä mistä alueista puhuin.
Jotenkin minulla on sellainen tunne, että jos separatistit jatkavat toimintaansa ja pyrkivät levittäytymään uusille alueille etelässä ja lounaassa Dnepr on maantieteellinen raja jolle pysähdytään eli Mykolaiv'n ja Odessan oblastit kaikesta huolimatta pysyisivät rauhallisempina alueina. Mutta kun ei ole hajuakaan siitä, että kuinka pitkä tämä prosessi on, niin on todella vaikea edes arvella, että mitkä heidän lopulliset tavoitteensa ovat. Jos Donetskin ja Luhanskin oblasteissa ajatellaan konkreettisesti vain omia alueita, heillä ei välttämättä ole intoa lähteä sotimaan muihin oblasteihin. Toisaalta jos Moskova haluaa jotain muuta, vieläkin suuremman palan, niin ihan mitä tahansa voi tulevina vuosina tapahtua - kyllä, puhun vuosista, koska näkisin, että tämä kriisi tulee pitkittymään lopulta vuosien mittaiseksi "kylmäksi sodaksi", jonka aikana Ukrainan suveriniteetti on uhattuna.
Ystäväni seuraa tietty koko Ukrainan tapahtumia mutta erityisesti kotiseutunsa tapahtumia ja kriisin syvenemistä siellä. Tällä hetkellä aktiivisinta toimintaa on pääasiassa idässä, muualla venäläismielisillä alueilla on jännittynyt tunnelma, mutta akuuttia uhkaa separatistien toiminnalle ei ole siinä määrin kuin idässä. Toisaalta kuten Ukrainan kriisin yhteydessä on nähty. Tilanne voi muuttua todella nopeasti, näin kävi Donetskin ja Luhanskinkin oblasteissa, siellä tilanne oli pitkään jännittynyt mutta vakaa - separatistit pitivät pieniä marsseja ja heillä oli hallinnassa jokunen rakennus, kunnes sitten muutama viikko sitten kaikki muuttui käytännössä parissa kolmessa päivässä eli sen jälkeen kun separatistit aloittivat operaationsa Slovjanskissa ja Kramatorskissa. Eli ihan mitä tahansa voi muuallakin (venäläismielisillä alueilla) tapahtua ja käytännössä ihan milloin tahansa.
vlad.