Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 914
  • 6 875

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
CNN kertoi, että Pentagonin mukaan itärajan takana on 20.000 ja Ukrainan ministerin mukaan 60.000 puna-armeijalaista odottamassa. (Niillä on edelleen tunnuksena se punainen tähti.) Pentagonia pidän luotettavampana ja se merkitsisi että joukkojen keskitystä on purettu. Olisiko jäätyneen kriisin aineksia kasassa?

CNN:n uutiseen en ole tarkemmin perehtynyt - pitänee tehdä se jossain vaiheessa. Toisaalta tänään uutisoitiin NATO:n korkea-arvoisen komentajan arvio, jonka mukaan Venäjä on todellinen uhka Transnistrialle:

"Sotilasliitto NATOn korkea-arvoisen komentajan mukaan Venäjä on keskittänyt Itä-Ukrainan rajalle suuren määrän sotilaallista iskukykyä.

- Venäjän asevoimat Ukrainan rajasta itään ovat todella, todella suuret ja erittäin, erittäin valmiit, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Philip Breedlove totesi sunnuntaina.
" (lainaus IS).

Koko uutinen.

On toki mahdollista, että NATO-komentajalla on omat intressinsä liioitella venäläisjoukkojen vahvuutta Ukrainan itärajan tuntumassa, eikä pelkän IS:n suppean uutisen perusteella kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, koska mitään konkreettisia lukemia uutisessa ei esitetty.

Jos todellinen määrä on noin 20 000 miestä Pentagonin tiedonannon mukaan niin se on mielestäni liian vähäinen määrä laajamittaiseen operaatioon Ukrainan itä- ja eteläosissa, toisaalta jos alueelle on keskitetty esim. lähelle 60 000 miestä niin määrä on jo olennaisesti voimakkaampi ja yhdistettynä Krimin noin 25 000 erikoisjoukkojen sotilaaseen sekä Krimille vakituisesti sijoitettuihin Venäjän merivoimien yksiköihin ja merijalkaväen prikaatiin saadaan jo olennaisesti voimakkaampi yhtymä, mikä edelleen on selkeä uhkatekijä Ukrainalle.

Toisaalta Venäjän asevoimiin perehtyneillä sivustoilla on uutisoitu vielä vahvistamattomia tietoja joiden mukaan Venäjä olisi sijoittanut Krimin alueelle K-300P Bastion-P rannikkopuolustusjärjestelmän ohjuksia. Ohjukset kuuluvat Mustanmeren laivaston 11. Erilliseen ohjusprikaatiin. Ohjuksien kantama on maksimissaan 300 km, joten ne muodostavat alueelle sijoitettuna huomattavan riskitekijän Mustalla merellä operoiville "vihollisen" aluksille.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Taitaapi olla jonkinlainen hämmennyksen yritys Pentagonilla ja Natolla. Sen verran suuri on cappi Pentagonin 20.000 miehen ja Naton 'hyökkäys halki Ukrainan' viesteissä. Tähän vielä huomautan, että tuo CNN lähde Pentagonista oli nimetön. Tiedustelun raakamateriaali lienee osittain samaa sekä Pentagonissa että Natossa, tämä arvaus. Hiukan outoa joka tapauksessa.

Syöksy Transnistriaan eli sota: Tuo mainittu 60.000 olisi niukasti väkeä. Toki hyökkäys onnistuisi, mutta suojeltavaa sivustaa eli rintamaa jäisi 700-1200 kilometriä ja valvottavia alueita aikas paljon, olettaen että Ukrainan armeijaa ei murskata heti kättelyssä. Vaan ei sanonut Nato paljonko he arvioivat sotaseikkailijoita olevan. Kenraali Breedlove (vau mikä nimi) arvio kyvyn olevan ja kyseli halun perään. Minä kyselisin ennemin uskalluksen perään, sillä "sanktiot" ovat saattaneet pelästyttää Putinin. ;)

Montako tukikohtaa Krimillä on enää jäljellä? Ennen selustan siivoamista ei tapahdu mitään.

Onhan tässä vielä mahdollisuudet muuhunkin kuin kofliktin eskaloitumiseen. Halua tähän ei näytä idässä olevan, sillä se puuttuva merkki on neuvottelujen, diplomatian alkaminen. Venäjän tavoitteet ovat arvoitus jota pähkäillään tekojen perusteella. Wirallisen Venäjän puheisiin ei voi luottaa, sillä he ovat valehdelleet silmää räpäyttämättä esim Krimillä olevien joukkojen kansallisuudesta ja miehityksen perusteesta eli vainosta.

edit2 Ukrainan koko rannikon valtaus olisi Venäjälle geopoliittisesti merkittävä, Mustasta Meren rannikosta olis ½ Venäjän hallussa ja Moldovakin tarjottimella.
 
Viimeksi muokattu:

abianos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, suomalaiset
Pyydän syvästi anteeksi, mutta yksityiselämäni haasteiden (mäkin vihaan tota sanaa) vuoksi en pysty hetkeen osallistumaan tähän keskusteluun. Syvännyn taas asioihin, kun oma tilanne helpottuu.

Jotakin asiaan liittyvää kuitenkin:

-Duuma on lähettänyt virallisen kirjeen Puolan ulkoministerille, jossa ehdotetaan Ukrainan jakamista Venäjän, Puolan ja Romanian kesken. "Ukrainaksi" jäisi vain Kiova ja sen lähialueet.

-Tataarien johtaja on käynyt taas Turkissa ja hänellä oli seuraavanlainen viesti maailmalle (vapaasti muistaen): "Olemme tehneet merkittävän yhteistyösopimuksen Turkin kanssa. Tulevaisuus näyttää laittomille valloittajille minkälaisen.".

-Verhovna Radassa tataarikansanedustaja on vaatinut tiukkasanaisesti hallitukselta lupaa puolustaa aseellisesti maitaan.

-Venäjä on valloittanut lähes kaikki Krimillä sijaitsevat Ukrainan armeijan tukikohdat. Taisteluita ei yksittäisiä ammuskeluja lukuunottamatta ole juurikaan käyty.

-Ukraina on varoittanut vakavasti Venäjää hyökkäämästä Ukrainaan. Saisivat kuulemma jalkeille 3.500.000 miestä Venäjää vastaan.

-Ukrainalaiset miehet ovat siinä määrin astuneet vapaaehtoisesti armeijan palvelukseen, ettei heitä juurikaan kyetä ottamaan koulutukseen enempää tällä hetkellä.

-Joku ilmeisesti feministiryhmittymä on aloittanut boikotin venäläisiä miehiä kohtaan ja pyytää kaikkia ukrainalaisia naisia liittymään mukaan.

-Puolisotilaalliset joukot Krimillä iskevät piirittäen siviilitalojen kimppuun ja vaativat asukkaita lähtemään ja/tai luovuttamaan omistamansa kiinteistöt Venäjälle.

-Kaappaukset jatkuvat, mutta yhä useammin niihin liittyy kiduttamista. Kumiluodeilla ampumista, alastomuudella nöyryyttämistä, hakkaamista, nälässä pitämistä, viiltelyä ja eräältäkin nuorelta mieheltä leikattiin puolet korvasta. Kuolemantapauksia pelätään ilmaantuvan.

-Ukrainan suurin nuorten leirikeskus Artek Krimillä ei ota tänä kesänä ukrainalaisia lapsia vastaan.

-Venäjä painostaa krimiläisiä ottamaan venäjän kansalaisuuden tai muuten jää esim. eläkkeet ja terveyspalvelut saamatta.

-Kiovan hallitus on pyrkinyt maksamaan krimiläisille juuri eläkkeitä yms. mutta Venäjä ei ole antanut tämän tapahtua.

-En oikein ymmärtänyt mistä tarkalleen on kysymys, mutta ilmeisesti kaikkien Venäjän keskuspankin (tai minkä niminen onkaan) tilit on "jäädytetty" Visa- ja Mastercard-yritysten toimesta. Rahat siis saa tileiltä, mutta ei Visalla tai Mastercardilla.

-Jo tuhansia venäläisiä "turisteja" on käännytetty rajalla. Joltain Ukrainan rajojen sisäpuolelta kiinniotetulta ryhmittymältä on löydetty dokumentteja, joista selviä tarkat suunnitelmat missä ja milloin tulee iskeä.

-Venäläinen hovinarri ja kokovartalomulkku Kiseljov (eng. Kiselev), joka toimii mm. toimittajana on sanonut Yhdysvaltojen olevan laiton valtio. Ovat kuulemma laittomasti saaneet itsenäisyyden Britannialta.

-Ukrainassa pohditaan venäläisten kanavien sulkemista heidän verkoissaan toistaiseksi vedoten jatkuvaan ja tarkoitushakuiseen aivopesuun ja propagandaan, jotka lisäävät kansalaisten välisiä jännitteitä sekä provosoivat väkivaltaan.

Tässä nyt jotain.

Jos joku on kiinnostunut Ukrainasta/Neuvostoliitosta, niin suosittelen koko sydämestäni kirjaa nimeltä "Tshernobylistä nousee rukous". Kertoo tietysti ennen kaikkea onnettomuudesta, mutta siihen on saatu erittäin hyvin vangittua neuvostoliittolaista mielenmaisemaa. Löytyy ainakin Helsingin yliopiston kirjaston slaavilaiseltaosastolta.

Edit: Aamulla Venäjä on hyökännyt Feodosijassa sijaitsevaan tukikohtaan tulittaen helikoptereilla ja miehistönkuljetusvaunuilla. Saivat sotasaaliiksi mm. n. 80 BTR-miehistönkuljetusvaunua. Ukrainan hallitus ei vieläkään anna lupaa avata tulta. Tästä on lähtöisin aiemmin mainitsemani huhut, että nykyinen hallitus toimisi Venäjän hyväksi.

Edit2: Krimillä on suuria alueita ilman sähköä ja kuten aiemmin mainitsin Kiovan yrityksistä huolimatta eläkkeitä ei Venäjän estojen vuoksi saada maksettua. Krimin hallitus: "Näettekö nyt miten huonosti asiat ovat Ukrainan vallan alla?". Hyvin putinilaista retoriikkaa.

Venäjän ulkoministeriö väittää ukrainalaisten rajavartioiden pysäyttävän ja ryöstävän Venäjältä tulevia junia. Ukrainan poliisi ei kuulemma ota rikosilmoituksia vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
-Ukraina on varoittanut vakavasti Venäjää hyökkäämästä Ukrainaan. Saisivat kuulemma jalkeille 3.500.000 miestä Venäjää vastaan.

Ikävä kyllä tällaiset fantasiat on pakko tyrmätä välittömästi madottomina toteuttaa millään muotoa järkevällä tapaa.

Teoreettisesti rintamalle varmaan saadaan miljoona-armeija, mutta aivan toinen asia on se millaisin asein tämä armeija on varustettu. Nykyistä reserviä varten on ymmärtääkseni varastoissa sen verran rynnäkkökivääri ja kivääriaseistusta, että jokaiselle miehelle saadaan edes jonkin sortin ase ja kohtuullisesti ammuksia mutta siihen se sitten jääkin. No, jotain teräskypäriä voi olla neuvostoajan jäämistöinä satoja tuhansia tai jopa miljooniin yltävä määrä mutta muusta henk.koht. suojavälineistöstä on turhapuhuakaan tai asepuvusta tms. yhtenäisestä asusta.

Miljoonamiehinen reserviläisarmeija olisi mallia cajander ja miehet tykinruokaa vääjäämättä, mutta en missään nimessä tarkoita, että pitäisi taistelutta luovuttaa vaan ennemmin sitten teräskypärä kallellakorvin taistoon torrakko kädessä kuin luovuttaminen taistelutta.

-Joku ilmeisesti feministiryhmittymä on aloittanut boikotin venäläisiä miehiä kohtaan ja pyytää kaikkia ukrainalaisia naisia liittymään mukaan.

Onkohan kyseessä Janukovitshin kaudella usein hallintoa vastaan provokaatioita ja mielenilmauksia järjestänyt Фемен (Femen)?

***

Viikonloppuna Donetskissa järjestettiin kaksi pro-Venäjä ja venäläismielisten mielenosoitusta. Kumpanakin päivänä keskuspaikkana oli ns. Leninin aukio (jota tosin monessa mediassa kutsutaan neutraaliksi nimellä Donetskin keskusaukio mutta sikäläisille se on tullut tunnetuksi Leninin aukiona, kiitos aukion laidalla kohoavan melkoisen suuren Lenin-patsaan.)

Samaten kumpanakin päivänä pro-Venäjä-aktivistit kävivät vetämässä aluehallintorakennuksen salkoon Venäjän-lipun, jonka annettiin liehua siellä sen aikaa mitä mielenosoittajat olivat paikalla ja sitten poliisien toimesta lippu laskettiin alas. Enää Venäjän lippujen ei siis anneta liehua aluehallintorakennusten saloissa päiväkausia kuten tapahtui kriisin alkuhetkinä.

Ystäväni mukaan lauantainen mielenosoitus oli olennaisesti sunnuntaista suurempi, ja etenkin tuolloin oli huomattavasti enemmän Venäjän-lippuja mielenosoittajilla. Mutta mitään väkivaltaa ei esiintynyt ja mielenosoitukset olivat ystäväni mukaan tietyssä mielessä "ponnettomia" ja väkisin järjestettyjä, ne alkoivat klo. 12:00 ja päättyivät klo. 15:00 molempina päivinä ja niiden jälkeen väki kaikkosi keskuspaikoilta hyvin nopeasti.

Sen sijaan useammassa Ukrainan etelä- ja itä-osan alueella venäläismieliset ovat ryhtyneet vaatimaan järjestettäväksi vaaleja Venäjään liittymisestä ja ainakin Khersonissa ei olla tyydytty pelkkiin vaatimuksiin vaan siellä on pistetty pystyyn organisaatio, joka näitä vaaleja ryhtyy järjestämään. Donetskissa on myös aluehallinnolle esitetty vaatimus vaalien järjestämisestä ja samoin on ilmeisesti toimittu Luhanskin alueella.

vlad.
 
Putin vaatii kansainvälisiä neuvotteluja Krimin sähkö- ja vesihuollon järjestämisestä. Naurattaako? Niin minuakin, mutta näin todellakin on. Me nyt liitettiin tämä alue itsellemme mutta voisitteko silti toimittaa sinne sähköä ja vettä, kiitos!
 

12961

Jäsen
Putin vaatii kansainvälisiä neuvotteluja Krimin sähkö- ja vesihuollon järjestämisestä. Naurattaako? Niin minuakin, mutta näin todellakin on. Me nyt liitettiin tämä alue itsellemme mutta voisitteko silti toimittaa sinne sähköä ja vettä, kiitos!

Koko kuvio menee niin oksettavaksi, että ihmettelen, kenen sätkynukke Putin on ja montako sataa grammaa tuolla taustalla menee votkaa päiväannoksena.

Propagandan määrä ja laatu huomioonottaen tämänkaltainen nationalismi näyttää uppoavan nykyvenäläisiin hämmästyttävän hyvin. Netissä aikaansa seuraava porukka on Venäjän suurissa kaupungeissa 2014 niin suuri, että luulisi länsimaisten toimittajien löytäneen Moskovasta tai Pietarista edes vähäisiä Putinin vastaisia mielenosoituksia/muita mielenilmaisuja. Pitääkö Putinin harvainvalta länsikansalaisiin nähden keskimäärin huono-osaiset venäläiset näpeissään Sotshi-showlla, nationalismilla ja 1930-lukuisella propagandalla? Mitä muuta Putin tai Venäjä ja sen "valtaapitävät" voivat saavuttaa viimeaikaisilla toimillaan?

Venäjän viime aikojen kehitys nostaa niskakarvat pystyyn. Toivotaan että meillä vastaavaan "lentokonemiehitykseen" vastattaisiin välittömästi ja mahdollisimman kovin ottein. Krimillä mentiin metsään siinä vaiheessa, kun miehityksen ensiosastoon ei vastattu välittömästi tulella. Eipä olisi tainnut Ukraina siihen pystyäkään...
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Propagandan määrä ja laatu huomioonottaen tämänkaltainen nationalismi näyttää uppoavan nykyvenäläisiin hämmästyttävän hyvin. Netissä aikaansa seuraava porukka on Venäjän suurissa kaupungeissa 2014 niin suuri, että luulisi länsimaisten toimittajien löytäneen Moskovasta tai Pietarista edes vähäisiä Putinin vastaisia mielenosoituksia/muita mielenilmaisuja.

Itse asiassa tuossa jokin aika sitten, oliko reilut viikko sitten, Moskovassa järjestettiin Putinin vastainen mielenosoitus, johon otti osaa tuhansia mielenosoittajia - mielenosoittajien määrä oli tuhansista aina useisiin kymmeniin tuhansiin (muistaakseni reilut 50 000 mielenosoittajaa) riippuen tahosta joka asiasta ilmoitti.

Eli kaiken nationalismin ohella on huomioitava, että Venäjällä on myös oppositio, joka valtapolitiikkaa ei hyväksy mutta naapurimaiden kannata tämä oppositio on tällä nimenomaisella hetkellä varsin voimaton - huomattavan osan kansasta kannattaessa Moskovan harjoittamaa politiikkaa ja jos kannatus pysyy samana niin Moskova voi jatkaa samansuuntaisilla toimilla niin Ukrainassa mutta miksei myös muissa Venäjän naapurimaissa.

Venäjän viime aikojen kehitys nostaa niskakarvat pystyyn. Toivotaan että meillä vastaavaan "lentokonemiehitykseen" vastattaisiin välittömästi ja mahdollisimman kovin ottein. Krimillä mentiin metsään siinä vaiheessa, kun miehityksen ensiosastoon ei vastattu välittömästi tulella. Eipä olisi tainnut Ukraina siihen pystyäkään...

Olen kirjoittanut Ukrainan kyvystä vastata aggressioon hyvinkin paljon, mutta jos suppeasti toteaisin niin tilanne Krimillä oli alkuvaiheissa sellainen ettei Ukrainalla käytännössä ollut mahdollisuutta vastata aggressioihin.

Venäjän joukkojen interventio oli niin nopea ja niin tehokas ettei hajaannuksentilassa olleella Ukrainan hallinnolla ollut käytännössä resursseja vastata interventioon sotilaallisesti. Tilanne oli kaaottisessa maassa käytännössä se ettei maan hallinto edes tiennyt venäläisjoukkojen ryhtyessä miehittämään Krimiä, että kuka alueen komentajista ottaa vastaan käskyjä Kiovasta ja kuka esim. Venäjältä/Janukovisthilta, jolloin seurauksena oli se, että hyvi moni upseeri jätti noteeramatta Kiovan käskyt ja antautui joukkoineen venäläisille ja toisaalta hajaannus sai aikaan sen etteivät Kiovalle uskolliset joukot tienneet mitä tehdä - kuten eivät tiedä vieläkään, koska ristiriitaista tietoa on niin paljon ja koska joukkojen tilanne on niin epätoivoinen, mistä johtuu se, että käytännössä Kiova on kehottanut Krimillä olevia joukkoja antautumaan ja siirtymään takaisin manner-Ukrainaan. Tässä nyt on kuitenkin se ongelma, että näyttää vahvasti siltä ettei Venäjä salli näitä siirtymistä Ukrainaan vaan ne Ukrainan asevoimien yksiköt jotka eivät antaudu ja liity Venäjän asevoimiin tullaan pidättämään (kuten tänään on tehty) ja siirtämään tuntemattomaan määränpäähän.

Tietyssä mielessä ymmärrän sen miksi Ukrainan hallinto toimi alkuun kuten toimi, mutta nyt minusta on selkeällä tavalla ylitetty raja venäläisten ja separatistien toimesta ja ainoa oikeutettu toimintamalli on vastata Krimillä voimaan voimalla. Vaikka tilanne käytännössä tällä hetkellä on se, että Ukraina on menettänyt Krimin - lopullisesti, tai ainakin siiheksi kunnes Venäjällä valtaan nousee länsimainen ja demokraattinen taho, joskaan en henk. koht. laske senkään varaan kauhean paljon.

Mikäli sinulle heräsi ajatuksia ja tuli kysyttävää niin kysy pois, koetan vastata parhaani mukaan.

vlad,
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
-Duuma on lähettänyt virallisen kirjeen Puolan ulkoministerille, jossa ehdotetaan Ukrainan jakamista Venäjän, Puolan ja Romanian kesken. "Ukrainaksi" jäisi vain Kiova ja sen lähialueet.
Reutersin mukaan takana ei olisi duuma vaan vanha tuttu peeveli Vladimir Zhirinovski. (Jos translitteroin nimen väärin, niin kauhiasti anteeksi. Ymmärrätte ketä tarkoitan.) (linkki Reutersin uutiseen)

Mutta ajatusleikkinä olisi mielenkiintoista, jos Ukraina ja Puola muodostaisivat valtioliiton. Tällöin Ukraina olisi de facto Naton jäsen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mutta ajatusleikkinä olisi mielenkiintoista, jos Ukraina ja Puola muodostaisivat valtioliiton. Tällöin Ukraina olisi de facto Naton jäsen.

Toisaalta Venäjän ideana lienee se, että tällöin saataisi huomattavan suuri osa Ukrainasta itselle ja sen myötä strategisesti tärkeitä alueita Mustanmeren pohjoisrannikolta. Se mitä jäisi Romanialle olisi kenties toisarvoinen alue Moldovan/Transnistrian ja Ukrainan rajalla ja vastaavasti Puola saisi itselleen Ukrainan länsiosat, joista Venäjä kenties sotilasoperaatiossa joutuisi maksamaan kovan hinnan taisteluiden muodossa.

Käytännössä tilanne siis liene se, että ehdotuksen tekijä on laskenut Venäjän hyötyvän ehdotuksesta olennaisesti ja saavan itselleen kenties suuremman osan mitä sodankäynnillä on mahdollista saata ja se Ukraina mitä jää jäljelle lännessä olisi kaikella tapaa poliittisesti ja taloudellisesti merkityksetön ettei sen vuoksi kannata enää sotia. Enpä ihmettele vaikka ehdotuksen tekijä (mr. Z.) ajattelisi tilanteen olevan sen, että Puolan ja Venäjän raja kulkisi jossain Kiovan länsipuolella, jolloin - voilá - Venäjä saisi enemmän mitä se nyt edes uskaltaa havitellakaan.

vlad.
 

vilho

Jäsen
Wall Street Journalin sivuilta löytyy mielenkiintoinen artikkeli, joka kertoo Yhdysvaltojen tiedustelun ongelmista ja Ukrainan tilanteen etenemisestä Yhdysvaltojen tietojen valossa - mikäli artikkelin tiedot ovat siis faktaa.

Muutamia isoja pointteja (koitan olla spoilaamatta täysin, mikäli joku lukee koko jutun) ja perässä myös omia lyhyitä pohdintoja:
• Joulukuussa Yhdysvalloilla oli jo haju, että Putin voi olla kiinnostunut Krimin niemimaasta.
• USA:n tiedustelu ei saanut kaapattua mitään viestejä Venäjän poliitisen johdon tai sotilasjohdon keskusteluista - joko venäläisillä on salauskeino siihen tai he käyttivät muita keinoja.
• Ennen kriisin puhkeamista ja sen alkaessa alueella ei ollut tarpeellista satelliittipeittoa eikä tiedustelulennokkeja, joten Venäjän joukkojen liikehdintää ei voitu seurata ja analysoida tarvittavissa määrin. Satelliittien "puutteeseen" vaikuttaa/vaikutti tiedustelun keskittyminen vastaterrorismiin Lähi-idässä ja Aasiassa.
• Venäläisillä saattaa olla tieto USA:n tiedustelumenetelmistä ja muuttivat näin ollen viestintätapojaan salatakseen aikeet. Snowden?
• USA:n tiedustelu epäilee, että venäläiset kuljettivat erikoisjoukkoja/muita korkeasti koulutettuja sotilaita pienissä erissä välttääkseen huomion herättämistä.
• Ihmisoikeusaktivistit, tataarit ja muut yhdysvaltalaisten paikalliset yhteyshenkilöt kertoivat, että Krimillä perustettiin uusia poliittisia ryhmiä, joilla oli selkeä Kiovan vastainen agenda.
• 4 päivää ennen kriisin puhkeamista Venäjän puolustusministeriö kutsui Yhdysvaltojen sotilasasiamiehen tapaamiseen, jossa kerrottiin isosta harjoituksesta Ukrainan ja Krimin lähellä. Harjoitusta epäiltiin heti samanlaiseksi peitetarinaksi, kuin ennen Georgian sotaa pidettyä harjoitusta.
• Krimillä Venäjän joukkojen radiokuri oli epätavallisen hyvää, joten sieltäkään kaapatuista tiedoista USA ei saanut vihjeitä tilanteen etenemisestä.
• Kun USA:lla ei ollut reaaliaikaista tiedustelukuvaa (ei lennokkeja), he joutuivat turvautumaan satelliittikuvien ja sosiaalisesta mediasta kerättyjen tietojen pohjalta luotuun tilannekuvaan. Sosiaalisssa mediassakin oli (ja on varmasti vieläkin) kuitenkin paljon myös Venäjän levittämää disinformaatiota, joka varmasti haittasi jonkun verran.

Venäjän toimet vaikuttavat etukäteen suunnitelluilta, mutta ajoitus saattoi tulla heillekin nopeasti (kuten muistaakseni tässäkin ketjussa on sanottu) tilanteen kehityttyä myös luonnollisilla tavoilla heidän toivomaansa suuntaan. Kun oli sauma tehdä shakkilaudalla seuraava siirto eteenpäin, se tehtiin.

Venäläisten kyky "piiloutua" Yhdysvaltain signaalitiedustelulta antaa mielestäni muutaman hypoteettisen vaihtoehdon: a) venäläisten salausteknologia on ollut jo pidemmän aikaa edellä USA:n teknologiaa b) Snowden on joko vapaaehtoisesti tai "vapaaehtoisesti" kertonut ja ehkä jopa auttanut Venäjää, sillä hän tietää miten ja minkälaisilla järjestelmillä USA vakoilee c) venäläiset ovat säikähtäneet Snowdenin paljastusten jälkeen ja karrikoidusti siirtyneet tärkeissä asioissa kivikaudelle - tieto menee vain paperilla tai suusta suuhun ilman viestintäyhteyksiä. Itse laittaisin rahani vaihtoehdolle b. South Parkia lainatakseni: suojaako paavi pedofiilejä syytteiltä?

Yhdysvalloissa varmasti kirotaan Snowdenia tämän tapauksen jälkeen vielä enemmän. "Tavallisten" kansalaisten elämäänhän NSA:n tiedustelu ei vaikuta vaikka sieltäkin dataa haarukoidaan, mutta nyt hän on paljastanut lehtien kautta paljon tietoa menetelmistä, millä informaatiota kerätään. Asiaan perehtyneille tai alasta tietäville Snowdenin paljastukset eivät tuoneet mitään uutta - Suomessakin toimii yrityksiä, jotka tuottavat ja tarjoavat PRISM:n kaltaisia järjestelmiä.

Venäjä voi olla tällä hetkellä paljon vahvempi kuin mitä länsimaat luulevatkaan. Jos nämä jäi huomaamatta - mitä kaikkea muuta on vielä huomaamatta? Miten paljon muut NATO-maat tiedustelevat Ukrainan (ja Venäjän) alueella vai käyttääkö NATO (ja osin varmasti myös EU) pääasiassa Yhdysvaltain antamia tiedustelutietoja? PV:n Viestikoelaitoksella riittää varmasti töitä ja moccamaster tiputtaa normaalioloja enemmän kahvia näinä viikkoina.

Mikäli artikkeli paikkaansa pitää, aukaisee se ainakin minulla aika monia "lukkoja" päässä - miksi joku asia tehdään näin ja miksi jokin on noin jne. Suosittelen lukemaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Venäjä voi olla tällä hetkellä paljon vahvempi kuin mitä länsimaat luulevatkaan. Jos nämä jäi huomaamatta - mitä kaikkea muuta on vielä huomaamatta? Miten paljon muut NATO-maat tiedustelevat Ukrainan (ja Venäjän) alueella vai käyttääkö NATO (ja osin varmasti myös EU) pääasiassa Yhdysvaltain antamia tiedustelutietoja? PV:n Viestikoelaitoksella riittää varmasti töitä ja moccamaster tiputtaa normaalioloja enemmän kahvia näinä viikkoina..

Kaikkien isojen länsimaiden, Saksan, Ranskan, Englannin jne agentteja on aivan varmasti eri puolilla Ukrainaa, kuin myös Krimillä.

Samoin Venäjän naapurimailla, balteilla ja pohjoismaillakin on omat tietolähteensä niin Krimillä, kuin Kiovassakin.

Muutamia päiviä sitten tässäkin ketjussa eräs tietty nimimerkki linkitti "kohu-uutisen" siitä, että Krimillä olisi USA:n erikoisjoukkoja. No, ihan niiden kuvien kaltaisia joukkoja täydessä aseistuksessa jenkeillä tuskin on Krimin katuja kävelemässä, mutta on selvää ja luonnollista, että USA:n tiedustelupalvelulla on henkilökuntaa eri puolilla Ukrainaa, tälläkin hetkellä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
erku nostaa Frycmanin lippua, hienoa kun joku tunnustaa väriä.

vilho, mielestäni kasaat liikaa merkitystä Snowdenin niskaan. Venäjän johto on KGBn/FSBn kouluttamia kaikki ja näiltä turvallisuusasiat luontuvat itsestään.

USA on keskittynyt viimeisen vuosikymmenen terrorismin vastaiseen sotaan, siltä saralta on löytynyt mahdollisuuksia edetä tiedustelupalvelun hierarkiassa. Tämä on ollut pois perinteisestä tiedustelusta ja nyt USA tuli yllätetyksi. Veikkaan että priorisointi muuttuu, kun Venäjä astui takaisin menneeseen maailmaan ja osoitti olevansa vihollinen, ei kumppani.
 

Animal

Jäsen
• USA:n tiedustelu epäilee, että venäläiset kuljettivat erikoisjoukkoja/muita korkeasti koulutettuja sotilaita pienissä erissä välttääkseen huomion herättämistä.
-clip-
• 4 päivää ennen kriisin puhkeamista Venäjän puolustusministeriö kutsui Yhdysvaltojen sotilasasiamiehen tapaamiseen, jossa kerrottiin isosta harjoituksesta Ukrainan ja Krimin lähellä. Harjoitusta epäiltiin heti samanlaiseksi peitetarinaksi, kuin ennen Georgian sotaa pidettyä harjoitusta.
-clip-
Venäjän toimet vaikuttavat etukäteen suunnitelluilta, mutta ajoitus saattoi tulla heillekin nopeasti (kuten muistaakseni tässäkin ketjussa on sanottu) tilanteen kehityttyä myös luonnollisilla tavoilla heidän toivomaansa suuntaan. Kun oli sauma tehdä shakkilaudalla seuraava siirto eteenpäin, se tehtiin.

Sattumaa tai ei, niin tuskinpa Sotshin alueella ja sen lähiympäristössä Venäjän huonoimpia ja huonoiten varusteltuja joukkoja oli kisoja turvaamassa. Terrorismin uhkaan varauduttiin aika näyttävästi.

Niin, Krimihän on Venäjän eteläisen sotilaspiirin luoteiskulmassa ja Sochista Kerchin salmelle on rannikkoa pitkin matkaa n. 200 kilometriä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin tavata Venäjän johtoa | Yle Uutiset | yle.fi
Presidentti Sauli Niinistö aikoo tulevaisuudessakin jatkaa kahdenvälisiä tapaamisia Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sikäli kun ne ovat Suomen etujen mukaista. Presidentti ilmoitti kannastaan Haagin kansainvälisen kokouksen yhteydessä.
=============
Niinistön mukaan maailmalla on esitetty spekulaatioita siitä, miten Venäjä tulee toimimaan jatkossa. Näistä spekulaatioista olisi Niinistön mukaan hyvä päästä eroon, jotta päästäisiin pohtimaan Krimin asemaa ja sitä, mikä johti tapahtumiin Krimillä.
Niinistöstä tuli rintamakarkuri.
===
Lisäksi Niinistön käsitykset vapaasta maailmasta ovat näköjään sukua putinistien aatoksille, ovat älykkyydeltään päätään pensaaseen työntävän kanin luokkaa. Jos jostain ei puhuta, niin sitä ei ole.

Todella paha pettymys tämä Niinistön ulostulo, menetti juuri minun ääneni seuraavissa vaaleissa. Tämä merkinnee sitä, että toisella kierroksella ei voi äänestää ketään.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Yksi Kiovan väkivaltaisen vallankaappauksen johtohahmoista Sasha Belyi (Muzychko) on kuollut viime yönä kun Ukrainan viranomaiset yrittivät pidättää hänet.

Sasha Belyi oli Ukrainan "oikean sektorin" (fasistien) johtajia ja toimitti Kiovaan Maidanin aukiolle kouluttamiaan taistelijoita. Nyt Ukrainan uusi johto ei tarvinnut enään häntä ja varsinkaan hänen tietojaan. Mies sai surmansa pidätettäessä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Yksi Kiovan väkivaltaisen vallankaappauksen johtohahmoista Sasha Belyi (Muzychko) on kuollut viime yönä kun Ukrainan viranomaiset yrittivät pidättää hänet.

Sasha Belyi oli Ukrainan "oikean sektorin" (fasistien) johtajia ja toimitti Kiovaan Maidanin aukiolle kouluttamiaan taistelijoita. Nyt Ukrainan uusi johto ei tarvinnut enään häntä ja varsinkaan hänen tietojaan. Mies sai surmansa pidätettäessä.

Aika mielenkiintoinen tapaus. Sinällään hyvä, että laittomuuksiin syyllistyneitä pidätetään, mutta hieman valikoivalta tuo touhu ulkopuolisen silmin näyttää. Aivan kuten itse osuvasti toteat, että mies pidätetään, kun uusi johto ei enää tarvitse häntä. Eipä nyt varsinaisesti herätä luottamusta tämä uusi väliaikaishallinto siinä mielessä, että jotain oikeusvaltiota pystyisivät rakentamaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Niinistöstä tuli rintamakarkuri.

Minusta hän kylläkin osoitti vastuun kantamista sen sijaan, että olisi astunut EU:n selän taakse piiloon lyimistelemään. Ei Suomella ole varaa vaarantaa luottamuksellisia idän suhteita jonkun epämääräisen EU-solidaarisuuden takia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sattumaa tai ei, niin tuskinpa Sotshin alueella ja sen lähiympäristössä Venäjän huonoimpia ja huonoiten varusteltuja joukkoja oli kisoja turvaamassa. Terrorismin uhkaan varauduttiin aika näyttävästi.

Niin, Krimihän on Venäjän eteläisen sotilaspiirin luoteiskulmassa ja Sochista Kerchin salmelle on rannikkoa pitkin matkaa n. 200 kilometriä.

On kuitenkin huomioitava se, että Sotšissa päävastuun turvallisuuden ylläpitämisestä ja terrorismin vastaisesta taistelusta kantoivat Venäjän sisäministeriön erikoisjoukot, joiden vastuulla on perinteisesti Venäjän sisäisen turvallisuuden ylläpitäminen. Toki Sotšissa oli myös asevoimien yksiköitä, mutta koulutukseltaan ja varustukseltaan sisäministeriön erikoisjoukot nyt eivät juurikaan eroa asevoimien yksiköistä.

Krimillä vastaavasti päävastuun ovat kantaneet asevoimien erikoisjoukkoihin kuuluvat sotilaat tai erillisyhtymiin kuuluvat sotilaat, miehiä on VDV:stä (maahanlaskujoukot) ja sitten useammista nopeantoiminnan motorisoiduista prikaateista sekä tietenkin armeijan tiedustelupalvelun GRU:n ja tietenkin Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n erikoisjoukkoja, edellä mainittuihin joukkoihin kuuluu myös spetsnaz-yksiköitä. Mutta Krimillä on esiintynyt myös joukkoja joilla on aseistusta jota on käytössä vain Venäjän sisäministeriön erikoisjoukoilla (esim. sisäministeriön erikoispoliisijoukot Osnaz MVD), joten eiköhän Venäjän sisäministeriökin ole ulottanut lonkeronsa Krimille ja tullee ulottamaan entistä enemmän alueen nyt siirryttyä Venäjään kansanäänestyksen jälkeen, jolloin Moskova voi laillisesti todeta alueen olevan Venäjää ja tällöin - kuten tavallista - alueen sisäisestä turvallisuudesta vastaaminen siirtyy yleensä jollain aikavälillä asevoimilta sisäministeriölle. Mutta Krimillä alueen luonteen tähden myös asevoimien rooli tulee olemaan suuri jatkossakin.

vlad.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Niin ja nämä uusnatsit sun muut olivat aivan asemassa, kun se entinen presidentti syöstiin vallasta. Nyt sitten nämä EU:n puudelit päättivät laittaa miehen pois päiviltä. Aika härskiä peliä.

Semmoinen pieni fakta kannattaa kuitenkin huomioida, että nyt vallassa oleva väliaikaishallitus ei kuitenkaan koostu näistä "EU-puudeleista" vaan johdossa ovat tahot, jotka taitavat nauttia enemmän Yhdysvaltojen suosiosta kuin EU:n. EU:n kanssa eniten neuvotelleet tahot ovat joutuneet yhtälailla paitsioon uudessa hallituksessa kuin Alueiden puolue, pl. ne EuroMajdanin hallitukseen saamaa kolme ministeriä. Klitshkon johtama UDAR on täysin paitsiossa hallituksesta vaikka sillä ja Klitshkolla oli merkittävä rooli neuvotteluissa Janukovitshin hallinnon sekä EU:n kanssa.

Kyllähän tapetun Oikean sektorin (Pravyj sektor) johtohahmoihin kuuluneen Oleksandr Muzytshkon (eli Sashko Billy) historia on varsin mielenkiintoinen ja perusteita vangitsemiselle varmasti on olemassa, mutta ehkäpä aika ja paikka tuovat tietyn säväyksen tapahtuneeseen ja kun Ukrainasta on kyse niin mahdollisuus "puhdistukselle" on olemassa. Mikä sitten on totuus? Alkoi Muzytshkon tulittaa vangitsemistilanteessa vai toimittiinko jo alun alkaen sillä tarkoituksella, että henkilö ei selviä hengissä pidätyksestä? Mutta tietyn leiman tapahtunut tietty jättää jälkeensä vaikka nythän kaikkien "safkojen" tulisi riemuita ja hyppiä ilosta kun iso paha fasisti on tapettu!

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös